2021. december 21., kedd



Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Ha csak egy dolgot kívánhatnék az élettől, azt kérném, hogy örökre maradjunk itt, ebben a pillanatban. – A vallomására ezerwattos vigyor ül ki az arcomra. – Csongor, nincs hozzád hasonló! Az elején is sejtettem, de már biztosan tudom: iszonyúan kedvellek. És a tested! Hát, az úgy tökéletes, ahogy van, imádnám, ha mindig ilyen maradna.

 




Mit áldoznál fel a szerelemért?

 

Egész életemben csak egy dologra vágytam: egy kedves, vicces és helyes srácra, aki meglátja az embert a plusz kilók mögött, és úgy szeret, ahogy vagyok.

Most belépett az életembe ez a srác: Kristófnak hívják. Ő az, akiről mindig is álmodoztam. Órákon át tudok vele beszélgetni, úgy csókol meg, hogy attól megőrülök, és mindig képes mosolyt csalni az arcomra. Mellette keltem életre igazán.

A könyvekben, amiket fordítok, itt jönne el a happy end. Hát, az én életemben a szerelem egy lehetetlen döntéshelyzettel párosul, amiben az egészségem a tét…

Szívszorítóan őszinte történet arról, hogy mi történik, ha a szív harcba száll az ésszel. 


Mélyedj el benne!

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2021

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2021

296 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635613946

 

Rácz-Stefán Tibor regényei:

Fogadj el!

Túl szép

Élni akarok!

Pokolba a jópasikkal!

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Kapcsolatpróba (Szállj a dallal 2.)

Éld ​ át a pillanatot!

Nincs hozzád hasonló

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Nagyon szeretem az író karakteralkotásait, a történeteit. Imádom, ahogy a főszereplői összejönnek, alakulgat a kapcsolatuk, és azt is, hogy a könyveket mindig beleszövi a történetbe. Nem próbál tökéletes embereket alkotni, ám akik mégis annak néznek ki, ők is olyan lelki mélységet, drámai háttértörténetet kapnak, hogy az valami elképesztő! Olyan embereket alkot, akik képesek közel kerülni az ember szívéhez, akiknek van hova fejlődnik, és lassan ők is rádöbbennek erre. Hús-vér embereket alkot. Esendőket, bűnbánókat torokszorító történettel...

 

Szerintem…

 

Ez a regény, akárcsak Rácz-Stefán Tibor többi regénye, kőkemény témákhoz nyúl és nem csak szimpla lávsztori. Főszereplőnk (Csongor) annyira túlsúlyos, hogy képtelenek megműteni a sérvét, de a cukorbetegség fenyegetése is érezhető a háttérben. Az egész súlymizéria, a vizsgálatokra járás, a nehezen meghozott döntések és a lelki mélységei ennek az egésznek mind rendkívül sokkolóak voltak számomra. Ilyesmibe nem szeret belegondolni az ember, és amikor mégis találkozik ezzel a témával, akkor olyan érzés, mintha egy vödör jeges vizet borítanának a nyakába. (Pláne, ha akad némi túlsúlya és van cukorbetegséggel élő vagy amiatt elhunyt rokona, mint nekem...) Aztán felbukkan a dögös, értelmes, tettre kész, vágyakkal teli, tökéletes testű pasi, aki éppen az ilyen chubby srácokra bukik - na, ilyenkor mit lehet tenni? Ahogy várható: Csongor életét a szexi baristával, Kristóffal való találkozás még inkább megbonyolítja.

 


Ám ha ez nem lenne elég fullasztó, akkor felbukkan a barátnő (Lia), aki tipikusan olyan jeleket ad, mintha a párja bántalmazná... Tibi zseniálisan nyúlt a témához, mert elhiteti az olvasóval, hogy csupán Csongor fejében létezik ez a gondolat, így akárha a valóságban történne, megnyugodunk, hogy főszereplőnk szimplán bele képzelte a kapcsolatukba ezt. De nem! A gyanú igazolódni látszik, és Csongornak jó barátként kell viselkednie, más démonaival is fel kell vennie a küzdelmet, és nem csak a sajátjaival...

Emellett a két probléma mellett könnyednek tűnhet Rebeka gondja, akivel a legnagyobb 'baj' annyi, hogy van két pici gyerkőce, és immár inkább édesanya, mint jó barát. A kicsik megszületése óta átalakult Csongor és Rebeka kapcsolata, más vált a prioritássá az életükben, és már nem tudnak úgy beszélgetni, mint régen. Egyébként ez is egy lényeges és valós probléma, ami egyszerre célozza meg a fiatal anyukákat, és azok eltávolódnak tűnő barátait. 

 

 

„Egy dolgot ne feledj: nincs hozzád hasonló, és megérdemli a világ, hogy te is a részese légy, méghozzá boldogan, elégedetten, egészségesen.”

(Írói utószó)

 

 

Sok dolgot szerettem a regényben, sok olyan dolgot, ami nem volt nyomasztó, sőt...! Tibi mindig beleveszi a könyveket és az olvasást a történeteibe, és ez ezúttal se volt másként, hiszen nem csak, hogy felbukkan az Éld át a pillanatot! regényben megismert híres külföldi író a barátnőjével, de Csongor fordította magyarra a köteteket! Általa picit jobban belelátunk a fordítók életébe, a láthatatlanságuk tragédiájába, vagyis abba, hogy ha jól dolgoznak és jól sikerül egy fordítás, akkor azt az olvasók észre sem veszik, említésre se tartják méltónak, bezzeg, ha hibát vét...! Számomra a fordítók munkája egy csoda, hiszen olvasni is amiatt kezdtem el, mert Tóth Tamás Boldizsár úgy fordította le a Harry Pottert, hogy szinte varázslatot szőtt a sorok közé, ezért imádtam az olvasók irányába ki-kiszóló kritikát. 

 


Összességében

 

Egyszerre szerettem és utáltam a problémákat, amikből az író megalkotta a legújabb regényét. Tetszett, hogy ismét kemény témákhoz nyúl, ahogy az is, ahogy feloldja őket. Komolyan, bár együtt túlságosan lehúztak. Nem a regény lezárása miatt nem szerettem bele a legújabb könyvébe, az kifejezetten bejött, hanem valahol másutt siklott el nálam ez az egész. Talán ez a chubby-chaser vonal, talán Kristóf rámenőssége (amit Csongor imádott, én nem), talán a túl gyorsan fellobbanó, elillanónak érezhető kapcsolatuk tette, de nem lett a kedvencem. (Ahogy Kristóf sem. Ritkán nem szeretem Tibi központi alakjait, de őt most nem kedveltem meg.)

Viszont nagyon, nagyon szerettem Liát, Rebekát és Pinyőt, ahogy a korábbi regényekből fel-felbukkanó vagy megemlített karaktereket is. Szinte kedvem támadt újra elolvasni a Rácz-Stefán Tibor kedvenceimet!

 

Értékelés: 3,5

 

EXTRA: Borítótervek a regényhez!


Kedvcsináló idézetek:

– Mondd, hogy azért sietsz, hogy a Kristálypalota utolsó részén dolgozz! Kemény függővége volt!

    – Tessék? – Tuti úgy festhetek, mint egy rajzfilmfigura, esküdni mernék, hogy fennakadt a szemöldököm. – Te még mindig tudsz olvasni? Azt hittem, múló hóbort.

    – Akit a Harry Potter egyszer olvasóvá nevelt, örökké az is marad – viccelődik.

– (…) alapvetően igazad van. Ott egy kis szakadék a családom és köztem. Kisebbségi komplexusom van mellettük, és ezt rühellem.

– Sajnálom – felelem neki, mert én aztán tudom, milyen az, ha úgy érzed, kevesebbet érsz, mint mások. – Szerintem a felnőtt lét egyik nagy előnye, hogy már végképp nem kell megfelelni a családunknak. Csak saját magunknak. És ha ez megtörténik, mások is más szemmel néznek rád.

(További kedvcsináló idézetek…)

 

☆☆☆
Nem saját képek. Rácz-Stefán Tibor Könyvek Pinterest tábla

Nincs hozzád hasonló a GoodReads-en.

☆☆☆


Turnénk kezdetével egy időben jelent meg Rácz-Stefán Tibor legújabb romantikus, erotikus regénye, amely Kristóf és Csongor megható és elgondolkodtató történetét meséli el! A turné végén Könyvmolyképző kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Nincs hozzád hasonló egy példányát! Tartsatok velünk!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A regény főszereplője, Csongor túlsúlyos, de nem ő az egyetlen, akinek a Könyvmolyképzőnél megjelent regények közül feleslege van. Minden állomáson találtok egy súllyal kapcsolatos idézetet, és az a feladatotok, hogy kitaláljátok, mely regényből származik! Jó keresgélést!

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

„– Bámulsz.

– Mi?

– Egyfolytában a mellemet bámulod. – Meglengettem a kezemet a vonatkozó testrészem előtt. Bár eléggé biztosra vettem, hogy tudja, mire célzok. – Ezt itt, ni, Vaughan! A beépített tejcsárdámat, a bűnös kipárnázásomat. Le se veszed róla a szemedet. – Riadt tekintete erre az arcomra villant. – Nem tettem volna szóvá – folytattam –, de már jó ideje ez megy, és kezd egy kicsit feszélyezni.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

15 - Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

17 - Veronika’s Reader Feeder

19 - Hagyjatok! Olvasok! (Kedvcsináló idézetek)

21 - Hagyjatok! Olvasok!

23 - Spirit Bliss Sárga könyves út

27 - Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése