2024. február 1., csütörtök



Adrianne Finlay: Cut Off - Játssz a túlélésért! | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Odakint a világ néptelen volt.

Hová tűnt mindenki? Ha valami rettenetes dolog történt, hol vannak a holttestek? A tankok és a fegyverek, miért nem hevernek összevissza az utcákon? Az élelmiszerbolt sértetlennek tűnt, nem voltak fosztogatók, senki nem halmozott fel készleteket. Mindenki egyszerűen csak… eltűnt. Ők pedig ugyanúgy egyedül voltak, mint annak idején a szigeten, de ez alkalommal nem maradt egyetlen hely sem, ahová mehetnének. Nem tűnt úgy, mintha egyszerre csak rendbe jöhetne bármi is.

 




A ​műsor egy játék.

A játék maga az életed.

 

Mindegyik versenyzőnek megvan az oka – és megvannak a titkai –, hogy miért jelentkezik a Cut Off című új virtuális valóságshow-ba, amely egy csapat tinédzsert hagy magára a vadonban. Egyszerű a játék: aki a legtovább kitart anélkül, hogy kilépne, óriási pénzösszeget nyer. Az igazi csavar, hogy ezen felül egy új software eddig nem létező,

teljesen új televíziós élményt hoz létre, amely lehetővé teszi a műsor nézőinek, hogy mindent a versenyzőkkel együtt érintsenek meg, lássanak és éljenek át. De mi történik, amikor a kilépés nem működik, és senki sem jön a megmentésükre? Mi történik, amikor látszólag az egész világ eltűnik, miközben ők bajba kerülnek a vadonban? A négy tinédzsernek szembe kell néznie a legnagyobb félelmeikkel, a legmélyebb titkaikkal, és legfőképpen egymással, amikor rájönnek, hogy valóban elszakadtak a valóságtól.

Science-fiction, rejtély és romantika vegyül ebben a rendkívül izgalmas, gyorsan száguldó olvasmányban, amely egészen a legutolsó pillanatig találgatásokra készteti az olvasót.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Cut Off

Eredeti megjelenés éve: 2020

Maxim, Szeged, 2023

336 oldal

ISBN: 9789634994855

Fordította: E. Gábor Éva

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Érdekelnek a VR technológiával kapcsolatos dolgok, legyenek azok akár könyves vagy filmes témájúak, akár virtuális valsághoz kötődő számítógépes játékok. 

 

Szerintem…

 

Ez a regény nagyon adta nekem az elején, hiszen több, mint izgalmas az alapsztori: pár egymás számára idegen tinédszer elveszti a kapcsolatot a külvilággal, miközben egy szuper modern túlélős valóságshowban vesznek részt. Egy olyanban, ahol a VR tech cuccokkal rendelkező nézők akár az ő szemükön keresztül megtapasztalhatják a műsorbéli történéseket. Ez valahol totál para, valahol viszont nagyon menő dolog, nem?  

 

A regény négy valóságshow résztvevő történetét követi, de egyértelműen River (17) a főszereplő, ugyanis a legtöbbször az ő szemszögéből érzékeljük a történéseket. Nekem alapvetően ő volt a kedvencem, mert egy elég talpraesett árva srác, aki imád leszakadni a társadalomról, azaz igyekszik minél több időt kempingezéssel tölteni. Nincs képben az aktuális trendekkel, celebekkel, techgurukkal, és nem is az a vágya, hogy celebbé váljon, ő csak szeretné abbahagyni a katonai sulit, ahova a nagybátyja küldte... és ha sikerül fél évig kibírnia a játékban, akkor Jim bácsi fél évig finanszírozza a világkörüli túráját, suli pedig nuku. 

Ellenben vele a nagyon zseni Trip egy igazi, milliomos techguru, akit szintén nem a pénz hozott a játékba, ugyanis az van neki bőven. Trip jegyzi a játékosokat követő drónok VR akármijét, és csak a buli hozta a valóságshowba.

 


A fiúk mellett van két lány résztvevőnk is. Liza Rojas nekem nem volt igazán szimpatikus alak, nagyon "túl sokat kérdez", "folyton kavar" figura, aki valahogy egy az egyben kamunak tűnt, így nem tudtam vele együttérezni akkor se, amikor megijedt... Cameront (Camet) viszont kedveltem! Cam az öccse miatt versenyzik, bár elég veszélyes karakternek van felvezetve, aki úgy vélekedik erről a showról, mintha Az éhezők viadala lenne!*

*(Ilyen extra adalékokat a valóságshow résztvevőiről a felvételi/elbírálási interjúik kivonatából tudtunk meg, amiket én személy szerint imádtam olvasni! Ezekből tudtunk meg a legtöbbet Riverékről, jó érzés volt arról olvasni, hogy ők hogy vannak "elcseszve".) 

Alapvetően mindannyian elég talpraesettnek tűnnek a történet elején, de ahogy bonyolódik a történet, úgy vesztik el ők is időről-időre a hidegvérüket, zavarodnak össze vagy ijednek meg, ami viszont veszélyezteti a túlélésüket.  Lényegében akkor válik igazán izgalmassá a sztori, amikor elkezdenek félni ettől az "elveszve a vadonban, és még a GPS is elromlott" szituációtól.

 

 

– Akkor hogyan magyaráznád azt, ami történik?

– Tudod, mire gondolok? Hogy valami olyan pusztító dolog történt a kinti világban, aminek ehhez semmi köze, mi pedig véletlenül éppen akkor tartózkodtunk ezen a kísértetjárta szigeten, amikor ez történt. Mi a fenéért ne lehetne így?

– Nem hiszek a kísértetjárta szigetekben.

– Hát – Liza megállította a kocsit, és egy ingerült rántással behúzta a kéziféket –, ez a helyzet a kísértetjárta szigetekkel. Nem kell hinni bennük ahhoz, hogy létezzenek.

 

 

Amennyire jól megalapozott és érdekes a történet eleje, nálam annyira nem talált be a végkimenetele. Nem mondom, hogy nem volt váratlan és csavaros a négyes elveszésének a története, vagy hogy nem tartottam érdekesnek a lezárást, de mégsem tetszett. Kicsit snassz volt, valami ütősebb magyarázatot vártam. Persze ettől függetlenül élveztem olvasni, és nem bántam meg. 

Ha a valóságban is lennének virtuális valóságos valóságshowk egészen biztos vagyok abban, hogy nézném őket - VR szemüveggel, ahogy kell!  

 


Összességében

 

Nagyon izgalmas témafelvetésű történet érdekes alapsztorival és kedvelhető karakterekkel. Szerettem volna nagyon szeretni, mert végre egy egyrészes, fantáziadús YA-regény! Sajnáltam, hogy a végére más irányba kanyarodott az egész, és emiatt a vadonban kalandozásból átmentünk sci-fibe. Számomra ez levont az élményből, de a legvégét bírtam. Szépen le lettek zárva a szálak.

 

Értékelés: 3,5

 

Kedvcsináló idézetek:

– Nem tehetünk semmit az ellen, amitől félünk, tudod.

River megdörzsölte a szemét, önmaga változatának az a képe, amelyen pisztolyt tart a halántékához, átvillant a fején.

– Tudom. De nem tudom jobbá tenni. Nem tudom megjavítani.

– Semmit sem kell megjavítanod. Különben nem is tudnád. Az emberek nem így működnek, nem javíthatjuk meg őket. Ha törődünk valakivel, csak ott kell lennünk mellette.

KAPOOR: Mi tetszik annyira a kempingezésben?

RIVER: Az érzés, hogy a világ még mindig ott van valahol, még mindig teszi a dolgát, de számomra már nem létezik. Nem kell aggódnom miatta.

KAPOOR: Ez még inkább elszigetelődésnek hangzik.

KAPOOR: Ezért mondtad el a történetedet? Azt hitted, növeli majd az esélyeidet, hogy bekerülj a műsorba?

CAMERON: Szerintem eléggé elcseszett vagyok ahhoz, hogy megfeleljek egy valóságshow-ban. Nem igaz?

KAPOOR: Talán rendszeresen kéne járnod terápiára, ha majd hazatérsz.

 

További idézetek…

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: Cut ​ Off – Játssz a túlélésért!

CUT OFF a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Tekints be velünk a legújabb virtuális valóságshowba, a Cut Off-ba, ahol a nézők is megtapasztalhatják a maroknyii tinédzserrel együtt a túlélés izgalmát. De mi van, ha a játékosok nem hagyhatják abba a játékot, amikor képtelenek folytatni?

Tartsatok velünk a Cut ​Off – Játssz a túlélésért! blogturnéján, amely végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regény a Maxim kiadónak hála!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját a Maxim kiadó oldalán. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

Mekkora összegért versenyeznek?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

21 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)

23 - Kelly és Lupi olvas

25  - Könyv és más

29 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése