2019. december 11., szerda



Holly Black: The Wicked King - A gonosz király (A levegő népe 2.) | BTK ajánló




    – És miért ne élvezném, ha kínos helyzetben látlak? Átvertél – feleli Cardan. – Bolondot csináltál belőlem, és most én vagyok a bolondok királya.
    – A bolondok nagykirálya – javítom ki gúnyosan.



Fülszöveg:
Az első lecke az, hogy erősödj meg.
Miután kiderült a döbbenetes tény, hogy Oak Tündérfölde örököse, Jude-nak meg kell védenie az öccsét. Ennek érdekében magához láncolta a gonosz királyt, Cardant, akit a háttérből irányít. Tündérfölde folyton átrendeződő, intrikákkal teli politikai szövetségei között még akkor is nehéz lenne lavíroznia, ha Cardan mindenben engedelmeskedne neki. Csakhogy a király mindent megtesz, hogy megszégyenítse Jude-ot, és aláássa a hatalmát, hiába nyűgözi le továbbra is a lány.
És ha még mindez nem volna elég, egyértelművé válik, hogy egy Jude-hoz közeli személy el akarja őt árulni, és ezáltal veszélybe sodorná nemcsak a saját, hanem az összes szerette életét. Jude kénytelen az áruló után nyomozni, hogy halandóként magánál tarthassa a hatalmat a tündérvilágban.
És miközben a Cardan iránt érzett bonyolult érzelmeivel is viaskodik.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Wicked King
Eredeti megjelenés éve: 2019

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
360 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634577102 ·
Fordította: Rácz Kata
A levegő népe - sorozat:

3,5. How the King of Elfhame 
Learned to Hate Stories

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
A történetről (minimális spoiler)…

(art by Monica Borg)
Történetünk nem ott folytatódik, ahol abbahagytuk, hanem öt hónappal később vesszük fel a fonalat. Jude 5 hónapja ültette a trónra Cardant - a kisöccse, Oak helyett -, és 5 hónapja tetszeleg a nagyra becsült udvarmesteri pozícióban a nagykirály mellett. Míg Elfhon tündérei úgy gondolják, hogy ez a semmi kis halandó a nagykirály legfőbb bizalmasa és tanácsadója, addig Cardan és Jude között egész más kapcsolat van. Jude képes parancsolni a tündérfiúnak, neki pedig be kell tartania udvarmestere parancsait... 

A látszólagos gyűlölet mellett Jude roppant vonznak találja a trónon ülő, tökéletes kinézetű rohadékot, de megelégszik azzal, hogy igyekszik életben tartani a folyamatosan iddogáló, bulizó nagykirályt. Persze felbukkan Cardab exnője, aki igényt tartana a dögös tündérre, és nem átallja ezt anyján, a Mélytenger királynőjén keresztül elérni, amiből jó kis bonyodalmak lesznek, és Jude életének megkeresítéséhez hozzájárul Madoc is, szülei valamikori gyilkosa és jelenlegi mostohaapja. Ikertestvére ráadásul férjhez menni készül Locke-hoz, akinél tényleg nem hordott nagyobb szemetet a hátán Tündérfölde... 

Szerintem…

(credit)
Nos, a fentiekből kiderülhet, hogy ez a rész sem lett kevésbé akciódúsabb és izgalmasabb, mint amilyen A kegyetlen herceg volt!  Talán kevesebb benne a vérontás és több az udvari intrika, de nekem ez is tetszett. (Azt hiszem, hogy az első rész tömegmészárlását nehezen emésztettem meg.) Az egész sztori Cardan és a trón, illetve Jude és bábozása körül forog. Izgalmas volt figyelni, ahogy jobbra-balra ráncigálja Cardant, és élveztem azokat a részeket, amikor kettesben maradtak, és a fiú számonkérte Jude-ot. Nagyon jó kis párosnak tartom őket, elképesztő, hogy mennyire a fejére tudják állítani a másik életét! Persze nem romantikus értelemben gondolom őket jó párosnak, hiszen tulajdonképpen alig érződik romantika a közös pillanataikban. Inkább olyan, mintha folyamatosan harcolnának egymás ellen... és ez érdekes. Ez a történet továbbra sem cukormázas tündérmese! 


„Én sem bánnám, ha Balekin halott lenne, de Cardan makacsul ellenezte a bátyja kivégzését. Eszembe jut, amit az Árnyudvarban mondott nekem: Lehet, hogy szemétkedek, de egy erényem azért van, nem vagyok gyilkos.


Még mindig úgy gondolom, hogy Jude fantasztikus (és akaratos, és roppant arrogáns) főszereplője ennek a sztorinak, és még mindig eléggé utálom az ikertestvérét, Tarynt. Ahogy Jude helyt állni halandóként Elfhon nagykirálya mellett, ahogy szembeszáll a tanáccsal, ahogy rájön a titkokra, és ahogy összeszedegeti a számára értékes információkat mindenki háta mögött - az fergeteges. Se a nehéz természetű Cardan, se a fenyegető fellépésű nevelőapja nem könnyíti meg a lány amúgy is bonyolult helyzetét. Mindeközben az a bolond, beilleszkedő, kényelmes testvére annyit csinál, hogy hozzámegy az első idióta, helyes tündérhez... és az se zavarná, ha az közben félremenne más nőkhöz, csak őt szeresse. Elképesztő, hogy lehet az ikerpár két tagja ennyire eltérő gondolkodású. Szerencsére a félnővérük, Vivi is újra felbukkant, és még el is hozta halandó barátnőjét a húga tündéresküvőjére! Azt hiszem, hogy ezeken a részeken nevettem egyedül, pedig sajnáltam szegény Heathert az élményei és a rádöbbenései miatt.

Úgy gondolom, hogy bár izgalmas volt a regény első felében Cardan uralkodásáról, Jude információszerzéseiről és Taryn esküvői előkészületeiről olvasni, mégis akkor indult be számomra a sztori, amikor felbukkant a Mélytengerről érkezett (fenyegető) üzenet. Orlagh felbukkanása új színt vitt a történetbe, bár nagyon hamar megbántam a megjelenését. Ráadásul sajnos újra képbe került Balekin is, aki Cardan egyetlen élő testvére, és akitől már az első részben is frászt kaptam... Ezzel együtt azt merem állítani, hogy a regény második része iszonyatosan izgalmas és pörgős volt, míg az eleje inkább szórakoztató.

Összességében

Szórakoztató, fordulatos és akciódús olvasmány. Bár korábban nem voltam nagy tündérimádó, ismét nagyon élveztem Holly Black Tündérföldén játszódó királydrámáját. Jól esett visszatérni Tündérföldére, vicces volt megnézni, hogy milyen nagykirály is Cardan, és hogy mennyit küszködik Jude, hogy mindent egyben és kézben tartson. (Még mindig ő az egyik kedvenc tündérek közé keveredett halandó karakterem.) Örülök, hogy elolvashattam a második részt, de most meg a trilógia lezárásáért őrülök meg! Jó lenne azonnal folytatni..., pedig iszonyatosan imádtam a végét! Micsoda fordulat!

Kedvenc részek: Heather és Tündérfölde, Cardan és Jude "beszélgetései"

Értékelés: 5

Folytatás?
Alig várom, hogy megérkezzen magyarul a trilógia befejezése (The Queen of Nothing), akárcsak az első rész után, most is úgy éreztem, hogy azonnal olvasnám tovább. Hiába tetszett jobban az első rész, továbbra is túl addiktívak az írónő történetei. :D

Kedvcsináló idézetek:
v
– Megmutatjuk neki, hogy nem vagyok gyengekezű nagykirály.
– Mégis hogy? – érdeklődöm.
– Nagyon nehezen – válaszolja. – Mert attól félek, igaza van.
v
(credit)
[Madoc] Nyugodt pillantást vet rám.
– A saját életedet könnyű kockára tenni, nem igaz? Könnyű megbékélni a veszéllyel. De egy stratéga néha kénytelen mások életével is számolni, még azokéval is, akiket szeret. – Jelentőségteljes pillantást vet rám, talán arra akar emlékeztetni, hogy egyszer megmérgeztem. – Elfhon érdekében.
v

A tengernek vőlegény kell,
A szárazföldnek mátka.
Keljetek hát egybe,
Vagy jő a tenger átka.
Tagadd meg egyszer,
Véredet ontjuk.
Tagadd meg kétszer,
Birodalmad mossuk.
Tagadd meg harmadszor,
Koronádtól fosztunk.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak: The Folk of Air by Holly Black
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Wicked Prince
v v v v v

Második kötetéhez ért Holly Black elképesztően izgalmas és fordulatokkal teli sorozata. Kövesd végig A gonosz király blogturnéját, és ha szerencsés vagy, nyerhetsz is.


Nyereményjáték:

Holly Black, a kötet írónője itthon is egyre ismertebb, magyarul már tizennyolc regénye jelent meg!
A feladatotok a következő: az állomásokon található idézeteket alapján jöjjetek rá, mely Black könyvből idéztünk, és írjátok be a kötet címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


„– Harceb meg mitől ilyen vidám? – kérdezte.
– Megevett egy mókust – felelte Tamara rosszallóan.
Ahogy Call elindult vissza a kocsihoz, lehajolt, hogy megpaskolja Harceb fejét, és azt suttogta.
– Ügyes vagy, pajti! Kiváló a vadászösztönöd. A jó farkas mókust eszik, nem pedig embert, igazam van?
– Nagy helyes, a jellemformálást nem lehet elég korán elkezdeni – mondta Aaron.”
ÁLLOMÁSLISTA:

12.04. - Sorok Között
12.05. - Csak olvass!
12.09. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
12.11. - Hagyjatok! Olvasok! értékelés
12.13. - Utószó
12.15. - Kelly & Lupi olvas blog
12.17. - Dreamworld Blog
12.19. - Readinspo


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése