2024. március 29., péntek



Steven Rowley: A meleg nagybácsi (The Guncle #1) | Blogturné Klub könyvajánló

 

LMBTQ+ karakterek

  

 

– Az a lányok dolga.

– Koszorúslánykodni? Nem, ez nem így van. Mi mondtam nektek erről? A fiúk csinálhatnak lányos dolgokat, és a lányok csinálhatnak fiús dolgokat. Erre még Guncle Szabály sem kell, nem lenne szabad dolgokat „lányosnak” vagy „fiúsnak” hívni. Az emberek hadd csináljanak, amit akarnak.

 




„Miért ​félnek egymástól annyira az emberek?"

Patrick, röviden GUP (Gay Uncle Patrick – Meleg Nagybácsi Patrick). születésük óta odavan unokahúgáért és -öccséért, Maisie-ért és Grantért. Szereti velük tölteni az időt, amikor egy hétre meglátogatják Palm Springsben, vagy amikor elugrik hozzájuk az ünnepekre Connecticutba. Azt azonban már túlzásnak érzi, hogy ő vigyázzon rájuk, és szoros kötelék alakuljon ki köztük.

Amikor megtörténik a tragédia, és a gyerekek anyja meghal, az apjuknak pedig a saját egészségével kell foglalkoznia, Patrick hirtelen a gyerekek gondozójának szerepében találja magát.

Saját Guncle Szabályain kívül nincs sok kapaszkodója az életben, és fogalma sincs, hogyan boldoguljon a gyerekekkel. A szerelme halála és megrekedt színészi karrierje miatt amúgy is labilis a lelkiállapota, és Palm Springs-i életvitele a legkevésbé sem teszi őt alkalmassá erre a nagy feladatra.

Hamar ráeszmél, hogy a szülői gondoskodás nem egyenlő az ajándékokkal és a lazasággal. Rájön, hogy a lehengerlő szöveg mögött ő is csak egy esendő ember.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Guncle

Eredeti megjelenés éve: 2023

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

336 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635975228 ·

Fordította: Greilinger Szonja

The Guncle sorozat:

 

1. A ​meleg nagybácsi

2. The Guncle Abroad (2024)

 

(befejezett lesz?)

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Főszereplőnk egy ötvenhez közeledő, régi sitcom színész, Patrick, aki egy tragédiát követően, 4 éve száműzte magát Palm Springsbe. Azóta csak éli nyugdíjasnak nevezhető életét magányosan, egy poliamor párkapcsolatban élő meleg férfi-trió szomszédságában, akikért nem igazán rajong. Patrick igazából senkiért nem rajong, csak távol élő családjáért, de őket se gyakran látja, mióta sógornője és legjobb barátnője beteg lett… Sara halálhíre viszi vissza a családjához, ahol egy igazi svédcsavarnak köszönhetően bevállalja kb. 3 hónapra Maisie-t és Grant-et. Persze más dolog néha meglátogatni az ember unokahúgát és unokaöccsét, mint hosszú heteken át életben tartani őket.

 


Bevallom, nem igazán akartam elolvasni ezt a regényt, de beleolvasva azon kaptam magam, hogy a negyedénél tartok… Ez a történet fergeteges! Természetesen belengi a Sara halála miatti gyász, amihez társul Patrick szerelmének korábban történt elvesztése is, de azt kell, hogy mondjam, rengeteget nevettem ezen a könyvön! Patrick egy igazi szókimondó díva, aki csak ritkán tesz féket a nyelvére a gyerekek közelében is. Szerettem, hogy úgy kezeli őket, mintha pici felnőttek lennének. Hogy milyen gyorsan megtanulja, hogyan tudja elterelni a figyelmüket. Hogy mennyire igyekszik a kedvükben járni. Hogy milyen hamar összesimul velük a mindennapjaik bioritmusa annak ellenére, hogy nem éppen kisgyermekes életmódra volt berendezkedve.

 

 

– De most komolyan. Hol van a kutya csokornyakkendője?

Grant válla mögé nézett, majd körbe a szobában, aztán nem foglalkozott a kérdéssel.

– Tudtad, hogy a csigák három éfet is képefek átaludni?

– És te tudtad, hogy a jéghegyek negyven százaléka pingvin pisiből van?

Grantnek leesett az álla:

– Tényleg?!

– Mégis honnan tudnám?!

 

 

A férfi mindenféle Guncle Szabályokkal terelgeti a helyes irányba a fiatalokat, ugyanis ő nekik GUP, azaz Gay Uncle Patrick (magyarul: Meleg Nagybácsi Patrick). A szabályok sokszor szívszorítóak, de akadnak vidámak vagy teljesen bolondosak is. A kedvenceim: „Első Guncle Szabály: a brunch egy csúcsszuper dolog!” / „Nyolcadik Guncle Szabály: az életet ki kell élvezni, mert minden nap egy ajándék. Ezért halnak meg az emberek. Hogy emlékeztessék az élőket az élet értékére.”

 

Ahogy a gyerekek kikényszerítik a világba, úgy szűnik meg remetének lenni: Újra felveszi a kapcsolatot az ügynökségével. Szerez egy kutyát a gyerekeknek. Partit szervez(tet). Elkezd barátkozni a számára furcsának tűnő párkapcsolatban élő JED-ékkel. (Személy szerint én nagyon menőnek tartottam a poliamor szerelmeseket, csak azt sajnáltam, hogy csupán John-t ismertük csak meg behatóbban.)

Sőt, még egy pasi is felbukkan Patrick életében, ami számomra totál értelmetlennek tűnt, hiszen annyira elütött az a szál az egésztől… Patrick és a gyerekek egymást gyógyítják, együtt igyekeznek feldolgozni a szerettük halálát, miközben a színésznek feltűnik, hogy talán korai volt száműznie magát a sivatagba – de minek ehhez egy fiatal férfi?! Mindegy, ennek ellenére is nagyon élveztem olvasni a GUNCLE-regényt, és nem hiszem, hogy témájában bármi felül fogja múlni idén.

 


Összességében

 

Szórakoztató, szerethető történet egy remeteként élő színészről, aki bevállalja, hogy vigyáz a testvére gyermekeire a nyáron, miután elvesztették az anyukájukat. Elsőre nem tűnt izgalmasnak ez az alapsztori, de totál magával ragadott Patrickék története – szinte faltam az oldalakat! Tetszett, hogy a humor mellett rengeteg popkultirális utalást, magvas gondolatot és idézetet olvashattam benne. Szerettem ezt a zárkózott férfit, imádtam a beszédhibás unokaöccsét és az éleslátó unokahúgát.

Nagyon jól esett a kalandjaikról és a Guncle Szabályokról olvasni, csak remélni merem, hogy érkezik majd a folytatása is magyarul. (Önállóan is olvasható, teljesen lezárt történet!)

 

Értékelés: 5

 

Zene a könyvben:

 

Wang Chung - Let's Go

Wang Chung - Everybody Have Fun Tonight

Wang Chung - Dance Hall Days

 

Kedvcsináló idézetek:

– Szeretem a csillagokat. Jelentéktelennek érzem magam a hatalmas ég alatt. Jó értelemben, mintha a problémáim is jelentéktelenek lennének. Nem is valódi problémák. És én semmi vagyok. Csak egy lényegtelen kis porszem.

– Vegyétek le a sisakokat. Az ég nem fog ránk szakadni. Erről beszélek. A fájdalom, amit éreztek, a katasztrófa, amiről azt hiszitek, hogy közeleg. Ezek az érzések elhalványulnak. Később még hiányolni is fogjátok őket. Időnként hiányzik a fájdalom, mert az ember fél. Fél, hogy a fájdalommal együtt az elvesztett szerette emléke is megfakul.

– Miért a fiúk tetfenek? – kérdezte Grant keserűen, de inkább unott hangon, mintsem ítélkezően.

– Nem tudom, és te miért szereted a pizzát?

– Mert ízlik, amikor a számban van.

Patrick a közelébe sem akart menni a témának.

– A gyász a szív körül kering. Van, amikor nagyobb köröket ír le. Azok a jobb napok. Olyankor tudsz mozogni, táncolni és lélegezni. És van, amikor szűkebb körben jár. Azok a nehezebbek.

Greg céltalanul piszkálgatta a banános pitét.

– Minden nap nehéz.

– Most igen. A könnyebbek még váratnak magukra. De idővel azok is eljönnek.

 

☆☆☆

Nem saját képek. Pinterest tábla: The Guncle by Steven Rowley

The Guncle a GoodReads-en.

☆☆☆ 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából megismerkedhetünk Patrickkal, vagyis röviden GUP-pal, Maisie és Grant meleg nagybácsijával, aki egy családi tragédia után magához veszi a két gyereket. Kövessétek végig négy bloggerünkkel ezt a hol vicces, hol megrázó és megható történetet, és a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

  


 

Nyereményjáték:

 

Bár szép, de nem könnyű dolog gyerekeket befogadni az otthonunkba, az életünkbe. Játékunk során olyan filmeket kell felismerned, amiben hasonló történik. A feladatod, hogy beírd a film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

03. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

03. 23. Utószó

03. 25. Olvasónapló

03. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út

03. 29. Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése