2021. június 24., csütörtök



Kim Liggett: The Grace Year - A tizenhatodik év | Blogturné Klub ajánló

 

 

Varázslat igenis létezik, ha nem is úgy, ahogy igyekeznek elhitetni velünk, de ha valaki hajlandó kinyitni szemét és szívét, ott van benne és körülötte, arra várva, hogy felismerhesse.

 




Senki nem beszél a kegyelem évéről. Garner megyében azt tartják az emberek a fiatal lányokról, hogy varázshatalmuknál fogva házasságokat forgatnak fel és rabságba taszítják a férfiakat. Már különleges bőrük is ellenállhatatlan afrodiziákumot választ ki, amely a nőiség küszöbén álló kamaszlányok varázslata. Így tizenhatodik életévükben a vad természetbe, egy szigetre száműzik őket, hogy ott megszabadulhassanak sötét hatalmuktól, és kezes feleséggé válhassanak. Már aki hazatér élve. A tizenhat éves Tierney James ennél jobb életről álmodik: egy olyan világról, amelyik nem állítja szembe egymással sem a barátokat, sem a nőket. Mikor azonban kezdetét veszi számára is a kegyelem éve, hamar rájön, hogy nem egyedül az elemek tombolásától kell félnie. Nem is csak a trancsírozóktól, akik prédára vadásznak a táborlakók közül, hogy busás áron adják el a megyebelieknek örök fiatalságot ígérő testrészeiket. A legnagyobb fenyegetést egészen máshol leselkedik rá. Vajon ellen tud majd állni a szív szavának?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Grace Year

Eredeti megjelenés éve: 2019

Maxim, Szeged, 2021

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634992530 · Fordította: Béresi Csilla

WEBSHOP
BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

A fülszöveg elolvasása után az jutott eszembe, hogy ez a történet A ​Legyek Ura és a Battle Royale csak csajos, YA kombójának tűnik, így felvettem a TBR-listámra GoodReadsen. Amikor megérkezett a magyar megjelenés híre, akkor egy kicsit jobban utánanézve rájöttem, hogy rég olvastam ennyire érdekesnek tűnő YA disztópiát.

 

Szerintem… (minimális spoiler)

 

A regény össze-vissza kezdése majdnem elvette a kedvem az olvasástól, ám amikor kezdett körvonalazódni, hogy Garner megyében milyen az élet, akkor totál beszippantott a sztori. Ez a hely egy igazi férfi vágyálom - persze tisztelet a kivételenek -, ugyanis itt a nőknek még az is meg van szabva, hogy milyen színű szalag lehet a folyton összefogott hajukban! A szüzek fehéret, a kegyelem évét töltők pirosat, míg a feleségek feketét viselnek, és maximum össze-összenézve kommunikálhatnak egymással titokban, különben ha kimondják a gondolataikat (vagy akár csak álmodnak), máris felforgatónak nevezik, és kivégzik őket... Valamilyen szinten az tetszett,  hogy a virágok nyelvén kommunikálnak egymással itt az emberek, ami annyit tesz, hogy például ha valakinek sötétlila nárcsiszt adsz, az a reményt szimbolizálja, és ezt mind tudják.  

Ebben a világban a legtöbb lány vágya, hogy feleséggé válhasson, amihez túl kell esnie egy fátyoladó ünnepségen, ahol az édesapjuk rájuk tesz egy fátylat, amennyiben a férfiak egy másik helyen megvették őt a fiú utódjuknak! (Persze fátylat nem mindenki kap, mert több a lány, mint a fiú...) A párjuk kilétét csak másnak, a kegyelem évére indulás előtt tudják meg, majd túl kell élniük egy évet egy távoli szigeten egy táborban az összes többi 16 éves lánnyal együtt, és ha túlélik, akkor hazaérve feleségekké válnak. Irtó kemény, ugye?

 


Főszereplőnk (E/1) egy rebellis leányzó, aki nem elég, hogy folyton egy titokzatos kislányról álmodik, de nem is szeretne feleséggé válni. Ezt meg is ossza a legjobb barátjával, aki cseppet sem szokott módon egy fiú (Michael), ráadásul a leendő feje a helyi Tanácsnak. Tierney eléggé meglepődik és elkeseredik, amikor mégis fátylat kap, és még nagyonn a megrökönyödése, amikor kiderül, hogy kitől! Haragosan indul el társnőivel a kegyelem évét letölteni, vagyis a távoli, elszigetelt táborba, ahol egy évük van megélni, majd eltüntetni varázserejüket. A szigetet őrök őrzik, ám a tábort elhagyó lányokra bizony kegyetlen halál vár, mert trancsírozóknak nevezett külkerületi fattyak vadásznak rájuk, hogy feldarabolva őket eladják a varázserőtől duzzadó testrészeket a fekete piacon. 

 

 

– Nevess csak, amennyit akarsz. Nem tartod majd olyan mulatságosnak, amikor senkitől sem kapsz fátylat, és a kegyelem évéből hazatérve haladéktalanul dologházba küldenek, ahol reggeltől estig robotolhatsz.

– Még mindig jobb, mint feleségnek lenni – mormogom.

– Ilyet soha ne mondj! – Anyám két kezébe fogja az arcomat, a testvéreim meg szétszélednek. – Azt akarod, hogy felforgatónak nézzenek? Hogy kiközösítsenek és elűzzenek?

 

 

Amit szerettem…

 

Elég beteg történet, ugyanakkor rendkívül izgalmas az alapsztorija. Irtó kíváncsi voltam, hogy élik túl a lányok a tábort, mi a helyzet a trancsírozókkal, mi történik, ha egy nagyhangú leány a csapat élére állva egymás ellen uszítja őket (igen, emiatt egyébként tényleg eléggé A Legyek Urára hajaz a könyv), és vajon miért betegesek és vékonyak a faluba visszatérő lányok? Tele voltam kérdésekkel, amikre olvasás közben megkaptam a választ, és mégsem vált ettől lapossá vagy érdektelenné a történet, mert minden fejezet tartalmazott valami új csavart. A karakterek eléggé egysíkúak és kevesen kaptak igazi mélységet vagy háttértörténetet, de ez nem zavart. Tierney jó főszereplő volt, a férfiszereplők is többször megleptek, de a táborozó lányok között is volt 1űegy-két érdekesebb figura. 

A regény nem túl véres, de azért ijesztőbb, mint egy gótikus szellemtörténet. Inkább a lányok kegyetlensége és őrülete paráztatott be, és az, hogy sosem tudtam, hogy Tierney hogy reagál egy adott helyzetre - talán épp emiatt érdemelt nálam csak 4 csillagot ez a történet: random tettei voltak, néha csak ide-odarohangált többnyire mindenféle ok nélkül...

 


Amit nem szerettem…

 

Szóval nem tetszettek a rohangálós, minden ok nélkül valamit csinálós részek, de ahogy már említettem a regény felütése se jött be. A történet vége tulajdonképpen tetszett, bár valamiért végig azt gondoltam olvasás közben, hogy van folytatása a regénynek... (Szívesen elolvasnám a következő évi kegyelem évének a történetét!)

 

Összességében

 

Olvastam már érdekesebb disztópiákat, de tetszett, mert a maga idegborzoló nemében igazán egyedi történetet mesél el. Tierney egy elég izgalmas főszereplő, aki megpróbál kitörni a konvenciók alól, és ezzel a feje tetejére állítja a népének egy szent hagyományát. Szinte minden félelem nélkül dönti le a normákat és a szokványostól teljesen eltérő, talpraesett gondolkodással igyekszik felülkerekedni valamin (spoiler: a lányok varázserején), aminek a létét alapból megkérdőjelezi. Egy ponton szíven ütött az intelligenciája, ugyanis kijelenti, hogy a kegyelem éve a lányok megtöréséről szól...  

Izgalmas, olvasmányos, lendületes regény, aminek irtó jó mondanivalója van. Szerettem olvasni

 

Értékelés: 4


 

Érdekesség: Külföldi borítók!





Kedvcsináló idézetek:

Tizenkét fiú jöhet szóba ebben az évben Garner megyében – jó családból való fiúk, remek partik. Lány viszont harminchárom van.

Ma elvárják tőlünk, hogy a városban parádézzunk. A fiúk így még egyszer utoljára megszemlélhetnek bennünket, mielőtt csatlakoznak a központi csűrben a férfiakhoz, hogy alkudjanak ránk, mint holmi marhavásáron. Nem is állunk távol a vágóhídi marháktól, ha azt vesszük, hogy születésünkkor apánk jelét billogozzák a talpunkba. 

A házasság nem szerepel a terveim között. Ahol kényelem van, ott nincs szabadság. Kipárnázott bilincs ez, de akkor is bilincs. A dologházban legalább a magam ura leszek. Magam rendelkezhetem a testemmel. Az effajta gondolatok azonban csak bajt hoznak rám, függetlenül attól, kimondom-e őket vagy sem. Kiskoromban minden meglátszott az arcomon. Azóta megtanultam nyájas mosoly mögé rejteni a gondolataimat. Néha azonban a tükörből elkapom a szemem veszedelmes villanását. Minél jobban közeledik a kegyelem éve, annál baljósabb ez a belső tűz. Néha úgy érzem, perzsel a tekintetem.

Garner megyében minden nőnek megegyezik a hajviselete, ez az arcból hátrafésült hajfonat. A férfiak így azt hiszik, semmit sem tudunk elrejteni előlük: egy kaján mosolyt, elkalandozó tekintetet vagy éppen a varázserőnket. A kislányokat fehér szalag illeti meg, piros a kegyelem évében jár, a nejek szalagja pedig fekete.

Az ártatlanság, a vér és a halál színei.

 

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Nem saját képek. Pinterest: The Grace Year – A tizenhatodik év

The Grace Year borítók a GoodReadsen.

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

 

Kim Liggett történetében a fiatal lányoknak különös varázsképesssége van, aminek köszönhetően hatnak a férfiakra. Hogy erejüktől megszabaduljanak, egy szigetre száműzik őket 16 éves korukban, ahonnan nem mindenki tér vissza. Vajon Tierney James a hazatérő kevesek közé tartozik? Tartsatok bloggereinkkel a blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se. A Maxim kiadó jóvoltából három szerencsés olvasónk meg is nyerheti A tizenhatodik év egy példányát!


 

Nyereményjáték:

 

Nyereményjátékunkban ezúttal azt tesszük próbára, mennyire ismeritek a 16 éves YA-regény főszereplőket! Minden állomáson találni fogtok egy fülszövegrészletet, és ki kell találnotok, hogy melyik könyvhöz tartozik! A könyv címét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

“B. R. élete tizenhat évesen fenekestül felfordult, 
amikor posztolt a barátja falára egy szemrehányó,
egy szál gitáros dalt. Azóta ő B., aki immár a második
lemezén dolgozik, a dal ugyanis óriási sláger
lett és országos hírnevet hozott számára.”

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése