2024. február 26., hétfő



Freya Sampson: Az ​elveszített jegy | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

 

– Ez fantasztikus! És mi lett a buszos lánnyal? Könyörgöm, mondja, hogy ki tudta deríteni, mi lett vele!

Az idős férfi lassan ingatta a fejét, és Libbynek elakadt a lélegzete, amikor belehasított a felismerés.

– Tehát ezért van mindig a buszon, Frank?

– Hatvan éve keresem őt.

– A rohadt életbe! – Libby visszahuppant az ülésébe, és hirtelen kimerültnek érezte magát.

– Mondtam önnek, hogy ez egy hosszú történet – jegyezte meg Frank.

 




Miután ​a vőlegénye váratlanul – és meglehetősen csúnyán – szakít Libbyvel, a lány szíve összetörik, az élete pedig romokban hever. Londonba utazik, hogy a nővéréhez költözzön, amíg valahogy össze nem szedi magát. A csomagoktól roskadozó lány felküzdi magát egy piros, emeletes busz felső szintjére, és lehuppan egy idős férfi mellé. A nyugdíjas Frank elmeséli neki, hogy 1962-ben ugyanezen a járaton találkozott egy lánnyal, akinek gyönyörű vörös haja volt, akárcsak Libbynek. Hosszasan beszélgettek, ám soha többé nem találkoztak, Frank ugyanis elveszítette a jegyet, amelyre az ismeretlen lány a számát írta. Az elmúlt hatvan évben a férfi mindennap felszállt ugyanerre a buszra, hátha újra felbukkan a titokzatos lány, akit a lelki társának érzett. Libby mindennél jobban szeretné, ha Frank még egyszer láthatná az elveszett szerelmét, ezért egy szokatlan társ segítségével munkához lát. A kutatás során Libby arra is rájön, mennyire fontos, hogy megragadja a saját esélyét a boldogságra – mielőtt még túl késő lenne. 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Lost Ticket

Eredeti megjelenés éve: 2022

General Press, Budapest, 2024

332 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634528234 · Fordította: Szigeti Judit

 

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Őszintén? Igazából csak becsatlakoztam két bloggertársam mellé, ugyanis eléggé zsáneren kívüli nekem ez a könyv. :D Rendben, nyilván szerettem volna, ha megvalósul a könyv turnéja, mert elég jókat írtak róla a külföldi bloggerek, de olvasgatás közben kíváncsi lettem magára a történetre is... Hiszen elég különös és nem mindennapi a fülszöveg alapján!

 

Szerintem…

 

Regényünk rengeteg témával foglalkozik a kézenfekvők mellett, amelyek ugye a lelki társak egymásra találása, a sorszerű találkozások az életünkben és maga a nagybetűs szerelem! Összetett történet, ami egyszerre tud humoros és bájos, sírós és szomorú, illetve elgondolkodtató és mély lenni.  

A történetet a közel 30 éves Libby társaságában követhetjük végig, akit nemrég eljegyzés és "boldogan éltek, amíg meg nem haltak" helyett parkolópályára tett (értsük: dobott) a párja. Pechjére Simon nem csak az élettársa, de a munkaadója/munkatársa is volt, így a nő kénytelen elcuccolni Londonba a nővéréhez, akinek kapóra is jön a segítsége, hiszen a bentlakó dadusnak haza kellett költöznie a családjához, és nem tud figyelni a karrierista szülők néhány éves szemefényére. (Egyébként Hector egy igazi cukorpofa és imádtam a tipik gyerekszáj szövegét.) 

És bár többnyire tényleg Libby van a középpontban, Frank, az idős férfi, akivel Libby a 88-as buszon barátkozott össze, és a gondozója, a morózus punk, Dylan is legalább annyira főszereplők, mint a nő!

 


Frank 1962-ben, éppen hatvan évvel azelőtt, hogy történetünk játszódik, megkapta a 88-as buszon egy gyönyörű vörös hajú nő telefonszámát, ám elhagyta azt, mielőtt a randi megbeszélésére került volna sor... Pechjére a nevét se kérdezte meg... A férfi hatvan éve folyamatosan ezen a buszon utazgatva keresi a nőt, és egy nap megakad a tekintete a szintén vörös hajú Libbyn, aki csupán kinézetében hasonlít a lázadó, vagány nőhöz. Libby igazából nagyon igyekszik megfelelni az elvárásoknak, mindent túltervez, próbál a családja kedvére tenni mindenben, szóval tipikusan ő az a figura, aki mindenkinek igyekszik segíteni, akkor is, ha kára van belőle...  

A történet a sorsszerű találkozásokról szól, így nem csak Frank és a titokzatos vörös hajű festőtanonc, de Libby találkozása Frankkel is fontos szerepet játszik a jellemfejlődésükben. Frank életének a része lett a 88-as buszon való kutatás, míg a történetével sikerül inspirálnia a munka- és cél nélküli lányt. Libby az új ismerőseivel közösen kezd el kutatni Frank lelki társa után, és eközben nem csak a világlátása kezd el megváltozni, de ő maga is. Libby végre elkezd kiállni magáért és maga dönt arról, hogy mi a jó neki, szóval az ő igazi szempontjából igazi fejlődésregény ez a történet. Ám sajnos míg ő gyarapodik, addig Franken mind jobban eluralkodik a demencia, ami miatt sürgetővé válik megtalálni a lányt a 88-as buszról. Szerencsére az ijesztő külsejű Dylan beszáll Libby "keressük meg Frank lelkitársát"-projektbe, mert amúgy egy csupa szív figura, aztán mások is csatlakoznak, és általuk még több szívhez szóló élettörténetet ismerhetünk meg.

 

 

– Amikor csak tehetem, moziba megyek – tette hozzá. – Szinte mindent láttam, amit az Electric Palaceban vetítettek.

– Nos, akkor már meg is kezdted a színészi tanulmányaidat – jegyezte meg a lány. – Most már csak el kell mondanod a szüleidnek.

– Bárcsak ilyen egyszerű lenne!

– Nem lesz az, de esküszöm, nem fogod megbánni. Végül is csak egy élete van az embernek.

 

 

A regény nagy erőssége, hogy szerethető karakterek és egyedi életutak szerepelnek benne. Igazából nem is annyira nehéz elhinni, hogy valahol - akár Londonban, akár a világ egy másik nagyvárosában - egy idős úr keresi a nőt, akin negyven, ötven vagy hatvan éve megakadt a tekintete. Várhatja múzeumban nézelődve, buszon üldögélve vagy egy parki padnál, és éppenséggen mellé sodródhat egy fiatal, aki mindent elvesztett, és aki megpróbál segíteni neki. Talán emiatt a valóságosság miatt, de totál szétbőgtem a fejem néha... De komolyan, fejfájásig sírtam Frank történetén, szóval az érzékenyebb lelkű olvasók csak egy százas zsepivel álljanak neki! 

  


Összességében

 

Nagyon szépen megfogalmazott és jól fordított regény, és ennek köszönhetően nagyon ütős gondolatok olvashatóak benne. (A kedvenceim igyekeztem kiidézni, de van még bőven.) Szóval bár nem a zsánerem, és nem gondolom, hogy én vagyok a célközönsége, élveztem olvasni. Természetesen sikerült összetörnie a szívemet a végével, de ez ne tántorítson el senkit.

A kedvenc karakterem mindenestül Dylan, akiről csak azért nem beszéltem sokat, mert igazi ékköve a regénynek, és képtelen vagyok szavakba önteni őt. Tipikusan az a kívülről full para, belül meg édes kiscica-karakter, akikért általában odáig vagyok, ráadásul irtó bölcs szövegeket adott a szájába az író, nem egyszer ő nyitja fel Libby szemét a beszólásaival/kérdéseivel.

 

Értékelés: 4

 

Külföldi borítómustra:

 



Kedvcsináló idézetek:

– Tudod, nem tartozik rám, de azt hiszem, kicsit kevesebbet kellene törődnöd azzal, hogy mit gondol a családod – jegyezte meg Dylan.

– Ezt hogy érted? – fordult felé a lány.

– Hát, többször említetted, hogy csalódtak benned. De felnőtt nő vagy, miért nem szarod le?

– Tudom, hogy most egy kicsit szarnak tűnnek a dolgok, de lehet, hogy hosszú távon minden a legjobban alakul.

– Bárki lehet punk, aki akar – felelte Dylan. – Még az sem kell, hogy ilyen furcsa hajad legyen, mint nekem.

– Mit kell dolgozni?

– Bármit, amit szeretnél.

– Te mit dolgozol?

– Gondozó vagyok.

Hector hunyorogva nézett rá.

– Mi az a gondozó?

– Olyan emberekre vigyázok, akiknek segítségre van szükségük az otthonukban.

[...]

– Sok pénzt keresel a munkáddal?

– Nem, de boldoggá tesz, és szerintem az fontosabb.

– Micsoda káosz! – jegyezte meg a férfi olyan halkan, hogy szinte suttogott. – Vicces is lehetne, ha nem lenne olyan tragikus.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! Az ​ elveszített jegy by Freya Sampson  Pinterest tábla

Freya Sampson: The Lost Ticket a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Freya Sampson főszereplője, Libby, egy csúnya szakítást követően összebarátkozik egy idős férfival a buszon, és a fejébe veszi, hogy segít neki felkutatni a lelki társát! Ugyanis Frank hatvan éve minden egyes nap ezen a buszon utazik, immár hatvan éve, hogy újra találkozhasson a kiszemeltjével. Vajon van esély arra, hogy ifjú segítője segítségével megtalálják Frank szerelmét?

Tartsatok bloggereinkkel ezen az érzelmekkel teli turnén, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerni a regényt a General Press kiadónak hála!

 


 

Nyereményjáték:

 

Freya Sampson regényébe lehetőségetek van beleolvasni, így játékunk a beleolvasóhoz kapcsolódik! Minden állomáson felteszünk nektek egy kérdést, és az alapján, amit olvastatok, válaszolnotok kell rájuk a rafflecopter dobozban. Jó keresgélést!

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

Mit szeret csinálni a lány a buszon?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

02/20 - Betonka szerint a világ…
02/22 - Könyv és más
02/26 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése