2020. december 4., péntek



Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott | Blogturné Klub ajánló

  

 

Otthon apu kitette a fenyőfát az erkélyre. Már csak pár nap volt hátra karácsonyig. Liza minden reggel kilesett, hogy megvan-e még a fájuk.

De a fa valahogy sosem ott állt, mint előző nap.

 




Liza és apu karácsonyfát vásárolnak. Liza kiválaszt egy JÓ nagyot. Apu hazacipeli. JÓ nehéz! Liza és apu feldíszítik a fát. De NAGYON furcsa hangok jönnek a fa belsejéből… Mi lehet ez? A titokra karácsony estéjén fény derül… Szívmelengető karácsonyi mesekönyv Harcos Bálinttól, Agócs Írisz csodálatos rajzaival.

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2020

Pagony, Budapest, 2020

40 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634105046 ·

Illusztrálta: Agócs Írisz

VEDD MEG!

WEBSHOP

MOLY

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Őszintén szólva annyira tetszett Agócs Írisz rajzolós könyvének turnéja (Rajzolj egy krumplit!) meg a többi Blogturné Klubos blogger egyöntetű rajongása, hogy amikor megláttam, hogy ő illusztrálta ezt a karácsonyi mesekönyvet, azonnal ment is a várólistámra!


 

Szerintem...

 

Egyszerre szórakoztató és szívet melengető történet Lizáról, aki habár tudja, hogy a szülei nincsenek oda az ötletért, hogy a kislány élő állatot kapjon Karácsonyra, mégis az utolsó pillanatig reménykedik.

A történet tulajdonképpen rövid és egyszerű, de tüneményes, ráadásul gazdagon illusztrált. Ahogy már említettem, az illusztrátor neve miatt figyeltem fel erre a mesekönyvre, de elég csak egy pillantást vetni a borítóra, hogy az ember el akarja olvasni a mesét! In medias res kezdünk, egyből megismerkedünk Lizával, aki épp karácsonyfát megy venni az apukájával. Útközben csacsogva megtudjuk, hogy minden vágya egy élő állat, aminek az apuka nem örül, és a kislány minden felvetését elveti különböző indokokkal… A kutyának kicsi a lakás, a macska túlságosan hullajtja a szőrét, a hörcsög mindent megrág, és a többi… Mind ismerjük ezeket a picit banális, de egyszerű lerázó indokokat, hiszen annak idején hallottunk hasonlókat, felnőttként pedig hajlamosak vagyunk használni őket.


 

A karácsonyfa már a hazaúton fura hangokat hallat, ráadásul az erkélyen is furán mozgolódik, majd díszítés közben már hosszabban ágál a díszek ellen. A díszítőbrigád viszont azt gondolja, hogy a másik morog a szembe oldalon, ami szül egy-két vicces párbeszédet. Mivel én odáig vagyok a mackókért, alig vártam, hogy mikor bukkan fel a címben beígért medve! Meg azt is, hogy vajon mit szólnak a szülők hozzá - ismerve az állatokhoz való viszonyukat. Persze a happy end borítékolható, de addig is szinte végig mosoly ül az olvasó szája szélében a történet hangvétele miatt. (A kedvencem az volt, amikor leesett melyik könyvet kapta Liza ajándékba! Spoiler: ezt, azaz A medve, aki a karácsonyfában lakott címűt! :D)

Nagyon kellemes olvasmány, és decemberben különösen javallott!


 

Összességében

 

Végtelenül bájos történet, ami tökéletes párost alkot az illusztrációival! Igazi kedves, karácsonyi mese kicsiknek és nagyoknak! (Nálunk még a gyermektelen kolléganők is beálltak a kölcsönkérők sorába, mert már a borítóba beleszerettek.) 

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti a medvéket, a Karácsonyt és/vagy a bájos mesekönyveket. A történet rövidke, szellősen szedett és könnyen olvasható. Szerintem akár esti meseként, akár olvasás gyakorláshoz tökéletes választás (ajánlás főleg a ~2-6 éves korosztály számára, de mivel 30+ felnőttként is imádtam olvasni, felső korhatárt nem szabnék hozzá). ;)

 

 

Kedvcsináló idézetek:

A város tele volt siető emberekkel és színes fényekkel.

Mindenki nagy csomaggal a kezében rohant valahová.

Apu átölelte a fenyőt, hogy a vállára rakja.

De alig bírta fölemelni. Szörnyen nehéz volt.

Aztán valahogy mégiscsak a vállára vette, és Lizával elindultak hazafelé.

Apu lihegve cipelte a fát.

- Huhh, ennek aztán jó nagy a súlya!

Majd hozzátette:

- De mitől ilyen nehéz?

Díszítették tovább a karácsonyfát. Az ágaira fölaggattak még ezt-azt, néhány csengettyűt, házikót, masnikat, habcsókot, mézeskalácsot, és végül a legtetejére a csillagot.

 

❄ ❄ ❄ ❄ ❄

Pinterest tábla: Illusztrált mesék

Illusztrációk: AGÓCS ÍRISZ (Honlap / Facebook)

❄ ❄ ❄ ❄ ❄

 

A Pagony Kiadó legújabb brummogós karácsonyi meséje egy kislányról szól, aki karácsonyra egy háziállatot szeretett volna, de azt álmában sem gondolta, hogy végül egy medve várja majd őt a fa alatt. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során az állomásokon olyan könyvek fülszövegét találjátok, amelyekben a medvéké a főszerep. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Pagony Kiadó által felajánlott példány a könyvből!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„Medve számára nagyon fontos, hogy amikor aludni megy, minden a helyén legyen – odakészítse a pohár vizet az éjjeliszekrényre, felrázza a párnáját és feltegye a hálósipkáját. De Medvének legeslegjobban teljes csendre van szüksége. Amikor apró, szürke, ragyogó szemű barátja, Egér nála tölti az éjszakát, és nem tud csendben maradni, mint egy… hát, tudod, Medve szeméből kiröppen az álom.”

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.24 Nem félünk a könyvektől

11.26 Csak olvass!

11.28 Utószó

11.30 Könyv és más

12.02 Könyv és más (extra)

12.04 Hagyjatok! Olvasok!

12.06 Veronika’s Reader Feeder

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése