2024. október 2., szerda



Hugh Howey: Műszak (A siló 6-8.) | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

 

Mindent úgy terveztek, hogy akár ezer év múlva is álljon. Az igazság végig a szeme előtt volt. Az igazság ott volt a tervekben, az arcába bámult, de túl nagy őrültségnek tűnt ahhoz, hogy komolyan lehessen venni.

 




A jövőnk csak most kezdődik!

 

Ötven év múlva a világ még olyan, amilyennek ismerjük. De a homokóra pereg. És hamarosan lepereg.

 

Csak a hatalmat birtoklók tudják, mi vár ránk. Az ő vezetésükkel a világ olyan útra lép, ahonnan nincs visszaút.

 

Az út pusztuláshoz vezet, és a föld alá száműz bennünket. A siló történelmét csak most írják. A jövőnk csak most kezdődik.

 

A tévésorozatként is hódító, világszerte kirobbanóan népszerű SILÓ folytatása.

 

Hagyd, hogy lenyűgözzön! 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Shift (Omnibus)

Eredeti megjelenés éve: 2013

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

552 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635975778 ·

Fordította: Varga Tibor

Sorozat:

 

1. Siló (A siló 1-5.)

2. Műszak (A siló 6-8.)

3. Por (A siló 9.)

 

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kötet felépítése…

 

Ez a gyűjtemény három „műszakot” tartalmaz. Az első műszak az Örökség, a második műszak a Rendelkezés, a harmadik műszak pedig a Szerződés címet viseli, de ezek igazából a Silók nagyon fontos könyvei, amelyek a vezetőknek szánt tudást tartalmazzák: a múltról, a jelenről és a jövőről!

A műszak megjelölés már izgalmasabb, ugyanis minden egyes műszak kb. fél ébren és a siló számára hasznos munkával töltött évet jelent az 1-es Siló lefagyasztott „lakóinak”. Történeteink központi karaktere Donald Keene, akivel először képviselőként találkozunk 2049-ben Washingtonban, amikor Thurman szenátor bevonja a silók titkos projektjébe, és 2345-ben válunk el tőle, ami ugyanaz az év, amikor a Siló c. kötetben megismert Juliette elhagyja a saját Silóját a megbuherált ruhával.

 


Szerintem…

 

Továbbra is rendkívül izgalmasnak, ugyanakkor nagyon nyomasztónak találom a Siló-világát. A kötet különlegessége, hogy mindhárom résznél van egy múltbéli és egy jövőbeli szál. (Nekünk mindkét szál jövőnek számít, de csak így tudom elmagyarázni a korbéli eltérést.) Az én kedvencem az a szál, amelyikben elkezdik létrehozni az emberiség megmentését szolgáló Silókat egy titkos projekt keretein belül… Mivel a projekten Mick Webb és Donald Keene képviselők dolgoznak együtt az őket megbízó Thurman szenátor IT zseni lányával, Annával, így megjelenik a politika meg a hatalom fontossága is a történetben. Ez a hatalmi játszadozás végig fennmarad a regényben, és mi mindig Donald szemszögéből követjük az eseményeket ezen a szálon, ami néha szomorú, máskor érdekes. 

Főszereplőnk kisembernek gondolja magát, pedig ő az az építész, akinek a tervei alapján megépültek végül a silók! A  férfi, aki a fagyasztást követően is mindig vezetőbeosztást érdemelt. Egy férfi, aki végül felülkerekedik a rendszeren, amiben egy kis porszemnek hiszi magát. Donald nem egy kedvelhető karakter, de a vele történtek és a jellemfejlődése nagyon izgalmassá tették őt a szememben. Szerettem az ő részeit, az ő fejezeteit - enyhe spoiler: vele így vagy úgy, de mindegyik MŰSZAKban találkozhatunk!

 

 

Az Örökség az engedélyezett igazságot tartalmazta – ezt akarta mondani –, az igazságot, amely generációról generációra szállt. A hazugságok pedig – gondolta magában – azok a dolgok, amelyek ott, az egyes silóban léteztek, abban a gyógyszermámorban úszó szanatóriumban, amely valahogy mégis az emberiség túlélésének záloga volt.

 

 

Minden részben akad egy-egy másik főszereplő is. Az Örökségben az első műszakját töltő 1-es siló vezetőt, Troyt ismerhetjük meg, aki 2110-ben ébred fel, emlékek nélkül, ám emlékezni kezd és ezáltal paranoiássá válik. Amikor le kell állítania az egyik alá tartozó silót, akkor megtörik… (Mindegyik siló az 1-es siló alá tartozik, így lényegében Troy mindegyik felett áll, mint vezető és dönthet a sorsukról - pl. a leállításukról.)

A Rendelkezés második főszereplője a 18-as Siló egyik lakója, a 17 éves Mission Jones, aki a születési lottón kívül született, és akinek az életéért emiatt az anyja feláldozta magát. A fiú hordár, így általa jobban megismerkedhetünk a Siló felépítésével, több munkakörrel találkozunk és jó pár emeletet bejárunk. A Nagy Felkelés Évének az eseményeit követjük vele, ami semmi jót nem jelent…

A Szerződés című rész a 17-es Silót mutatja be, ahol a 16 éves Jimmy Parkert az IT-s apja bezárja egy elzárt túlélőkamrába, ám a fiú körül összedől a siló rendje, a túlélők erőszakossá válnak, majd ezeknek köszönhetően Jimmy végleg egyedül marad… (Vagy mégsem?) Nagyon nyomasztó ez a sztoriszál, szinte agyonnyomott az elhagyatott silóban bóklászó fiú története, aki magányában Solonak kezdi el hívni magát…

 


Összességében

 

Nagyon izgalmas és fordulatokban gazdag volt ez a kötet is, bár a szívemben nem überelte a Siló történeteit. Persze nagyon érdekes volt megtudni mindent a Silók létrejöttéről, az 1-es siló mindent uraló felépítéséről, a fagyasztott emberek műszakjairól és a hatalmi harcokról. A főszereplők sokszínűsége és a korok (műszakok) eltérősége tette igazán változatossá az olvasásélményt!

Anno a könyvtárból csak az első részt sikerült megszereznem és elolvasnom, de nem emlékeztem a benne történtekre, viszont mivel mindig lecsapták előlem a többi részt és emiatt végül feladtam az elolvasásukat én tényleg örülök, hogy kiadták a Műszakot egyben (és annak is, hogy végre elolvashattam). Megrázóbb volt, mint vártam, de érdekesebb, mint reméltem.

 

Értékelés: 4,5


 

EXTRA: Külföldi borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

– Ha csak Istent okolhatjuk, megbocsátunk. Ha egy embertársunkat, őt elpusztítjuk.

– Mit takar az újraindítás?

– Maga is tudja. – Thrumann a szemébe nézett. – Ugyanazt, amit a világgal is tettünk, csak kicsiben. Csökkentjük a népességet, töröljük a számítógépeket, és mindent újra megpróbálunk. Többször indítottuk már újra azt a silót. Van benne kockázat. Egy ekkora trauma után bőven van mit rendbe rakni. Néha egyszerűbb és biztonságosabb, ha csak lekapcsoljuk a villanyt.

– Mindig készülj az elkerülhetetlenre, és egy nap igazad lesz.

– Eddig tizenegy silóval veszítettük el a kapcsolatot. – Anna a poharába bámult. – Azt hiszem, sikerült megállítani a folyamatot, viszont még mindig nem tudjuk, hogy hogyan történhetett meg mindez, és él-e még valaki az elvesztett silókban.

 

☆☆☆
Képek: HANGULAT TÁBLA: HUGH HOWEY - Siló és Műszak

Shift Omnibus a GoodReads-en.

☆☆☆


A Műszakban visszatérünk Hugh Howey elgondolkodtató és megrendítő világába! A Siló folytatásában újabb sorsok és újabb történetek várnak titeket és bloggereinket. Tartsatok velünk a gyűjtemény blogturnéján, és ne feledjetek el játszani sem, hiszen a turné végén a Könyvmolyképző Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri a Műszakot!

 

 

Nyereményjáték:

 

Nyomozzatok, olvassatok! Minden állomáson találtok egy kérdést, amire a Könyvmolyképző kiadó honlapján található beleolvasóban megtaláljátok a választ!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Melyik szenátorral van találkozója Donaldnak?

a Rafflecopter giveaway

  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése