2020. december 6., vasárnap



Holly Black: The ​Queen of Nothing - A semmi királynője (A levegő népe 3.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Édes nemezisem, mennyire örülök, hogy visszatértél!

 




A hatalmat sokkal könnyebb megragadni, mint megtartani.

Jude alaposan megtanulta ezt a leckét, amikor mérhetetlen hatalomért cserébe lemondott a gonosz király, Cardan feletti uralmáról.

Tündérfölde száműzött halandó királynéjaként elveszettnek érzi magát, a semmi királynőjének. Ám megfogadja, hogy mindent visszaszerez, amit elvettek tőle. Az esély kétszínű ikertestvére, a szintén halandó Taryn képében érkezik meg, akinek az élete veszélybe kerül.

Jude kénytelen vállalni a kockázatot, és visszatérni a veszedelmes tündérudvarba, valamint szembenézni a Cardan iránti érzéseivel, hogy megmentse a nővére életét. Csakhogy sok minden megváltozott Elfhonban a távozása óta. Háború közeleg. Jude beférkőzik az ellenséges tábor mélyére, és ő maga is belekeveredik a véres politikai csatározásba.

Amikor egy eddig szunnyadó, ám igen erős átok elszabadul, pánik söpör végig a vidéken, és Jude választani kényszerül a becsvágya és az embersége között…

A levegő népe trilógiájának várva várt, döbbenetes fináléja.

 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Queen of Nothing

Eredeti megjelenés éve: 2019

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635613663 ·

Fordította: Szabó Krisztina

A levegő népe - sorozat:

 

1. A kegyetlen herceg

1,5. Az elveszett nővérek

2. A gonosz király

3. A semmi királynője

3,5. Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket


(befejezett)


MEGRENDELÉSI LINK / OLVASS BELE / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről (minimális spoiler)…

 

Elfhon fortéllyal száműzött királynője és az öccse, a leendő nagykirály, Oak a nővérükkel és a barátnőjével élnek az emberek világában Maineben. Persze az orgyilkos ügyességű, leleményes Jude Duarte a halandók között is megtalálja a módját annak, hogy kapcsolatban maradjon a tündérekkel, egy phookának dolgozik feketén mindenfélét. Amikor újra találkozunk vele, épp azt a feladatot kapja nem kevés pénzért, hogy vegyen rá egy kannibál tündért arra, hogy hagyja abba a fajtájának leölését és felzabálását. Pechjére a találkozó Grima Moggal párbajban végződik, amit alig él túl a lány, habár ő nyer. Amikor azt gondolja, hogy nem történhet vele furább, felbukkan Taryn, a tündérek között maradt ikertestvére, hogy megölte a tündérférjét, a befolyásos Locke-ot, Cardan egyik jóbarátját… és Judenak kellene helyette elmennie a meghallgatásra, mert rá nem hat a tündérek bűbája.

Hát így kerül vissza Jude a tündérek birodalmába, Tarynnak álcázva magát, vállalva a veszélyt, hogy felismerik és megölik, amiért nem maradt száműzetésben!  Vajon felismeri Cardan, aki előtt a meghallgatás folyik? Hát a Fogasudvarhoz szegődött nevelőapja, Madoc, aki megpróbálja kiszabadítani az ellensége, Cardan palotájából kedvenc halandó lányát?


https://monolime.tumblr.com/post/626786587302379520/queen-of-nothing-for-fairyloot


Szerintem…

 

Habár az emberek világában nyit a történet, mégis visszakanyarodunk az udvari intrikák világához, amit az első részben azt hittem, hogy a királyi család lemészárlásával kimaxoltunk. Igazából már akkor is szerettem, hogy milyen fura a tündérek kapcsolata, mennyi viszály dúl köztük, milyen kegyetlenül állnak egymáshoz, és milyen sokszor próbálják átverni az ellenségeiket! Persze az intrikákhoz hozzátartoznak a „genyó” karakterek, és ebben a részben bizony tömkelegével szerepeltek olyanok, akiknek a haláláért, vagy legalább a pórul járásáért mindvégig drukkoltam. Taryn és Jude mostohaapját, Madockot, a vérszomjas hadvezért már jó ideje utálom, de most elszegődött a Fogasudvarhoz, ahol a gyermek királynőt felkantározva tartják a saját szülei. Körülbelül háromszor futottam neki a 9. fejezetnek, ahol bemutatkozik Lady Nore, Lord Jarel és a lányuk, Suren királynő, majd leesett állal olvastam tovább… (Pedig ekkorra már ugye találkoztam a kegyetlen kannibál tündérrel, akivel Jude megvívott a halandók világában!)

 

 

„– Ostoba dolog a szerelem! Csak összetörjük egymás szívét.”

 

 

A cselekményt ismét Jude (E/1) szemszögéből követjük végig, vele tartunk mindenhova és mellette vagyunk minden árulásnál, harcnál és a ritka nyugodt pillanataiban. Akárcsak az előző részek, ez is bővelkedik véres akciójelenetekben, de akadnak benne kedves, sőt: kimondottan szerelmes pillanatok is. Az elejétől fogva drukkoltam a Jude+Cardan happy endért, de nem számítottam arra, hogy minden ilyen jól elsimul az összes csapda, kavarodás, félreértés és átverés ellenére is! Persze így sem lett belőle gyenge, cukormázas tündérmese…

 


Tetszett, hogy a mellékszereplők problémáival, az udvarok fontosabb/rangosabb tündéreivel is foglalkozott az írónő. Élvezetes volt figyelemmel kísérni Lord Roiben, Nicasia, Szellem és társaik megmozdulásait, ahogy Jude testvéreiről is jó volt többet olvasni, bár mondjuk aggódtam Vivi és Heather kapcsolata meg a fura egymásnak tett fogadalmaik miatt! Madoc szívtelen sleppjét leszámítva egyedül Cardan anyjának a felbukkanásaitól ütögetett a guta, őt simán ki lehetett volna hagyni az egész szériából vagy hamar eltenni az útból – annyira gyűlöltem

 


Összességében

 

Tökéletes lezárása egy izgalmas, fordulatokban és akcióban gazdag trilógiának! Imádtam olvasni, és ismét túl gyorsan repültek az oldalak, pedig még egy szuper epilógust is írt hozzá az írónő! Mostanában nem volt nagy szerencsém a lezárásokkal, ezért nagyon megörültem annak, hogy minden fő- és mellékszál elsimul a történetben. (Főleg Madocból volt már irtó elegem, és a Fogasudvarbelieket se kedveltem meg…)

Jude az utolsó pillanatig megmaradt annak a fantasztikus főszereplőnek, de nagyon tetszett, hogy az első részhez képest mennyit fejlődött. Törékeny halandóból erőssé, hatalmassá vált - valakivé, akivel számolni kell. Jó volt vele tartani az útján, és tényleg nem csak amiatt, mert irtó izgalmas a Cardannal való viszonyának az alakulása. (Oké, odáig voltam értük, és azért, hogy sosem úgy alakult a 'viszályuk', ahogy várható lett volna.)

 

Értékelés: 5

 

Külföldi borítók

  


 

Kedvcsináló idézetek:

Nem véletlenül van olyan rossz híre a tündéralkuknak. Ritkán egyenes megállapodások. Persze, jól hangzanak. Például megígérik, hogy életed további részét boldogságban töltöd, aztán egyetlen csodás éjszaka után másnap reggel meghalsz. Vagy ha fogyni akarsz, megígérik, hogy kevesebbet nyomsz majd, aztán jön valaki, és levágja az egyik lábadat.

– Gúnyolj csak, amennyit szeretnél! Bármit képzeltem is akkor, most én könyörgöm, én alázkodom meg egyetlen kedves szavadért. – Szeme feketén ragyog a vágytól. – Ha rólad van szó, nekem egyszer s mindenkorra végem.

– Mindenféle hatalom átok – válaszolom. – A legrémesebbek bármit megtennének, hogy megragadják, akik pedig a legalkalmasabbak a gyakorlására, nem akarják, hogy az ő vállukat nyomja a teher. De nem menekülhetnek örökké a felelősség elől.

 

☆☆☆
A képek a Pinterest táblámról származnak: The Folk of Air by Holly Black

The Queen of Nothing borítók a GoodReadsen.

☆☆☆ 


A semmi királynője Holly Black lenyűgöző fantasy sorozatának, A levegő népének várva várt záró epizódja, amelyet idén év végén a Könyvmolyképző kiadó gondozásában olvashatunk. A magyar kiadás egy bónuszt is tartalmaz: helyet kaptak benne azok az izgalmas levelek, melyeket Cardan írt Judenak. Tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a nyereménykönyvért!

 

 


Nyereményjáték:

 

A játék fókuszában a sorozat szereplői lesznek. Ahhoz, hogy megnyerhessétek a könyv egy példányát, nincs más dolgotok, mint a bejegyzések szövegében kiemelt betűkből összeállítani egy karakter nevét, és azt beírni a Rafflecopter dobozba.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

11.16. Függővég

11.18. Sorok között

11.20. Sorok között extra (borítómustra)

11.22. Readinspo

11.24. Readinspo extra (interjúfordítás)

11.26. Csak olvass!

11.28. Hagyjatok! Olvasok! extra (idézetek)

11.30. Utószó

12.02. Fanni’s Library - A gonosz király értékelés

12.04. Fanni’s Library

12.06. Hagyjatok! Olvasok!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése