2024. október 18., péntek



Hugh Howey: Por (A siló 9.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

- (…) Remélem, te is tudod, hogy én nem csak a barátaimat akarom megmenteni. A végére akarok járni az egésznek. Tudni akarom, mi van ezeken a falakon kívül.

(…)

- Túl messze vágyódsz – jegyezte meg szelíden [Lukas].

Juliette mosolyogva megszorította a kedvese kezét.

- Mondja ezt az, aki a csillagokat nézi.

 




Ahhoz, hogy egy új világ kezdődhessen el, a réginek buknia kell.

 

Juliette, a 18-as siló polgármestere nem bízik az 1-es siló vezetőjében, Donaldban.

Ebben a világban azonban nincs fekete és fehér. Minden a szürke különböző árnyalataiból tevődik össze. Donald talán nem az a szörnyeteg, akinek Juliette hiszi. Valójában a férfi lehet a kulcs az emberiség túléléséhez.

De vajon elég sokáig együtt tudnak dolgozni ahhoz, hogy végül sikerrel járjanak?

 

A New York Times bestseller Siló-trilógia utolsó részében a Juliette és Donald által meghozott döntések a megváltáshoz vezethetnek.

De ha nem vigyáznak, ők okozhatják az emberiség pusztulását is…

Térj vissza a Porba, és éld át a grandiózus lezárás izgalmait!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Dust

Eredeti megjelenés éve: 2013

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

400 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635978854 ·

Fordította: Varga Tibor

 

Műfaj/zsáner: posztapokaliptikus disztópia

Sorozat:

 

1. Siló (A siló 1-5.)

2. Műszak (A siló 6-8.)

3. Por (A siló 9.)

 

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kötet felépítése…

 

A Siló sorozat utolsó részében négy nagyobb fejezet van - Ásás, Odakint, Otthon és Por -, melyekben több Silót is megjárunk. A 18-as és 17-es Silókat Juliette-tel és Jimmyvel (aka.: Soló), de közben visszatérünk az 1-es Silóbéli testvérpárunkhoz, Charlotte-hoz és Donnyhoz is.

 


Szerintem…

 

Nehéz belegondolni, hogy vége a Siló-könyveknek... Éppen 10 éve kezdtem el a silók történetét a legelső résszel, a Holstonnal (amit idén újraolvastam az újonnan kiadott omnibusz kiadásban), és nagyon szerettem ezt a nyomasztó, ugyanakkor újszerű és érdekes posztapokalitpikus, túlélős szériát. Nyilván nem könnyű olvasmány, mert a cselekményben egyetlen igazi ellenség van: az ember.

Az ember, akinek hatalma van. Az ember, aki hatalomra kerül. Az ember, aki azt hiszi, mindent jobban tud, mint mások. Újra írják a történelmünket, óriási részeket takarnak ki belőle és ezt a szűrt információt se sokan tudhatják meg – a beavatott polgármesterek és még páran az 1-es Silóban. De a teljes igazságot? Alig valaki, és az olvasó is csak az utolsó rész legeslegvégére jut az összes információ birtokába. És őszintén? Én ezt nagyon bírtam, mert odabilincselt a történethez, ráadásul olvasás közben is folyamatosan pörögtek az összeesküvés-elméletek a fejemben, hogy vajon mi történhetett, és minden újabb adalék újabb szikra volt…

(Nagyon javaslom, hogy adjatok magatoknak időt, és a három gyűjteményt egymás után olvassátok el, ne nagyobb kihagyásokkal!)

 

 

Juliette élete legnagyobb részét arra tette fel, hogy egyben és működésben tartsa a silót, amit az épület úgy hálált meg, hogy levegőt adott, gabonát termesztett, és magába fogadta a halottakat. Felelősséggel tartoztak egymásért. Emberek nélkül a siló olyan lesz, mint Solóé: megeszi a rozsda, és ellepi a víz. És a siló nélkül Juliette csupán csontváz lenne a dombon, amelynek a koponyája üres tekintettel néz a felhők szabdalta ég felé. Szükségük volt egymásra.

 

 

De beszéljünk a PORról, az utolsó részről! Nem mondom, hogy itt-ott nem tört össze a szívem olvasás közben, mert elég megrázó rész, tele veszteségekkel, akárcsak az eddigiek, de mindenképpen jó érzés volt felgöngyölíteni a silók teljes történetét. Az első részben (Siló) megismerkedünk a silók belső működésével, a másodikban (Műszak) a létrejöttükkel, és most megtudjuk, milyen hatással vannak egymásra a silók és mi van a kinti világban a silók körül! Abszolút lebilincselő volt ez a történet is!

 

Az elbeszélők változatosak, de visszatért Juliette és Soló/Jimmy, akiknek nagyon örültem, viszont az egyik új elbeszélő volt a kedvencem: Charlotte. Róla eleinte annyit tudunk, hogy az 1-es Silóban volt lefagyasztva, míg a testvére, Donny fel nem kelti titokban, aztán ők ketten egy izgalmas titkos projektbe vágnak. (No spoiler!) Charlotte elég badass jelenség (persze nem annyira, mint Juliette, aki akármilyen posztapokaliptikus videójáték főhőse lehetne szerintem és tarolna), és nagyon kitartó, katonaféle karakter.

Nyilván akadtak kevésbé szimpatikus új szálak is, amik nagyon irritáltak. Gondolok itt a Wendel atya által beijesztett hívőkre, akik a sztori végére inkább tűntek valamiféle szektának… (Ráadásul ebbe a történetszálba egy 7 éves kislány által nyerünk nagyobb betekintést, ami szuper parává tette az egészet számomra.)

 


Összességében

 

Huh, nagyon hiányozni fog a Siló-sorozat most, hogy 10 év múlva sikerült befejeznem...  A silók és a disztopikus világuk varázsa elkopott kicsit a harmadik kötetre, de ennek ellenére én nagyon élveztem ezt a kötetet is. Úgy gondolom, hogy méltó – és nagyon izgalmas – lezárása a szériának, és boldog vagyok, hogy végre megtudtam, hogy mi lett Juliettékkel. Nehéz búcsú volt, de jól esett a befejezése. 

Nem is annyira a karakterek szálai, mint a silók és a külvilág viszonya izgatta a fantáziámat most, de még így is szíven ütött egynémely ember sorsa… Torokszorító, de érdekes élmény volt. És ahogy feljebb már írtam: mindhárom kötetet érdemes egyben elolvasni, mert eléggé egymásra épülnek és a hamar elfelejthető apróságok is fontosak a későbbi részekben!

 

Értékelés: 4


 

EXTRA: Külföldi borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

- Soha senkit nem akartam bántani. Csak az igazságot akartuk megtudni. – Elindultak a lift felé.

- Ez a baj az igazsággal – mondta Darcy. – A hazugok és a tisztességes emberek is azt állítják, hogy náluk van. Az én helyzetemben lévők meg vakarhatják a fejüket.

Egyszer azt gondolta, hogy a nők azért vannak lefagyasztva, hogy ne legyen min harcolni. De az igazság épp az ellenkezője volt. Azért voltak ott, hogy az ébren lévőknek legyen miért harcolni. Hogy legyen kit megmenteni. A férfiak miattuk bírták ki ezeket a gyászos műszakokat, miattuk keltek fel reggel, miután éjjel arról álmodtak, ami sosem jön el.

- Szoktál azon gondolkodni, hogy mi lesz velünk, ha meghalunk?

- Pontosan tudom, mi lesz velünk - felelte. – Vajba mártanak, és lerágnak a csutkáról.

Lukas jót nevetett a saját viccén.

- Komolyan kérdezem. Szerinted a lelkünk felszáll a felhők közé, és valami jobb helyre kerül?

Lukas nevetése elhalt.

- Nem – szólalt meg hosszas hallgatás után. – Szerintem csak megszűnünk létezni.

(…)

- Engem nem zavar a gondolat, hogy egyszer majd nem leszek – mondta Luke egy idő múlva. – Azon sem aggódom, hogy száz éve nem voltam. Szerintem a halál is valami ilyesmi. Száz év múlva az életem pont olyan lesz, mint száz évvel ezelőtt.

 

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: HUGH HOWEY - Siló és Műszak

Dust Omnibus a GoodReads-en.

☆☆☆


A Siló-sorozat grandiózus befejezésében, a Porban Juliette és Donald döntéseitől függ, hogy az emberiség túlél-e! Tartsatok velünk a könyv blogturnéján, és ne feledjetek el játszani sem, hiszen a turné végén a Könyvmolyképző Kiadónak hála egy szerencsés olvasónk megnyeri a regényt!

 

 

Nyereményjáték:

 

Nyomozzatok, olvassatok! A turné minden állomásán találtok egy kérdést, amire a Könyvmolyképző kiadó honlapján található beleolvasóban találjátok meg a választ! Minden esetben egy szó a megoldás.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Kérdés:

Mi Fitz munkája?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

10/12 - Hagyjatok! Olvasok! ~ Borítómustra

10/17 - Spirit Bliss Sárga könyves út ~ Idézetek

10/18 - Hagyjatok! Olvasok!

10/19 - Spirit Bliss Sárga könyves út

10/22 - Könyv és más



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése