2019. december 3., kedd



Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az emberek országa | BTK ajánló




Erfasolq (főnév) (…), jelentése: kitartás, ellenállás vész idején.



Fülszöveg:
v
Föld, 2646.
Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón.
A Heim – az iskola, ahová csak a legjobbak juthatnak be: Kalaallit Nunaat leendő vezetői, akik biztosítják az emberiség fennmaradását.
Umia – egy lány, aki a kiválasztottak között is a legtehetségesebb.
Nanouk – egy fiú, aki egy visszatérő álom miatt nem lelhet otthonra az iskola falai között.
Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti. Umiának és Nanouknak döntenie kell, pedig az sem világos, hogy saját maguk alakítják-e sorsukat, vagy nagyhatalmi játszmák feláldozható szereplői csupán.
Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is?

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2019
472 oldal · puhatáblás
ISBN: 9789634104568
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Szeretem a disztópiákat és a YA disztópiákat, de erre most kivételesen Mészöly Ágnes neve miatt figyeltem fel, akitől már olvastam korábban egy nagyon jó regényt. És persze ez a csodás borító meg az impozáns fülszöveg is felcsigázta a fantáziám.

A történetről…

Nagyon kevés disztópia foglalkozik azzal, hogy mi lesz velünk a klímaváltozás után. Mert mi is történhet? A mérsékelt övi részek túlságosan felmelegszenek és az emberek a föld alá szorulnak, alig marad élhető terület a Földön? Én így tudom elképzelni, és…
Történetünk is éppen egy ilyen világban játszódik! 2646-ban Kalaallit Nunaat, az Emberek Országa az egyetlen élhető kolónia a Földön. Umia és Nanouk a Heim iskola tanulói, általuk ismerkedünk meg a kolónia életét szabályozó rendszerrel. Mindenre van egy szabályuk: párkeresésre, tanulásra, halálozási időre, árulásra, szülhető gyermekek számára… Eléggé lelombozó, ám roppant összetett hely, én kifejezetten élveztem azt, amikor a fiatalok nekiálltak Heimen kívül kalandozni, és picit körbenéztünk velük az Emberek Országában!



Maga a regény a tökéletes iskolában, Heimben kezdődik. Megismerkedünk Umiával és Nanoukkal, akiket egy TESZT választott ki arra, hogy elhagyva és elfeledve családjukat itt tanulhassanak. Ez a Mamarut-teszt egyébként Kalaallit Nunaat összes lakóját beosztja a számára leginkább megfelelő munkára, ami nekem nagyon tetszett. Sőt, igazából én a regény elejét nagyon is élveztem, mert imádok új világokat megismerni – az árnyoldalukkal együtt. Hiszen hogyne lehetne egy tökéletesnek tűnő valaminek árnyoldala? A fiatalok elbizonytalanodnak, ezért is vágnak neki a kalandozásnak először az élhető kolónián belül, majd - némi kényszerrel - az Emberek Országán kívül is. Velük tartunk a mérsékelt övi Kolóniákra, találkozunk az elfajzott poszthumánokkal, és belép a történetbe a hatalom elleni lázadás és egy titokban szerveződő ellenállás is.


„Származás, család, anya, ezek pont annyira elvont fogalmak itt a Heimben, mint a statisztikai elemzések rugalmas változói vagy a Boltzmann-állandó. Azzal, hogy kiválasztottak és idehoztak, a családod a Kalaallit Nunaat lett.
Az emlékeidet száműzték a tudatalattid legmélyére.
Viszont nyertél hetvennégy évet.”


Szerintem…

A főszereplők egymás ellentétei, hiszen míg Umia szeretne hinni abban, hogy Heim és az Emberek Országának vezetői mindent jobban tudnak és a lehetőségekhez mérten a legjobbat adják a kolónia lakóinak, addig Nanouk az álmainak köszönhetően mind bizalmatlanabb, mind kíváncsibb karakterré válik. Nagyon jól kiegyensúlyozzák egymást, hiszen ahol Umia nyugodt és összeszedett, ott Nanouk esik szét, ám ahol a fiú találékonyságára vagy gyorsaságára van szükség, ott a lány blokkol le. Egyszerűen imádtam a regény elején a kalandozásukat, és azt, ahogy felfedezik a körülöttük lévő világot. Persze a regény második felében már jócskán komorabb ez a kalandozás, hiszen erőszakos poszthumánok, ellenséges katonák, zárkózott, földalatti kolónián élő, beszürkült emberek veszik őket körbe. Valahogy nekem ez kevésbé jött be, kicsit olyan volt, mintha a METRO-szériába szaladtam volna bele újra, bár ez a történet jóval kevésbé akart agyonnyomni, nem lettem tőle annyira klausztrofóbiás.



Szerintem ennek a regénynek a legerősebb része a világfelépítés, és itt nem csak a Heimben lévő osztálybeosztásról beszélek, hanem az egész Harmadik Háború utáni Földéről! Abszolút aprólékosan van kidolgozva, mindenre odafigyeltek az írónők – még magyarázó szócikkeket is írtak az egyes dolgokhoz, amik aztán később szóba kerültek -, és relatíve egyedire is sikerült az egész. (Mint már említettem, hogy a földalatti részeknél (és az ott lévő gombák emlegetéséről) azért beugrott nekem a Metró 2033…)

Maga a történet nem túl horrorisztikus, inkább kalandos és elgondolkodtató. Egyedül a poszthumánoknál (más néven: omajuknál) húztam fel a szemöldököm, és ellenőriztem a könyv hátoldalán álló 12+ ajánlást… A Harmadik Háború után visszamaradt radioaktív szennyeződés hatására az emberekből elfajzott, eszelős tekintetű korcsok váltak, akiknek a nőstényei alig-alig tudnak szaporodni, ezért termékeny lányokat és nőket vadásznak, rabolnak, tartanak fogva és erőszakolnak meg… Szerintem emiatt inkább 15+ a regény. Oké, ez nem a fősodor része, de… nálam picit kicsapta a biztosítékot, holott az omajukat egyébként eredeti megoldásnak tartom.* 
*[Nem lehet mindig zombiktól és az élve felfalásunktól rettegni, no.]

Összességében

Zseniális világfelépítés, érdekes karakterek, pörgős események, és sok-sok izgalom. Nekem a regény első része jobban bejött, amikor még az Emberek Országát fedeztük fel a fiatalokkal. A második rész nekem túl sok volt, nem voltak benne üresjáratok, amikor fel tudtam volna lélegezni, ezért lassabban haladtam… Pedig érdekelt a történet, és izgatta a fantáziám, hogy az adott helyzetben mit lépnek Umiáék! Azt hiszem, hogy bár eleinte sok volt az egyes fejezetek elején szereplő szómagyarázat is, de a végére mégis ezek lettek a kedvenceim! (A regény második felében felbukkanó Yuka miatt!)

Kedvenceim: Umia, Nanouk, Yuka (és a szócikkek)

Értékelés: 4



Olvastam már az egyik írónőtől, és az a történet annyira elvarázsolt, hogy figyelgettem az új megjelenéseit. Így jutottam el Az emberek országának a történetéig. Ha egy komolyabb, odacsapósabb YA kalandot keresel, akkor a most értékelt történetet ajánlom neked, de ha egy szívhez szóló, realista road moviera vágysz, akkor mindenképpen olvasd el a Szabadlábont!

Kedvcsináló idézetek:
v
- Az Atyákra, ez finom! – mondta tele szájjal. Soha életemben nem ettem ennyire finomat. Mi lehet ez?
- Hús, igazi, hamisítatlan hús – szaglászta Tootega a vörösesbarnára sült darabot. – Néhány napja még az erdőben szaladgálhatott.
- De hát a húsevés barbár dolog! Nem beszélve arról, hogy mekkora szerepet játszott a klímakatasztrófában – kezdte Umia a leckét, amit a Heim tanulói, de minden Kalaallit Nunnat-i kisiskolás kívülről tudott.
- Akkor is hihetetlen jó. Ehhez képest a proteinrudak meg a fehérjezselé…
v
Taitsumani (főnév) (…), jelentése: emléktörlés. A ->Heim diákjaiból majdnem két évtizeden át tartó kezeléssel gyakorlatilag minden korai gyermekkorra és családra vonatkozó emléket kitörölnek, hogy az ->AKittuk tagjaként képesek legyenek ->Kalaallit Nunaatot szolgálni.
v
A Heimben nem volt miről álmodni. A tanulók készen kapták a tudást, az élelmet és a biztonságot. Ha tizenöt éven át minden évben meg tudnak felelni a követelményeknek, akkor tálcán kapják a jövőt is. Akik méltónak bizonyulnak a feladatra, felnőve irányíthatják majd Kalaallit Nunaatot, az Emberek Országát. Közülük kerülnek ki a miniszterek, a propagandisták, a tábornokok és a vezető mérnökök. Ez volt az egyetlen álom, amit az iskola tanulói megengedhettek maguknak..

v v v v v
A képek innen vannak:
v v v v v

Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. Főszereplőink, Umia és Nanouk Kalaallit Nunaat elit tanodájában, Heimben tanulnak, ahol azonnal jelenteniük kell a fiataloknak, ha álmot látnak. Nanouk mégsem jelenti az álmait, mert kíváncsi arra, hogy az álmaiban felbukkanó felsőbb éves Umia miért bukkan fel bennük újra és újra.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi történik a fiatalokkal, akkor tarts velünk a regény turnéján! Ne feledjétek, a Tilos az Á Könyvek kiadónak hála egy olvasónk akár meg is nyerheti Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter közös disztópiáját!



Nyereményjáték:

Történetünk egy olyan disztópikus társadalomban játszódik, ahol az emberiség “vesztét” a klímaváltozás okozta. Mivel akadnak ehhez hasonló történetek, úgy döntöttünk, hogy minden állomáson egy ilyen regény fülszöveg részletét közöljük veletek, és nektek rá kell akadnotok a könyv CÍMÉRE!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A klímaváltozás miatt emelkedő óceán elől a 15 éves Mara és a többi szigetlakó elindul az ismeretlen felé. Van-e menekvés?”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése