2024. március 4., hétfő



Szabó Magda: Álarcosbál | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

– Még egy embert nem engedünk át a háborúnak – mondta Megyeri tanárnő. – Ha nem tanítja meg a lányát nevetni, hanem mindig ott ülnek körötte gyászos arccal, sóhajtozva, és megmagyarázzák neki, hogy ő szegény árva kislány, és sajnáltatják magát vele, nézheti, hány halottja lesz nemsokára. Múltnak nem lehet nevelni, csak a jövőnek. A múltnak élni sem lehet. Világos?

 




Az Álarcosbál akkor játszódik, amikor a nők büszkék arra, hogy saját keresetükből maguk fizetik a krémest a randevún, amikor a gyerekek háborúellenes beszédet mondanak a békerajgyűlésen, és amikor a farsangi jelmezbálon a lányok egymással táncolnak. 


És mégis, mintha minden ma történne: 


Egy kislány titkokkal és fájdalommal teli, tetszhalott élete egyszerre csak megtelik örömmel és kacagással, és ehhez nem is lehet más díszletet találni, mint egy álarcosbált!

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 1961

Európa, Móra kiadó

216 oldal, puhatáblás

ISBN: 9789634159056


Műfaj/téma/zsáner:  családregény, emberi sorsok, háború, ifjúsági, klasszikus, lányregény

Szabó Magda regények:

 

Abigél

Álarcosbál

 

Szabó Magdáról szól:

Kertész Edina:
A ​lány, aki szavakkal varázsolt

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

 

Egyszerű okai vannak annak, hogy elolvastam életem 3. regényét az egyik leghíresebb magyar írónőtől: szeretném szeretni Szabó Magda regényeit; szeretném egyszer elolvasni mind, amelyiket ildomos vagy érdemes ismerni.  

Mondhatjátok, hogy mindegyiket illik vagy mindegyiket érdemes, de engem főleg az ifjúsági történetei érdekelnek (egyelőre), mert nagyon bájosan ír és néha kifejezetten jól esik a regényeinek a különleges hangulata.

 

Szerintem…

 

Nem mondhatni, hogy eseményekben gazdag történet, ugyanakkor tagadhatatlanul mély érzelmekkel teli. A jelenben egy álarcosbálon üldögélünk a sarokban, ahol a Cigánylánynak öltözött Boros Kriszti beszélget az Álarcos KISZ-esnek öltözött tanárnőjével, Megyeri Évával. Főszereplőink tudják, hogy ki lapul a másik maszkja alatt, mégis egymásnak beszélnek el történeteket Boros Krisztiről, Kriszti halott anyukájáról és fényképész apukájáról, illetve Megyeri Éváról, a rebellis, fiatal tanítóról, a tündérnagymamájáról és a randevúnak nem éppen nevezhető találkozásairól egy férfival, akit mindketten ismernek.

A regény nagy része visszaemlékezés vagy a múlt elmesélése a másik félnek, és számomra ezek a részek voltak igazán meghatóak és tanulságosak. Szabó Magda gyönyörűen fogalmazza meg mindezt, amit mi egyszerű halandók képtelenek vagyunk szavakba önteni... Odáig voltam a szomorúságért, amit Kriszti karakterébe csomagolt, és az életörömbe, segíteni akarásba, amit Éva néniből ragyogott másokra. Bár nem volt tipikus beszélgetésnek nevezhető, amit ők ketten a sarokban műveltek, mégis jó érzés volt velük tartani az emlékeikbe, mert bár a távoli múltja mindkettejüknek torokszorító, ahogy közeledünk a jelenhez, úgy fordultak a dolgaik jóra. 

 


Kriszti és Éva néni a központi elbeszélői és karakterei a regénynek, mégis akadnak izgalmas mellékszereplők és kiemelkedő mellékszálak is. A legjobban talán az idős tanárnő, Lujza néni saját nézőpontja lepett meg, ugyanis egészen a történet végéig nem értettem, hogy miért kapott ekkora szerepet. (Enyhe spoiler: Lényegében csak kritizálja a modern, fiata tanító nőt, és azon morrong, hogy bár mennyre jó tanár, mégse tudja megtalálni a diákokkal a közös hangot.) Lujza néni részeivel ellentétben nagyon szerettem Boros Endre térnyerését a történetben. Imádtam, ahogy a morcosnak tűnő, komor férfi elkezd megnyílni, változni a jó behatásoknak köszönhetően, de ugyanez a pozitív változás tetszett a lányánál, Krisztinánál is. Ahogy fogytak a lapok, úgy vált egyre jobbá, egészségesebbé a Boros család.

 

 

- Nem tudom, milyen fényképész, de apának nem valami híres. Pedig magának két szülőt kellene jelentenie. No majd én segítek. Csak aztán maga is segítsen! Mert a gyereket csak egyféleképpen lehet nevelni. Ha maga hideget fúj rá, én meg meleget, megfázik. Még nagyon gyönge a lelke. El ne feledje!

 

 

NEGATÍVUM? A fél pont levonás annak köszönhető, hogy ténylegesen nem egymással beszélgetnek a főszereplők, hanem néha fejezet hosszan beszél, beszél, beszél az egyikük, nagyon ritka, amikor a másik macskakörmösen ("....") gondol valamit, amivel picit megszaka a litánia.  

POZITÍVUM? Lényegében az egész lányregény úgy különleges, ahogy van. Szórakoztató olvasmánynak éreztem annak ellenére, hogy nem csekély érzelmi terhet rakott a regény szereplőire a II. világháború. Több alkalommal sikerült meglepnie az írónak a váratlan fordulataival (Ld. Megyeri Éva nagymamájának a története, Endre eluaótasítása, a tényleges lánykérés, Zsuzsa története és utolsó levele, az a bizonyos osztályfőnöki óra), amelyeknek köszönhetően mindig ott ült a mosoly a szám sarkában vagy egy könnycsepp a szememében. 

 


Összességében

 

Nem szeretem semmire azt mondani, hogy örök klasszikus, de Szabó Magda lányregényei tényleg megállják a helyüket akkor is, amikor már elmúltak azok az idők, amelyekre utalgatnak bennük vagy amikor ténylegesen játszódnak. Persze, hogy más a szleng és eltérőek a szófordulataink, de ezektől függetlenül is nagyon szerethető az Álarcos és a Cigánylány története. Csudaokos, csudaaranyos és csudaminden regény volt, amit jól esett olvasni! 

 

Értékelés: 4,5

 

Borítómustra 


 


Kedvcsináló idézetek:

"(...) ahogy itt ülsz, rám nevetsz és magyarázkodol. Micsoda fura kis bogár vagy, ilyet még nem is láttam."

A halott, akit szerettünk, nem olyan emlék, amely árnyékot vetne ránk, élőkre, hanem fényes, szelíd és ragyogó.

Ne pótolni akarj - engem nem lehet pótolni. Nem mert csudaszép vagyok vagy csudaokos vagy csudamilyen - egyszerűen csak azért, mert minden ember külön világ, egy sem ismétli meg önmagát.

További kedvcsináló idézetek…

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. PINTEREST: Szabó Magda: Álarcosbál

ÁLARCOSBÁL a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


A Blogturné Klub bloggerei Szabó Magda klasszikus ifjúsági regényei közül három kötettel szeretné megismertetni az ifjú olvasókat a Móra Könyvkiadó segítségével. Az Álarcosbál, az Abigél és a Születésnap a mai napig méltán népszerű regények az olvasók széles körében. Az Álarcosbál blogturné öt állomását követve a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

  


 

Nyereményjáték:

 

Játékunk során a regényből válogatunk idézeteket, ismerd fel, melyik karakter mondta, kiről beszélnek vagy kit jellemeznek az idézett résszel, és írd be a nevét/titulusát a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

“(...............) néni általában borzasztóan szerette,
ha kiderült, hogy valamit ő ítélt meg helyesen,
most pedig valahogy különösképpen.”

a Rafflecopter giveaway

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése