2024. január 9., kedd



Rácz-Stefán Tibor: Kamupasi ​karácsonyra | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Bízz bennem, Dani! Kérlek, bízz bennem úgy, mint régen! Meg tudjuk csinálni. Én leszek a legjobb kamupasi, akit csak hazavihetsz karácsonyra.

 




A ​ színjáték valósággá válhat?

Dani imádja a karácsonyt, ez a kedvenc időszaka az évben, de az idei ünnep nem ígérkezik valami fényesnek. Nem elég, hogy dobta a pasija, de a családjának sem meri bevallani, hogy nem tud kivel menni a karácsonyi vacsorára.

Eközben a munkahelyén, a könyvesboltban is gyűlnek a gondok. Az új munkatársa nem más, mint a helyes és magabiztos Zénó, a régi osztálytársa, az első srác, akibe valaha szerelmes volt, és az első, aki összetörte a szívét.

Zénó tele van lelkifurdalással a múlt miatt, és bármit megtenne, hogy kiengesztelje Danit. Amikor kihallgat egy beszélgetést, már tudja, mit kell tennie: ő lesz Dani kamupasija karácsonykor…

Ahogy a két fiatal egyre több időt tölt együtt, Dani újra beleszeret Zénóba, de fogalma sincs arról, mi a valóság, és mi a színjáték. Amikor Zénó hozzáér, amikor megöleli, azért teszi vajon, mert tényleg akarja őt, vagy csak a lehető legjobb alakítást igyekszik nyújtani a családja előtt? Rejlik valami igazi a bizalmas érintések és a gyengéd pillantások mögött?

 

Könyv információk:

 

Téma/műfaj: Karácsonyi,

Romantikus, LGBT+

Eredeti megjelenés éve: 2023

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

288 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789635976027

Rácz-Stefán Tibor regényei:


Fogadj el!

Túl szép

Élni akarok!

Pokolba a jópasikkal!

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Kapcsolatpróba (Szállj a dallal 2.)

Éld ​át a pillanatot!

Nincs hozzád hasonló

Téged kérlek karácsonyra

Kamupasi ​ karácsonyra


KMK WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Szeretem Tibi regényeit (főleg az lgbt+ szerelmespár főszereplőjű történeteket, mint ez), így ki nem hagytam volna. Sőt, igazából előolvastam ezt a regényt, miután kész lett, aztán ismét elolvastam Karácsonykor, mert akadtak benne változtatások, szóval dupla élmény volt.

 

Szerintem…

 

Nem titok, hogy akadnak kedvenc klasszikus romantikus kliséim. Tanár-diák viszony, szomszéd srác és szomszéd lány szerelme, magas pasi és alacsony nő egymásra találása, és bizony nagyon imádom a kamukapcsolatos dolgokat is, mint amilyen ez a könyv.  Bónusz pont az írónak, hogy mindezt bevitte egy könyvesboltba és behozott mellé még két elég komoly témát, az alkoholizmust és a tisztaságmániát.

 


Az igazán hiteles főszereplők sosem tökéletesek! Szoronganak, belső beszélgetéseket folytatnak le magukban arról, hogy mit kellene mondaniuk, olyan emberek után vágyakoznak, akik miatt már megégették magukat – nos, Dani éppen ilyen főszereplő. Hatalmas könyvmoly és imádja a munkáját a könyvesboltban, de szorong, mert az új munkatársa a régi legjobb barátja, aki iskolás korukban egyik pillanatról a másikra ignorálta. Szorong elmondani a családjának, hogy ismét nincs kit hazavinnie Karácsonyra és eltemeti a szégyen, amikor másik számára is kiderül, hogy mennyire mániákusan rend- és tisztaságmániás. Nagyon szerettem Dani karakterét, talán ő állt eddig a legközelebb a szívemhez az RST-univerzumból*.

*Azt gondolom, nevezhetjük univerzumnak, amit Tibi teremtett, hiszen történetünk helyszíneit és karaktereit már ismerhetjük a többi kötetből. Felbukkant Hanna és Máté (sőőőőőt, nem csak felbukkantak, hanem… #nospoiler), ahogy Panka és az ő francia író párja, Bastien is tevékenyen részt vettek a sztoriban. Lényegében Panka munkatársaként, az Éld ​ át a pillanatot! könyvesboltjában dolgozik Dani és Zénó is.

 

 

– Tudod, mit? Igazad volt tegnap. Egy nap találok egy pasit, aki nemcsak elfogad úgy, ahogy vagyok, de szeretni is fog, mert megérdemlem a szerelmet. Egyszer még bánni fogod, hogy nem te vagy az a srác, aki azt mondhatja nekem, az enyém vagy.

 

 

Míg Dani szorongó típus, addig mintha Zénóról lepattannának a dolgok. Bátran kiáll a kamera elé, amikor a könyvesboltbéli könyvekkel kell ajánló tiktok videót csinálni, de más tettein is érződik, hogy elég nyílt személyisége van. Segítőkész, barátságos és néha bizony nagyon nyers. Alapvetően jóindulatú srác, de megértettem, hogy Dani miért próbálja tartani tőle a pár lépés távolságot, mert a karizmatikus emberek könnyedén magukkal sodorják azt, aki felnéz rájuk… Nem mondhatnám, hogy kedveltem, de megértettem, hogy mennyire nehéz neki is bizonyos dolgok miatt.

Kicsit spoileres ez a rész, ezért csak akkor jelöld ki, ha nem bánod: Zénó biszexuális, és sajnos ezt sokan nem tudják elfogadni. Az emberek hajlamosak a biszexiálisakat azzal vegzálni, hogy igazából finomkodó / önmagukat teljes egészében felvállalni nem vágyó melegek, amit totál megértek, hogy bántja a fiút. Ráadásul ugye ott van az a probléma is, hogy az LGBT+ emberek se nagyon szeretnek biszexekkel összejönni, hiszen úgy két nem attraktívabb képviselővel kell versenyre kelni a szívükben. Tetszett, hogy ez be lett hozva a történetbe és a maga szomorú realizmusával lett ábrázolva…

 


Összességében

 

Kötelező karácsonyi olvasmány, akárcsak a Téged ​ kérlek karácsonyra! Teljesen elvarázsolt ez a szókimondó, mégis elragadó romantikus komédia! Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretnének kiszakadni a mindennapok szomorúságából!

A cselekmény borítékolható happy endjét tökéletes ellensúlyozta, hogy mennyire jók a karakterek, illetve az, hogy több régi kedvencem felbukkant az író korábbi regényeiből! Imádtam a könyvesboltot, Hannáékat, Pankát és Bastient, és nagyon megszerettem Danit is, aki tipikusan olyan figura, akinek kijárna az életben minden szép és jó.

 

Értékelés: 4,5

 

Kedvcsináló idézetek:

– Már megint teljes beszélgetéseket folytatsz le magadban, ugye? Mi az, amit szívesen a fejemhez vágnál, de visszafojtod? – Eltátom a szám a döbbenettől. – Ismerlek, Dani.

– Ismertél, Zénó. Aztán jött a gimnázium, és hirtelen úgy döntöttél, már nem vagyok elég menő a számodra.

 

A karácsony az év legszebb ünnepe, de könnyen pokollá válhat, ha nincs kivel megosztani a varázslatot.

 

– Biszexuális vagyok, de a szüleim szerint olyasmi nem létezik, és igazából a fiúkhoz vonzódom, csak félek bevallani. Igazi ajándék lenne nekik, ha egy olyan kedves sráccal állítanék be az esküvőre, mint te. És talán a rokonok sem kérdezgetnének Ancsáról, amit mondjuk nem is bánnék…

Hogy mi van?

A döbbenettől eltátom a számat.

 

– Hát lehet őt nem imádni? – neveti el magát Panka, mire Bastien hozzávág egy párnát, és durcásan, erős francia akcentussal, de angolul szólal meg.

– Hihetetlenek vagytok! Itt ülhettek egy francia nemzeti kincs lakásában, és attól vagytok elájulva, hogy Cassandra Clare dedikált Pankának egy könyvet! Mon dieu!

– Na, ne legyél féltékeny! – simítja meg Panka a karját játékosan, lebiggyesztett ajkakkal. Válaszként Bastien fintorogni kezd. – Téged is szeretünk.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Rácz-Stefán Tibor Könyvek Pinterest tábla

Kamupasi karácsonyra a GoodReads-en.

☆☆☆


Bár karácsony már elmúlt, visszahozhatjuk egy kicsit a hangulatot Rácz-Stefán Tibor Kamupasi karácsonyra című könyvével, ami a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. Tartsatok három bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből. 

 


 

Nyereményjáték:

A kiadó oldalán találhattok a könyvből egy kis beleolvasót. A játék során kérdéseket teszünk fel nektek, ezeket kell megválaszolnotok a beleolvasó segítségével. A helyes választ írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

Melyik napon kezdődik a történet?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

01. 09. Hagyjatok! Olvasok!

01. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út – extra

01. 13. Utószó

01. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése