2024. április 26., péntek



Christina Lauren: Szerelem és egyéb szavak | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Egyáltalán nem tetszett, amerre a beszélgetés kanyargózott. Beismerések és vallomások felé haladtunk, és a vallomások megváltoztatják a dolgokat. Felerősítik az érzéseket, csupán azért, mert napvilágra eresztjük őket.

 

 



Ami a szívben megtörténik, azt soha nem lehet kiradírozni.

 

Macy beleszokik a hajtós, de élményszegény menetrendbe: gyakornok lett a gyermekklinikán, tervbe vette, hogy összeházasodik egy idősebb, jómódú férfival. Lehajtott fejjel halad előre, nem törődik azzal, mit súg a szíve.


De amikor véletlenül összefut Elliottal – élete első és egyetlen szerelmével –, a nagy odafigyeléssel létrehozott buborék kipukkad. Elliot a világot jelentette Macynek – együtt nőttek fel, a nyurga fiúból, aki állandóan a könyveket bújta, az évek során férfivá serdült, aki elrabolta Macy szívét. Mellette állt, amikor a lány elvesztette az édesanyját. Annak idején Elliot szerelmet vallott Macynek, de rögtön aznap össze is törte a szívét.


Az emlék sok évvel később is ugyanolyan fájó – vajon képesek lesznek feldolgozni? Lehetnek még együtt boldogok?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Love and Other Words

Eredeti megjelenés éve: 2018

 

XXI. Század, Budapest, 2024

368 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635684830 ·

Fordította: Lévai Márta

Christina Lauren:

 

A lelkitárs-egyenlet

Az igazszerelem-kísérlet

Autoboyography – Egy fiús könyv  

Szerelem és egyéb szavak

Nem mézes hetek

Kalandtúra Wilder-módra 

Gyönyörű rohadék (1.)

Gyönyörű idegen (2.)

Gyönyörű játékos (3.)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Gondolhatnátok, hogy azért olvastam el ezt a könyvet, mert szeretem az írónő regényeit... és félig igazatok lenne. DE LÁTTÁTOK MÁR, hogy milyen GYÖNYÖRŰSÉGES ez a könyv? Ráadásul az ÉLFESTÉSSEL EGYÜTT EGY ÁLOM! Szóval bevallom, hogy még nem is néztem meg ki írta, máris viszketni kezdtek a mancsaim ezután a szépség.

 

Szerintem…

 

Nehezen olvastam el ezt a könyvet, mert már a regény legelején meghal a(z akkor még kislány) főszereplőnk édesanyja, aki így kettesben marad egy lelkitársát vesztett apával. Szerencsére a gondos anya hosszú, teendőkkel és tanácsokkal listát készített, illetve leveleket írt a szeretteinek a nélküle töltött évekhez, amelyeket az évek gyakran lapozgatott házi bibliává változtattak a kétfős családnak. Az egyik pont az, hogy vegyenek egy nyaralót, amikor Macy elkezdi érezni, hogy ki kell szakadnia a jelenből kicsit. A nyaraló mellé egy zajos, ám szerető család is jár, ugyanis a szomszédban élnek Petropoulosék… nos, sokan.

 


Macy számára a könyvmániás Elliottal való találkozás lesz az élete alfája és omegája, ugyanis a fiatalokat egy életre összehozzák a szavak és az olvasás. Közös játékuk a „Kedvenc szavad?”, amit nagyon édesnek és ötletesnek találtam, hiszen néha csak vicces/ritkaságnak számító szavakat mondanak, máskor többlet tartalommal bír az a bizonyos kedvenc szó köztük. Szerettem, hogy mindenről tudnak beszélni, és még akkor sincsenek köztük tabuk, ha valamelyikük vagy mindkettejük számára kínos az adott téma – legyen az gyász, a reggeli merevedés, a maszturbáció, apu dugi pornó újságjai vagy egy nő mentrucáiója.

Persze mindig van egy pont, ahol a gyerekkori barátság mélyebbé válik, és legtöbbször emiatt elszakadnak a kapcsolatok.

 

 

Ő az igazi társam ezen a földön. Mindig is ő volt a társ számomra. A legjobb barátom, a bizalmasom, és valószínűleg életem igazi szerelme. Az utóbbi tizenegy évet azzal töltöttem, hogy dühös voltam, és önbíráskodó. De végtére is, ő tépett bele a kettősünkbe, és a hasadást a sors szakította tovább.

 

 

Egyszerűen imádtam, hogy a történet két idősíkban játszódik! Az egyik szálon a jelenben vagyunk, ahol Macy egy munkamániás rezidens, aki összeszedett egy idősebb vőlegényt, akinek már van egy cuki hatévese. És már 11 éve nem találkozott Elliottal, akivel egy nap összefut egy kávézóban… ami finoman szólva is felbolygatja a méhkast a nő lelkében és megkérdőjelezteti vele a jelenlegi kapcsolatát.

Aztán ott van a másik szál, ami a múltban játszódik: az Elliottal való első találkozás, Macy élete az apukájával, a változások, a közel kerülések, a könyvek, a kedvenc szavak része. Tizenöt évvel ezelőtt, tizennégy évvel ezelőtt, tizenháromévvel ezelőtt játszódó történetek a múltból, ahol folyamatosan haladunk egy misztikus tragédia felé, ami ennyi időre elválasztotta az elválaszthatatlannak tűnő barátokat. Érdekes volt a bimbózó románcuk és a lassú átalakulásuk, tetszett, hogy mennyi év múlt el, míg Elliot könyvajánlása a Híd Terabithia földjére regénytől Anais Nin Vénusz deltájáig jutott.

 


Rendkívül olvasmányos, de sokszor szomorkás hangvételű történet, amit nem ajánlok, ha valaki rossz passzban van, vagy ha valamelyik családtagja (pl. a szülei) nincsenek éppen jól... Ugyanakkor rendkívül szórakoztató és édes történet egy égben köttetett, tabuk nélküli, mély szerelemről, ami miatt akár a nehéz időkben is jó olvasmány lehet. Szerettem olvasni, akárcsak az író többi romantikus történetét, bár hozzá kell tennem, hogy az eddigiekben sokkal váratlanabbul ért a töténet végi „nagy csavar”. Ezúttal elég hamar borítákolni tudtam volna, hogy mi történt Macy apukájával.

 

Összességében

 

Meg fog mosolyogtatni, ha szereted a porcukros gyerekkori szerelemből kifejlődő románcokat, amelyeket még az idő sem tud elmulasztani. Különösen szerettem, hogy Macy és Elliot a könyvek és a szavak által találnak egymásra, ahogy azt is, hogy mennyire el lehet választani a hétköznapokat a hétvégi nyaralóbani élettől. Tele volt eredeti ötlettel, bár ugyanannyi (szerethető) klisével is.

Szólt apa-lánya kapcsolatról, a jó szomszádok és a jó barátok fontosságáról, a párválasztásról, a monoton munkanapokról, kis és nagy drámákról és szívfájdalmakról, veszteségekről, fájdalomról, csalódásról, de szerencsére szeretetről, őszinteségről és szerelemről is.

 

Értékelés: 4,5



BORÍTÓMUSTRA ~ Külföldi borítók:

  


 

Kedvcsináló idézetek:

v

Őrület - vagy legalábbis úgy hangzik, mintha őrült lennék -, de ha Sean megkérdezné, milyen volt a tegnapi napom, kétségek nélkül tudom, hogy minden kiömlene belőlem.

Közel tizenegy év után újra találkoztam Elliot Petropoulosszal, és rájöttem egyrészt arra, hogy még mindig szerelmes vagyok belé, másrészt arra, hogy ez valószínűleg sosem fog megváltozni.

És a te napod milyen volt! Még mindig feleségül akarsz venni!

v

Miután hazaértünk, apa is feljött az emeletre, és megfésült, ahogy szokott, miközben én a fogamat mostam.

- Elnézést, hogy ilyen csendes voltam ma este - jegyezte meg tétován.

A tükörben belenéztem a szemébe.

- Azt, ahogy te szoktál csendes lenni, szeretem. A szíved nem néma.

Lehajolt, és az arcát a halántékomhoz döntve rám mosolygott a tükörben.

- Tényleg fantasztikus lány vagy, Macy Lea.

v

- Fiatalok vagytok még, de… de ha tényleg ő az, aki neked rendeltetett - folytatta apa -, akkor nem tudtok egyszerű barátok lenni. Akkor mindent neki akarsz adni, és minden módon ki akarod mutatni, mennyire szereted.

v

- Öregem… Szerintem apukád tenyere akkora, mint az én egész arcom.

Elképzeltem, ahogy apám lapátkeze körbefogja Elliot arcát, és valamiért olyan komikusnak találtam a képet, hogy éles hangon felvihogtam.

- Mi az? - nézett rám Elliot.

- Csak nagyon vicces volt elképzelni.

- A helyemben nem annyira találnád viccesnek, ha egy ekkora fazon úgy néz rád, mintha készenlétben állna egy ásó nála, rajta a neveddel.

- Jaj, ne már! - Elnyílt ajkakkal néztem rá.

- Pedig elhiheted, Macy! Tudom én, milyenek a lányos apák.

v

- Miért nem lehet mindenki olyan, mint te?

- Elég egy is belőlem abban a világban, amiben mások nem olyanok, mint én.

 

v v v v v

Van benne saját kép is. Pinterest tábla: szerelem és egyéb szavak by christina lauren

Love and Other Words a GoodReads-en.

v v v v v

 


Christina Lauren neve már ismerősen csenghet a romantikus regények rajongóinak, hiszen a Szerelem és egyéb szavak az írópáros kilencedik, magyarul is megjelent kötete. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak Macy és Elliot történetéről, és ne feledjétek, hogy tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány is!

 

 

Nyereményjáték:

 

Jelenlegi játékunkat a Christina Lauren által megalkotott fiktív párosokra építjük. Minden állomáson találtok egy karakternevet, a ti dolgotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába az adott karakter PÁRJÁNAK a nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Sebastian testvér

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

04. 10. Fanni’s Library

04. 12. Olvasónapló

04. 14. Csak olvass!

04. 16. Veronika’s Reader Feeder

04. 18. 04. 26. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése