2020. december 30., szerda



Havi összefoglaló | 12. fejezet - 2020. december

 (Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

 


Heyho!

Mivel holnapra egy évzárót tervezek, a decembert a mai nappal lezárom. ;) Mivel 18-án voltam utoljára dolgozni, ez egy elég laza hónap volt nekem – mert: vegyük ki a bent maradt szabikat, mondá a HR -, habár otthon rengeteg másféle melóm akadt.

Pozitív randomságok: Jóga óra, forralt borozás és koktélozás, x-men maraton, barátnőkkel vásárolgatós / mekizős / társasozós / Librizős / karácsonyozós / filmezős / sétálós programok, élő streamben kamerázás, Maxim és KMK unboxing, online színház nézés, könyvcserélés.  

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

 ❖❖❖❖❖

Mi történt decemberben?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: összesen 45+3 új könyv költözött be hozzám… Kaptam pár könyvet ajándékba, cseréltem párat, és jó néhány recenziós példányom is megérkezett. Amit már olvastam, azokhoz linkelem az ajánlóm is! :)  

 

Recik (33+3)

14+3 db - Róluk már írtam (ajánlók linkelve):

Agatha Christie: Adventi krimik

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Teagan Hunter: Let's Get Textual – Légy merész!

Sarina Bowen – Elle Kennedy: Us – Mi 

Sarah MacLean: A Lepke és a Láng

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Leigh Bardugo: Wonder Woman – A háborúhozó

Kylie Scott: Trust – Bizalom

Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője

Jess Rothenberg: The Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…

Alice Broadway: Spark

Adam Gidwitz: Sárkányok szökésben

Penelope Bloom: Her Muffin – Felfalnám 

Penelope Bloom: His Package – Megkapnám

(Őket cseréltem el, hiszen már olvastam őket: Adriana Locke: Crank – A kurblis / Maddie Dawson: Szerelmi varázslás kezdőknek / Camryn Garrett: Pozitív)

 

 

19 db - Róluk később fogok:

George Orwell – Fido Nesti: 1984

Philippa Gregory: Hercegnők kézikönyve

Nagy Ádám – Trencsényi László – Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap 

Vi Keeland – Penelope Ward: Rebel Heir – Lázadó örökös

Saundra Mitchell – Bob Martin – Chad Beguelin – Matthew Sklar: The Prom – A végzős bál

Sarah Rees Brennan: A káosz leánya

Max Brallier: Az utolsó srácok a Földön és a Zombiparádé

Marissa Meyer: Cress

Mariana Zapata: Dear Aaron – Kedves Aaron!

Jasmin Kaur: Ha kérded, hova megyek

Jamie Littler: Zúzmaraszív

J. Bengtsson: Cake – Egy szerelem története

Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet!

Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála 

Christine d'Abo: 30 fülledt nap 

Nina Moreno: Ne randizz Rosa Santosszal! 

Melissa Foster: Call Her Mine – Végre az enyém!

 

 

Ajándékba kaptam (8)

J. K. Rowling: Harry Potter and the Sorcerer's Stone (MinaLima féle kiadás)

J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege (illusztrált kiadás)

Mackenzi Lee: Útmutató hölgyeknek a kalózélethez

David Mitchell: Szellemírók

Julie Buxbaum: Remény és más csattanók

Sarah J. Maas: Föld és vér háza

Cassandra Clare – Wesley Chu: A mágia vörös tekercsei

Péczely Dóra (szerk.): Lehetnék bárki 

 

 

Cseréltem (4)

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

Christelle Dabos: Visszaverődések viharában

Tom Fletcher: Christmasaurus

 

– Személyes érdekeltségek –

 

#boldogság  

  

Élő streaming adásban kameráztam (és jól sikerült ;)), előtte pedig kaptunk az egyik kolléganőnktől általa készített egyenkulcstartót.

  


Több új növénykém is lett a hónapban. Szimirzától kaptam egy Tradescantia zebrina „Violett” pletykafélét. Anyumtól a fa alá választhattam magamnak növényeket, és én őket választottam: Crassula Ovata „Hobbit” típusú majomfát (ami olyan, mint Shrek füle) + Sugárarália - Schefflera Gerda. Apum pedig nem igazán érti a levéldísznövények iránti rajongások, ezért kaptam tőle egy csillámos narancs rózsát. :))

  

 

 

De jó hír, hogy a Rákvirágom, amit szülinapomra kaptam virágozni kezdett! És nem virág, de az egyik barátnőmtől karácsonyra kaptam egy Mandragóra babát fülvédőstül! :D (Plusz megnéztük vele a The Prom c. musicalt némi pizza társaságában.)

  


Ami szuper volt még: váci barátnőm leugrott egy kicsit közösen karácsonyozni, és tudtunk bandázni picit. Illetve Jeffiéknél Szimirzával együtt karácsonyoztunk/társasoztunk.

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Úriemberek (2019) – Nagyon tetszett. A színészek jók – mi több: fantasztikusak egytől egyig! –, a sztori fordulatos, szórakoztató, önirónikus, mégis picit véres, akciódús. És ami nagyon tetszett: kiszámíthatatlan! Kellemes csalódás volt, ugyanis takarításhoz/pakolászáshoz választottam, mégis odaültetett a tévé elé. :D A nyomorultak (2012) – Nekem nagyon tetszett, és nem kis meglepetésemre Russell Crowe dalait, hangját szerettem a legjobban.

 


X-Men – Apokalipszis (2016) – Igazából nem volt ez rossz. Az alapötlet tetszett, Ororo, Kurt, Peter, etc. felbukkanását imádtam, a megkopaszodós dolgot belevinni is ötletes volt. Csípem Magneto-Raven-Charles triójának a se veled, se nélküled vonalait minden újabb X-men filmben, de ebben és Az eljövendő múlt napjaiban a leginkább. X-Men – Sötét Főnix (2019) – Annyira nem volt tré, amennyire a kritikák lehúzták, de ha nem csípném a színészgárdát – Sophie Turnert meg az Jean Greyet leszámítva –, akkor full kuka lenne a film. Az alapötlet se túl jó, a kivitelezés meg még döcögősebb, de a főszereplő meg az űrlényes vonal szerintem tragédia volt a javából. Logan – Farkas (2017) – Komolyan, a Sötét Főnixet is alulmúlta, pedig azt rengeteget ekézték (azért is tartott eddig lezárnom az X-men filmsorozatot, mert úgy éreztem, hogy Az eljövendő múlt napjait nehéz lesz felülmúlnia az újabb részeknek (ami amúgy true)).

 

  

A tetovált lány (2011) – Borongós hangulatú, sötét témákat felvonultató, néha eléggé irtóztató sztori… Amúgy Rooney Mara nagyon tetszett, hatalmas mennyiségű őrületet és sötétséget dolgozott bele a karakterébe… és még így sem tetszett a film. Az éhezők viadala – A kiválasztott – 2. rész (2015) – Az egész Éhezők Viadala sorozatot megnéztem, hogy végre megnézhessem az utolsó részt is. Nem rossz, én szeretem filmben is, könyvben is. (Csak könyvben jobban!)

 


Fekete mise (2015) – igaz történet alapján készült életrajzi krimi, de valami végtelenül unalmas... Johnny Depp és Benedict Cumberbatch miatt néztem meg, de ők se húzták fel nálam. Chappie (2015) – Hugh Jackman miatt néztem meg végül, bár akkor futottam bele a filmbe, amikor valaki egy kretén zenés csoportba megosztotta YoLandi és Ninja 'munkásságát'. (Die Antwoord a zenekaruk amúgy, nem egy zenéjük fel is csendül a filmben… az tuti, hogy simán meg lehet ütközni a klipjeiken… én csak pislogtam…)

 

 

Kardhal (2001) – Tetszett; szeretem a csavaros, hackeres, bankrablós, átverős filmeket. Looks That Kill (2020) – Azt hiszem, hogy ez az egyetlen film a „furcsán cuki és morbidan romantikus, de közben haldoklós-sorozatgyilkosos” kategóriában…

  


Az éjféli égbolt (2020) – Szép, de full klisés, túl sokat lelkizős, kiszámítható sztori. Elmondhatatlanul untam.

 


Karácsony újratöltve (2016) – egy elég rémes filmecske egy önző srácról, aki kb mindenkit dob azért, hogy megszerezzen egy új, „szuper” reklámú edzőcipőt Karácsonyra. Amíg rá nem jön, hogy „rossz”, addig ismétlődik újra és újra a nap. Modern Hamupipőke: Karácsonyi kívánság (2019) – Nekem tetszett, cuki kis filmecske… Oké, van benne egy pici gagyiság, de én szeretem a tündérmese feldolgozásokat, és ráadásul még karácsonyi is! <3 :)

 


Karácsonyi cserebere (2018) – Karácsonyi, herceges, full klisés, de nekem tetszett. :')) Koldus és királyfi retelling. Karácsonyi cserebere: Az új hasonmás (2020) – Az első része jobban tetszett, cukibb volt. Azért egy herceges-hercegnős-karácsonyi filmnek elment.

 


12 karácsonyi randi (2011) – Csípem az ilyen időhurkos dolgokat, karácsonyiban különösen vicces volt. :') Azt hiszem, hogy a megnézett időutazósok között ez volt a legjobb. Összetett, sok szálon futnak az események. Érdekes volt, hogy egyik-másik napon a főszereplő full elszáll magával a „bármit megtehetek” feelingben. Azt hiszem, így csinálnám én is. Pont karácsonykor (2015) – Cuki, időben előreutazós, Mi lett volna, ha… döntést vitató karácsonyi filmecske. Nagyon cukker a páros, bár a vihogástól néha sokkot kaptam. :D

 


Karácsony a kastélyban (2018) – Hát izé… Karácsonyi, királyos, kishercegnős, jégkorcsolyázós, de egy elég nagy katyvasz. X) Mindegy, egynek jó volt… Királyi karácsony (2014) – Eddig ez tetszett a legjobban a Hallmarkos karácsonyi filmek közül, pedig valószínűleg ez a legklisésebb… Talán a színészek hozták fel… Szimpatikus volt a herceg is, és a barátnőjét alakító leány is, de még 'gonosz' anyu is. :') Szerintem eddig egyikükkel sem találkoztam más filmekben… Mindegy, imádtam!

 


Büszkeség, balítélet és némi fagyöngy (2018) – Nem rossz, aranyos, de semmi különleges. Viszont karácsonyi, vagyis erre az időszakra tökéletes. ^.^ Értelem, érzelem és a hóemberek (2019) – Kábé annyira tetszett, mint a Büszkeség, balítélet és némi fagyöngy (2018), és ugyanazt is éreztem közben: nem egy nagy córesz, de irtó ünnepi hangulatot csinál, cuki, habár nem különleges. De ez a dekorálós téma bejött.

 


The Prom – A végzős bál (2020) – Petrámmal néztük a barátnős karácsonyozáskor... Ő választott, én lehet, hogy csak a könyv után néztem volna meg. :’D Viszont tetszett, mekkora mák, hogy szeretjük a kicsit crappy, mégis felling good musicaleket, mert szerintem a környezetemben ezt senki mással nem tudtam volna megnézni! ^.^

 


Sorozatom:  A jeges élet (2020–2020) – 10 részes sorozatocska, amit szépen elkaszáltak, de már jó ideje terveztem megnézni, mert imádom a jégtáncot. Amúgy nem volt rossz, de tényleg nem kár érte. 


Anyuval: Megnéztük a New Amsterdam (2018–) c. sorozatot a 2. évad végéig, aztán a Doktor Murphy (2017–) 3. évadát. Azt hiszem, ismét kezd kicsit elegem lenni a kórházas sorozatokból, pedig mindkettő szériát szeretem!

 

Karácsonyi krónikák (2018) – Már tavaly is ajánlgatta az egyik barátnőm, idén meg a kollégáim juttatták eszembe, szóvak nekiugrottunk anyuval. Cuki, szórakoztató, fura, nekem tetszett – anyunak az éenekes betétek mindkét rész vonzerejéből levontak valamennyit. :'D Karácsonyi krónikák 2. (2020) – Kevésbé tetszett, mint az első rész, de jópofa volt. :')

 


Alkalmi randevú (2020) – Nekem bejött! Azt ugyan nem értem, mi értelme az ünnepi kamupasinak, ha bevallod a családnak a szitut, és ugyanúgy nyúznak azzal, hogy „állapodj meg végre”, de ok. :D Gyilkos sütik – A karácsonyi puding rejtély (2015) – Nem rossz film, de nem igazán csípem, ha minden csaj szőke hajú, kb azonos frizurával, hogy még véletlenül se tudjam megkülönböztetni őket, ahogy azt se, ha egy csaj két pasit szédít. Jah, a pasik is majdnem ugyanúgy néztek ki… :’D

 


ONLINE SZÍNHÁZ:

Rákaptunk Nagyimmal az online színházra. Kapott tőlem pár előadásra jegyet a Pannon Várszínháznál, és az ő előadásaikat nézegetjük mindketten. (X időre feltöltik az előadás egy korábban felvett jó minőségű és hangú videóját, amit akár többször is meg lehet nézni náluk.) A DOKTOR ÚR – rég röhögtem ennyit, haláli lett az előadás! MESEAUTÓ – Emiatt az előadás miatt figyeltem fel a tavasszal a színházra, amikor leadták online Facebookon. Odáig vagyunk értük, haláli társulat, és ez az egyik legkiemelkedőbb előadásuk volt. (Tervben van még a MICI NÉNI KÉT ÉLETÉNEK a megnézése is, Nagyimnak az is nagyon bejött.)

 

– Következő havi terveim –

 

- Recenziók hamarosan /példány nálam/:

▪  Minden fent említett, még nem olvasott könyv +

▪  Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte

 

- Mini-Könyvklub:

Lily Brooks-Dalton: Az éjféli égbolt

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

Egy hős vagyok! Full karácsonyi hangulatban is sikerült végigolvasnom ezt a lélekre mászó könyvet.

 

David Vann: Akvárium

A többiek értékeléseit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

JANUÁR: Az éjféli égbolt című regényt kéne elolvasni, de én lökött elkezdtem nézni a filmadaptációt, és totál elment az életkedvem. Nem tudom, mennyire könyvhű, de ha ennyire vontatott-unalmas, tuti nem bírom végigolvasni a regényt. :D

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

 13 könyvről írtam a hónapban:

1.       Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

2.      Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

3.      Holly Black: The Queen of Nothing - A semmi királynője

4.      Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

5.      Leigh Bardugo: Wonder Woman - A háborúhozó

6.      Kálmán Jenő: Sicc a hóban

7.      Agatha Christie: Adventi krimik

8.     Sarah MacLean: A Lepke és a Láng (A Keményöklű Gazfickók 1.)

9.      David Vann: Akvárium

10.  Alice Broadway: Spark (Ink-trilógia 2.)

11.   Adriana Locke: Crank - A kurblis (A Gibson-fiúk 1-)

12.  Penelope Bloom: His Package - Megkapnám (Bekapnám 4.)

13.  Camryn Garrett: Pozitív

 

Blogturné Klub extrák: 

His Package - Megkapnám | Humoros idézetek

Borítómustra | A Lepke és a Láng

Borítótervek Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot

Crank - A kurblis | Kedvcsináló idézetek

 

Más témájú bejegyzéseim: 

START! Mini-könyvklub 18. felvonás

Karácsonyi Könyves TAG

Christmas is coming Book Tag

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése