2020. március 30., hétfő



Jess Rothenberg: The Kingdom - Boldogan, amíg meg nem… | Blogturné Klub ajánló




MISS BELL: Mi lenne, ha azt mondanám, hogy tényekkel tudom bizonyítani, hogy Ön hazudik, Ana?
ANA: Akkor azt hiszem, azt mondanám, hogy ellenőrizze a tényeit.
MISS BELL: Mitől olyan biztos abban, hogy tévedek, Ana?
ANA: Egyszerű. Attól, hogy nem vagyok képes hazudni, Miss Bell. Arra nem vagyok beprogramozva.



Fülszöveg:
Légy üdvözölve Kingdomban, ahol a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” nem ígéret, hanem szabály!
Kingdom ékszerdobozként csillog kapui mögött. Hatalmas tematikus park ez, ahol a látogatók minden fantáziája és vágya teljesülhet – repülhetnek virtuális sárkányok hátán, élvezhetik, ahogyan óriásként magasodnak föléjük a várak, és olyan korábban kihalt és hibrid állatfajokat figyelhetnek meg, melyeket sehol máshol. Az élményeiket a Fantazisták garantálják, a csoda szép félig robot, félig ember hibrid hercegnők, akik feladata az álmok valóra váltása.
Ana a hét Fantazista egyike. Szigorú szabályok vonatkoznak rá, és eddig boldogan élte az életét. Azonban amikor megismerkedik a park egyik alkalmazottjával, Owennel, olyan érzelmeket ismer fel magában, amikre nincs beprogramozva; többek között a még soha nem tapasztalt… szerelmet. A mese azonban rémálommá válik, amikor Anát azzal vádolják, hogy meggyilkolta Owent, és az évszázad perét folytatják le az ügyében.
A szerelemről, hazugságokról, kegyetlenségekről és az emberi lét lényegéről szóló történet a bírósági tárgyalás jegyzőkönyveiből, interjúkból és azokból az emlékekből rajzolódik ki, amiket Ana Owenről tárol.
Szépek vagyunk. Kedvesek vagyunk. Sosem emeljük fel a hangunkat. Mi mindig örömet akarunk adni. Soha nem mondunk nemet, csak ha azt akarod, hogy nemet mondjunk. A te boldogságod a mi boldogságunk. Kívánságod nekünk parancs.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Kingdom
Eredeti megjelenés éve: 2019
Maxim, Szeged, 2020
320 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634991502 ·
Fordította: Bozai Ágota
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Élménygyár a disztópiában…

Ez a regény olyan, mintha elkezdenénk dolgozni az egyik Disney Worldben, és kiderülne, hogy a legártalmatlanabb dolgok körül is a titokzatosság sötét fellege keringene… Érdekes történet, aminek a középpontjában egy félig ember, de félig robot lány van, Ana, akivel egyszerre vagyunk a jelenben, amikor is büntetőeljárás folyik ellene gyilkosság miatt, ám az idő nagy részében az ő visszaemlékezéseit olvassuk. Ana a „nővéreivel” együtt a Kingdom nevű látványpark egyik vezető hibrid látványossága, egy Fantazista hercegnő. Önálló akaratuk nincs, se érezni, se hazudni nem tudnak, és lényegében folyamatosan meg vannak figyelve „apu”, „anya” és Felügyelő által. Éjféltől hajnali hatig szoftvert frissítenek, böngészik a korlázotott hozzáférésű világhálót könyvek és filmek után vagy zenét streamelnek, de napközben a látogatókat szórakoztatják…

Amennyire érdekesnek találom ezt az egészet, annyira voltam felháborodva olvasás közben! Szívem szerint már a könyv első pár fejezete után mentem volna tüntetni a Kingdomhoz, hogy szabadságot a hercegnőknek… aztán eljutottunk az állatokig, és tátva maradt a szám. A hibrid program nem csak a Fantazistákat hozta létre, hanem rengeteg új állatot is feltalált. A parkban lehet találkozni zebracsíkos elefánttal, macskafogas papagájjal, de pillangószárnyas arab telivérrel is. Ugyanakkor van egy nagyon is szimpatikus része is az ott folyó dolgoknak, szerettem, hogy van egy Korábban Kihalt Fajok (KKF) nevű egységük, ami a fajok újraélesztésén ügyködik. Történetünk kezdetén Ana épp egy jegesmedve boccsal barátkozik össze.  

Ana, Kaia, Eve, Pania, Zara, Zel és Yumi egész napja be van táblázva, így ritkán gondolkodnak azon, hogy mi a helyzet a külvilággal. A nekik mondott hivatalos álláspont szerint a látogatók sok-sok hónapig spórol a jegyekre, mert a külvilág katasztrofális helyzetben van, ezért mindenképpen el kell érniük, hogy az idelátogatóknak hatalmas élmény legyen az adott nap! Persze „anya” egyik tanmeséje Alice-ról a kicsempészett, meggyalázott, majd agyonvert nővérükről elég ahhoz, hogy ne vágyjanak ki, de… Azért akadnak hibák a Kingdom rendszerében.


– Miért? – kérdem halkan. – Miért mond valaki olyan történetet, ami nem igaz?
– Talán azért, mert jobb hinni a fantáziákban, mint nem. A történetek segíthetnek az embereknek, hogy jobban érezzék magukat a saját életükben… Akkor is, ha a történetnek nincs jó vége.


Amit szerettem…

Nagyon érdekesnek találtam, hogy a hónapok a különféle hibrid és kihalt állatfajokról kapják a nevüket, úgymint a párduckaméleon decembere, a tengerparti verébsármány szeptembere vagy a jácintkék arapapagáj decembere. (Ezek alapján nem sikerült beazonosítanom, hogy mikor is járunk, de mivel a visszaemlékezés lineárisan haladt előre, ezért lényegtelen is volt.) Szintén jó ötlet volt, hogy a Fantazistáknak van egy titkos nyelvük, amivel tudnak kommunikálni a folyamatos megfigyelés ellenére is. Tulajdonképpen az egész Kingdom nagyon jól ki lett találva a benne szereplő hibridekkel, ott dolgozókkal és mindennel együtt. Érdekes a hely felépítése, de sajnos ez a világ rovására ment.

Amit nem szerettem…

Nos, nem szerettem, hogy nem tudtam meg tényeket a külvilág helyzetéről, de mivel végig az egyik hercegnőcske fejében voltunk, csak azt tudhatjuk biztosan, amit ő. Viszont ezáltal azonosak a kétségeink is! Túl sok kérdés maradt megválaszolatlan számomra. Sajnos amennyire színes az egész Kingdom, annyira maradt üres a legtöbb karakter, és akiket picit jobban megismertünk, ők is egysíkúak maradtak. Owen háttértörténete szép, de szokványos, Mr. Caseynek csak az árnyoldalát ismertük meg, míg Ana… ő volt a legösszetettebb karakter, holott nem is igazi ember. Én azért örültem volna, ha jóval több infót megtudunk a park megálmodóiról vagy a fenntartóiról. (Különösen Dr. Foster izgatja a fantáziámat, pedig nem volt szimpatikus egy pillanatig se.)   

A történet felépítését egyszerre tartom különlegesnek és elhibázott döntésnek. Mint már említettem, a jelenben Ana büntetőeljárása folyik, de nem történetként megírva, hanem kihallgatásokból, jegyzőkönyvekből és riporteri jegyzetekből áll össze szép lassan a történet. Ötletes megoldás – elég sokat mosolyogtam azokon a részeken, amikor szorult a hurok Dr. Fosterék nyaka körül -, de olvastam már hasonló témában jobbat. Nekem jobban tetszett az, ahogy Ana emlékeit újrajátszva eljutunk addig, hogy elveszti Niát (a kedvenc nővérét), megismeri végre Eve-et, rájön, hogy mi a helyzet a Kingdombéli esti bulikkal, majd megszereti Owent. Érdekelt, hogy miként lehet, hogy azzal vádolják, hogy megölte az egyetlen embert, akire felfigyelt.

Összességében

Fordulatos, információkat gyűjtögető és összerakosgató olvasmány, tele összeesküvésekkel, titkokkal és megrázó részletekkel. Torokszorító élmény volt olvasni ezt a történetet, mert 2050-re akár tényleg eljuthatunk oda, hogy félig robot, félig emberi lények, kihalt, de újraélesztett fajok meg mindenféle egyéb állathibridek szórakoztatják majd a (gazdag) nagyérdeműt! Az alapötlet különleges, a hely felépítése igazán szuper, de az elbeszélés módja miatt nem lett kedvenc nálam. Persze nem Ana miatt, őt nagyon megszerettem, végig is idegeskedtem a neccesebb részeket, hogy nehogy történjen vele is valami… Tetszett a regény befejezése is, mert végig erre számítottam (bár jól esett volna egy epilógus).
[Mennyire fura, hogy habár elolvastam ezt a gyilkosság körül forgó történetet, mégis arra vágyom, hogy elugorhassak egy Disney Worldbe.]

Értékelés: 3

Kedvcsináló idézetek:

Amint az Egészség és Higiénia Vizsgálat véget ér, elindulunk a Szépészeti Központba, ahol a Szépészünk – az enyém Fleur – vár. Hosszú órákig tartó folyamat, amíg hét tiszta testből hét fantázia-hercegnővé, Fantazistává alakítanak bennünket. Ez az alakunk a női tökéletességnek olyan állapota, amilyet nem látni a világban. Szépek vagyunk. Kedvesek vagyunk. Színesek, mint a szivárvány. Úgy alkottak meg minket, hogy a nemzetközi egység dicsősége legyünk és annak a világnak a sokszínűségét tükrözzük, amiben élünk. Szeretünk énekelni, mosolyogni és adni. Soha nem emeljük fel a hangunkat. Mindig arra törekszünk, hogy kedvére tegyünk másoknak. Csak kivételes esetekben mondunk nemet, akkor, ha feltétlenül muszáj. A ti boldogságotok a mi boldogságunk.
Óhajotok nekünk parancs.

Mr. Casey közelebb lép, fölém magasodik.
– Ti, Fantazisták egyszerűen hátborzongatóan furcsák vagytok, ugye, tudod? Kivétel nélkül mindegyik – mondja, és szája sarka úgy ível felfelé, hogy felfordul a gyomrom. – Az a szerencsétek, hogy olyan jó rátok nézni. Különben lelőnélek benneteket.

Mi, a nővéreim és én, nem alszunk; legalábbis nem úgy, ahogy az emberek. Pihenünk. A Pihenés Órái, így nevezi ezt az időszakot anya. Tizenkettő és reggeli hat között merev szobrokként fekszünk az ágyunkban, szemünk becsukva, de tudatunk éber. Ilyenkor takarítás van a rendszerfájljainkban, frissítések települnek és a nap eseményeinek feldolgozása folyik. A hosszú csend megterhelő lehet legújabb húgaimnak, mert náluk a letöltés gyorsabban megy. Zara, Zel és Yumi rendszeresen kérnek felmentést a Pihenés Órái alól, de kérésüket mindig elutasítják.

✿ ✿ ✿ ✿ ✿
A képek innen vannak: The ​Kingdom by Jess Rothenberg
The Kingdom borítók a GoodReadsen.
✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Ana egy Fantazista, vagyis egy gyönyörű, félig robot és félig ember hercegnő, aki mindennap a Királyságba érkezőket szórakoztatja a nővéreivel együtt. Egy nap gyilkosság történik a fantáziaparkban, és Anát megvádolják azzal, hogy megölte a park egyik dolgozóját, Owent. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről a nem hétköznapi YA-regényről, és ne feledjétek, hogy a turné végén a Maxim Kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!


Nyereményjáték:

A Királyságban kedves hercegnők szórakoztatják a látogatókat, akik szeretnek velük beszélgetni és fotózkodni. Ismerős, ugye? És mivel mindannyian láttunk már hercegnős rajzfilmet, ezért nem fog gondot okozni a játék sem. A feladatotok a rajzfilmekből ismert hercegnőkhöz/hősnőkhöz kapcsolódik, ugyanis az eltorzított képekből rá kell jönnötök, hogy melyik állomáson kit rejtettünk el. A megoldás a hercegnő/hősnő neve!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése