2024. február 18., vasárnap



Liz Braswell: A ​vén idő mesél | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

   


- Kockázat nélkül nincs kaland. 

Nem történhetnek veled nagy dolgok, 

ha állandóan félsz a veszteségtől.

 

 



Mi ​lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?

Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér – az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.

Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte – képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már.

 

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: As Old as Time

Eredeti megjelenés éve: 2016

 

Manó Könyvek, Budapest, 2024

528 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635844548 ·

Fordította: Molnár Júlia Dóra

Sorsfordító történetek

(A Twisted Tale (Disney))

 

Ne ​érezz, ne kérdezz!

Egy új élmény

Ami enyém volt rég

Bírnod kell a célig

A vén idő mesél

Fénytörések

Ez hát a szerelem

Hol volt, hol nem

Tükröm, tükröm

Vár rám a föld

 

 

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Egy királyságban együtt élnek a varázstalan (tiszta) emberek és a varázzsal bíró (les charmantes) emberek/lények. Legalábbis együtt éltek, ám mire Belle felnő, már se a királyságra, se a különleges charmante-kre, se a varázslatra nem emlékeznek az emberek… Belle-t a kissé flúgosnak mondható feltaláló apja, Maurice neveli fel, az édesanyjáról nem sokat tud, Gaston a nyakára jár, hogy házasodjanak össze, és egy nap kiváltja apját a Szörnyeteg fogságából, szóval az alapok ugyanazok, ám…

Regényünk harmada a múltban játszódik, amikor a királyi pár tudtával mind jobban elmérgesedik a varázslatos emberek és lények helyzete az országban, ráadásul felüti a fejét egy csúnya járvány is! Persze számunkra azért fontos ez, mert a múltbéli idősíkban találkozik a kissé bolondos Maurice a csodaszép Varázslónővel, Rosalinddal. Ekkor szeretnek egymásba és születik meg szerelmük gyümölcse, Belle is, és  a múltban átkozza el Belle anyja a herceget Szörnyeteggé.

 

Szerintem…

 

Na, ez igazán ütős újramesélés lett! Nem mondom, hogy nem tartottam attól, hogy nem fogom szeretni a kedvenc Disney tündérmesém retellingjét, de az első pár fejezet olvasása után megnyugodtam. Egyszerűen elsodort a történet, ráadásul meg is lepett azzal, hogy a múltbéli és a jelenbéli történéseket is elbeszéli! A két idősík közül nehéz kedvencet választanom, hiszen mindkettőnek megvannak a maga szomorú aspektusai és mindkettőben van bőven kegyetlenkedés is… Sajnos… (Pl.: kínzás, gyilkosság, erőszak, kegyetlenkedés. Emiatt én az erősebb gyomrú, 15-16+ korosztálynak javasolnám ezt a kötetet!)

 


Természetesen mindkét szálnak megvannak a maga szép részei, a maga humoros fordulatai és izgalmas karakterei is! A múltban Maurice, Rosalind és a barátaik története a hangsúlyos, míg a jelenben Belle és Szörnyeteg egymásra találása, lassú összebarátkozása van a középpontban. Különösen jól esett ez az adaptáció, mert sokkal mélyebben megismerhettük az eredeti történetben háttérbe szorult karakterek belső világát – gondolok itt Gastonra, Mauricera, Mrs Potts-ra, de még a könyvesboltosra is, aki itt igencsak kiemelkedő szerepet játszott!

 

 

- A varázstükör – mondta a Szörnyeteg felhúzott szemöldökkel. – Igen! Konzultálhatnánk vele!

- Remek, menjünk, konzultáljunk a varázstükörrel – ismételte Belle, és nem hitte el, hogy hangosan kimondja ezeket a szavakat. – Miért is ne. És ki tudja, utána talán meglátogathatnánk a boszorkányt az erdőben, hogy gyűjtsünk a házáról egy kis édességet.

A Szörnyeteg zavartan nézett rá (…)

 

 

A drámai pillanatok mellé jócskán jutottak humoros párbeszédek is (ld. itt fent), de meglepően sokféle ez a történet, hiszen van itt nyomozás, törődés, kutatás, árulás, átverés, csalódás, zaklatás, csonkítás, szerelembe esés, gyászolás. Változatos érzelmi világú történet, hogy picit klisés legyek: igazi érzelmi hullámvasút ez a könyv. Azt gondolom, hogy irtó jól állnak a regénynek a változtatások, főleg az, hogy van egy pont a történetben (spoiler: Belle az érintésével elhamvasztja az átkos rózsát), ahonnan homlokegyenest más felé kanyarodva egészen új irány vesz az egész sztori. Zseniális ötletei voltak az írónak, és szerintem sikerült is a legtöbbet kihoznia mindenből.

Nem fogok hazudni, ha egy kicsit lelkisebb vagy érzelmesebb vagy, akkor lesznek olyan részei a történetnek, amikor szinte érezni fogod, hogy megszakad a szíved Belle-ért és Szörnyetegért.

 

(nem saját képek)


Összességében

 

Szeretem A szépség és a szörnyeteg történetet, mert két magányos, szomorú és meg nem értett fiatal egymásra találásáról szól, és ebben az átdolgozásban ez még inkább ki lett hangsúlyozva, ami különösen tetszett! Természetesen imádtam azt, hogy megismerhettem Belle szüleinek a történetét és némi extra pikantériát adott az egészhez a les charmentes szál is.

Fordulatos, izgalmas, szerethető történet, amiben azért voltak rázós – vagyis konkrétan erőszakos – részek, amik miatt én az erősebb gyomrú 16 éven felülieknek javasolnám.

 

Értékelés: 4,5


 

Folytatnám? Igen, várom a többi Sorsfordító történetet! De igazából Belle és Szörnyeteg történetének a folytatása is izgatja a fantáziám…

 

BORÍTÓMUSTRA ~ külföldi borítóvariációk:

 

 

 

 

Kedvcsináló idézetek:

- A haja – mondta Maurice ábrándozva – pontosan olyan színű, mint a kemencém belseje, amikor elég forró ahhoz, hogy vasat olvasson.

- Ó, jó, akkor mindannyian biztonságban vagyunk – mondta Alarik nagyot sóhajtva, és barátságosan vállon veregette Frédéricet. – Ha ilyen magas szinten űzi a romantikát, nem kell aggódnunk azon, hogy hazaérve Ne zavarj! táblát találunk az ajtón, és kénytelenek leszünk más helyet keresni az éjszakára.

- Engem is mindenki őrültnek tartott, amiért pont itt nyitottam könyvesboltot – mondta Lévim miközben lejjebb engedte orrnyergén kerek szemüvegét, és átnézett fölötte. – De kimondottan kellemes a csend idebent vásárlók nélkül. Annyit olvasok, amennyit csak szeretnék.

A könyvek olvasása segített rájönnöm, hogy van világ a folyón túl, azokon az embereken túl, akik kigúnyoltak engem és apámat. Hogy vannak tudósok, írók, felfedezők és mindenféle lenyűgöző emberek odakint… valahol… akik érdekes életet élnek… Neked itt volt a varázstükröd, ami lehetővé tette, hogy meglesd az életet a te világodon kívül. A kastélyodon kívül. Nekem a könyveim voltak. Olvasni őket olyan volt, mintha más helyekre utaznék. Mintha más emberek életét élhetném. Máshol élhetnék. Az életem ettől sokkal kevésbé volt… szomorú és magányos.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Szépség és a szörnyeteg / A vén idő mesél Pinterest tábla

As Old As Time a GoodReads-en.

☆☆☆

 


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Liz Braswell regénye, A vén idő mesél, ami a Sorsfordító történetek legújabb része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges regényt, amiben Belle és a Szörnyeteg együtt nyomoznak a családjukat érintő, sötét rejtélyek után, melyek több mint két évtizede kísértik őket.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek az elátkozott kastély lakóit. Minden állomáson láthattok egy fotót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a karakter nevét, és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

02/10 Milyen könyvet olvassak?
02/12 Csak olvass!
02/14 Utószó
02/16 Readinspo
02/18 Hagyjatok! Olvasok!
02/20 Szembetűnő
02/22 Dreamworld

 

 




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése