2019. december 16., hétfő



Christina Lauren: Autoboyography ​- Egy fiús könyv | BTK ajánló




– És amúgy, hogy állsz a regényeddel? Most, hogy meséltél róla egy kicsit, nagyon kíváncsi lettem.
Épp az Insta-feedet görgetem, és most felnyögök.
– Én elégedett vagyok vele, de ezt nem adhatom be.
Kikukkant a függöny mögül.
– Miért nem?
Továbbra játszom a bizonytalant.
– Mert egyértelműen kiderül belőle, hogy arról szól, hogyan szerettem bele Sebastianbe, és nem hinném, hogy a püspök fia különösebben értékelné, hogy ő egy queer szerelmi történet főhőse.



Fülszöveg:
Tanner Scott és családja három éve ezelőtt költözött el Kaliforniából Utah államba. A biszexuális kamasz nehezen illeszkedett be új környezetébe. Most, hogy már csak egy féléve van hátra a középiskolából, alig várja, hogy szabad lehessen az egyetemen, így hát elhatározza, hogy az utolsó, Utahban töltött hónapjain nem fogja megerőltetni magát.
Amikor azonban a legjobb barátja, Autumn felveti, hogy jelentkezzen a Provo High nagy presztízsű kreatív írás szemináriumára (ahol csábítóan nagy jutalom jár annak, aki egy félév alatt képes összerakni egy saját könyvet), Tanner nem tud ellenállni a kísértésnek, és belevág. Már csak azért is, hogy bebizonyítsa Autumn-nak, hogy már az ötlet is komolytalan. Miért ne lehetne négy hónap alatt megírni egy regényt? Semmiség: négy hónap egy egész örökkévalóság!
Kiderül, hogy Tannernek csak részben van igaza: négy hónap csakugyan hosszú idő. Bár az csak egy pillanatba kerül, hogy felfigyeljen Sebastian testvérre, a mormon csodagyerekre, aki tavaly már kiadót is talált a szemináriumon írt regényéhez, most pedig az osztályt tanítja. Ahhoz pedig egy hónap sem kell, hogy Tanner fülig belé is szeressen.
Bárminek is vallod magad és bármit is tanít a vallásod, a szerelem az szerelem.

Könyv információk:

Eredeti mű: Autoboyography
Eredeti megjelenés éve: 2017
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
382 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577041 ·
Fordította: Nagy Boldizsár
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a regényre?

Egyrészt imádom az LMBT+ regényeket, másrészt nagyon régóta vadászom az újabbnál újabb külföldi megjelenéseket a blogra, és az egyik ilyen nézelődéskor láttam meg ezt a fantasztikus borító + érdekes cím párosítást. Igazából meglepődtem, hogy megjelenik Magyarországon, de iszonyatosan boldoggá tett a hír!

Szerintem…

Mit tehet egy biszex srác, akiről a legjobb barátnője se tudja, hogy más, mint a többiek, és aki az első regényírói szemináriumán beleszeret a tanársegédbe? Aki történetesen fiú, mormon vallású és a helyi püspök fia? És ha a szemináriumot egy kész regénnyel lehet teljesíteni, és főszereplőnknek csupán ahhoz van ihlete, hogy leírja, hogyan zúg bele egy pillanat alatt Sebastian Brotherbe? Azt hiszem, nem is kell mondanom, hogy micsoda hatalmas vigyorral vágtam bele édes, drága, balfék Tanner történetébe…!

A főszereplőnek, Tannernek van egy legjobb barátja, akit Autumnak hívnak, és az ő „öribarimottójuk” így hangzik: „Szeretlek, de csak egy kicsit.” Nos, az én kapcsolatom ezzel a regénnyel így hangzik: SZERETLEK. Pont. A történet önmagában is borzongatóan izgalmas, hiszen egy mormonvárosba költöző LMBT+ elfogadó családról szól, ahol a legidősebb gyerek maga is queer. Tanner már az odaköltözésük előtt megkapja az ukázt a testvérével együtt, hogy semmilyen körülmények között ne hozzák fel a témát, főleg ne Tanner biszexualitását. [Az édesanyjuknak van egy egészen durva múltbéli sztorija mormon család + coming out témában, ami alapjaiban határozza meg a szülők hozzáállását Tanner Sebastian Brother testvér iránt érzett vonzalmához… Ez persze ad egy egészen különleges csavart a történetnek, hiszen Tanner szülei talán túlságosan is elfogadók otthon a négy fal között: random kap a szüleitől szivárványos pólót vagy LGBTQ-témájú könyvet.]


Egyébként bármennyire is hamar a szívembe lopta magát Tanner (és a kedves, támogató családjával együtt), az első pillantásra szerelembe esős résznél azért elkezdtem ráncolni a homlokomat! Nem hiszek az ilyesmiben és ezért nem is szeretek ilyenekről olvasni – engem ki lehet üldözni a világból az instant love sztorikkal! Nem az én világom… Egyébként nagy szó, de egyedül ennyit tudok felróni ennek a regénynek, mert amúgy maradéktalanul imádom minden egyes oldalát! Gyönyörű Tanner tapogatózása és felüdítő az őszintesége Sebastian felé, holott mindenféle vegyes, zavaros jelzések érkeztek vissza a mormon fiú felől! Egyszerre viccesek és zavarba ejtőek a két srác beszélgetései a regény első felében, de azt hiszem ezáltal vált érdekessé a karakterük és izgalmassá a történetük. (Talán picit meg is bocsátottam Tannert azonnali belebolondulását Sebastianbe!)


– És mindig… a fiúkat szeretted?
– Mindig is bejöttek a fiúk meg a lányok is – válaszolom. – Biszexuális vagyok. A másik embert szeretem, nem a testrészeket, azt hiszem.
Sebastian bólint, és aztán meg sem áll. Csak bólogat, bólogat, bólogat, és a térdére tett kezét bámulja.
– És akkor miért nem vagy együtt egy lánnyal? – teszi fel a kérdést csöndesen. – Ha hozzájuk is vonzódsz? Nem lenne minden sokkal egyszerűbb?
– Az ilyesmit nem választja az ember.


A regényről…

(credit: kauulii.tumblr)
Többnyire Tanner szemszögéből ismerjük meg a történetet, de néha befigyel Sebastian nézőpontja is, ami többnyire az érzéseivel és a vallásához való hűségével kapcsolatosak. A regény épp annyira szól a fiúk szerelméről, mint arról, hogy egy mormon mennyire képtelen elfogadni önmagát másnak, és mennyire keretet ad az életüknek az egyház meg a szentírásuk. Mit tehet egy félig biszex queer srác egy full hetero mormonvárosban, ahol beleszeret egy hívő mormon srácba, aki érdekesen reagál a közeledési kísérleteire? Nagyon érdekes ez a gondolatkísérlet, és szerintem az írónők fantasztikus és szívhez szólóan építették fel, írták meg a fiúk történetét. Bájos a fiúk megnyílása a másik felé, de nagyon szerettem Sebastian kissé száraz humorát is, amivel bármikor képes volt beugratni Tannert. A háttérkarakterek is éltek és szerethetőek voltak, bár túl nagy teret szerintem nem kaptak a sztoriban. Több érdekes coming out sztorit is kaptunk és kicsit belepillanthattunk a mormonok világába is. Számomra érdekes élmény volt.

Összességében

Azt hiszem, újabb új kedvenc LMBT regényt találtam! Kevésbé porcukros, mint az abszolút kedvencem (Simon és a Homo sapiens-lobbi), de nagyon érdekes témafelvetései vannak, és egy egészen új világra láthattam rá általa. Humoros, megható, dühítő, gyönyörű és felkavaró történet vallásról, barátságról, családról, szerelemről és önmagunk elfogadásáról. Mondanám, hogy várható volt a regény kimenetele, de a vége felé voltak olyan fordulatok, hogy csak pislogni tudtam!
Szerettem olvasni, egészen biztosan újraolvasós lesz nálam!

Kedvenc részek: Tanner lebukása az anyja szoftverével; Sebastian humora (+ ahogy szívatja Tannert), mindenféle édes és rémes coming outok

Értékelés: 5


Érdekességek:

1/ „A regény amerikai megjelenése után nem sokkal, 2019. április 4-én az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos bejelentést tett arról, hogy ezentúl nem tekinti hittagadásnak a homoszexualitást, valamint az azonos neműek házasságát, és az egyház a továbbiakban megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyerekeket is. Egyúttal törölték az egyház tanai közül, hogy a homoszexuális viselkedés és kapcsolat bűn.” (A fordító megjegyzése a könyvből.)

2/ Christina Lauren – az író két személyt jelöl!
A két szerző, Christina Hobbs és Lauren Billings, egymás legjobb barátnői/írótársai/lelkitársai, és mióta az eszüket tudják, rajonganak a romantikus regényekért. Nevada isten háta mögötti államában élve naponta többször is beszélnek egymással, és mindketten egyetértenek abban, hogy a Ruby Pumps minden idők legjobb körömlakkszíne, és ha lehetőségük lenne rá, mindketten a San Clemente szirtről néznék egész nap az óceánt. 2009-ben ismerkedtek meg online, amikor még mindketten fanfictionöket írtak, és 2010 óta alkotnak íróduót.

Kedvcsináló idézetek:
– Igen, egy húgom – felelem. – Hailey-nek hívják. Azt hiszem, hogy Lizzy osztálytársa. Hailey tizenhat, és olyan, mint egy ördögfióka. – Azonnal rájövök, hogy nem kellett volna így fogalmaznom, és rémülten nézek rá. – Úristen! Nem hiszem el, hogy ezt mondtam. Meg ezt is.
Sebastian helytelenítően felmordul.
– Na, tessék! Ezek után már nem is szólhatok hozzád.
Érzem, hogy a képemre dermed a döbbent arckifejezésem, és csak egy idő után esik le, hogy Sebastian viccelt. De már ő sem mosolyog. Ahogy rájött, mennyire összezavarodtam, és hogy milyen könnyen elhiszek ilyesmit a vallásáról, rögtön elkomolyodott.
– Bocs! – szólal meg, arcán újabb félmosollyal. Egyáltalán nem látom rajta, hogy kényelmetlenül érezné magát. Inkább mintha élvezné is ezt a szituációt. – Csak poénkodtam.
Autumn mindig is tudta, ki ő, és mit akar az élettől. Mindig is író akart lenni. Fehér, heteroszexuális és gyönyörű. Ott van előtte egy út, amin simán végigmehet, elérheti, amire vágyik, és soha senki nem fogja megkérdőjelezni, hogy joga van-e ehhez. Én jó vagyok ugyan fizikából meg bioszból, de nem vagyok benne biztos, hogy én is orvos akarok-e lenni, mint apa, bár fogalmam sincs, mi más lehetnék. Egy biszexuális, félig zsidó srác vagyok, aki beleszeretett egy mormon fiúba. Előttem nem olyan tiszta az út.
– Sebastian Brother. Ez azt jelenti, hogy téged Brother testvérnek hívnak.
Lelkesen vigyorog.
– Egész életemben azt vártam, hogy valaki elsüsse végre ezt a poént. Az egyházban túl kedvesek, és nem merik ezt felhozni.
Habozok, nem tudok olvasni a tekintetében.
– Te most szórakozol velem.
– Igen. – A mosolya, ha lehetséges, még szélesebbre húzódik, és mikor boldogan, önfeledten felnevet, úgy érzem, megnyílik a mellkasom.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A képek a Pinterest táblámról származnak: Autoboyography
Autoboyography a GoodReads-en.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Már megjelent Christina Lauren gyönyörű kötete, az Autoboyography, amiben két srác szerelmének az elképesztően szép történetéről olvashatunk. A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek.

Nyereményjáték:

A történetben nagy szerepet zajlik az írás, hiszen Tanner egy írós szemináriumon vesz részt a gimiben, ahol az oktatója a tavaly végzett Sebastian, aki már kapott egy könyvszerződést - tizennyolc évesen!

A könyv is bizonyítja, a tehetség kortalan, így olyan írók debütáló regényeinek a fülszövegeiből találtok részleteket, akik nagyon fiatalon publikáltak először. A feladatotok, hogy felismerjétek az írót, és beírjátok az író nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv 3 példányát sorsoljuk ki.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Doria ​tizenöt éves. Egy betonkocka toronyház ötödik emeletén él Párizs egyik rossz hírű negyedében. Apja, a „vén szakállas” egy reggelen taxiba ült, és faképnél hagyta családját. Visszament Marokkóba, hogy feleségül vegyen egy fiatalabb és termékenyebb nőt. Mert fiút akart. Akire majd büszke lehet, aki továbbviszi a nevét, mert ezt követeli a család becsülete, és biztosan volt még egy csomó ilyen hülye szempontja.
ÁLLOMÁSOK:

12.08. - Csak olvass!
12.18. - Angelika blogja
12.20. - Sorok Között extra állomás




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése