2024. április 23., kedd



Hugh Howey: Siló (A siló 1-5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

- A siló nem a világ. A siló valójában semmi. A kifejezés, a szó, igen régről származik, abból az időből, amikor a termények még a kinti világban nőttek, nagyobb területen, mint ami belátható (…), amikor sokkal több volt az ember, mintsem azt megszámolhatta volna, amikor még mindenkinek sok gyereke volt.

 




Ha ​ az élet üres, inkább semmilyen se legyen?

A Siló a túlélésért küzdő emberiség története.

Kegyetlenné és mérgezővé vált a kinti világ. Látni nem sokat lehet belőle. Beszélni róla pedig egyenesen tilos. Az emberiség maradványa egy föld alatti silóban él.

De mindig vannak olyanok, akik remélnek és álmodnak. Ők azok, akik veszélyesek, a lakók, akik másokat is megfertőznek az optimizmusukkal. Egyszerű büntetés vár rájuk.

Éppen azt kapják, amit akarnak: kimehetnek a silóból.

Miután az előző seriff egy borzalmas rituálé keretében elhagyja a silót, Juliette, a mélyben dolgozó gépész egyik pillanatról a másikra, teljesen megmagyarázhatatlanul a törvény fejeként találja magát. Újdonsült hatalmának birtokában, a régi hagyományokat a legkevésbé sem tisztelve Juliette egy sötét összeesküvés részleteit fedi fel.

Ha követi a nyomokat, akkor talán felfedheti az igazságot… vagy az utolsó élő embert is elpusztítja.

Valódi mestermű, felejthetetlen és megkapó történet, a televíziós sorozat regényalapja.

Fedezd fel a mélységeit!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Wool Omnibus

Eredeti megjelenés éve: 2012

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

576 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635975747 ·

Fordította: Rákócza Richárd, Kádár Pál

Sorozat:

 

1. Siló (A siló 1-5.)

2. Műszak (A siló 6-8.)

 

(befejezett)

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Éppen 10 éve, egy csodás áprilisi napon betértem a helyi könyvtárba, és kivettem a Siló-sorozat első részét, a Holstont... Utáltam, imádtam, összetört, faltam… Brutál csavaros végű mindegyik rész, ráadásul sosem akkor voltak bent a könyvtárban, amikor kellettek volna, így vagy egy évig tartott, míg levadásztam mind az 5 Siló részt. UTÁLTAM. Gyötörtek a függővégek, a szívösszetörő halálok, és hogy várhattam a folytatást… Számomra áldás, hogy kijött ez a gyűjtemény, NANÁ, hogy lecsaptam rá egy egybefüggő újraolvasás erejéig!

 

Szerintem…

 

Emlékeztem, hogy senkit nem szabad megkedvelnem, mert első olvasáskor nagyon sokszor törte össze a szívem az író azzal, hogy a számomra kedves emberekkel nem volt túl... bájos?! (Drágáim, én igyekszem spoilermentes lenni, de nagyon nehéznek tűnik!)

Elsősorban azoknak ajánlom ezt a kiadványt, akik egy igazán csavaros, nagyon jól kitalált és felépített, de brutálisan sok gyomrost adó történetet szeretnének olvasni! Hugh Howey nem kíméli se az olvasót, se a karaktereit, ha a cselekmény kiszámíthatatlanságát igyekszik fenntartani – mindig odacsap még egyet.

 


MI AZ A SILÓ? Mellbevágó élmény olvasni, mert bár egy elszigetelt, „kvázi” kis helyszínen játszódik, ahol korlátozott számú ember él, és mindenkinek az a fő feladata, hogy a munkájával hozzájáruljon a földalatti siló – vagyis az életterük – fennmadarásához, mégis kitör a lázadás, mert megy az árulás és a sumákolás, illetve a háttérben szervezkedés. A siló több, mint 100 emelet mélyen nyúlik le a föld alá, minden emeletnek megvan a célja… Van, ahol termelnek, van, ahol kórház van, akadnak szerver emeletek meg lakórészek, és élnek benne orvosok, seriffek, szerelők, gépészek, futárok, IT-sek is.

A kinti világból csupán egy képernyőnyit látunk, és azt is csak akkor, amikor valaki vállalkozik arra, hogy egy űrruhaszerűségben kimegy letisztogatni a külső kameráját a Silónak... És vállalkozás alatt azt értem, hogy a takarítás igazából a törvények ellen vétők büntetése! Fergeteges húzásnak tartom, hogy megismerhetjük a takarító szemszögét is (nem is egyét), ugyanakkor megismerkedünk a feladat körüli összeesküvésekkel és ármányokkal is.

 

 

- Amondó vagyok, ha állást kínálnak Julesnak, legyenek nagyon óvatosak!

- Miért legyünk óvatosak? – érdeklődött Marnes.

Marck a mennyezet alatt futó csövek és drótok zűrzavarára meredet.

- Mert átkozottul jól fogja csinálni. Még akkor is, ha nem is igazán számítanak rá.

 

 

Igazi főszereplőt a harmadik részig (vagy ebben az esetben fejezetig) nem kapunk, amikor is megismerkedünk a leendő seriffnek szánt Juliette-tel. Juliette a siló mélyében dolgozik, mégpedig szerelőszerűség, párját ritkító zseni a szakterületén! Nagy nehezen, de ráveszik, hogy adja fel lakhelyét és munkáját, és utazzon a felső szintekre, ahol hamarosan kiderül számára, hogy a silóval és a benne élőkkel nincs minden rendben. Pechjére nem szívbajos, és hamar keresztezi a helyi főgonosz útját, aki igyekszik megszabadulni a nőtől.

Én személy szerint már féltem megkedvelni Juliette-et, mert a könyv közepéig tucatszor akartam földhöz vágni Hugh Howey irományát mérgemben, amiért mindig a megkedvelt vagy legalább szimpatikus karakterek húzták a rövidebbet... de elismerem, hogy irtó menő, talpraesett és érdekes karakter! Nehéz sorsa volt, munkamániás és rendkívül elhivatott alak. Oké, feladom. Imádom Juliette-et. Az észjárását, a technikai, műszaki hasonlatait – igazán mindent.

 


Összességében

 

Zseniális, pofára ejtős történetfüzér egy elzárt világból, amit én teljesen úgy képzeltem, mintha a FallOut világa lenne. Sokszor átfutott az agyamon olvasás közben, hogy az igazi szörnyeteg az író, de annyira élvezetesek és addiktívak a történetei, hogy nem tudok rá haragudni.

Imádom, hogy nemrég elkészült a Siló tévésorozat-adaptációja, alig várom, hogy meglessem az első évadot!

 

Értékelés: 5 


 

Mozizó / Tévésorozat ajánló:

 

Silo (2023- )

 

Férfiak és nők egy hatalmas földalatti silóban élnek, ahol számos szabály van érvényben, amelyekről azt hiszik, hogy megvédik őket a felszínen lévő mérgező és tönkrement világtól.

CÍMKÉK: barátság disztópia harc jövő könyvadaptáció női főszereplő nyomozás összeesküvés-elmélet posztapokaliptikus rendőr szülő-gyermek kapcsolat titok több idősík zárt közösség

 

Silo — Official Teaser | Apple TV+

 

Kedvcsináló idézetek:

S nem értette a jókedvüket, ezt az ünneplést sem. Azért isznak és kiáltoznak, mert biztonságban vannak? Mert megkímélte őket a sors, nem nekik kellett kimenniük takarítani? Népe ujjongott, miközben egy jó ember, a barátja, aki partnere volt abban, hogy életben és egészségben tartsa a többieket, holtan feküdt egy dombon, a felesége melett. (…)

Nem a szónoklat ideje volt ez. Nem is az ivászaté. És nem is az ünneplésé.

- Lemegyünk, és megfelelően felmérjük ezt a Juliette-et, maga meg én. Mert néha az itt ücsörgés, annak nézése, hogy mire késztet minket a világ – mélyen belém szúr, Marnes. Egyenesen keresztüldöf.

 

További idézetek…

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: HUGH HOWEY - Siló és Műszak

Wool Omnibus a GoodReads-en.

☆☆☆


Tarts velünk Hugh Howey Silójába, a helyre, ahol ezrek élnek a föld alatt egy maguk gyártotta börtönben. A külvilágról és a múltról szóló történetek legendaszámba mennek, hiszen csak az arra ítéltek jutnak ki a felszínre, ahol a mérgező levegő hamar megöli őket.

A hat állomásos turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti ezt a megdöbbentő disztópiát a Könyvmolyképző kiadónak hála!

 

 

Nyereményjáték:

 

A Könyvmolyképző kiadó honlapján találtok beleolvasót a Siló omnibusz kiadásához és minden állomáson egy idézetet belőle, amiről el kell döntenetek, hogy az olvasottak alapján az IGAZ VAGY HAMIS?

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

– Válassza ki, mi legyen a vacsorája! – mondta a polgármester. – Hagyomány…

– Nem kell elmondania, hogy megy ez – szakította félbe Holston. – Csak három éve annak, hogy felszolgáltam ugyanitt Allison utolsó vacsoráját.

(Igaz vagy hamis?)

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése