2024. március 24., vasárnap



Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante az élet sodrásában (2.) | Blogturné Klub könyvajánló, borítómustra és filmkiveséző

  

LMBTQ+ főszereplők!

 

 

Néha olyan érzés volt, mintha korábban hosszú álomba merültem volna. Aztán amikor találkoztam Dantéval, felébredtem, és nemcsak őt láttam meg, hanem azt a gonosz, rémes és elképesztő világot is, amiben éltem. A világ ijesztő hely, mindig is az lesz – de az ember megtanulhat félelem nélkül élni benne. Talán csak el kellett döntenem, mi a valóságosabb: az ijesztő dolgok vagy… vagy Dante. Dante volt a legvalóságosabb dolog a világomban.

 




Mit jelent megőrizni a szerelmet egy olyan világban, ami mintha a puszta létezésüket is kifogásolná?

 

Az előző részben két, határ menti városban élő fiú egymásba szeretett. Ari az egész középiskola alatt titkolta, ki is ő valójában, igyekezett néma és láthatatlan maradni. Arra számított, hogy a végzős éve is hasonlóan fog telni. Ám amikor beleszeretett Dantéba, valami felszakadt benne, és már képtelen visszatérni korábbi életéhez. Új barátokat szerez, kiáll a bántalmazókkal szemben, és nem fél hallatni a hangját. Közben pedig végig ott van vele Dante, az álmodozó, éles eszű Dante, aki egyszerre képes Ari idegeire menni és vágyakkal tölteni el őt. A fiúk eltökélték, hogy utat taposnak maguknak a világban, ami nem érti meg őket. Amikor Ari kénytelen szembenézni egy letaglózó veszteséggel, a lehető legelszántabban kell küzdenie egy őszinte és örömteli életért.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Aristotle and Dante Dive into the Waters of the World

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2024

472 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635975402 ·

Fordította: Benedek Dorottya

A sorozat részei:

 

1. Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

2. Aristotle és Dante az élet sodrásában

 

(befejezett)

 

Önálló regény:

Életem ​ kifürkészhetetlen logikája

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Csodaszép merengések és gyönyörű gondolatok tárháza ez a regény, és emiatt nagyon ráérős, merengősen olvasható olvasmány... Sajnos nekem most nem volt hozzá túl nagy hangulatom, és emiatt sokszor túlírtnak és valószerűtlennek éreztem. Persze ezek ellenére is sikerült el-elsírnom magam ezen a regényen, ugyanis a végére egészen behúzott.

 

Elbeszélőnk (E/1) végig Ari (Aristotle Mendoza), akárcsak az első részben. Az El Pasóban élő fiatal mexikói srác, aki korábban csak az édesanyjával találta meg a közös hangot, összebarátkozott, Dantéval (Dante Quintana). Az úszóleckék barátsággá, a barátság pedig szerelemmé változott, és a két fiú egymás iránt érzett szerelmét szerencsére a családjuk is elfogadta. És bár napjainkban is többnyire melegellenesek az emberek, az 80-as években játszódik regényünk, amikor a tévéből áradnak az AIDS-ről szóló hírek…

 


Míg az első részben Ari Dante felé nyitja meg a szívét, addig a folytatásban mások felé is, aminek kifejezetten örültem! Ari egy mély érzésű, reménytől repdeső szívó, szomorúan realista, filozófikus alkat, akinek a belső monológai kicsit meg is őrjítettek a könyv első felében*, de gyönyörű volt, ahogy visszatalál az apjához, ahogy beszélni kezd azokkal, akik akkor is észrevették, amikor szívesebben maradt volna láthatatlan. *(Spoiler: a könyv a második felétől indul be!)

 

 

– Akkor benne vagy?

– Hát, inkább magam alatt vagyok.

Aztán azt tették, amire számítottam is. Megpusziltak és megöleltek. Egyesével.

– Ki fogtok csinálni ezzel a rengeteg puszival és öleléssel.

– Nos, ha meg akarnánk ölni, egyszerűen csak megfojtanánk.

– Az gyorsabb lenne – jegyeztem meg.

– A szeretetbe még nem halt bele senki.

– Nem tudhatod.

 

 

Bár Ari és Dante szerelme van a regény középpontjában, sok témát érintett a regény. Szeretett személyek elvesztését, a bocsánatkérés fontosságát, a coming outhoz való jogot, a család és a barátok általi elfogadást és támogatást, a barátság szükségességét ebben az ijesztő világban, a rasszizmus elleni kiállást.

Ari néha naplóba önti a gondolatait, máskor csak nekünk, az olvasóknak monológizálja őket, de tizenéves fiú létére annyira mélyérzésű, annyira szívszorító a szövege, hogy emiatt írtam feljebb, hogy nem éreztem valóságosnak. Persze ez a regény végére egészen átbillent bennem, hiszen megértettem, hogy Ari nem egy tizenéves fiú érzelmi szintjén áll – rég férfi. Egy felnőtt gondolataival, érzéseivel, cselekedeivel és szavaival rendelkezik.

Sajnáltam, hogy mire (ismét) közel került a szívemhez, már alig voltak hátra fejezetek… Olyan röpke lezárása lett ennek a könyvnek, ismét csak úgy elengedtük a kezüket… És bár sokat gondolkodtam rajta, mégsem érzem úgy, hogy szeretnék egy hosszabb epilógust olvasni a szerelmükről, mert a fejemben így borítékoltam számukra a porcukros-nyálas happy endinget.

 

(Kép a filmből)

Összességében

 

Érdemes sok időt szentelni ennek a történetnek (akárcsak az első részének), és lassan, kényelmesen olvasni, ugyanis a könyv stílusa is ezt kívánja. Mivel elég beteg vagyok, nekem jobban esett volna egy pörgősebb regény most, de a végére még így is összetörte a szívem… Rég sírtam ennyire könyvön…

Szóval, ha valami megható, megkapó, érzelmekben és szeretetben gazdag regényre vágysz, ami tele van mély gondolatokkal és keserédes elmélkedésekkel, akkor bátran kezdd el az ismerkedést Aristotle Mendoza és Dante Quintana párosával.

 

Értékelés: 4

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

 


 

Mozizó / Filmajánló:

 

Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában (2022)

 

Totál véletlenül találtam rá a filmre, bár korábban rebesgették, hogy készül, de majd kiesett a szemem, amikor bedobta az HBO Max, mint új filmet! Sajnos nem lett kedvenc, mert kicsit össze-vissza volt a vágása, és többször nem éreztem úgy, hogy a filmbéli Ari úgy reagálná le a dolgokat, ahogy a könyvbéli tette...

Kellemesen érintett Eva Longoria, mint Soledad Quintana, aki tökéletesen hozta a szerepét. Ő is az egyik nagy meglepetés volt, de az általam nem ismert többi felnőtt színész és a játékuk is nagyon tetszett. Igazából a fiúk castingja volt az, ami miatt felszaladt a szemöldököm… abszolút nem így képzeltet se Arit, se Dantét…

 

Adaptáció: 4/5 ««««

 

Összességében épp azt a lassú, egymás körül tébláboló kamaszokról szóló vibe-ot hozta, amit a könyv adott. A főszereplőkkel nem voltam megelégedve elsőre, de a könyv olvasása közben rájöttem, hogy a játékuk viszont hozta Aristotle zárkózott filozófikusságát, dühét, bizonytalanságát, belül merengősségét és Dante életre való nyitottságát, magabiztosságát, intelligenciáját, és életszeretét.

 


Kedvcsináló idézetek:

– A magányosságod elszomorított, Ari. És van benned valami. Az emberek olyanok, mint a különálló országok. Én, Gina és a barátod, Dante, mi mind külön országok vagyunk. És talán Danténak adtál vízumot, de az akkor is csak egy ember. Egy ember pedig nem elég. A barátkozás olyan, mint az utazás. Ginával felajánlottuk neked a vízumot, hogy szabadon bejöhess az országunkba, amikor csak akarsz. De mikor fogsz te is vízumot adni nekünk? Annyira szeretnénk meglátogatni. Szeretnénk, ha megmutatnád nekünk a gyönyörű országodat.

Azzal megint sírva fakadt.

– Ó, állj le!

– Mivel? – kérdezte. Aztán megcsókolt. – Esőízed van.

– Az esőt mindennél jobban szeretem.

– Tudom. Bár eső lehetnék!

– Az vagy, Dante.

Hozzá akartam még tenni, hogy Te vagy az eső és a sivatag, a radír, ami eltünteti a magány szót. De ez túl sok mondanivaló lett volna, és én mindig is olyan srác leszek, aki túl keveset mond. Dante pedig olyan, aki túl sokat.

– Tudod, ki az a kartográfus?

– Persze hogy tudom. Dantétól tanultam. Olyasvalaki, aki térképeket készít. Mármint nem új helyeket teremt, hanem feltérképezi a világot, és, nos, megmutatja az embereknek, mi van odakint.

– Pontosan – mondta anyu. – Te és Dante fel fogtok térképezni egy új világot.

– És közben egy csomó dolgot elrontunk, és az egészet titokban kell tartanunk, nem igaz?

 

További kedvcsináló idézetek…

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Aristotle ​ és Dante

Aristotle and Dante (#2) a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából korábban megtudhattuk, hogy Aristotle és Dante hogyan eredt a világmindenség titkainak nyomába, a nemrég megjelent második részből pedig azt tudhatjuk meg, hogy az élet sodrásában miként próbálnak önmagukra találni, és rájönni, milyen jövő vár rájuk. Tarts bloggereinkkel ezen az utazáson, és a turné végén te is nyerhetsz egy példányt a regényből.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Aristotle és Dante neve a könyvnek köszönhetően teljesen összefonódott. A játék során olyan párosok nevét kell kitalálnotok, akiknek szintén együtt vált ismertté a nevük. Írjátok be a helyes megfejtést a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 

 

 

Amerikai, rajzolt szituációs komédia férfi főszereplői.
A sorozat két kőkorszaki család életét mutatja be,
aminek a családfői szomszédok és legjobb barátok
.

a Rafflecopter giveaway

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése