2024. április 9., kedd



Rupi Kaur: Gyógyító szavak | Blogturné Klub ajánló

   

 

A gyógyulás az, amikor nap mint nap felkelünk, és önmagunknak szenteljük magunkat. Ennek a gyakorlatnak nincs vége, nincs célvonala. Sosem érünk a végére. A folyamat egészen addig zajlik, amíg itt vagyunk ezen a Földön.

 




A New York Times bestsellerszerző, Rupi Kaur irányított versírási feladatokat alkotott, hogy segítsen az olvasónak feltárni a traumáit, a veszteségeit, a szívfájdalmát, a szerelmet, a családot, a gyógyulást, és segítsen ünnepelni önmagát.

 

A Gyógyító szavak irányított utazás vissza önmagunkhoz, katartikus, figyelmes felfedezőút az íráson keresztül.

A feladatoknak ez a gondosan összeállított gyűjteménye csak annyit kér tőled, hogy nyílj meg, és légy őszinte saját magaddal és az üres papírral is.

Nem kell hozzá írónak lenned, hogy elindulj ezen az úton. Elég, ha írsz – ennyi az egész.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: Healing Through Words

Eredeti megjelenés éve: 2022

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

320 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633995648 ·

Fordította: Kamper Gergely

tej és méz (ajánló)

Interjúfordítás 1.

a nap és az ő virágai (ajánló)

Interjúfordítás 2.

otthon test (ajánló)

Interjúfordítás 3.

Gyógyító szavak

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Rupi Kaur egy indiai születésű kanadai költő/író/illusztrátor előadóművész, aki az internet miatt lett felkapott, hála a @rupikaur_ nevű instagram fiókjának. Régóta követtem Rupi Kaurt instán, míg nem a Könyvmolyképző kiadó Kamper Gergely fordításával elhozta őket itthonra is (róluk van szó: tej és méz, a nap és az ő virágai, otthon test).

Igazából elég volt annyit tudnom erről a kiadványról, hogy Rupi Kaur jegyzi, máris jelentkeztem a turnéra. Csak akkor esett le, hogy egy formabontó kiadványról, egy traumákat feldolgozó, önsegítő könyvről van szó, amikor nemrég elkezdtem olvasni!

 


Szerintem...

 

Szóval ahogy említettem, engem meglepett, hogy nem egy újabb verseskötetét olvashattam Rupi Kaurnak, de ahogy elolvasgattam a feladatokat és a hozzájuk fűzött gondolatait, úgy értettem meg, mennyire fontos volt megalkotnia ezt a kiadványt. A Gyógyító szavak ötlete akkortájt merült fel benne, amikor a COVID-járvány alatt írói workshopokat élőzött a követőinek és az érdeklődőknek, és kiderült, hogy mennyire kevesen vannak, akik akárcsak 10 percet is tudnak úgymond "magukra szánni", hogy írjanak.  

Aki egy kicsit jártasabb Rupi Kaur életében, tudja, hogy az őt ért szexuális bántalmazást és az abúzust többnyire a versein keresztül dolgozta fel. (Ajánlom a tej és méz c. kötetét, amiben nagyon korhatáros és kemény írása jelent meg.) Az írás valóban egy varázslat, beindítja a kreativitásunkat és megkönnyíti a lelkünket, ha papírra vetjük a gondolatainkat.

 


A kiadvány egy bevezetővel indul, amiben Rupi Kaur leírja, hogy számára mi a költészet, ki lehet   kreatív és kinek szól a könyv. Beszél arról, hogy az irányított írási feladatok hogyan segítenek minket abban, hogy megbolygassuk egy kicsit a lelkünket, illetve hogyan segíthetnek nekünk feldolgozni a szerelmeket, a veszteségeket, a traumákat. Elmagyarázza, hogy miként működik a szabad írás, illetve mesél a saját tapasztalatairól, a saját fájdalmáról és arról is, hogyan kezdett el írni, milyen stíust alkotott magának. Természetesen megoszt velünk néhány tippet és javaslatot, hogyan vágjunk bele az írásba, de nem szükséges minden szavát követni, hiszen a szabad alkotásra buzdít minket! 

 

Én például teljesen kész vagyok már akkor is, amikor egy társasjátékozás közben előkerül a homokóra vagy a stopper, vagyis időre megy a játék. Egyszerűen leblokkolok! A barátaim tudják, hogy amúgy is rossz vesztes vagyok, de az ilyen visszaszámlálós esetekben még rátesz a rosszkedvemre az is, hogy leblokkolt a lejáró időm... Ha megnézitek a befotózott képeket, mindegyik feladatnál írja az alkotó, hogy x időre állítsunk be időzítőt... Nos, ha olyanok vagytok, mint én, aki görcsössé válik a stoppertől, akkor ne tegyétek!



 

 

Senki nem jut úgy túl az életen, hogy ne szerezzen sebeket. Mindenki azon van, hogy minél többet hozzon ki a lehetőségeiből. Embernek lenni egyet jelent a tökéletlenséggel. Szóval csak nyugi! Légy kedves önmagaddal és a többiekkel is!

 

 

Sőt, őszinte leszek, én attól is fázom, hogy BELEÍRJAK EGY KÖNYVBE! Ebbe sem írtam bele, ahogy az összes eddig olvasott "terápiás" vagy önsegítő könyvembe se. Bár ebben a kiadványban is BŐVEN akadnak üres oldalak a mi gondolatainknak, nem kötelező belefirkálnotok. Bátran vegyétek a kezetekbe ezt a kötetet meg egy szimpla füzetet vagy naplót, és írjatok! (Valahol a könyvben egyébként ezt a módszert az író is ajánlja.)

 


A kötet NÉGY fejezetre van osztva, és ezáltal négy témában gyakoroltat minket: FÁJDALOM, SZERETET, SZAKÍTÁS, GYÓGYULÁS. Ahogy már írtam, nem kötelező sorrendben haladni a feladatokkal, mert ki tudja, hogy éppen milyen témában szeretnél alkotni. A lényeg az, hogy mind a gyakorlatok, mind a feldolgozandó témák elég sokszínűek, vagyis mindig megtalálhatjuk a nekünk éppen megfelelőt. 

Nekem a legjobban a félelem-lista összeállítása tetszett, továbbá az asszociációs írásgyakorlatokat és a szorongást feldolgozókat is nagyon szerettem. (Mondjuk, meg is izzasztott rendesen mindegyik említett gyakorlat!) Van egy-két rajzolós feladat is - rajzold le milyen gyógyultnak vagy összetörtnek lenni -, amiket egyelőre nem próbáltam ki, mert a pálcikaemberek firkálásának szintjén állok.

 

BÓNUSZ PONT a kiadványnak, hogy a szerző előző köteteiben megjelent verseit is beválogatták, sőt néha azok mintájára kell szabadon írnunk. Szeretem Rupi Kaur költészetét, jól esett egy kicsit közelebb kerülni hozzá ezáltal is.

 


Összességében

 

Erőt adó, szép gondolatok gyűjteménye ez a kötet, akárcsak az írónő verseskötetei, de ez annyival többet adott, hogy segített rájönnöm, bennem is vannak elakadt szavak. Rájöttem, hogy elég kreatív vagyok még mindig, hogy kiírjam magamból a szorongásaim, az elnyomott gondolataim.

Azért tetszett ez a kötet, mert könnyebben lélegzem egy-egy gyakorlat elvégzése után. (Csak azt a fránya stoppert felejtsétek el, nekem például a visszaszámláló beindítása nélkül jobban ment az írás.)

 

Ajánlás: Jó szívvel ajánlom!

 

Kinek ajánlom?

◦ Mindenkinek, aki szereti a kötetlen stílusú, egyedi hangulatú verseket, és fel van készülve arra, hogy szembenéz a traumáival.

◦ Bárkinek, aki szereti a kortárs verseket/slammeket, vagy kifejezetten odáig van Rupi Kaur verseiért is (tej és méz, a nap és az ő virágai, otthon test).

 


Néhány idézet a könyvből:

Tökéletlenségedben tökéletes vagy, éppen ilyennek kell lenned.

A szexuális és a fizikai abúzus indított el először az írás felé. Ez az erőszak olyan mélyre hatolt, hogy teljesen elhallgattatott. Úgy éreztem, nincs hangom, nem tudom elmondani senkinek, mire gondolok, amikor azt mondom, „rossz dolog”.

Amikor a bizonytalanság súlya nem nehezedik többi a vállunkra, elkezdjük önmagunkat látni, az pedig dicsőséges és transzcendens élmény.

Ha nehéz napom van, igyekszem kimenni a természetbe. Ha sétálok, kirándulok vagy piknikezem, az mindig feldobja a hangulatom. Elképzelem, milyen békés lehet fának, falevélnek vagy pataknak lenni. A természet közelségében mindig jobb kedvre derülök. Eszembe juttatja, milyen csodálatos hely a Föld, és milyen szerencsések vagyunk pusztán azért is, mert élünk.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Képek a könyvből. Pinterest tábla: Rupi Kaur

Healing Through Words a GoodReads-en

Az írónő instagram oldala: KATT!

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


Rupi Kaur gyógyulását a versírás segítette, így ebben a különleges kiadványban különféle feladatokat és írásgyakorlatokat ad az olvasóknak, hogy ők is sikeresen feldolgozhassák a traumáikat a szavak által.

Tartsatok bloggereinkkel, akik részt vettek ezen az irányított utazáson a saját lelkükhöz. Ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Könyvmolyképző kiadónak hála egy szerencsés olvasó megnyeri a Gyógyító szavakat!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Rupi Kaurnak már három verseskötete jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál, és játékunk is ezekkel kapcsolatos. Minden állomáson találtok egy verset, és meg kell válaszolnotok, mely kötetben jelent meg az adott írás! Jó keresgélést!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

 

“mind annyira

szépnek születtünk

a legnagyobb tragédia ha

elhitetik hogy nem vagyunk azok”


a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése