2023. április 23., vasárnap



Liz Braswell: Ami enyém volt rég | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Flynn elmosolyodott, és egy pillanatig úgy tűnt, mintha – most, hogy már nem veszélyes – meg akarná érinteni a lány haját. Felemelte a kezét, majd félúton kettőjük között megállította… aztán gyorsan hátrasimította vele a sajátját.

- Igen. Az én hajamnak is vannak bizonyos képességei. De eléggé szereti a drámát, és szépen kell bánni vele, néha egy kis zselével.

 




Hogy ​megmentsék királynőjük és születendő gyermeke életét, a hűséges alattvalók mindenfelé keresik a gyógyító erejű Aranyvirágot… ehelyett azonban véletlenül a Holdvirágot viszik el a palotába. A csillogó virág meggyógyítja a királynőt, aki egészséges lánygyermeknek ad életet. A kislány haja ezüst, mint a fényesen világító hold. Ám ezüst hajának veszélyes varázsereje van: gyógyítás helyett kárt tesz másokban. A királyság biztonsága érdekében Rapunzel hercegnőt egy nagytudású boszorkány, Gothel asszony gondjaira bízzák, és egy toronyba zárva éli az életét.

Rapunzel tizenkilenc évet tölt a torony falai között. Elfogadja, hogy az embereket meg kell védeni mágikus hajától. Amikor végül úgy dönt, hogy elhagyja az egyetlen otthont, amit valaha ismert – hogy láthassa a lebegő fényeket, melyek minden évben megjelennek az égen a születésnapján –, két tolvaj társaságában váratlan kalandokba keveredik. Az egyikük Gina, a feltörekvő törvényen kívüli, a másik pedig Flynn Rider, a körözött bűnöző. Rapunzel ráébred, hogy a története, a mágikus haja és a jövője sokkal több meglepetést tartogat, mint azt valaha képzelte.

 

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: What Once Was Mine

Eredeti megjelenés éve: 2021

 

Manó Könyvek, Budapest, 2023

496 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635843060 ·

Fordította: Hermann Alexandra

Sorsfordító történetek

(A Twisted Tale (Disney))

 

Ne ​érezz, ne kérdezz!

Egy új élmény

Ami enyém volt rég

Bírnod kell a célig

Fénytörések

Ez hát a szerelem

Hol volt, hol nem

Tükröm, tükröm

Part Of Your World

As Old as Time

Straight On Till Morning

When ​You Wish Upon a Star

Almost ​There

Unbirthday

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Brendan egy kórházi ágy mellett üldögél, miközben a kishúga, Daniella kemoterápiás kezelésen vesz részt. A fiú elunja, hogy testvére az Aranyhajat nézné és olvastatná fel magát újra és újra, így úgy dönt, hogy megvariálja a történetet. Így születik meg Ezüsthaj, aki nem csupán egy útonálló kalandorral, hanem kettővel vág neki a lámpásokig vezető útnak. Így születik meg az ezüst színű haj története, amely gyilkolni is képes, és amelynek miután híre megy, elkezdődik a gonoszok licitje a lányért. Az Aranyhajból ismert karakterek mellé történelmi alakok és új, kitalált figurák csatlakoznak!

 

Szerintem…

 

Bár eléggé elkámpicsorodtam, hogy Ezüsthaj-Rapunzel újragondolása egy rákos kislány ágya mellett születik meg, annyira elsodort a bátyja által felturbózott sztori, hogy nem sokat gondolkodtam a kerettörténeten. (Pedig az Utószónál kiderül, hogy az írót az ihlette meg, hogy a felnőtt testvérénél rákot diagnosztizáltak. Szerencsére jól van, és éli világát!) Ugyanakkor tetszett, hogy jó néhányszor visszatérünk a kórházba, ahol Daniella néha azon lázad, hogy nincsenek lovak a történetben, máskor Maximus felbukkanását követeli, míg Brendan igyekszik a kedvére tenni, és ő is mind jobban odafigyel arra, hogy újszerű, izgalmas történetet meséljen.

 


No, akkor térjünk rá erre az Ezüsthaj/Rapunzel mesére! Őszinte leszek, nekem a maga nemében élvezetesebb volt, mint az eredeti Disney/Aranyhaj, mert kicsit darkosabb, akadnak benne véres részek, felbukkan 1-2 történelmi személyiség és akárhonnan nézem, de sokkal csavarosabb és kalandosabb volt. Őrülten kreatívnak tartom az a verziót azzal együtt, hogy Rapunzel haja a Holdhoz van kötve, és ezáltal nem csak egyetlen képessége van a hajának, de szerettem azt is, hogy mennyire intelligensnek, mennyire jó megfigyelnőnek van ábrázolva! 

De nem csak Rapunzel árnyaltabb karakter, hanem a többiek is olyan mélységeket kapnak, amikre a cuki mese alapján nem gondoltunk. Mindenféle cselekmény befolyásoló spoiler nélkül a királynő szálát emelném ki, aki ebben a történetben lemond a lányáról, egy másik anya gondjaira bízza, hiszen azt hiszi, hogy a gyermek haja halálos veszéllyel fenyeget minden élőt. Mélységesen magába roskad, és végül a királyságbéli árvaházak élhetőbbé tétele lesz az életének a sarokköve! Lényegében az ország összes árvája a sajátjává válik azáltal, hogy teljesen megreformálja az árvaházakat.

 

 

- Kit érdekel, mit kell tenned? Az élet rövid. Az emberek meg kegyetlenek. Szórakozz, amíg süt a nap, a többiek meg csináljanak, amit akarnak.

 

 

Emiatt volt különösen érdekes a két árva, Nyálas Eugén és Gina. Míg Eugén Flynn Riderré válik, és kalandor, széltoló és királyságszerte körözött tolvaj lesz, addig a lány egy idős boszorkány fogadja örökbe, aki szereti és gondoskodik róla, de amikor a lány úgy dönt, hogy ő is kalandor haramia akar lenni, akkor elengedi őt. Nagyon tetszett, hogy mennyire más a dinamikájuk, mint Rapunzelé és az őt nevelő Gothel asszonyé... Talán miattuk voltak azok a kedvenc részeim, amik az erdei boszorkánylakban játszódtak.

 


Összességében

 

Az Aranyhaj az egyik kedvenc Disney mesém, de teljesen odáig voltam ezért az Ezüsthaj sztoriért is, amit egy szerető testvér a beteg húgának talált ki. Izgalmas volt ez a kerettörténet is, tetszettek a testvérek közötti beszélgetések, kikacsintgatások Rapunzel történetéből. Szerethető, csupa szív sztori olyan kalandokkal és annyi varázslattal, amikről Aranyhaj álmodni se mert!

Kedvencek? A holdas, varázslatos szál és szerettem, hogy Gina meg az édesanyja hozzáíródtak a történethez.

 

Értékelés: 5

 

Folytatnám? Igen, várom a többi Sorsfordító történetet!

 

Zene olvasáshoz:

 

Aranyhaj és a nagy gubanc - Mikor is kezdhetnék élni már

 

Kedvcsináló idézetek:

- Sajnálom, hogy veszekedtünk. Én egy igazi elkényeztetett hercegnő vagyok, aki nem érti a valódi világot.

- Te vagy a valaha volt legcsodálatosabb, egész életére bebörtönzött emberi lény – mondta döbbenten Flynn. – Nem hiszem, hogy az „elkényeztetett” a jó szó.

- (…) Sajnálom a völgyet. Az egész az én hibám.

Az öreg hölgy erre előrántotta a botját, és rácsapott Rapunzel kezére.

- Aú! – kiáltott föl a lány.

- Anyu! – kiabálta Gina megrökönyödve.

- Ó, elnézést – mondta illedelmesen az öreg boszorkány, majd lesimította a ruháját. – Nem akartalak félbeszakítani. Épp bocsánatot kértél amiatt, hogy megkötözött, és majdnem örökre elvitt pár huligán? Folytasd, kérlek!

- Sajnálom, hogy hozzád vágtam – mondta a lány, de nem nyújtotta ki érte a kezét.

- Semmi gond, kaptam én már nőtől sokkal rosszabbat is. Bárcsak több hölgy vágná hozzám a koronáját! A cipők, serlegek meg kések helyett…

- Mennyi igaz abból, amit mondasz?

- Kebesebb, mint szeretném, és több, mint ami egy hercegnő érzékeny füleinek való – válaszolta a fiú, és ezúttal érezhetően lehetett némi igazság a válaszában.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Tangled / Aranyhaj / What Once Was Mine Pinterest tábla

What Once Was Mine a GoodReads-en.

☆☆☆ 


A Manó könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Sorsfordító történetek legújabb kötete, az Ami enyém volt rég. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Liz Braswell történetét Aranyhajról, melyben úgy tűnik, a mágikus hajú lány haja gyógyítás helyett veszéllyel fenyegeti az emberek életét.

Tartsatok velünk és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az Aranyhaj mesében elhangzó dalokat. Minden állomáson olvashattok egy kissé hiányos dalszöveg részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi az az egy szó, ami hiányzik és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

 

 

“Ez a világ rám vár,

Csak egy lépés oda,

Gyönyörű, szép és nagy,

Integet felém,

……… csoda,

Megyek, sőt futok én.”

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

04/12 Utószó
04/14 Dreamworld - extra
04/16  23 Hagyjatok! Olvasok! *csúszás*
04/18 Csak olvass!
04/20 24 Dreamworld *csúszás*

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése