2024. február 9., péntek



Thomas Montasser: A ​könyvtündérek klubja | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Mindenki ismeri a mondást: egy jó könyvet ki kell élvezni. Egy pohár bor vagy egy kis kancsó tea, kényelmes párnák, feltett lábak. Aki szereti, valami lágy zenét is feltehet. Talán még egy illatos gyertya! És persze valami kényelmes öltözet.

 




Victor Iordanescu képzett komponista. De kinek van szüksége manapság zeneszerzőre – ráadásul román zeneszerzőre? Németországban futárként igyekszik boldogulni, és már-már megismeri azokat az embereket, akiknek nap mint nap kézbesíti a csomagjait. Egy ismeretlen, aki mindig csak könyveket rendel, különösen felkelti a kíváncsiságát. Amikor egyszer csak egy fehérneműt tartalmazó küldeményt hagy a küszöbén, képtelen tovább féken tartani a fantáziáját. Elhatározza, hogy muszáj végre találkoznia a titokzatos nővel, aki soha sincs otthon. Ám ez nehezebbnek bizonyul, mint gondolta…


Ehelyett egy rendkívül művelt könyvkereskedőnővel és egy igencsak leleményes kisfiúval hozza össze a sors, valamint egy minden képzeletet felülmúló olvasóklubbal – és hamarosan a csomagszállító furgonja könyvesbusszá válik, amely számtalan olvasnivalóval látja el a környéket, és a csomagkézbesítőt is egyre közelebb viszi célja eléréséhez. Még ha ez korántsem az, aminek mindaddig feltételezte.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Der Club der Bücherfeen

Eredeti megjelenés éve: 2022

Animus, Budapest, 2023

192 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789636143732 · Fordította: Péntek Eszter

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Sosem találjátok ki, hogy kinek tetszett meg annyira a könyv címe, hogy nem is érdekelte miről szól maga a kisregény... Nos, ez lennék én. Magát a csodaszép könyves borítót csak a kézbevételekor láttam meg, és egyből leesett az állam!

 


Szerintem…

 

Nehéz megfogalmazni azt, hogy miről is szól a történet... Talán egy álmodozó futárról, akit lassan magukhoz vonzanak a könyvek? Egy pályaelhagyó komponistáról, aki olyasvalakihez vonzódik, akinek csak a nevét tudja, illetve azt, hogy sokat olvas? Egy magányos nőről, aki az influenzában is meglátja a jót, hogy olvashat minden ébren töltött percében? A könyvesbolt tulajdonosról, aki próbál valami jó regényt ajánlani egy romantikus lelkű bevándorlónak? 

Azt hiszem, ez a történet arról szól, hogyan szeretünk bele az olvasásba, az irodalomba, a könyvekbe... Persze azt se tudom teljesen körülírni, miért tetszett annyira ez a nem kerek egész történet, ami inkább egy slice of life sztori volt. Életrészlet. Otthonra, életcélra, új hobbira és szerelemre találás egy idegen országban. Nagyon szerethető hangulatú történet, amiben sokat idéznek más regényekből, sokat szerepelnek könyvek és könyvrajongók. 

 

 

És egyben valami olyasmi, ami minden jó könyvről (és valljuk be, a legtöbb jól sikerült életrajzról) elmondható: történetek kívülállókról. Olyan emberekről, akik mások, mint a többiek. Victor még nem jött rá, de előbb-utóbb rá fog: mindannyian ilyen kívülállók vagyunk. Mert mindannyiunk élete különbözik mindenki másétól.

 

 

A történet egyik főszereplője egy román fiatalember, aki egyetemi végzettségét tekintve zeneszerző, de Németországban dolgozik futárként. Victor Iordanescu (28) elkezd ábrándozni Bianca Martiniról, aki mindig könyveket rendel, ám egy nap egy szivecskés csomagot kell neki vinnie, amiben nagy eséllyel prémium fehérnemű van... Persze sosem találkozott még a nővel, aki elcsavarta a fejét, a csomagjait mindig az ajtaja előtt hagyja. Bianca Martini miatt megy el egy könyvesboltba, ahol próbál olyasmit kérni magának, amiről aztán beszélgethetne a nővel... Pechjére a könyvesbolti eladó A szürke ötven árnyalatát nyomja a kezébe, ami nem igazán jön be a férfinak, de visszamegy a boltba újabb és újabb ajánlásokért! Lassan gyakori vendég lesz a Könyvtündér könyvesboltban, így találkozik az ottani könyvklubbal is, akikkel - immár olvasottabban - jól elbeszélget egy titokzatos könyvről, ami mintha mindenkinek mást mondott volna. (Kihagyott ziccernek tartottam mind azt, hogy se Elbűvölve könyv rejtélyessége, se a könyvklub nem kapott nagyobb szerepet a kisregényben...)

 


Másodsorban ott van Bianca Martini, aki nem éppen mai csirke, de én odáig voltam ezért a fordulatért! A nő a regény nagy részében influenzás, aki emiatt otthon pihenget, teázgat és olvasgat. Bírtam, bár a férfi szála jócskán fordulatosabb és izgalmasabb. Bianca Martini akkor válik igazán izgalmassá, amikor Victor úgy dönt, hogy (SPOILER!!!) hagy egy könyvet és egy üzenetet is az ajtajában a kiszámított csomag mellett. Kicsit megbolygatja a lassan csordogáló cselekményt, és elkezdi közelebb hozni egymáshoz a karaktereket. Ráadásul melléjük csatlakoznak a gyerekek és az állatok, akik szintén szeretik a könyveket és az olvasást (vagy az állatok esetében könyvrajongóinkat).

 


Összességében

 

Nem állítom, hogy nem éreztem egy-két történetszál esetén, hogy láttam volna bennük fantáziát és sajnáltam, hogy nem lettek kibontva, de összességében szerettem olvasni ezt a kisregényt! Árad a történetből a könyvek és az irodalom szeretete, tele volt izgalmas könyvidézetekkel és jobbnál-jobb ajánlásokkal. (Mázlinkra a kiadvány végén kapunk egy teljes gyűjtést az említett könyvekről!!! Hatalmas piros pont részemről.)

Jó érzés volt ezzel a jólelkű futárfiúval beleszeretni az olvasásba és új életcélt találni egy idegen országban. A könyvtündérek klubja elmélkedés az irodalomról, a könyvmolyokról és a zenéről. Emberekről, kutyákról, futárokról és megrendelőkről. Ez a történet a tökéletes példa arra, hogy a könyvek igenis összehozzák az embereket!

 

Értékelés: 4,5

 

Kedvcsináló idézetek:

Mert ha volt valami, amit ki nem állhatott, azok a kategorikus kijelentések voltak. Hisz a világon semmi sem egyértelmű. A leghíresebb zeneszerzők sem feltétlenül a legnagyobbak közül kerültek ki. Ahogy a legsikeresebb írók sem a legjobbakból. A legszorgalmasabb alkalmazottak sosem a legjobban fizetettek is egyben. És hogy mi a jó és mi a rossz, azt végső soron mindig az ízlés vagy a divat határozza meg – amit nem lehet egyértelműen megítélni, mindenkinek más a véleménye róla.

Hisz egy beszélgetés a nyelvekről és a dalokról köztudottan mindig rejteget valami inspirálót magában! Hisz végső soron nem minden nyelv zene, és nem minden könyv egy dal is egyben?

Vannak napok, amikor az élet egyszer csak ránk kacsint, és arra invitál, hogy egy teljesen más utat válasszunk magunknak.

A könyveknek ezenkívül megvan az a csodálatos tulajdonságuk, hogy olyasmik, amikről mindig nagyon jókat lehet beszélgetni. Már ha az ember ismer párat. Ami viszont azt feltételezi, hogy néha-néha elolvas egyet.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: A könyvtündérek klubja

Der Club der Bücherfeen a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A futárként dolgozó komponista kíváncsiságát felkelti egy mindig könyveket rendelő nő, akihez váratlanul fehérneműt kell szállítania. De mi történik, ha a vele való találkozás miatt végül felborul az élete?

Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se, ugyanis az Animus kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyeri A ​könyvtündérek klubja című könyvet!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk ezúttal az íróhoz és a regényhez kapcsolódik. Mi kérdezünk, ti válaszoltok, és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

Hol született a regény írója?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

Február 3. - Könyv és más

Február 5. - Szembetűnő

Február 7. - KönyvParfé -csúszás-

Február 9. - Hagyjatok! Olvasok! 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése