2024. január 31., szerda



1. fejezet - 2024. január | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmAjánló, macsKalandok, lakásFelújítás és élményBeszámoló

  

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

 

 

Heyho!

Kinek hogy telt 2024 első hónapja? Nekem tulajdonképpen jól!

Tekintve, hogy az életünk folyamatos előrehaladás, néha úgy kell döntenünk, hogy ideje egy lakásbiztonsági felújításnak. Plusz néha a Fundamenta azt mondja, hogy van rá 180 napod, a kivitelezőid meg azt, hogy 2 hét múlva kezdhetünk is. És minden összejön, minden folyamatosan halad előre gond nélkül... Néha van ilyen, szóval emiatt szerintem 2024 jól indult, mert végre elindult ez a projekt is.  

Mivel mind a macskát el kellett paterolnom, mind nekem el kellett költöznöm, így azért nem ugrálok örömömben, de a depisebb pillanataimban elmantrázgatom magamnak, hogy: Szép lesz, Jó lesz, Olyan lesz, amilyenre vágytam, Minden király, haladunk. Hát így... Remélem, hogy 2024 nektek is sok jó változást hoz!

 

Pozitív dolgok: sikeres IKEA túra, zoom és whatsapp videóhívások, új BTK tagok, szülinapozások, pizsis napok, gyógymasszázsos reggelek, sikeres ügyintézések, elinduló lakásfelújítás.

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt januárban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 8 új könyv érkezett hozzám. A Móra kiadó ellátott egy giga pakknyi csodával! Amikor kibontottam, csak ámultam és bámultam, micsoda csodák érkeztek! Ráadásul a Menő Könyektől megjött a legújabb YA tündérmese retelling... Oh, szóval csodás februárnak néze elébe!

 

Recenziók (8)

Szabó Magda: Álarcosbál

Tóth Emese (szerk.): Távol-keleti mesék

Chihiro Maruyama: Az ellopott útvesztőkő nyomában

Chihiro Maruyama: A Labirintustorony rejtélye

Chihiro Maruyama: Az égi várkastély titka

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Liz Braswell: A vén idő mesél

  

– Személyes érdekeltségek –

 

#előrehaladósrész #bakancslistás #kihívás 

 

TERVEK 2024-re: újévi fogadalmak és társai

 

Nos, a 2024-re tervezett 10 kirakóból már kiraktam 4-et egy hónap alatt (a decemberben elkezdettel együtt ötöt). Mivel rá vagyok kényszerülve, így a heti 1 tévézős/kuckózós estéket is tartom. A tervezett filmjeimmel is jól haladok, mert a 7-ből 2-t már megnéztem (Wonka, Nimona).

 

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvenc zenék:

Szerintem egész hónapban a Spotify által ajánlott
Viking Metal Mix” albumot hallgattam… :D

Az abszolút favoritok:

SKÅL! by Miracle Of Sound + METAL verzió

HAMMERFALL - Hearts On Fire

UNLEASH THE ARCHERS - Northwest Passage

Oké, becsúszott pár „klasszikusabb” cukiság hónap elején, de azóta eléggé „elborultam”: 

Plastic Bertrand - Ça plane pour moi 

Felicidad (De la serie 'Berlin' de Netflix)

Sarà perché ti amo (Radio Version)

 

#boldogság #rövidsztorik

 

A hónap első két hetében fél-hivatalosan zárva voltunk a munkahelyemen, ami annyit tett, hogy a mi részlegünk dolgozott... Bár rövidítve, aminek köszönhetően egy hetet otthon tölthettem "home office"-ban (ezt az egyik lenti képen látható pizsiben tettem.... :D), ami jól is jött, mert apránként össze kellett tömörítenem a konyha-fürdő-előszoba-kamra helyiségek összes tartalmát a nappaliba meg a hálószobába - ugyanis 15-én megkezdődött a lakásfelújtás nálam. Köszi, Fundamenta. :D   

► Szóval ahogy az alábbi képeken is látszik, totál szét van verve a kecóm. Azt hiszem, 15-től 23-ig bírtam ezt a se konyha, se fürdő, hűtő a szobában életet, 24-e óta pedig a színház színészlakjában élek. Ahol van meleg, van zuhany, de főzni max mikróval tudok és a wi-fi se a legjobb, emiatt még ritkák lesznek és csúszhatnak a bejegyzéseim. Sorry! (A mai bejegyzést munka után csináltam meg, ráhúztam egy extra órát, és csak egy-két bekezdést pötyögök most be laptopon... Nem jövök ki jól ezzel a laptoppal...)

  


► A lakás át lesz állítva villanyra fullosan, így kiköttettem a gázt. Az első dolgom volt kitenni a tűzhelyet a netre, el is vitte egy rászoruló család még aznap, míg a bojlerre apum csapott le egyből. Lényegében pikk-pakk megoldódott ez is. 

  

A lenti képen látható, hogy azért a nagy pakolászás közben, a hónap első felében kirakózgattam is. OOOOOOké, sokat puzzleztem, de a stressz és a hideg, szeles, kilyuggatott lakás hamar megtette a hatását, 3-4 hete vagyok folyamatosan full beteg. :/ Ez van, drágáim...

 


► De olyan szépek ezek a puzzlek! Nem is bírtam ki: én, aki a falra aggatott képek ellen vagyok, vettem hónap elején az IKEÁban 3 db keretet kifejezetten 1000 db-os és 500 db-os puzzlekhez méretezve, és megkérem valamelyik munkásembert, hogy fúrjon nekem pár lukat ide-oda.

  

Az alábbi képeken látható, hogy: 1) csupa meleg, puha ruhában próbáltam az otthoni hideget túlélni; 2) totál magába szippantott a rengeteg látnivaló az IKEA áruházban (ahol a január 2-át töltöttem az egyik barátnőmmel és otthagytam a harmada fizum); 3) megkaptam a színház Úri vendégszobáját, ami nagyon királyságos; 4) Ünnepi gikszerlistát töltögettünk a kolléganőimmel közösen.


 
 

#MacsKalandok #randomságok

 

► Mivel felelős catmum (meg amúgy felnőtt is) vagyok, úgy döntöttem, hogy a macska a felújítás idejére elköltözik otthonról. 13-án átcuccoltam a Nagyimhoz, ahol egyből saját szobát kapott (ld. az egyik képen). És ahol az első két napban nem evett, nem ivott, spájzban meg sütő alatt bújkált, ami nem kis idegzsábát okozott nekem, hiszen másnap kezdődött a villanyossal a falvésés... ami szintén nem állatbarát program. Szerencsére lassan felengedett, eleinte naponta, majd kétnaponta jártam/járok látogatni, de most egy betegséges kihagyást követően a macskám éppen csak nem tett ki az ajtón, mert hogy ő inkább szundikált volna a Nagyimmal a látogató szórakoztatása helyett... 

  

► Az alábbi fotón: a felső képeken látszik, hogy a pakolászás nem tetszik neki, ellenben a nagyimnál található szekrény tetejéről való sasolás igen. A jobb nagyobb kép pedig az, hogy erre a látványra ébredtem január elsején. <3 

  


► A bal alsó képen a nagyimnál található cicaszoba látható. Ha minden jól megy februárban a felújítás végére érek, és hazacuccolhatunk, de ki tudja... Az se biztos, hogy a macskusz haza akar jönni... ¯\_(ツ)_/¯ 

  

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Nimona (2023) – 9/10 – Képregény-adaptációs animációs fantasy történet, amiben van melegszál, nyomozás, bosszúállás, szőke herceg, lovagok, modern technológia. Bár ezer éve megvan a Nimona graphic novel, kivételesen a mese jobban izgatta a fantáziámat, de még idén elolvasom azt is. 

 


Quiz Lady (2023) – 9/10 – Nekem tetszett. :))) Awkwafina és Sandra Oh párosa nagyon fura, de jól működtek együtt. Ráadásul a sztori is érdekes, ugyanakkor vicces volt.

 


Nyad (2023) – 8/10 – Nos, őszintén mondom, hogy ez nem az én világom, de a kolléganőm ajánlotta és amikor feldobta a Netflix, akkor eszembe jutott, mennyire szerette, ezért elkezdtem. Háttérfilmnek volt tervezve, de minde odacsábította a figyelmem Annette Bening és Jodie Foster a tévére. Diana Nyad ls Bonnie Stoll kapcsolata, barátsága, Diana Kuba-Key West mániája, az őket segítők elszántsága… Huh, totál lepadlóztam. Elképesztő sztori.

 


A tolvajok hadserege (2021) – 8/10 – Nekem tetszett, de őszintén szólva én bírtam a zombis 'folytatást' is. Azt hiszem, már ott is bírtam Matthias Schweighöfer kocka széftörőjét, aki nem igazán van oda a zombikért… Ugyanakkor zseniális alak. Szerethető, naiv, jócskán lökött. Szórakoztató akkor is, ha nem látta az ember lánya a nagy széf feltörésének a történetét. Kíváncsi vagyok, mi lett Gwendoline-nal.

 


Wonka (2023)– 7/10 – TC (Timothée Chalamet) miatt néztem meg, és bár sejtettem, hogy musical lesz, azt mégse vártam, hogy egyetlen egy dalbetét SE fog dallamtapadni… De komolyan… Magyarul néztem, külön magyar dalai vannak, szóval újra fogom nézni angolul is, eredetiben, de na… Kár lett volna pénzt adni rá a moziban. Ráadásul a sztori is néha tök kemény volt (zsiráf tej miatti zsiráf fejés az állatkertben)… de ami tetszett: a látványvilág meg a rabok side storyjai… meg TC… Összességében: nagyon vártam, de eléggé bad trip volt. :D

 


Az alkotó (2023) – 6/10 – Összességében érdekes élmény volt, bár nagyon érződik, hogy nincs új a nap alatt, így a fordulatok kiszámíthatóak voltak, de az alapsztori (új Ázsia, robotok, MI-k, humán-MI szerelmespárok, etc) tetszett.

 


Szóra se érdemes, egyszernézős, de semmi különleges nem volt bennük filmek:

Ráadásszerelem (2023) – 7/10

Szinte karácsony (2016) – 5/10

I Kill Giants (2018) – 5/10

Books of Blood (2020) – 4/10

Karácsonyi Casanova (2023) – 4/10

Távol a világtól (2023) – 3/10

Karácsonyi gerlepár (2019) – 3/10

 


Sorozatoztam:

 

Üdvözöl Samdal-ri! (2023–2024) – 10/10 – Nagyon csípem a dél-koreai romantikus minisorozatokat, totál rájuk vagyok kattanva, és most különösen jól esett ez a sok szálon futó, de mindenütt happy enddel végződő történet. Csodálatos tájakon játszódik, jó humorú, szerethetőek a mellékszereplők is és a főszereplők is. Minden vágyam, hogy ilyen helyeken barangolhassak.

 


A nagy pénzrablás: Berlin (2023–) – 8/10 – Side series, de jóféle, Megelőzi A nagy pénzrablást időben, ugyanakkor egészen más, hiszen ennek a rablásnak a szervezője inkább érzelmes és impulzív, mint katonás és kocka. Nekem tetszett, sőt, anyunak is. (Ugyanis ezt még év elején anyuval ketten néztük, de náluk is őskáosz van meg betegség, szóval azóta nem tévéztünk együtt.)

 


Gen V (2023–) – 8/10 – Azért álltam neki, mert The Boys sorozat hiányom volt... Szeretem a realista szuperhősös történeteket. Mit mondhatnék? Suli szupererővel megáldott, problémás fiataloknak, ahol ami elsz...ródhat, az el is sza...dik? Ide vele! Kár, hogy még nincs belőle több évad...

 


Kísérleti alanyok (2022–) – 7/10 – Ugyanazért álltam, neki, ami miatta GEN V sorozatnak, mert bírom a (kamasz) szuperhős sztorikat, amiben bármi bármikor rosszul sülhet el, és ők - az útkereső és full bizalmatlan fiatalok - állnak neki megoldani...

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

Ann Liang: Ez most az igazi

Adrianne Finlay: Cut Off – Játssz a túlélésért!

Emma Törzs: Vér, tinta, nővér, írnok 

Thomas Montasser: A könyvtündérek klubja

▪  Szabó Magda: Álarcosbál

▪  Tóth Emese (szerk.): Távol-keleti mesék

▪  Chihiro Maruyama: Az ellopott útvesztőkő nyomában, A Labirintustorony rejtélye, Az égi várkastély titka

▪  Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni, A lány, aki szavakkal varázsolt

▪  Liz Braswell: A vén idő mesél

Freya Sampson: Az elveszített jegy

 

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

6 könyvről írtam a hónapban:

Brianna Bourne: 41 nap, 9 óra, 42 perc * YA romantikus sci-fi *

Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan * kortárs szépirodalom *

Adam Silvera, Becky Albertalli: What ​If It's Us? * YA romantikus *

Szabó Krisztina: Ezüsterdő * YA fantasy kaland *

Rácz-Stefán Tibor: Kamupasi ​karácsonyra * NA LGBT+ romantikus *

Benyák Zoltán: Requiem ​I. * történelmi thriller *

 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

TERVEK 2024-re: újévi fogadalmak, várólista csökkentés

Cut ​Off - Játssz a túlélésért! | idézetek

Minden csendes és nyugtalan | idézetek

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése