2024. március 27., szerda



Hana Tooke: Éjféli kalandok | Blogturné Klub ifjúsági könyvajánló

  

 

- Éjfélkor?

- A kalandok akkor a legjobbak, ha szitáló holdfény és szikrázó csillagok mellett kerülnek terítékre. Az éjfél tökéletes időpont, hogy elkezdjük a félelem legyűrését szolgáló expedíciónkat.

 




Ema Vašková mindig is érezte, hogy ő más. Híres tudósok családjába született, ahol nemigen van helye babonáknak és előérzeteknek – ám ezek mégis követik Emát, bármerre is jár. Nem segít a helyzetén, hogy úgy tűnik, mintha képes lenne előre megjósolni az eseményeket, és sajátságos félelemmel viseltet az árnyékok iránt…

Amikor különc nagybátyjához küldik, hogy nála lakjon egy darabig, Ema attól fél, elveszíti az esélyt, hogy valaha is beilleszkedjen. De ezután találkozik Silvie-vel – egy lánnyal, aki meglátja az Emában valójában megbújó rendkívüli teremtést. A két lány hamarosan közös éjszakai kalandokra indul, hogy együtt nézzenek szembe Ema félelmeivel.

Ekkor azonban bekövetkezik a baj. Silvie eltűnik – és Ema feladata, hogy megtalálja. Ema kénytelen összeszedni minden bátorságát, és tűvé tenni a várost az egyetlen, Silvie által hátrahagyott nyom titkai után kutatva. A nyomozás pedig egyenesen az Éjféli Társulat berkeibe vezet…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Midnighters

Eredeti megjelenés éve: 2022

MaximSzeged, 2024

432 oldal · puhatáblás · 

ISBN: 9789634996125 · 

Fordította: Tomori Gábor · Illusztrálta: Ayesha L. Rubio

Hana Tooke kalandjai:

 

Leleményes lelencek

Éjféli kalandok

 

(önálló olvasmányok)

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Nagyon megtetszett Hana Tooke stílusa a Leleményes lelencek című ifjúsági kalandregényében, amit tavalyelőtt volt lehetőségem olvasni, köszönhetően a Maxim kiadónak. Akárcsak akkor, most is megakadt a szemem a csodálatos borítón és az izgalmasnak hangzó fülszövegen, de igazából a jó olvasásélmény emléke miatt ugrottam be erre a turnéra.

 

Szerintem…

 

Irány Prága, ahol egy baljós, ómenektől és 12-es számoktól terhes éjszakán – vagyis a 12. hó 12. napjának 12. órájában – megszületik a Vašková-család 12. gyermeke, Ema. Épp abban a pillanatban, amikor a balszerencsés jóslatairól ismert nagymamája, Liliana örökre lehunyta a szemét. A kis Emát filózofiai tanulmányokat folytató legidősebb testvére, Františka kezdi el tanítgatni, de miután ő Bécsbe megy iskolába, a kislányt mindig a soron következő ikerpár veszi gondjai alá… A Vašková-családban ugyanis mindenki tudós, mindenkinek megvan a maga szakterület. Csak Ema nem találja meg az érdeklődését egyik tudományban sem, aminek köszönhetően nem találja a helyét a szerettei között se…

 


Mikor a kislánynak az eddig nem ismert, jócskán babonás nagybácsijához kell költöznie egy időre, találkozik a vele egykorú, szintúgy titokzatos különc lánnyal, Silvie-vel. A két lány minden hónapban 3 napot kalandozik együtt teliholdkor, de a barátságuknak és Silvie elhivatottságának köszönhetően Ema lassacskán elkezd megküzdeni a sokféle félelmével, elkezdi felfedezni önmagát és a képességeit. Persze nappal segít bicikliket készíteni Josefnek, aki elől el-eltitkolja mind a képességeit, mind a titkos éjféli találkozókat. Amikor Silvie eltűnik, akkor se hozzá fordul segítségért, hanem egymaga kezd el nyomozni. Meglepő módon a nyomozás egy furcsa emeberkből álló társasághoz vezeti a kislányt, az Éjféli Társulathoz, ahol mindenki csodabogár a maga módján. Ema némi hazugság árán beépül, és sikerül segítőkre is szert tennie a kutatáshoz!

 

Nem tudom elmondani, hogy mennyire szerettem olvasni ezt a történetet... Körülbelül a huszadik oldalnál biztos voltam abban, hogy ha tetszik a vége, akkor az idei egyik kedvencemmé fog válni – és így is lett. Hana Tooke elképesztően izgalmas gyermek és felnőtt karaktereket alkotott! A kicsit flúgosnak tűnő meteorológus édesanya, a furcsa tudományokat kedvelő ikertestvérek, a Társulat különleges képességű tagjai, de még Josef macska-fenevadként aposztrofált main coone macskája, Ferkel és a mentett denevér, Béla is szuper volt! Természetesen a sokáig meg nem értett, kirekesztett, észre sem vett Ema volt a legkedvencebbik alakom, és nagyon tetszett, hogy a kora ellenére mennyire elhivatott és intelligens tud lenni, ugyanakkor a félelmei miatt mégis meg tudott maradni gyermeknek.

Az Éjféli kalandok cselekménye is szórakoztató és váratlan fordulatokban gazdag, melyek többnyire a furcsa karaktereknek köszönhetőek persze, hiszen kiszámíthatatlan volt, ki hogyan fog viselkedni vagy mit fog mondani az adott szituációban.

 

 

- (…) A tündérmesékben szemernyi igazság sincs.

- Ó, mekkora tévedésben vagy, Ema Vašková! – Silvie ellépett a víz szélétől. – A mesék igazságot lehelnek a viágba. Valóságosabbak, mint akár te meg én.

 

 

Ayesha L. Rubio illusztrációit már a Leleményes lelencekben is nagyon imádtam, és az Éjféli kalandoknak is már a borítóján látni, hogy milyen gyönyörű képek várnak a könyvben. Szerettem, hogy minden fejezet elején egy kis „ablakban” bepillanthattunk a történet egy eseményébe – főleg a gyerekkaraktereket szerettem látni, mert tökéletesen illettek a leírtakhoz.

 


Érdemes elolvasni az utószót is, mert az író igazán különleges módon kapcsolódik ezúttal a főszereplőjéhez. Nagyon megható és érdekes volt ennyire magánjellegű dolgot megtudni Hana Tooke-ról és az Éjféli kalandok regényéről.

 

Összességében

 

Mindig arra gondolok, hogy sosem fogok felnőni, amíg annyira bele tudok merülni egy middle grade/ifjúsági regénybe, hogy teljesen kihűl a teám, mire eszembe jut belekortyolni olvasás közben. Hana Tooke ismét csodálatosan helyszínt választott ennek a páratlan éjszakai kalandnak, hogy az érdekes karaktereket és a csavaros történetet ne is említsem.

Szerintem ez kicsiknek és nagyoknak tökéletes választás, ha ki akarnak szakadni egy kicsit a valóságból. 

Nálam ment a 2024-es év Best Of-jai közé!

 

Értékelés: 5


 

Kedvcsináló idézetek:

v

- Jó nagy ez a vén világegyetem, mi? – mondta Františka. – De ne aggódj, megtaláljuk majd benne a helyedet.

v

- Biztosítalak, hogy teljesen normális vagyok.

- A normalitás a legnagyobb illúzió mind közül Ema Vašková. Nincs szükségem természetfeletti képességekre, hogy tudjam, te káprázatosan rendkívüli vagy. – (…) – Eszközlök egy módosítást az Éjféli Kiáltványunkon. Betiltjuk ezeket a félelmeidet, de egyszersmind betiltjuk azt a gondolatot is, hogy a normalitás olyasmi, amire érdemes törekedni. Teszek róla, hogy büszkén  legyél különleges.

v

- (…) Hogy érzed magad?

- Nyugtalan vagyok – felelte Ema, a sötét város irányába tekintve. Felnézett a körülötte ragyigó fényforrásokra. – Izgatott. – Aztán lenézett a titokzatos, valószerűtlen és egészen zavarba ejtő lányra, aki felmosolygott rá. – És végtelenül kíváncsi.

- Ez tökéletes alkímiai kombináció kalandokhoz.

v

- Nyilván tisztában vagy vele, hogy kutyákat szokás pórázon sétáltatni, nem macskákat – mondta Ema, bizalmatlanul méregetve Ferkelt, miközben a macska-fenevad maga mögött vonszolta a nagybátyját az úton, (…).

- Nem vagyok benne biztos, hogy Ferkel tisztában van a saját macska voltával – felelte Josef magyarátarképpen. – És bár ezt természetesen nem ők maguk közöltél velem, úgy tűnik, hogy a helybéli mókustársadalom igen nagyra értékeli a pórázt.  

 

v v v v v

Van benne saját kép is. Pinterest tábla: Éjféli Kalandok by Hana Tooke

Illusztrációk a könyvből - Ayesha L. Rubio munkái

The Midnighters a GoodReads-en.

v v v v v

 


A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Hana Tooke: Éjféli kalandok című gyerekkönyve. Tarts bloggereinkkel, ismerd meg a tudósnak készülő 12 éves Ema és telihold idején felbukkanó Silvie barátságáról szóló titokzatos történetet a prágai Éjféli Társulat díszletei között.  Kövesd a három állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

A kisregény Prágában játszódik, így a játékunk is ehhez a városhoz kötődik. Minden állomáson egy-egy állítást olvashattok, el kell dönteni, hogy igaz vagy hamis. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a választ!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!

 

 

A lőportorony a reprezentációs ház mellett áll. A 85 méteres torony kapuként szolgál a királyi úthoz.

IGAZ VAGY HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

03.23. Kelly & Lupi olvas
03.25 Könyv és Más
03.27. Hagyjatok! Olvasok!

  

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése