2020. december 21., hétfő



Rácz-Stefán Tibor: Éld ​át a pillanatot! | Blogturné Klub ajánló

 

 

– Minden ember megsebzi a másikat. Egy ponton mindenkiben csalódunk. Ezt sajnos lehetetlen elkerülni. Szerintem kétféleképpen élheted az életed. Az első a mostani. Távol tartod magadtól az embereket, falakat húzol, óvod a szíved, a lelked. Azt csak te tudod, mennyire lehet így boldognak lenni. (…)

– Vagy egyszerűen élhetsz a pillanatnak is. – Bastien visszaránt a szavaival a jelenbe.

 




Egy dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed!

Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat. A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.

Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes. A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson. Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt.

Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?

 

Az év legédesebb és legromantikusabb karácsonyi története, ami boldogsággal tölti meg a szíved. Mélyedj el benne!


Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

272 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634576334

Rácz-Stefán Tibor regényei: 

Fogadj el!

Túl szép

Élni akarok!

Pokolba a jópasikkal!

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Kapcsolatpróba (Szállj a dallal 2.)

Éld ​át a pillanatot!


MEGRENDELÉSI LINK OLVASS BELEMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

A 17 éves, nevelőszülőkkel élő Panka az Ambrózia kiadó könyvesboltjában dolgozik diákként Hannával, akit már ismerhetünk Szállj a dallal! duológiából (és a kedvencem, Máté is gyakran felbukkan a barátnője mellett). A mai programjuk az, hogy a híres francia író, a 19 éves Bastien Binoche dedikálását levezényeljék a főnökük, Donát segítségeként. Persze ami elromolhat, el is romlik - például a külföldi írót nem a könyvesboltnál teszik ki, hanem jóval arrébb -, ráadásul az egyeztető e-mailek alapján Bastien igazi primadonnának ígérkezik, akinek mindenféle igényei és kikötései vannak dedikálás kapcsán. Pankáé a feladat, hogy eljuttassa a boltba a felkapott írót, ám a közelbe érve elég szerencsétlen szituációba keveri magát: éppen Bastiennek kezdi el szidni az hisztis írót, akivel találkozni készül!

 

Szerintem…

 

Egyszerre szomorú és felvillanyozó olvasmány, amit irtó jó érzés volt olvasni, mert egészen feltöltődtem tőle lelkileg! A regény inkább áll beszélgetésekből és elmélkedésektől, tulajdonképpen alig történik benne valami, mégis rengeteget adott!

 

Mielőtt nekiugrom a főszereplők kivesézésének, beszéljünk a mellékszereplőkről! Azt hiszem, hogy már Hanna és Máté felbukkanásánál majd’ kiugrottam a bőrömből, mert idén olvastam el a történetüket (ld.: Mikrofonpróba + Kapcsolatpróba) ráadásul pár hónappal később újra is olvastam, annyira megszerettem őket. Tetszett, hogy nem csupán 1-2 pillanatra bukkannak fel a regényben, hanem fontos szerepük van a történet szempontjából, ahogy Lilla nővérének, Edinának is, akit az író Élni akarok! című regényéből ismerhetünk meg. Abban a regényben fél bevallani a családjának, hogy akivel együtt él nem csupán a szobatársa, itt viszont már Gabival közösen örökbe is fogadtak egy fiatalt (pici spoiler: Pankát).

 


Térjünk át nehézsorsú főszereplőinkre. A regényt Panka és Bastien E/1 elbeszélésű, váltott szemszögéből ismerhetjük meg, ami által még jobban átérezzük a fiatalok fájdalmát, csalódottságát, bizalmatlanságát és félelmét. Az egyik oka annak, hogy ennyire szeretem Tibi könyveit az, hogy irtó jó karaktereket tud írni! Mindegyik szereplője élettel teli, szerethető, de összetett személyiség, akikkel így vagy úgy, de kibabrált az élet. Persze azt is szeretem, hogy a főszereplői történetét mindig felváltva meséli el, amivel nagyobb betekintést enged a gondolataik közé. Most lelkileg Panka került hozzám közelebb, vele tudtam a legjobban azonosulni, de mégis Bastien gondolatait szerettem a leginkább olvasni.

 

 

– Eddig a lépcső alatti szobában rejtegettek? – szalad ki a számon a gondolat.

– Egy fiú, aki popkult utalást tesz a Harry Potterre – sóhajtja Panka, és leül az ágyára. – Azt hittem, csak a mesékben léteztek.

 

 

Ahogy már említettem, elég kevés történés van a regényben… Többnyire Bastien és Panka szurkálódását, majd mind jobban elmélyülő beszélgetését olvashatjuk, illetve a gondolataikat az életük, a beszélgetőpartnerük vagy a félelmeik kapcsán. Rengetegszer éreztem, hogy elszorul a torkom olvasás közben, mert elég megrázó történeteket is mesélnek egymásnak a fiatalok… Emiatt és az egymásra gyakorolt hatásuk miatt egyébként ez a könyv nem csupán egy téli romantikus történet, hanem egy csodás mondanivalójú fejlődésregény a bizalomról, a szeretetről és a szép pillanatok megélésének fontosságáról.

 

Nagyon bejött a személyes vonal, ami által egy picit beleshetünk az írónk lelkébe... Megragadó, ahogy Tibi az íróra nehezedő nyomásról ír, vagyis arról, hogy mennyire kell törekedniük az íróknak arra, hogy a rajongóik szeressék az új könyvüket. De izgalmas volt egy picit a kedvenc kiadónál való dolgozásról, a marketinges melókról, a különféle közösségi média felületek kezeléséről, az ötletelésekről olvasni. Emellé meg ugye jöttek a megszokott popkulturális utalások és a rengeteg könyvimádó rész, amiktől abszolút elolvadtam!

 


Összességében

 

Nehézsorsú főszereplők, mély beszélgetések, elmerülés egy író lelkében, bizalmatlansági problémák feldolgozása, könyvesbolti munka, télbe öltözött Budapest – mi másra vágyhatnék még? Ismét beleszerettem Tibi stílusába, habár nem egyszer összeszorult a szívem olvasás közben Panka és Bastien miatt! Szomorú, megható, megrázó és tanulságokkal teli olvasmány – örülök, hogy olvashattam!

Habár egy nap alatt keveredtek közel egymáshoz, mégsem éreztem instalávnak a fiatalok szerelmét, inkább rokonlelkek találkozásának. Nagyon drukkoltam, hogy megoldódjanak a gondjaik és elkezdjenek begyógyulni a sebeik.

 

Kedvenc részek: túl sok volt, de az abszolút favorit az volt, ahol el is bőgtem magam: Panka karácsonyi ajándékainál.

 

Értékelés: 5

 

Érdekesség: Borítótervek a regényhez!

 

(Ez Cserti Melinda egyik pályaműve.)

Ajánlom, ha… 

─ szereted az író könyveit (ld.: Túl szép / Fogadj el! / Mikrofonpróba);

─ kedveled a kemény sorsú főszereplőkről szóló, szívhez szóló történeteket;

 ─ valami megrázó és felrázó olvasmányra vágysz, ami eszedbe juttatja, hogy nem elég léteznünk és túlélni a mindennapokat, hanem ki kell élveznünk a jó pillanatokat!

 

Kedvcsináló idézetek:

v

– Nézd, nem fogom előadni a hegyi beszédet – töri meg a csendet Máté. – Asszem rajtam se működött volna anno. Csak annyit mondok, hogy a boldogsághoz néha annyi is elég, ha elhallgattatod a fejedben tomboló, kellemetlen hangokat, amik mindig arra kényszerítenek, hogy annak az ellenkezőjét tedd, amire igazán vágysz.

v

– Közös szelfi a kedvenc íróddal?

Panka jobbra, aztán balra fordítja a fejét.

– Nem mondod, hogy Cassandra Clare itt bujkált eddig! Cassie, kérlek, gyere elő!

– Te nagyon hülye – röhögöm el magam, és kikapom a kezéből a mobilt. Mellé állok, kit érdekel, hogy látszódik-e a háttérben a Parlament. Ez a lopott pillanat csak rólunk szól.

A derekára fonom a kezem, újra közel húzom magamhoz, és a fülébe súgom:

– Ma chérie, úgyis tudom, hogy imádsz.

v

Bármennyire is nehéznek ígérkezik ez a nap, egy könyvesboltba mindig élmény belépni, különösen úgy, hogy a kinti fogvacogtató hideget idebent nyárias meleg váltja fel.

Rögtön le is kapom a kissé foltos kesztyűmet, és ropogtatom kicsit az ujjaimat, hogy visszatérjen beléjük az élet. Mélyet szippantok, és elönt a boldogság, mert a könyvek illata még a legborúsabb napokat is jobbá teszi.

v

– Elmondom, hogy szerintem mit jelent az, ha a pillanatnak élünk. Néha az emberek nem azért toppannak be az életünkbe, hogy az utolsó lélegzetvételünkig velünk maradjanak. A futó barátok, kapcsolatok hozhatják az igazi változást bennünk, mert megtanítanak nekünk valamit önmagunkról, vagy arról, ahogy a világhoz állunk. Az emberi kapcsolatok tesznek minket nyitottá, boldoggá, a szerelem pedig egyszerre emel fel az égbe és vág a földhöz. Persze, nyilván fáj, ha valaki kisétál az életünkből, de csak emiatt mondjunk nemet arra a sok örömre, amit kaphatunk? Szerintem butaság lenne. Számomra ez jelenti azt, hogy élj a pillanatnak.

 

v v v v v

A képek a Pinterest táblámról származnak: Rácz-Stefán Tibor könyvek

Éld ​át a pillanatot! a GoodReads-en

v v v v v 


Rácz-Stefán Tibor legújabb szívmelengető karácsonyi regényében egy fiatal lány szívét egy Budapestre érkezett francia író dobogtatja meg. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

  


Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során fejest ugrunk a karácsonyi romantikába. Az állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyek akárcsak az Éld át a pillanatot!, szintén karácsony idején játszódnak. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

“– Nagyon rossz véleménnyel vagy a nőkről.

Dash elvigyorodott.

– Ami azt illeti, nem. Téged kedvellek, legalábbis többnyire.

– Már megint ezt csinálod.

– Mit?

– A bókokkal is kritizálsz.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

12.07 Veronika’s Reader Feeder

12.09 Könyvvilág

12. 11 Spirit Bliss Sárga könyves út

12.13 Utószó

12.15 Hagyjatok! Olvasok! (extra)

12.17 Könyv és más

12.19 Fanni's Library

12.21 Hagyjatok! Olvasok!

12.23 Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése