2021. június 4., péntek



Liz Braswell: Egy új élmény | Blogturné Klub ajánló

  

 

- Hogy vagy képes ezt tenni? – kérdezte vádlón a Hercegnő. (…)

A dzsinn bocsánatkérőn megvonta a vállát.

- Nála van a lámpa. Övé a hatalom. Végre kell hajtanom a parancsait. Ezért mondogatom, hogy „mit parancsolsz, Gazdám?”. Vagy még nem tűnt fel?

 




Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája?

 

Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelmet és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. 


Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.

 



Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Whole New World

Eredeti megjelenés éve: 2015

 

Manó Könyvek, Budapest, 2021

414 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634039877 ·

Fordította: Herman Alexandra

Sorsfordító történetek

(A Twisted Tale (Disney))

 

Ne ​érezz, ne kérdezz!

Egy új élmény

Fénytörések

Ez a szerelem

Mirror, Mirror

Part Of Your World

As Old as Time

Once Upon A Dream

Straight On Till Morning

Unbirthday

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Roppantul, ám nem elítélendő módon odáig vagyok a Disney mesékért... főleg a zenésekért, így az Aladdint körülbelül kívülről fújom. Amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul egy újabb Disney „The Twisted Tales” könyvsorozatrész – ráadásul az Aladdin retelling -, azonnal felcsillant a szemem!

 

A történetről…

 

Történetünk kezdete nagyjából ugyanaz, mint a mese, ám az eltérések izgalmasak, ugyanis megismerkedünk Aladdin két fiatalkori jóbarátjával, és a fiú anyukájával is! A röpke kitérők után megmenti Jázmint a piacon, majd menekülnek az őrök elől, akik végül csak elkapják Aladdint, és az álruhás Jafar kezére játsszák. Abu, Aladdin és álcázott Jafar elmegy a Csodák Barlangjához, ám ott a csodalámpa végül Jafarnál marad, míg a barlangban ragadtaknak ki kell ásniuk magukat... Mire Aladdinék visszatérnek Agrabahba, addigra az idős szultánt kivégezték, Jafar lett az új szultán, és az addig mélyszegénységben élők is dúskálnak a gonosz varázsló szultán által varázsolt aranyban és ételben. Aladdin és a tolvaj barátai kimenekítik Jázmint az egyre inkább megőrülő Jafar mellől a palotából, aztán a Hercegnő rövid időn belül az összeesküvő Csavargók vezetőjévé válik!

 

filmbéli Agrabah

Szerintem…

 

Ez a történet teljesen korrekt volt. Azt gondolom, hogy csalódni fog mindenki, aki azért olvassa el, hogy a mesés Aladdin-történetet élje újra. Ez egy kemény, véres, kegyetlen történet, ahol az emberek éheznek, megsérülnek, meghalnak… Egy történet, ahol az egyre jobban megzakkanó szultán bármit megtenne azért, hogy szeresse őt a nép, akár nyilvános kivégzéseket és kínzásokat is tart előttük.

Be kell vallanom, hogy szerintem Jafar karaktere őrülten erősre sikerült – már a történet elején összeugrott a gyomrom, amikor felbukkant, ugyanis valami állatáldozattal járó sötét varázslatkor találkozunk vele először… és ott még normális… Mázlimra több Jafar POV is szerepel a regényben, de néha Aladdin és Jázmin szemszögéből is élvezhetjük az eseményeket (E/3-ban íródott a könyv mindhármuk részéről). Szerettem Jázmin részeit is, ugyanis a többi verzióval ellentétben itt ő a hangsúlyos karakter, NEM Aladdin! A fiatal Hercegnő talpraesett, okos, gyors észjárású és nagyon jól reagál a nehéz helyzetekre. Dörzsölt sakkpartnere az őrült szultánnak a könyv vége felé mindjobban kibontakozó, kicsit trónokharcás ellenszegülésben, hatalom átvételi kísérletben.

 


A legkedvesebb részeim sem Aladdinhoz köthetőek, bár tényleg nagyon érdekes háttérsztorit kapott az anyukájával, a régi-új barátaival és a csavargókkal együtt, és tényleg végtelenül cuki párost alkottak Jázminnal. Ugyanakkor ott voltak Jázmin és Dzsini közös jelenetei, amiket többször elolvasgattam. Humorosak, hiába vetül rá a titkos találkáikra Jafar árnyéka, és picit többet is megtudtunk végre Dzsini régi életéről annak köszönhetően, hogy a lány faggatózott egy picit.

Elég sokat ábrándoztam arról, hogy milyen lenne a lámpa Jafarnál nyitna, és ezáltal nem ismernénk meg az Aladdin melletti, boldogságban és humorban lubickoló Dzsinit, de most hogy megtudtam, majd megszakadt érte a szívem… Meg a közös részeik nélkül fura volt, hogy Aladdin nem került igazán közel hozzá. (Irtó történetidegen és fura volt a távolságtartásuk az eredeti mese tekintetében.)

 

 

- (…) A következő gazdám talán kedvesebb lesz. Mondjuk, egy szadista zsarnok a vámpírok birodalmából. Vagy valami hasonló.

 

 

Szóval a karakterek nagyjából rendben voltak, és szeretem az alapmesét is… De mi bajom volt a regénnyel? Leginkább az, hogy hiába örültem Jázmin feminista szálának, Dzsini és Aladdin extra háttértörténetének, Jafar hullámzó elborulásának és megtorló hadjáratainak, amik által valami irtó ütős lezárást reméltem, csalódnom kellett. A könyv a vége felé kifulladt, mintha az írónő a hullámvasúton behúzta volna a féket, amint felértünk, majd közölte volna, hogy szálljatok le, menjetek haza… (Spoiler: Duban és Dzsini lezárásánál padlóztam csak le igazán, és azt kell, hogy mondjam, hogy a dzsinnt még csak-csak megértem, de Duban döntése arról, hogy Huh, megmenekült a családja és a legjobb barátja, egy csodás csaj rájött, hogy szereti, akkor ő most lelép és beáll világkalandornak… Mi. A. Szent. Szassza. Frász?!)

 


Összességében

 

Szerintem menő volt, hogy egy gyerekkori cuki mesét ennyire sötétre, baljóslatú atmoszférájúra írt át az írónő. Nem kis bevállalósság kellett ahhoz is, hogy Aladdint valamennyire a háttérbe szorítva végre egy Disney hercegnőt állítson az események középpontjába. Én személy szerint örültem Jázmin feltörésének, ahogy az egész Jafarhoz került a csodalámpa -dolognak, de az nem jött be, hogy nem kaptunk egy legalább annyira ütős befejezést, mint amilyet ez a tolvajokkal és forradalmárokkal teli történet megérdemelt volna.

 

Értékelés: 3,5

  
 

 

Folytatnám? Igen, várom a többi Sorsfordító történetet!

 

Zene olvasáshoz:

 

 

Kedvcsináló idézetek:

- Te arról álmodoztál, hogy a palotában élj? – kérdezte Jázmin kíváncsi mosollyal.

- A házunk hátsó részéből rá lehetett látni – mondta Aladdin halványan elmosolyodva. – Sokat bámultam álmodozva. A napsütésben arany-fehéren tündökölt, homokviharok idején pedig erős és tiszteletet parancsoló látványt nyújtott. Éjjel ezernyi lámpa világította meg. Aztán, amikor anyám meghalt… és elköltöztem… olyan búvóhelyet választottam, ahonnan hasonló kilátás nyílt a palotára.

- Oly sok éven át – szólalt meg elmélázva Jázmin – kedvetlenül sétálgattam a gyönyörű kertemben, éjjel pedig Agrabah utcáit néztem az ablakomból, és azt kívántam, bárcsak ott lehetnék. Vajon találkoztak a gondolataink, mint a kavargó szélfuvallatok?

- De a gazdagság nem valami csodalámpa, ami csak úgy megszünteti minden problémádat – mondta Jázmin (…).

- Jázmin képes volt beleegyezni? Tényleg feleségül akar menni hozzá?

- Ó, persze, biztos teljesen odavan a pasiért, aki kétszer annyi idős, mint ő, megölte az apját, és mindenki tudja, hogy maga az ördög – mondta Morgiana, elnyújtva a szavakat. – Mikor lettél ekkora idióta, Aladdin?

(További izgalmas idézetek!)

 

☆☆☆
Nem saját képek. Aladdin / A Whole New World Pinterest tábla

A Whole New World a GoodReads-en.

☆☆☆ 


A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb tagja, az Egy új élmény. Ennek örömére bloggereink varázsszőnyegre pattanva meg sem állnak Agrabah-ig, hogy nyomonkövessék, mi történik akkor, ha Aladdin helyett Jafar kaparintja meg a csodalámpát.

Tartsatok velünk ezen a különleges utazáson, ígérjük, élményekből és nyereményből nem lesz hiány.

  


Nyereményjáték:

 

Az Aladdin zenéje nem véletlenül nyert Oscar-díjat, elválaszthatatlanul hozzátartozik a történethez, és valószínűleg nincs olyan ember, aki legalább az egyik dalt ne tudná fejből eldúdolni. Mostani játékunkon tehát ezeké a daloké lesz a főszerep.

Minden állomáson találtok egy dalszövegrészletet, melyből hiányzik egy szó, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a három megadott opció közült kiválasztani, melyik, majd annak a betűjelét beírni a Rafflecopter doboz kijelölt sorába.

A játék itt azonban nem ér véget, extra pontokat szerezhettek, ha a kijelölt napokon ellátogattok bloggereink instagram oldalára, és az aladdinos posztjaikban (az állomáslistában linkeljük) feltett kérdésükre megírjátok a választ a rafflecopter dobozban is.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

“Keletről fúj a szél, nyugaton kel a nap

Hol a szűz homok tengermély.

Jöjj el hát sose félj,csak a ________ érj,

Hiszen itt vár rád ezeregy éj.”

a) szőnyegig b) barlangig c) csodalámpáig

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05/23 Csak olvass! + Instagram: csak_olvass

05/25 Dreamworld + Instagram: dreamworld_blog 

05/27 Csak olvass! - Könyvjelzők

05/28 Hagyjatok! Olvasok! - Idézetek

05/30 Utószó + Instagram: utoszo

05/31 Fanni's Library + Instagram: fannislibrary

06/01 Dreamworld - Érdekességek a Disney mese kapcsán

06/02 Readinspo + Instagram: readinspo.blog

06/04 Hagyjatok! Olvasok! + Instagram: anitiger_mosolya

06/06 Readinspo - Film vs mese

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése