2024. március 26., kedd



Holly Black: How ​the King of Elfhame Learned to Hate Stories - Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket (A levegő népe 3,5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Dönt a sorsodról! – parancsolta Balekin, miután a Kietlen-kúriába hozta. De senki sem dönthet a saját sorsáról. Csak azt dönthetjük el, melyik úton megyünk tovább, azt nem tudhatjuk merre vezet.

 

 



Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy éles nyelvű fiú.

 

Mielőtt kegyetlen herceggé, majd gonosz királlyá vált volna, kőszívű tündérgyermek volt. A kötet mélyebb bepillantást enged Elfhon titokzatos királyának drámai életébe. Izgalmas részletek a The Cruel Prince – A kegyetlen herceg előttről, kalandok, amelyek a The Queen of Nothing – A semmi királynője után játszódnak, és ismerős pillanatok A levegő népe-trilógiából – mind-mind Cardan szemszögéből.

 

A sorozat új kötetében visszatérhetünk a szívdobogtató romantikához, veszélyhez, humorhoz és drámához, melyek a világ minden táján elvarázsolták már az olvasókat. Minden fejezethez gyönyörű, megkapó, színes illusztrációk készültek, így tökéletes gyűjtői példány régi és új olvasóknak egyaránt.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: How the King of Elfhame

Learned to Hate Stories

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

192 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633997475 ·

Fordította: Szabó Krisztina ·

Illusztrálta: Rovina Cai

A levegő népe - sorozat:

 

1. A kegyetlen herceg

1,5. Az elveszett nővérek

2. A gonosz király

3. A semmi királynője

3,5. Hogyan gyűlölte meg
Elfhon királya a történeteket

(befejezett)

KMK WEBSHOP / OLVASS BELE / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nem nagy titok, hogy A levegő népe-trilógia másik kiegészítő kötetétől - Az elveszett nővérektől – nem ájultam el… Sőt… Persze a Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket kiadvány előnnyel indult, és nem csupán a gazdag illusztráltsága vagy a nagyon jó minősége miatt, hanem mert a központi karaktere az én imádott kegyetlen tündérem, Cardan!   

 

(Mindegyik kép a könyvből van - Rovina Cai képei.)

Elsőre nem tűnnek összetartozónak a sztorik, de ahogy olvastam, úgy épült fel előttem a háttérbe szorult, szeretetlen herceg alakja, akinek csak egy orkasszony mesélt kiskorában. Cardannal tartunk, amikor találkozik az emberek irodalmával, és akkor is, amikor Nicasia figyelme kiemeli őt a háttérből. Olvashatunk kis szörnyeteg csapatukról, akik örömüket lelik a másokkal való kegyetlenkedésben és a hatalmuk fitogtatásában.

Cardan egy izgalmas figura, aki elsőre nagyon szépnek, de rémesen unszimpatikusnak tűnt számomra, és lassan kapott mélységeket, rétegeket. Ez a kiegészítő kötet tökéletes abból a szempontból, hogy elég sok időt töltünk Cardan fejében, és látjuk, hogy miket gondolt az élete fontosabb eseményeiről. Nagyon tetszett az is, ahogy Jude „léte” és kiállása mind jobban a bőre alá fúrta magát.  

 


 

- Ne kérdezd, mi a tanulság, mert nem tudom, és nem hiszem, hogy van!

- Ne? – kérdezett vissza Aslog. – Pedig egyszerű. Még egy kőszívet is össze lehet törni.

 

 

A kötet egyébként – bár tele van visszaemlékezésekkel Cardan fiatalabb korából -, igazából a királynője oldalán az emberek világába tett utazásáról szól, ahol mint fejedelmek segítséget terveznek nyújtani az alsóbbrendű tündéreknek „valamiben”. (NO spoiler!) Meglepett ez a csavar a kötet végén, mert nem számítottam rá, de annyira elsodortak a sztorik Cardanról, az udvartartásáról, az ijesztő orkasszonyról, Locke árulásáról és a Jude iánt ébredező érdeklődéséről, hogy későn állt össze a nagy egész.

 


Szerettem Aslog és Cardan egymásnak mesélgetését meg a tanulságok keresését, de az én kedvenceim a Jude-dal töltött részei voltak. Szerettem a trilógia lezárása után egy kicsit belelesni a nagykirály és a királynője életébe. Eléggé hiányoztak, szóval előfordulhat, hogy nemsokára újraolvasom az egészet!

 


Összességében

 

Szórakoztató kiegészítő történet volt Cardan lelkéhez (vagy lelkéről?). Szerettem olvasni, mert sok újat adott az alaptrilógiához, ráadásul fel-felbukkantak a kedvenc szereplőim is a rövidsége ellenére is. Amennyire nem találtam érdekesnek a trilógia másik kiegészítő kötetét, annyira imádtam ezt! 

Bónusz pont a kiadónak, amiért egy ennyire minőségi kiadványt adtak ki. Vastag, fényes lapú kötet, amin gyönyörűek Rovina Cai megkapó illusztrációi. Ha nem olvastam volna Holly Black többi könyvét, ezt akkor se bírnám otthagyni a könyvesboltban, olyan jól néz ki! 

 

Értékelés: 4,5

 

Külföldi borítók színvariációi:

  

 

Kedvcsináló idézetek:

Cardan a szőnyegen fekszik, egyik kezével a fejét támasztja, a másikkal Jude derekát öleli. Mindent ért, amit a képernyőn lát, és mégsem – éppúgy, ahogy mindent ért arról, milyen itt lenni Jude családjával, és mégsem. Úgy érzi magát, mint egy vadmacska, ami megszokásból is harap.

Évekkel később Cardan az egyik asztalnál ült az Árnyudvarban, és Csótány épp arra tanította, hogyan táncoltasson érmét az ujjain, hogyan pörgesse meg úgy, hogy végül a kívánt oldalon landoljon.

Cardan újra meg újra megpróbálta, de az ujjai nem engedelmeskedtek.

– Írás, látod? – Csótány megismételte a mozdulatot. Ha ő csinálta, bosszantóan egyszerűnek tűnt. – De mégis miért akarna egy herceg ilyen zsiványtrükköket tanulni?

– Ki ne szeretné irányítani a sorsot? – kérdezett vissza Cardan válaszképp, majd ismét megpörgette az érmét.

Csótány az asztalra csapott, fellökte az érmét.

– Ne feledd, végső soron csak magadat irányíthatod!

 

☆☆☆
A képek a Pinterest táblámról származnak: The Folk of Air by Holly Black

How the King of Elfhame Learned to Hate Stories borítók a GoodReadsen.

☆☆☆ 


Bár A levegő népe-trilógia már véget ért, egy különleges kiegészítő kötet révén most ismét visszatérhetünk Elfhonba, hogy ezúttal Cardan szemszögéből ismerhessük meg a történet néhány fontos momentumát, és azt is megtudjuk, hogy miért is vált olyan rideggé a későbbi nagykirály. A Könyvmolyképző Kiadó által megjelentetett, gazdagon illusztrált kötetet pedig akár te is megnyerheted, ha velünk játszol!

  


 

Nyereményjáték:

 

Ha hozzánk hasonlóan te is végigolvastad A levegő népe trilógiát, akkor mostanra bizonyára jól ismered a főbb szereplőket. Ezért most egy is karakterfelismerésre hívunk: írd meg nekünk a fan artokon látható szereplők neveit a Rafflecopter dobozban!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

03. 20. Utószó

03. 22. Dreamworld – extra

03. 24. Readinspo

03. 26. Hagyjatok! Olvasok!

03. 28. Dreamworld

03. 30. Csak olvass!

 

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése