2019. december 4., szerda



Sarah Addison Allen: Az ​első fagy (Waverley család 2.) | BTK ajánló




A Waverley-lányok olyan megbízható és normális férfiakhoz mentek feleségül, amennyire ők maguk szeszélyesek és furcsák voltak. Életük férfiai úgy imádták őket, ahogy a csillagász a csillagokat: szerették a bennük rejlő ígéretet, és tudták, hogy van a lányokban valami, amit soha nem érthetnek meg igazán.



Fülszöveg:
Boldogan éltek, amíg meg nem haltak?
Ahogy hűl a levegő, és hullani kezdenek a falevelek, a Waverley-nővéreket nyugtalanság fogja el. Túl könnyen elajándékozzák a szívüket, megzavarja a gondolataikat egy ezüstös hajú idegen, és furcsa hibákat követnek el. Olyan dolgokra vágynak, amiket nem kaphatnak meg, összezavarodnak, és a kelleténél többet adnak mások véleményére.
Még nehezebb megőrizni a hidegvérüket, amikor egy ismeretlen látogató bukkan fel, aki megkérdőjelezi a család legfőbb értékeit.
Ám az első fagy beköszöntével mindennek jóra kell fordulnia. Akkor végre virágba borul a bajkeverő almafa, és a körülötte kavargó varázslat is a helyére kerül. Claire és Sydney, a Waverley-nővérek, és Sydney tizenöt éves lánya, Bay soha nem látott kihívásokkal néznek szembe.
Vajon össze tudják-e tartani a családot a különleges nap beköszöntéig?
Tudd meg, mi mindent tartogat ebben az évben sok az első fagy…

Könyv információk:

Eredeti mű: First Frost
Eredeti megjelenés éve: 2015

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
278 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574934 ·
Fordította: Tóth Enikő Mária
Sarah Addison Allen a blogon:

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Visszatérünk a bascomi Waverley testvérekhez, akik élik az életüket a családjukkal. Sydney a fodrász igyekszik teherbe esni szerelmétől, Henrytől, ám nem igazán sikerül. Ráadásul a fodrászat új alkalmazottja, Violet eléggé rémes munkaerő, és rendre kihasználja a nőt. Sydney nagylánya, Bay mindennek tudja, hogy hol a helye, és megőrül, hogy Josh Matteson nem látja, hogy ők egymáshoz tartoznak. Eközben Claire feladta a Waverley partiszervízt egy cukorkabizniszért, ami annyira pörög – egy országos lapnak hála -, hogy oda lett a készítés varázsa… Míg Claire a belefásulással küzd, addig kislánya, Mariah a világ legkevésbé varázslatos Waverleynek tűnik mind közül, a férje, Tyler pedig csak azt tartja varázslatosnak a nőben, hogy létezik.

Szerintem…

Habár odáig vagyok SAA mágikus realista történeteiért, mégis úgy érzem, hogy ez volt az eddigi leggyengébb, amit tőle olvastam. Nem igazán tudom, hogy hol úszott el ez a sztori, mert a karakterek imádni valóak és különlegesek! A cselekményt mindenféle nemű és korú szereplő szemszögéből megismerjük, hiszen Claire, Sydney és Bay mellett többek között belepillanthatunk egy picit a felbukkanó vándorcirkuszos bácsi, a Waverley férjek és a kósza hotelben dolgozó asszony fejébe is. Megtudjuk, hogy a legidősebb Waverley, Evanelle mit érez a leélt élete és a lakótársa/legjobb barátja iránt. Megismerkedünk egy fiatal lánnyal, aki képtelen gondját viselni a kisbabájának. És cselt szövünk egy öregúr oldalán Claire ellen.


Az én kedvenc részeim mind Bay Waverleyvel kapcsolatosak. Már az első pillanattól megszerettem ezt a furcsa képességgel megáldott lányt, aki olyasvalakihez vonzódik, akihez nem szabadna, ugyanis volt már rá példa, hogy egy Matteson összetörte egy Waverley szívét! Szerettem, ahogy Claire és Sydney megpróbálják óvni Joshtól, és azt is, ahogy a lány túljár az eszükön.
A másik nagy kedvencem ebben a folytatásban Evanelle és Fred párosa volt. Evanelle is Waverley, és az ő képessége az, hogy olyan dolgokat ad másoknak, amire majd szükségük lesz. Szívesen és önzetlenül segít, boldogságban élte le az életét és meg van békélve azzal, hogy az élete a vége felé közeledik. Tündéri volt, ahogy a hatvanas meleg lakótársával tréfálkozik, ahogy húzzák egymást… Több közös részüknél is majdnem elsírtam magam, pedig nem történt semmi szomorú velük, csak egyszerűen szépek.


„– Mindig megünnepeljük az első fagyot.
Aznap, amikor a fa ősszel virágba borul, amikor a kis, fehér almavirágok lehullnak, és beborítják a földet, mint a hó, a hagyomány szerint a Waverley-lányok összegyűlnek a kertben, mint valami hatalmas katasztrófa túlélői, összekapaszkodnak, nevetve tapogatják egymás arcát és karját, hogy meggyőződjenek róla, minden rendben van-e, és hálásak, hogy átvészelték. Megkönnyebbülnek, hogy a világuk rendje helyreállt.”


Úgy gondolom, hogy a fülszövegben is beharangozott felbukkanó idegen és az általa kavart nagyon minimális konfliktus túl gyorsan lett lerendezve... Annyira összecsapottnak éreztem ezt az egész identitásválságot, származás-megkérdőjelezést! Élveztem Sydney baba iránti vágyát, és bosszantott, hogy Claire nem fogja fel, hogy elég már a cukorkákból, ahogy azt is szerettem, hogy Calire kislánya mennyire aranyosan átlagosnak tűnik, de Russel Zahler Waverley zaklatása idegesítően kevés volt… (Ezen a vonalon egyedül Anne kutakodása és történetek iránti megszállottsága tetszett!)

Összességében

Nem ez a legerősebb regénye az írónőnek, pedig alapvetően a Waverley család nagyon különleges és igazán izgalmasak a történeteik. Ez most kevés volt, pedig akadtak benne jó ötletek és olyan fordulatok, amik miatt alig bírtam letenni a könyvet. Szerettem Bayt és szerettem a szerelméről olvasni, ahogy Evanelle és Fred barátságáról is. Persze humorban sem volt hiány, mert Waverley férjek a szövegén mindig elnevetgéltem!

Értékelés: 3,5


Ajánlom, ha…
> …szereted Sarah Addison Allen történeteit.

Kedvcsináló idézetek:
Nem sokat törődött azzal, hogy a város minden lakója úgy tartotta: a Waverley lányok körül megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Ami azt illeti, mélyen legbelül Claire tudta, hogy a férje semmit sem hisz el az egészből. Azt szerette Claire-ben, ami nem volt különleges. A haját, a nevetését meg a járását. Ez pedig zavarba ejtette Claire-t. El sem tudta képzelni magát a különleges tudománya nélkül. Régen, amikor még egyedül volt, mindig úgy gondolta, hogy egyetlen üdvözítő tulajdonsága van: az, hogy ő Waverley.
Josh futballsztár volt, osztályelnök-helyettes, és minden bizonnyal be fogják szavazni a végzős „legek” közé – bizonyos feltételezések szerint pusztán a vezetékneve miatt. De ők csak annyit láttak, hogy Josh mennyire tökéletes, szép és laza. Azt nem látták, hogy szinte égeti a boldogtalanság.
A Waverley-szív nehezen gyógyul. És az összetört szívek hosszú, sötét árnyékot vetnek. Evanelle mindig is úgy gondolta, hogy Mary lánya, Lorelei már az anyja hasában is szomorú és nyughatatlan volt, Mary összetört szíve miatt.

❄ ❄
A képek a Pinterest táblámról származnak: Sarah Addison Allen
First Frost a GoodReads-en.
❄ ❄


Sarah Addison Allen úgy döntött, hogy visszakalauzol bennünket az Észak-Karolina állambeli Bascomba, a Waverley család szülővárosába egy újabb történet erejéig! A Waverley család nőtagjaiban az első fagy megérkezése előtt mindig van valami megmagyarázhatatlan feszültség: ilyenkor hibát hibára halmoznak, rossz döntéseket hoznak, eljár a szájuk. Hogy megtudjátok, hogy birkózik meg Claire, Sydney és Sydney kislánya, Bay a rájuk váró kihívásokkal, tartsatok bloggereinkkel Az első fagy blogturnéján! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt!




Nyereményjáték:

Sarah Addison Allen neve nem ismeretlen a könyvmolyok előtt, hiszen a Könyvmolyképző gondozásában ez az ötödik megjelenő könyve! Úgy gondoltuk, hogy minden bejegyzésben elrejtjük valamelyik női főszereplőjének a NEVÉT, és azokat kell megtalálnotok, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





1 megjegyzés: