2024. október 10., csütörtök



Holly Black: White ​Cat - A Fehér Macska (Átokvetők 1.) | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

Néha még a legjobb tervek is vakvágányra futnak. A világegyetem nem szereti, ha bárki azt hiszi, irányíthatja.

 




Gengszterek és sötét mágia megragadó története, ahol a puszta érintés szerelmet vagy halált hozhat, és az álmok valóságosabbak, mint az ember saját emlékei.

Cassel átokvetők családjából származik. Hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák az érzéseidet, az emlékeidet, a szerencsédet. Mivel az átokvetés törvényellenes, ők mindannyian bűnözők. Gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt.

Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló – az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Ha nem vesszük figyelembe azt az apróságot, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.

Azóta Cassel – beleolvadva a tömegbe – gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor egy éjszaka elkezd alva járni.

Szörnyű álom űzi, amiben egy fehér macska akar szólni hozzá. Más felkavaró dolgokat is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki.

Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, szeretné tisztázni a múltját és az emlékeit. Hogy kiderítse az igazságot, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: White Cat

Eredeti megjelenés éve: 2010

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

304 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635979837 ·

Fordította: Kovács Krisztina

 

Műfaj/zsáner: romantikus,

urban fantasy, young adult

Átokvetők sorozat:

 

 

1.    White Cat – A Fehér Macska

(korábbi ajánló)

2. Red Glove – A vörös kesztyű

3. Black Heart – Fekete szív

 

(befejezett trilógia)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

HOLLY BLACK könyvei:

A Fehér Macska / A vörös kesztyű / Fekete szív

A kegyetlen herceg / Az elveszett nővérek / A gonosz király / A semmi királynője / Hogyan gyűlölte meg Elfhon királya a történeteket

A vaspróba / A rézkesztyű / A bronzkulcs / Az ezüstmaszk / Az aranytorony

Book of Night – Az éj könyve

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam újra…?

 

Majdnem napra pontosan 8 éve olvastam először Cassel Sharpe történetét, és nem tudom, miért nem folytattam, hiszen megvan a trilógia ezer éve ÉS tetszett is a történet! Na, de most! Visszacsábított ez a csodás borító a történethez.

 

Szerintem…

 

Főszereplőnk a Sharpe család legfiatalabbja, aki egy drága magániskolába tanul, ám egy este a tetőn találja magát… Alvajárt, de mivel félreértik, és azt gondolják, hogy öngyilkos akart lenni, eltanácsolják. Cassel kénytelen hazamenni a családjához (és kitalálni, hogy juthat vissza az iskolába). Amennyire szimpatikus elsőre ez a sulis bűnbarlangot vezető fiú, annyira unszimpatikus a családja! És nem csak azért, mert átokvetők, hanem mert rossz emberek, akik mások életével és érzelmeivel játszanak a képességeiknek köszönhetően!

 


Cassel édesanyja börtönben ül, mert gazdag pasikat szerelembe ejtett és lenyúlt. A bátyjai gengszterfélék, akik egy neves maffiacsaládnak dolgozik. (Cassel úgy sejti, hogy bátyjai térdeket törnek és átkokat vetnek másokra.) A nagypapája talán jófejnek tűnik, de régen ő is a Zacharov maffia-családnak dolgozott, szóval ő se jó ember… Mindegyikük átokvető, ám Casselnek nincsenek képességei, így kilóg a sorból. De ennek ellenére rémálmai vannak, egy fehér macskával álmodik, ráadásul bevallja az olvasónak, hogy megölte gyerekkori legjobb barátját és nem nagyon emlékszik arra, hogy történt! (Igen, én ezek ellenére is bírtam a fiút...)

 

 

Szélhámosnak lenni annyi, mint elhinni magadról, okosabb vagy a többieknél, és mindenre gondoltál. Elhiszed, hogy bármit megúszhatsz. Hogy bárkit képes vagy bepalizni.

 

 

Na, de mi az az átokvetés? A regény egy a miénkhez hasonló világban/korban játszódik, de itt mindenkinek muszáj kesztyűt viselnie, mert egy genetikai cucc miatt egyeseknek képességei vannak – persze senki sem dicsekszik azzal, hogy átokvető, mert kvázi üldözik és büntetik őket emiatt. Cassel a családjának az egyetlen képességnélküli tagjaiként nem igazán érzi biztonságban magát a fivérei között... ami érthető, sőt én azt is megértem, hogy miért érzik fenyegetésnek ebben a világban az átokvetést!

Szerencsére Cassel képességek nélkül is igencsak ügyes svindler, jól kinevelte az anyja! Az egyik kedvenc részem az, amikor az állatmenhelyes svindlit viszik véghez a barátaival, hogy visszaszerezzék a címbéli FEHÉR MACSKÁT, aki beadtak a testvérei. 

Az első olvasáshoz képest nem éreztem másnak, de szerencsére elég idő telt el ahhoz, hogy újszerűen hasson rám a regény cselekménye. Ugyanúgy szórakoztatott minden apró átverés és lepett meg a Lilás fordulat. (Nem olvastam újra az értékelésem, de azért meglepett, hogy ugyanúgy 4 csillagosnak érzem, mint sok éve... Van ez így.)

 


Összességében

 

A sztori kiszámítható, de izgalmas. Holly Black nagyon jól emel be a valóságba valami oda nem illőt és épít köré univerzumot. Az átokvetés csodásan illeszkedik a világba, sőt, egészen megújítja a bűnözők világát. Ez a regény tele van svindlikkel, cselekkel és átverésekkel. Nagyon fifikásak a karakterek a történetben, nagyon oda kell figyelni a sztoriban elejtett apróságokra (pl. Barron naplói vagy egy macska szemei vagy akár a visszahatások), mert mind alakíthatják a cselekményt.

A kedvencem Cassel volt, annak ellenére is, hogy már az elején leszögezi, hogy megölte gyerekkorában a legjobb barátját és annak ellenére is, hogy folyamatosan hazudik mindenkinek. Érdekes karakter, alig várom, mi lesz vele a folytatásban…

 

Értékelés: 4



Borítómustra – külföldi borítók

 

Kedvcsináló idézetek:

Az áldozat hajlamos elfelejteni, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg átverés.

– Nagyon nehéz jó embernek lenni – mondom. – Mert én már tudom, hogy nem vagyok az.

– Néha nem tudom, mikor hazudsz – mondja Sam.

– Sosem hazudok – hazudom.

– Furcsa álmot láttam.

– Hadd találjam ki! Nagy dudájú nindzsalányok kikötöztek.

– Á, nem! – […]

– Gondolom, elég furcsa lett volna, ha mindketten ugyanazt álmodjuk.

Fintorgok.

– Jobb, ha nem mesélsz el többet. Ne rontsd el a meglepetést, hátha ma éjjel álmodom azt.

– Hát ez csodás! – Félrebillenti a fejét. — Pont úgy nézel ki, mint ő, tudod? A férjem.

– Sejtettem. Elvégre testvérek vagyunk.

– Jóképű vagy azzal a kócos fekete hajjal. És a ferde mosolyoddal. – Bókok, mégsem hízelgőek. – Gyakorolod, hogy így tudsz mosolyogni?

Néha, feszült helyzetekben önkéntelenül vigyorgok.

– A mosolyom természetesen ferde.

– Nem vagy annyira elbűvölő, mint gondolod!

 

☆☆☆☆☆

Nem saját képek. Pinterest: Átokvetők / Curse Workers trilógia

 White Cat a GoodReads-en.

☆☆☆☆☆


 

A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően nemrég új borítóval jelent meg Holly Black A fehér macska című regénye, amely átokvetőkről és gengszterekről szól. Kövessétek végig bloggereinkkel a turnét, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből, ha helyesen válaszoltok a kérdéseinkre

 

 

Nyereményjáték:

 

Ezúttal a játék során olyan könyvek címét kell kitalálnotok fülszövegrészletekből, amelyekben fontos szerepet játszanak a macskák. A dolgotok annyi, hogy a könyv magyar címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.

Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.”

a Rafflecopter giveaway




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése