2024. március 18., hétfő



Lynn Painter: Újra meg újra | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Valamilyen rejtélyes okból harmadszorra éltem át ugyanazt a napot.

Mi van, ha ez az ismétlődő Valentin-nap nem is egy karmikus retorzió valamelyik előző életemben elkövetett bűnöm, vagy valami más szörnyűség miatt? Mi van, ha inkább egy ajándék, egy lehetőség, hogy helyrehozzam azt a napot, ami annyira balul sült el?

 




Emilie ​Hornby, a tizenhét éves gimnazista mottója: „A sors a balekoknak való. A szerelmet meg kell tervezni.” 

A tinilány ennek jegyében, szerelemtől ittasan, kicsinosítva indul iskolába az év legromantikusabb napján, február 14-én. Bár mindent előre lejátszott a fejében, és gondosan rögzített is a heti tervezőjében, Emilie élete legrosszabb Valentin-napját éli át. Egyik baj és csalódás jön a másik után, semmi sem úgy alakul, ahogyan megálmodta. Miután túljut az első sokkon, a nagymamájához menekül egy kis vigasztalásért, és ott hajtja álomra a fejét. Másnap reggel hatkor megszólal a telefonja ébresztője, és – ó, te jó ég! – újra Valentin-nap van. Az utána következő nap pedig…? Ismét egy rémes Valentin-nap!

Emilie egy olyan rémálomszerű időhurokban ragad, amelyből nem tud kiszabadulni, így aztán újra meg újra átéli az „első” Valentin-nap rémségeit.


Vajon meddig kell még szenvednie ebben a Valentin-napi purgatóriumban?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Do-Over

Eredeti megjelenés éve: 2022

Kossuth, Budapest, 2024

348 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636362744 · Fordította: Nimila Ágnes

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

Lynn Painter könyvei:

Jobb mint a filmeken / Újra meg újra

Mr. Téves Szám / Véletlenül Amy / Szerelmi fogadás

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

A tavalyi év egyik nap kedvence nálam az író másik regénye, a Jobb mint a filmeken volt, ami szintén egy romantikus YA chick lit, és ami miatt részemről tervben van, hogy az összes magyarul megjelent Lynn Painter történetre sort kerítek!

 

Szerintem…

 

Ahogy említettem, nagyon tetszett a regény írójának egy korábban olvasott regénye, de van még egy oka annak, hogy megakadt a szeme az ÚJRA MEG ÚJRA könyvén: totálisan odáig vagyok az időhurkos sztorikért! Tudjátok, azokról a történetekről van szó, amikor a főszereplő folyamatosan újraél egy adott napot. Nem tudni, miért. Nem tudni, meddig. Nem tudni, hogy mikor jön el a holnap – vagy eljön-e egyáltalán…

 

Nos, Emilie Hornby, a rendkívül rendszerezett, napi listák alapján élő jó kislány beragad élete legrosszabb február 14-jébe. Újra meg újra átéli a Valentin-napot, amikor belehajt a labortársa (Nick) autójába, csalódik a „pasizós ellenőrzős listája” alapján tökéletes barátjában (Joshban) és csupa rossz hírt kap mindenkitől.

Nem igazán szeretném elspoilerezni, hogy hányszor kezdődik újra február 14-e Em számára, ahogy azt sem, hogy milyen stratégiákkal igyekszik ezeket a mind tragikusabb Valentin-napokat átvészelni, de nagyon csíptem, ahogy mind több árnyalatot kaptak a körülötte élők, ahogy múltak a napok. (Vagy nem múltak a napok – lássuk be, hogy ez nézőpont kérdése.)

 


Érdekes volt egyre többet megtudni Em elég diszfunkcionális mozaik családjáról, ahol az elvált szülei új párra leltek és kvázi új életet kezdtek, amibe ő nem igazán illik. Torokszorító volt a lány magányáról, sehova se tartozásáról olvasni, és ezek miatt szerettem, ahogy eltávolodva a „tökéletes pasi” Joshtól közelebb került a komor, szintén magányt árasztó Nickhez, akinek rendre összetörte reggelente a kocsiját. Szerettem a beszélgetéseiket, ahogy egyre hámozzák le egymás rétegeit, fedik fel a szomorúságukat valakinek, akivel addig nem álltak szóba. Bár roppant furcsa volt, hogy Emilie emlékezett a találkozásaikra, míg a fiú egyáltalán nem…  

 

 

– Ez a leglehangolóbb dolog, amit valaha hallottam.

– Nem, nem lehangoló.

– De igen, nagyon is. – Mindent ledobtam a tálcára, nem volt már türelmem ehhez a nyűglődéshez, tudni akartam, hogyan változtathatnám meg a röhejes hozzáállását. – A te elméleted szerint, amikor boldog vagy, mindig ugrásra késznek kell lenned, mert bármelyik pillanatban megszűnhet a gondtalanság.

Nevetett, de egy apró köhintéssel igyekezett leplezni, és megdörzsölte az arcát.

– De hát tényleg ilyen az élet.

 

 

Úgy gondolom, hogy elég érdekes az időhurkos történetvezetés, és az író jól variálta a megváltoztatható dolgok és az elkerülhetetlen dolgok arányait. Persze hozzátett a sztorihoz, hogy az elvált szülők okozta kirekesztettség és magány, a tökéletességre törekvés, a mások előtérbe helyezése mennyire rányomta az életét Emilie személyiségére, és hogy ezeken is dolgoznia kellett. Talán ennek és Nick „drámájának” köszönhetően többet adott a regény, mint egy időhurokba ragadt lány párra találásának történetét. 

BÓNUSZ PONT: Külön imádtam, hogy minden fejezet elején egy vallomást olvashatunk Emilie-től, aki apró igazságokat irkál magáról papírcetlikre és dug el egy dobozba, amelyek tanúsítják, hogy sokkal több, mint a tökéletes jó kislány.

 


Összességében

 

Bár az író másik regénye közelebb fészkelte magát a szívemhez tavaly, nagyon szerettem Em és Nick történetét is olvasni! Mert imádom az időhurkos sztorikat, mert izgalmas főszereplőket alkotott az írónő vagy mert nagyon bejött nekem, hogy egy szegény eminens lány mennyire pórul jár újra meg újra Valentin-napon? Abszolút. De közrejátszott az is, hogy mennyire megkedveltem Nicket. A legjobbak a melegszívű, de kívülről zárkózott, komor pasi karakterek!

Romantikus fejlődésregény egy csipetnyi drámával és egy nagyon menő mellékszereplő nagymamával. Jól esett a lelkemnek.

 

Értékelés: 4,5

 

Kedvcsináló idézetek:

– Akkor miért nem akarsz boldog lenni?

Megvonta a vállát, és felemelte az üdítőjét.

– Nem azt mondtam, hogy nem akarok boldog lenni. Azt mondtam, hogy nem akarok mindenáron boldog lenni. Nem ez a célom.

Megtöröltem a számat a szalvétámmal, aztán a tálcára tettem.

– De…

– Miért, te mindig boldog vagy? – kérdezte, engem pedig egy kicsit megzavart az ádámcsutkájának a mozgása, ahogy lenyelte a kóláját.

– Persze hogy nem – feleltem, és közben az ujjamat a szívószálam tetejére tettem. – De szeretnék az lenni. Úgy értem, valamiféle boldogság lenne a cél. Az életben. Nem?

– Te jó ég, lassabban! – Apám az asztalnál ült, újságot olvasott és kávét ivott, mint minden reggel. Feltűnően vörös haja volt, az én hígított rézbarna változatomhoz képest sokkal látványosabb. Rám mosolygott, és azt mondta: – Itt senki sem ismeri a Heimlich-féle fogást.

– Azt nem kellene minden szülőnek tudnia? Hogy lehet, hogy neked és Lisának gyerekeitek vannak, és nem tudjátok a Heimlich-fogást?

Apa a teletömött számra meredt.

– Balga módon azt hittük, hogy az utódaink megrágják az ételt, mielőtt lenyelik.

– Tudod, hol kell hinni…?

– Mi a te kedvenc filmed? Nem az, amiről azt kamuzod, hogy a kedvenced, hanem az igazi kedvenced.

Ezen elmosolyodtam, mert ebben a pillanatban teljesen átlátott rajtam.

– Régebben mindenkinek azt mondtam, hogy a Schindler listája, de valójában a Titanic.

– Ne már, Emilie! – Elborzadva nézett rám. – Jól tetted, hogy hazudtál róla. Temesd el ezt a vallomást jó mélyre, a lelked legsötétebb bugyraiba.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek! Pinterest tábla: The Do-Over/Újra meg újra

The Do-Over a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Kossuth Kiadó jelentette meg Lynn Painter: Újra meg újra című regényét, melyben Emilie különös időhurokba kerül, pont Valentin napon, amit pedig olyan szépen, pontosan eltervezett. Lássuk, hogyan keveredik ki ez a lány ebből a rémálomból!  Kövesd a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

A szerző nagyon szereti Taylor Swift dalait, a regényhez ajánlott playlistben több is megtalálható az énekesnőtől. A játékunkban ezek közül válogattunk, reméljük könnyedén felismeritek és beírjátok a helyes válaszokat a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 



Melyik az a Taylor Swift dal, amely a Reputation turnéjának nyitó száma volt?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

03.14 Kelly és Lupi olvas
03.16 This is my (book) universe
03.18 Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése