2024. február 24., szombat



Kertész Edina: A ​lány, aki szavakkal varázsolt + A ​fiú, aki kertész akart lenni | Blogturné Klub mesekönyvajánló

  

 

„[Szabó Magda] Egy ízben levelet küldött Greta Garbónak, egy híres amerikai színésznőnek, és minden nap várta a válaszát. Ám az sosem érkezett meg. Elhatározta, hogy ha egyszer ő is híres lesz, minden levélre válaszolni fog.”


- Kertész Edina: A ​lány, aki szavakkal varázsolt

 



 

A Naphegy Kiadó kínálatában jelent meg az Életrajzi mesekönyv sorozat, amelynek célja, hogy a méltán híres és ismert hazai személyek életét közelebb hozza gyermekeinkhez. Ezen a turnén most a sorozatban megjelent kötetek közül hetet mutatunk be nektek.

Tartsatok velünk, ismerjük meg Szabó Magda, Elek Ilona, Karikó Katalin, Kőrösi Csoma Sándor, Bálint György, Hugonnai Vilma és Kós Károly életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek az egyik mesekönyvet.

 



Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye.

A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart.

Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.

 

ISBN: 9789634760481| Oldalszám: 48 oldal | Illusztrátor: Takács Viktória  

Rendelési link | Moly




Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni

Bálint György legjobban egy dologra vágyott: hogy a földjét művelhesse. Ám a sorsa másfelé kanyargott, és a családi birtok helyett, amit elveszített, végül egy egész ország kertésze lett.

A tévéből idővel mindenki megismerte, és nem telt el úgy nap, hogy ne kértek volna tanácsot tőle. Bálint gazda hosszú és tartalmas élete végéig szeretettel és kitartással gondozta a rábízott kertet, mert tudta, hogy ahol fák nőnek, ott a boldogság is megterem.

 

ISBN: 9789634760627 | Oldalszám: 48 oldal | Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Rendelési link | Moly

 

A Naphegy kiadó kiadói sorozata: A lány/fiú, aki... 

Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot (Erdős Pál)

Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni (Hugonnai Vilma)

Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene (Bartók Béla)

Kertész Edina: A lány, aki csillagász  (Balázs Júlia)

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt (Szabó Magda)

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott (Kós Károly)

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni (Kőrösi Csoma Sándor)

Tarr Ferenc: A lány, aki kutató akart lenni (Karikó Katalin)

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart (Bálint György)

Kertész Edina: A lány, aki olimpiát nyert (Elek Ilona)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A ​lány, aki szavakkal varázsolt

Ez a mesekönyv Szabó Magda életével foglalkozik. 

Elmeséli, hogy hogyan szerettették meg vele kislányként a szülei a mitológiát és a történetmesélést. Hogyan figyelt fel rá az egyik tanára és támogatta az írói karrierjét. De megtudjuk, hogy hol találkozott először a férfival, akivel életük végéig tartott a szerelmük, és azt is, hogy milyen szívesen fogadott be minden elhagyott, otthonra vágyó élőlényt a szívébe és az otthonába.

Mivel én inkább csak olvasni szoktam Szabó Magda lányregényeit, illetve láttam néhány történetét színházi feldolgozásban, nem mondhatom el magamról azt, hogy jártas vagyok az írónő élettörténetében. Őszintén szólva nagyon keveset tudtam a mesekönyv elolvasása előtt a tanító, a feleség, az állatbarát, a mesélő és a kalandor életéről, de az írásai alapján Szabó Magda egy tündéri, szerethető jelenség volt számomra, akiből csak úgy áradt az optimizmus, a nyitottság és az életszeretet - és úgy érzem, hogy mindezt sikerült visszatükröznie a mesekönyvnek is.

 


A kedvencem a mesekönyv végén az írónő könyveivel és az életének további fontos momentumaival megrajzolt életvonal/életút volt, amin az összes regénye szerepelt megjelenési sorrendben, de az összes díja, a házassága, stb. Szép összefoglaló, ráadásul nagyon helyes zárása a kiadványnak. 

A könyvecske illusztrátora Takács Viktória, akinek sikerült valami megfoghatatlan, könnyed bájjal ábrázolnia Szabó Magda életét. Nagyon tetszettek képek, úgy gondolom, hogy épp olyan szerethetőek, akár az író volt. Már a borító láttán megragadott a stílusa, és olvasás közben is úgy éreztem, hogy tökéletesen passzolnak a Kertész Edina által elbeszélt életmeséhez.

 

 

"- Hol van a tenger? - kérdezte az édesapját, mire ő azt válaszolta:

- Ott van, ahol hiszed.

A kislány [Szabó Magda] pedig elképzelte, hogy a tenger a fürdőkád alatt van, ott surrog a csövekben."

 

 

A ​fiú, aki kertész akart lenni

A mesekönyv Bálint Györgyről, a sokak által Bálint gazdaként ismert férfiról szól.

Kiskoromban nem voltak növények a lakásban, mert anyu közelében valahogy sosem maradtak életben (ő mondta ezt mindig), és hiába volt a papámnak kertje Baracson, sosem volt szabad ott "garázdálkodnunk". Szóval a kertészkedés és a növénytartás nem állt közel hozzám, de aztán beütött a Covid, a bezárkózás időszaka, és vágytam a zöldre... Elkezdtem hát növényekkel körülvenni magam, aztán egy évre rá a házi szobadzsungel mellé belaktam az erkélyt is, ahol paprikát és paradicsomot kezdtem növeszteni. (Mivel inkább csak nőttek, de nem igazán teremtek, ezért ne nevezzük termesztésnek, amit műveltem! :D) ...és így találkoztam Bálint gazda írásaival és youtube videóival.

 


A könyv igyekszik kiemelni a vele történt szép eseményeket, de Bálint György életében mindig ott volt a hiány, amit az apja által hátrahagyott kert elvétele okozott. Keserédes történet egy férfiról, aki mindig helytállt, szerette a növényeket, szerette a földet, a flórát és a faunát, és aki időskorára egy ország által ismert és elismert szaktekintély lett kertészeti témában. A kötetből tökéletesen kiérezhető, hogy mekkora szíve volt Bálint gazdának, gyönyörűek a kiemelt idézetei is (bár az erőszakolós - "A természetet nem lehet megerőszakolni, csak együtt élni vele." - kicsit meredek szerintem egy gyerekkönyvbe), viszont mégis átlengi egy megfoghatatlan szomorúság. Szívszorító történet, akárcsak Szabó Magdáé. 

Tetszettek Kőszeghy Csilla rajzai, nagyon szép és vibráló zöld színekkel dolgozott, ami nagyon illik Bálint György természetszeretetéhez! Nem is annyira az ember ábrázolásait emelném ki, mint az aranyos termény, zöld levél és virág rajzait, amikért odáig voltam.

 

 

"Sok-sok év múlt el, Gyuri bácsi elfáradt a munkában. Úgy tervezte, elvonul, hogy pihenjen és a kertjét művelje. Csakhogy ekkor felhívták telefonon, és megkérdezték, van-e kedve a tévében szerepelni és kertészeti tanácsokat adni az embereknek. Gyuri bácsi pedig igent mondott. Az ország kertésze lett, Bálint gazda, aki péntekenként a metszésről, virágokról és fákról mesélt."

 

 

Összességében

 

Mindkét mesekönyv gyönyörűen illusztrált, szívvel és lélekkel megírt történet csodás emberekről. Azért választottam Szabó Magda és Bálint György élettörténetét, amikor megkérdezték, hogy a sorozat mely részéről/részeiről szeretnék írni, mert mindkettejük szíve olyasmikért dobogott, amikért az enyém is. Imádom a növényeimet, kifejezetten boldognak érzem magam, amikor körülöttük babrálok, és odáig vagyok az irodalomért, szeretek írni is, olvasni is. Persze arra is rá kellett döbbennem, milyen keveset tudok erről a két személyről, és az ismerkedéshez jó kezdetnek tűntek ezek a mesekönyvek. 

Jól döntöttem, jó szívvel ajánlom Kertész Edina életrajzi meséit!

 

Ajánlom? Igen
ÖsszÉrtékelés: 4



 

Kedvcsináló idézetek:

[Szabó Magda] Számtalan levelet kapott az olvasóitól, akik a saját életükről meséltek neki. Ő pedig minden vasárnap leült, és válaszolt az összes levélre.

[Bálint gazda] A századik születésnapján elültetett egy fát.

- Legyen minél több fa ebben az országban, hogy boldogabbak legyünk. Ahol fák vannak, ott béke van - mondta.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

A képek a mesekönyvekből vannak kifotózva.

HANGULAT TÁBLA: Kertész Edina könyvei

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

  

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunkban a sorozatban is szereplő, híres magyar emberekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Melyik évben kapta meg Bartók Béla a Kossuth-díjat?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

02.15.: Csak olvass! (A lány aki….)

02.16.: Szembetűnő (A lány, aki szavakkal varázsolt)

02.17.: Könyv és más (A lány aki….)

02.18.: Szembetűnő (A fiú, aki varjúvárról álmodott)

02.19.: Csak olvass! (A fiú, aki….)

02.20.: Könyv és más (A fiú, aki….)

02.21.: Szembetűnő (A lány, aki olimpiát nyert)

02.22.: Veronika's Reader Feeder

02.23.: Szembetűnő (A fiú, aki felfedező akart lenni)

02.24.: Hagyjatok! Olvasok!

02.25.: Szembetűnő (A lány, aki kutató akart lenni)

02.26.: Szembetűnő (A fiú, aki kertész akart lenni)

  


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése