2021. december 5., vasárnap



Benyák Zoltán: Féktelen ​történet (2.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

- Jobban érzed magad itt, ezer veszély között, mint otthon?

- Szörnyek mindenhol vannak. Mindegy, hová téved az ember lánya.

 




Moirának nincs könnyű dolga. Nem elég, hogy Max, a nagy mesélő örökségét kell cipelnie, de a gimis évek is megviselik. Mindennek a tetejébe egy esős szeptemberi napon megjelenik egy beszélő vízköpő, aki eszébe juttatja azt a másik világot, ahol kislányként járt. A hősök és gonosztevők világát, a vad utazásokét.

Moira átmegy a féktelen kalandok földjére, hogy másodszor is megjárja Alíz csodaországát, Oz királyságát, a többi legendát. Régi és új útitársak szegődnek mellé, megismerkedik egy olyan jóképű fiúval, amilyenek csak a mesékben vannak. Áthajózik néhány ősi krónikán, megharcol olyan szörnyekkel, amik ezeréves mítoszokból kúsznak elő.

Te, aki e sorokat olvasod, azt gondolod, hogy tudod, mi történik majd ezeken a vad lapokon… de hidd el nekem, még csak nem is sejted.

Benyák Zoltán még magasabbra emeli a tétet a Képtelen történet folytatásában. A fantázia sodrában a Féktelen történet szavai a főszereplővel együtt viszik az olvasót az elfeledett mesék birodalmába.

 

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2020

Főnix Könyvműhely, 2021

248 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9786155999376

Benyák Zoltán regényei:

A nagy illúzió

Az utolsó emberig

Képtelen történet

Féktelen történet

MEGRENDELÉSI LINK / MOLY / GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Bár nem gondoltam volna, hogy folytatódik a Képtelen történetben megismert Moira kalandja, mégis azonnal felkaptam a fejem, amikor megláttam ezt a könyvet! Történetünk a valóságban kezdődik, ahol a 17 éves nagylány rendkívül magányos. Elvesztette az édesapját, nem találja a közös hangot a kortársaival, és írni se tud, mert nem jön az ihlet... Egy nap, amikor a gimnáziuma tetején szomorkodik, felbukkan egy régi ismerős, Félix, a kőmadár vízköpő, és együtt mennek át az ezer történet világába.


 

Őszintén szólva odáig vagyok az író stílusáért, így akármennyire odavolt a sztori elején Moira, mégis szinte habszoltam a szebbnél szebb leírásokat az esős időről, az iskoláról, a lány érzelmeiről, aztán a nem sokkal később felbukkanó Mark szerelőműhelyéről, kétes alkotásairól és a körülöttük elterülő fantáziaboridalomról. Egyszerre szép és humoros, sodró lendületű és kalandos ez a történet is – valóban féktelen, hiszen nem bírtam behúzni a féket, és egyhuzamban olvastam el én is.

 

 

- De azért gondolom, sokat bolyongsz a világ más pontjain is. Sötét labirintusok, sárkányok, zajos fogadók, országutak a sivatagban, vadmotoros társak. Valami ilyesmi?

- Nem igazán. Sőt. Az igazat megvallva, még sosem jártam más helyeken.

- Merlin szakállára! Odakint van az összes történet, amit ember megálmodott. Minden képzelgés, ezernyi történet, te pedig itt ülsz, és fura gépeket építesz?

 

 

Elsőre furcsa volt, hogy a tündéri, makrancos kislány helyett Moira egy búskomor, magányos kamaszlány, aki bánatában magának próbál szerelmi történetet írni. Nagyon szerettem a felbukkanó, szintén magányos, de önmagának társakat (vagyis mindenféle fura robotszerűséget) építő Mark Sawyert, aki nem csak megmenti a lányt a való világból érkezőket megszüntetni vágyó szektaszerűség elől, de vele együtt indul el élete első kalandjára is! 

Bár rég olvastam már az első részt, még a felbukkanó korábbi karakterek ellenére se zavart, hogy nem emlékszem mindenre. Minden helyszín új, és a felbukkanó korábbi szereplők is eléggé jól be vannak mutatva ahhoz, hogy ne váljon zavarossá a cselekmény. (Persze jól tettem volna, ha újra elolvasom a Képtelen történetet, ha csak a magam örömére is, mert nagyon imádtam.)


 

Összességében

 

IMÁDTAM. Nem csak Moira és Mark ámokfutását ebben az egyszerre csodálatos és veszélyes fantáziavilágban, de a rengeteg apróságot, amit Benyák Zoltán beleszőtt a történetbe. A körbeírt hősökről, mint amilyen Indiana Jones, vagy az író professzorról, aki magának álmodott egy hobbitlakot, ami előtt üldögélve karikákat fúj a pipájából. De nem csak talányos irodalmi utalásokkal van tele a regény, hanem meglepetéssel is! Ezek a fiatalok sosem azt csinálják, amit más csinálna és a történetben sem sosem az történik, amit várna az olvasó.

Izgalmas kalandra lettem meginvitálva, boldog szívvel csuktam be a könyvet.

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?

 

Benyák Zoltán rajongóinak – kortól és nemtől függetlenül! Szerintem, aki szereti a stílusát, ki ne hagyja a Képtelen történet kvázi folytatását csak azért, mert „ifjúsági irodalom”! És azért se, mert sorozatrész, hiszen önálló meseként/történetként is olvasható. Ajánlom azoknak is, akik szeretnének egy fordulatokban gazdag, szókincset növelő, izgalmas történetű kalandot olvasni vagy ajándékozni bárkinek (ismét csak kortól és nemtől függetlenül).



Kedvcsináló idézetek:

- Szerinted, hogy ér véget a történetük?

- Vagy összejön nekik, megússzák, egymás karjába omolva elhajóznak a naplementébe, miközben boldog fanfárok húzzák a jelenethez illő muzsikát…

- Vagy?

- Vagy szívszaggató románccá lesznek.

A zordanya-veszély elmúltával előbújhattak a szekrényből.

(…)

- Jó pár nehéz helyzetet megéltem. Támadt már rám a Nagy Csápos, keveredtem csetepatéba Ali baba sivatagi rablóival, egyszer pedig Nana a Nyúzó is a nyomomba eredt Párizs egy füstös sikátorában – sorolta Félix. – De még soha nem féltem ennyire.

- A hölgy valóban vérfagyasztó és vitathatatlanul rendelkezik egy hóhér minden bájával – tette hozzá Fúzi úr.

- Mesélj az otthonodról, Moira! – kérte a fiú.

- Te kedveled a rémtörténeteket, valld be!

 

★ ★ ★ ★ ★

Képtelen ​történet by Benyák Zoltán Pinterest tábla

FÉKTELEN TÖRTÉNET a GoodReadsen

★ ★ ★ ★ ★

 


Benyák Zoltán Féktelen történet című regényével ismét visszarepít minket az írók képzeletének birodalmába. Ezúttal Max lányával, Moirával kalandozhatunk ismert és ismeretlen történetek szereplői között. Egy vegyes turné keretében egy bloggerünk elmondja a véleményét az első könyvről (Képtelen történet), négy bloggerünk pedig az új könyvet véleményezi. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


 

 

Nyereményjáték:

 

A történet az írók világának egyfajta keverékében játszódik. A feladat ezúttal az lesz, hogy a felsorolt szavak segítségével kitaláljátok, melyik regénysorozat világához is tartoznak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regénysorozatok címét.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Mások, sárkányok, trón, kardok

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése