2021. december 30., csütörtök



Havi összefoglaló | 12. fejezet - 2021. december

 

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

 


Üdv újra itt!

 

Annak ellenére, hogy az első harmadát végigfetrengtem otthon betegen, mégis elég mozgalmas és érdekes kis hónap lett ez a december. Voltak jobb és rosszabb pillanatai, de mint mindig: most is fókuszáljunk a pozitív dolgokra. (Lehet, hogy jövőre kéne egy doboz, amibe gyűjtöm a király dolgokat, hogy elővéve feldobjanak?) 

 

Pozitív randomságok röviden: karácsonyozások, közös színházazás az egyik bestiemmel (és SZERETTE a kedvenc darabomat!), filmezős csajos napok (mert árnyvadászkodni jó), írtam fanficet (és szerették), fotós kihívásban vettem részt, túl vagyok a kocsi olajcseréjén és a fékek is cserélve, először aludt valaki a saját lakásom saját kanapéján, villásreggeliztem és sütögettem valakivel, elmentünk jégkorizni (és téli alkoholokat fogyasztani), van Netflixem és HBOGom - és persze az is csodi, hogy meggyógyultam év végére.

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt decemberben?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 28 új könyvvel bővült a könyvespolcom ebben a hónapban. (Most már tényleg a könyvespolcaim bővültek, mert az elmúlt hónapban sikerült kipakolnom a nagyját a könyvesdobozaimnak. Persze van még néhány dobozka, de shhh…) ;)

 

Recenziós példány (4)

 

James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

Jól vagyok!

Marvel: Bosszúállók – Szereplők nagykönyve



 

Karácsonyi ajándékok (9)

 

Danny Tobey: God Game / Molyos ajándékozás/, J. K. Rowling: Harry Potter and the Chamber of Secrets, Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem, Naomi Novik: A végzet iskolája, V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete / Kleo szüli-karácsony/, Hevesi Judit: Hálátlanok búcsúja /munkahelyem ajándékcsomagjában volt/, J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly /Szimirza+Jeffi/, Joseph Fink – Jeffrey Cranor: The Buying of Lot 37, J. K. Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows /Vegazustól/

#boldogság

  

Vettem (6)

 

Rainbow Rowell: Csak így tovább 

Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 1.

Brian K. Vaughan – Garth Ennis – Jamie Delano: Vertigo 1-4.
 


 

Jeffitől ajándékba/könyvtári selejt (7)

 

Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja, Az alkony ölelése, A holdfény csábítása, Az éjfél simogatása, Misztrál csókja, Fagyos érintés, Isteni vétkek

 

Cseréltem (2)

Kurt Vonnegut – Albert Monteys – Ryan North:
Az ötös számú vágóhíd

Christelle Dabos: Bábel emlékezete

– Személyes érdekeltségek –

 

#boldogság  

    

Életem első publikált fanfictionje, ami egy szórakoztató, karácsonyi Harry Potter sztori, amit a Blogturné Klub adventi turnéjához írtam.  

    

/fanficem/

Mivel hiába néztem karácsonyi filmeket, és mégsem ütött be a 'Tyű, Karácsony van, milyen szuper!' -feeling nálam, imádtam a színházban lézengeni, mert feldíszítettek ott egy hatalmas fát, és a cipősdoboz akció keretében telepakolták az alját ajándékokkal. A kollégám csodás fényeket varázsolt, meg felpattintottak egy koszorút is középre... Szóval áááááh, imádtam! A legszebb hét az volt, amikor egy igazi könyves, olvasós fotelt odatoltak a fa mellé. Sosem annyit nem lógtam az aulában. (Sajna december elején majd 2 hétig eléggé dögrováson voltam, ezért otthon fetrengtem és tévéztem, így nem teljes hónapban élvezhettem az egész ünnepi córeszt, de remélem, hogy még feldíszítve hagyják egy ideig.)    

Külön boldogság, hogy a városháza téren is ki volt pakolva az adventi vásár, amit nem egy éjszaka mentünk el meglesni. Néha korcsolyáztunk, máskor forralt boroztunk vagy kürtöskalácsoztunk. Annyira cuki volt az egész!

    


Részt vettem a Blogturné Klub karácsonyi instás fotókihívásában is (mint szervezőtárs, de fotóztam is párat). Többségében elég komor képek lettek, hiába volt karácsonyi a téma, de nekem bejönnek. 



Kaptam Netflix meg HBOgo hozzáférést, ami irtó izgalmas, de még eléggé tanulgatom az egészet... Egyelőre eljutottam addig, hogy HBOgon megnézettem bnőmmel a kedvenc fekete humoros, Oscar-díjas drámám (Három óriásplakát Ebbing határában (2017)), majd nekiálltam újranézni a Vaják első évadát...    

A hónapban eléggé nehéz eset voltam, de páran képesek voltak elviselni. Volt, akivel videochateltam, chateltem vagy whatsappoltam, másokkal nekiálltunk közösen sorozatozni (mégpedig az Árnyvadászokra esett a választás. Olyan kis comfyn gagyi széria, hogy imádom...) De volt közös síros, sütögetős, villásreggelizős délelőttöm is a barátnőmmel, sőt, már aludt is valaki nálam az új lakásban. Még egy sőt: értem haza arra, hogy főztek rám a konyhámban. :D Mivel (egészségesen) ritkán vagyok itthon (folyton melózom vagy mászkálok), így nem volt még nagy főzés nálam, max sütögetek. Szóval, barátnőm majdnem megvert, amikor belépve az esett ki a számon, hogy: "Nov. 6 beköltözés, december 21. végre valaki főz a konyhában... és nem a tulaj." XD JUJ, ÉS TORTÁZTUNK IS óévbúcsúztatóul!

    


Amikor ráértem, akkor se főzőcskéztem, hanem könyvespolcot pakoltam, takarítottam vagy kiélveztem az új tévém. Komolyan olyan, mintha lenne itthon egy saját mozim, már nem bánom, hogy benéztem a méretét és túl nagy lett.

 

Ez a meme mindig feldob, ahányszor csak szembejön velem! #just4fun

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

A fiú, akit Karácsonynak hívnak (2021) – 9/10 – Már a könyvet is nagyon szerettem - csak ajánlani tudom -, és alig vártam, hogy megfilmesítsék. Vesztett ugyan egy picit a varázsából, némileg változott a sztori is, de összességében nagyon imádtam.

 


A karácsonyi kastély (2021) – 7/10 – Barátkozási kísérletem a Netflixszel. Ő ünnepi filmet ajánlott, én pedig megnéztem... Nos, nem volt rossz - minden vágyam elmenni Skóciába -, de a szórkoztatósága hamar átcsapott full nyálba, szóval... Egyszernézős, kicsit too much karifilm.

Karácsonyi cserebere 3: Szerelmes csillagok (2021) – 6/10 – Az első két részt láttam már korábban, és hát ez se jobb, de legalább szórakoztató. A trilógia közül természetesen a leggyengébb.

 



A szenteste grálja / Három király tesó / Másnapos karácsony (2015) – 4/10 – Bekapcsolva maradt a tévé, és amikor elkezdődött egy karácsonyi film, akkor a várható reklámok ellenére is úgy hagytam, és a háttérzajként 'néztem' ezt takarítás közben. Vicces, de összességében tragikusan rossz film. Nem érte meg a sima adást nézni, maradok a reklámmentes élvezeteknél. :'D

A Grincs (2018) – 7/10 – Édes volt nagyon! Valamiért csípem a Grincset, bár az élőszereplős film sokkal jobban tetszett.

 



Amerikai Hamupipőke (2016) – 8/10 – Tetszett, cuki kis romantikus tündérmese. Az nagyon jó volt, hogy a tipikus GonoszMostohaAnya vonal helyett egy édes mostoha apa/nagybácsi vonalat kaptunk, és azért a gonosz unokatesó se annyira telibe gonosz ember, max felszínes, lusta, önző… Nem tudom, azért lehet, hogy újra fogom nézni 1-2 év múlva, elég kis comfy filmecske decemberre. Csodás volt Angie dekorja!

 


Szinglilét (2021) – 6/10 – Nagyon gáz lesz, amit írok, de sokkal jobbat vártam, ha már beharangozták, hogy végre érkezik az első karácsonyi lmbt film a Netflixre... Ennél sokkal jobbakat láttam a témában külföldi portálokon, ez elég ripacs módon kezelte a melegeket....

Újra karácsony (2021) – 5/10 – A címazonosság miatt rossz filmet kezdtem el nézni, de mivel ugyanúgy karácsonyi ÉS időhurkos, mint amit kerestem, így megnéztem. Hát... anyu félbehagyta, én végigszenvedtem, és kár volt. Nem ajánlom.

 


Felejthetetlen ajándék (2017) – 6/10 – + Jótékony karácsony (2019) – 5/10 – Amnézia, kutya, karácsony ÉS könyvesbolt. Lehetett volna jó, de igazából egy egyszernézős karácsonyi lötymöty volt.

 


Könyvek és szerelem (2015) – 6/10 – Könyvek és szerelem 2. (2016) – 5/10 – Hát... Ez is egy tipikus egyszernézős, karácsonyi, könyvesboltos, romantikus limonádé, ami instant cukortúltengést okoz, de mégis jól esik nézni, mert annyira édes... Érdekes módon két részben van elbeszélve, és nem ez az egyetlen hallmarkos karácsonyi romkom, ami kétrészes... :D /ld. eggyel feljebb/

 


Vizsga két személyre (2013) – 4/10 – Imádom Paul Ruddot, és csak miatta néztem meg, de amúgy botrányos, hogy ez milyen vonatott, klisés izévalami volt. Pechjére amúgy rendben lett volna a sztori a kiszámítható fordulataival együtt, de a vége is unalomtengerbe fulladt.

 


Sorozatoztam:

 

A vezércsel (2020–2020) – 9/10 – Bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, de annyit javasolnék, hogy legyen kéznél egy sakktábla, mert utána tuti vágyni fogsz 1-2 sakkpartira! Nem vagyok oda a színésznőért (bár az Emma.-ba szerettem), de zseniálisat alakított. Eléggé összetörte a szívem a sztori, de élvezetes, elgondolkodtató és izgalmas.

 



Dash és Lily (2020–2020) – 10/10 – Cuki, imádni való, karácsonyi történet egy karácsonyimádóról, aki összeismerkedik egy füzeten keresztül egy karácsonyutálóval! Fordulatos, cuki, és LÁTNI AKAROM NEW YORKOT TÉLEN!!! (A könyvverziót is imádom, amiből a sorozatot adaptálták: Dash és Lily – Kihívások könyve)

 


Loki (2021–) – 9/10 – Talán egy kicsit Loki - Tom Hiddleston - őrült vagyok, de képes voltam nekiállni angolul a sorozatának... és kábé két éjszaka alatt le is daráltam azt. Fantasztikus! Lehet, hogy nem is olyan rosszak ezek a Marvel-minisorozatok, mint gondoltam!

 


WandaVízió (2021–2021) – 9/10 – Nagyon tetszett! Ötletes, cuki, ugyanakkor tele van hatalmas blődségekkel és fordulatokkal. Nem tudom, mire számítottam, de semmi hasonlóra. A sitcom élet, az időbeli ugrálások, aztán a hirtelen kintről is követhető események totál egyedivé tették. (Japp, tényleg jók a Marveles-sorozatok!)

 

 

Árnyvadászok: A végzet ereklyéi (2016–2019) – 7/10 – Ha a könyvek olvasása után kezded el nézni, akkor irtó nagy sületlenségnek, full gagyinak fogod érezni. Tudom, mert én annak éreztem, és érzem mind a mai napig, de őszintén szólva annyira gáz az egész, hogy néha hangosan felkacag, felnevet az ember nézés közben! Full sületlenség, ami tele van logikai bukfencekkel, ergya megoldásokkal, mégis szórakoztató. Számomra igazi guilty pleasure sorozat... Bár barátnőkkel nézzük együtt - ELEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEK miatt! -, néha mégis jól esik csak úgy bekuckózni a kanapéra és ezeket a kreténeket nézni. (AKAROK EGY ÁRNYVADÁSZ TETKÓT!) 



Ki vagy, doki? (2005–) – 10/10 – Végre megnéztem a 7. évadot – angolul, és szintén úgy folytattam a 8-ot is… Lassan megy, mert nem az igazi az új Doktor, és fáj a szívem a 11-esért, de haladgatok… (Plusz nem is nagyon szeretem azt a karaktert, akiért "megöregedett" Ld. a lenti képet.)

 


Anyuval nézve:  A nagy pénzrablás (2017–2021) – 10/10 – Az utolsó évad utolsó felénél tartunk, de hónap elején újrakezdtük elölről a sorozatot, hogy a befejezést egyben tudjuk megnézni.

  


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

▪ Sarah MacLean: A megérdemelt szerető

▪  Kennedy Ryan: Long Shot – Távoli dobás

▪  Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 1.

▪  James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány

▪  Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

▪  Jól vagyok!

▪  Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett

 

- Mini-könyvklub:

▪  Matt Haig: Éjfél Könyvtár

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

A 20. Mini-Könyvklub utolsó regénye egy szabadon választott, magyar író írásai kellett, hogy legyen, de nekem nem fért bele a decemberembe sajnos a tervezett regény…

 

A többiek élményeit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

JANUÁR >> Matt Haig: Éjfél Könyvtár << Új kör indul, ami azt jelenti, hogy új közös olvasmányokkal könyvekkel vágunk neki az új évnek! Alig várom a januárt, mert Matt Haig a mindenem kábé, mióta olvastam a Miért érdemes életben maradni? című önsegítőjét/memoárját.

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

7 könyvről írtam a hónapban:

1.      Benyák Zoltán: Féktelen történet

2.      Amira Stone: Elszakítva

3.      Brigid Kemmerer: A Heart So Fierce and Broken – Harcos, megtört szív

4.      Penelope Ward: Gentleman Nine - Kilences Gavallér

5.      Kylie Scott: Dirty - Húzós

6.      Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló

7.      Marvel: Bosszúállók - Szereplők nagykönyve

 

Blogturné Klub extrák: 

Best of Instagram | Ninth House - A kilencedik ház

Borítótervek Rácz-Stefán Tibor: Nincs hozzád hasonló regényéhez

Borítótervek Amira Stone: Elszakítva című regényéhez

Borítómustra | A megérdemelt szerető

Nincs hozzád hasonló | idézetek

Harcos, megtört szív | idézetek

Ninth House - A kilencedik ház | idézetek

Dirty - Húzós | idézetek

Gentleman Nine - Kilences Gavallér | idézetek

 

Egyéb bejegyzések: 

AniTiger - Klisés Karácsonyi Book Tag

Harry Potter fanfic AniTigertől és Amélie Wen Zhao karácsonyi üdvözlése

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése