2020. március 8., vasárnap



Március 8. | Nemzetközi nőnapi könyvajánló


A hasonló bejegyzéseket itt leled: ünnepi poszt

Ma egy meglepetés poszttal készültem nektek a Nemzetközi nőnap alkalmából. Úgy döntöttem, hogy átnézem az évek során egyre hosszabb olvasmánylistámat, és bemutatom nektek a kedvenc női karaktereimet! Hiszen mi mással ünnepelhetnénk ezt a mai napot, ha nem néhány erős, bátor, leleményes, kitartó és csodálatos női főszereplővel? Remélem, hogy kedvet kaptok 1-2 regényhez vagy sorozathoz. (Az én ajánlóimat a zárójelbe tett címekre kattintva érhetitek el. ;))

A Nemzetközi nőnapról röviden:
„A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt: 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.” – olvasható a Wikipédián.

⇩⇩⇩   Az én bejegyzésemhez olvass tovább...    ⇩⇩⇩ 

Erős lányok és nők a REALISTA irodalomban


Leginkább Lilla élni akarása és életszeretete maradt meg bennem a regényből. Emlékszem, hogy elhitette velem, hogy az élet csodaszép, hogy érdemes keresni a csodákat, bakancslistát írni és teljesíteni, és a lehető legjobban kiélvezni azt a rövid időt, amit a Földön töltünk. 


A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba.  Chiyo/Sayuri életútja megrázó olvasmány, tele van fájdalommal, bánattal, de kitartással és bátorsággal is. Kamaszkorom óta az egyik kedvenc realista regényem, mindig felnéztem Szajurira azért, amit kibírt.


Történetünk főszereplője egy cserfes, locsi-fecsi tizenegy-két éves leányzó, Anne, akit egy idősebb testvérpár fogad örökbe. Kedveltem Anne szép szavú, fennkölt monológjait, szerettem azt, ahogy az életet látja, a belőle áradó végtelen jóságot és szeretetet.


Számomra Jane Eyre egy szimpatikus, bár túlontúl alázatos és idomuló emberke, de annak ellenére, hogy ifjonti vagányságát jobban szerettem, nagyon becsültem az erejét, a kitartását. Ez a könyv egy fiatal lány megpróbáltatásairól szól, aki tiszta lelkiismerettel, büszkén küzd meg az akadályokkal. Imádtam Jane-t, drukkoltam a boldogságáért. 

Kyra Emett (Vavyan Fable: Vis Major sorozat)
Vagány, nagydumás, nem semmi karakter, aki nem átall beszólni bárkinek, aki ferde pillantást vet rá. Fiatal koromban ő volt a kedvenc női irodalmi figurám (majdnem rendőrnek is mentem miatta), mert végtelenül őszinte, de emellett beszólogató is, ezért néha bizony összeakasztja a nem létező bajszát a szembejövő rosszfiúkkal.


Mivel az első részben nem voltam elájulva Nora döntéseitől, nem állt össze a kép, hogy miért enged meg dolgokat másoknak, ezért azzal kezdeném, hogy az eddig olvasott sorozatrészek miatt becsülöm és tisztelem őt. Rémes gyerekkora volt, élni se akart, de talpra állt, és nem csak sikeres regényíró lett, hanem megbecsült tagja egy elég zárt közösségnek. Erős, bátor, filigrán nő, aki nem enged az elveiből, de mégis gondoskodó, kekeckedő, humoros és intelligens karakter. 


A regény kezdetén Anne elveszti a kezét, és nem elég, hogy meg kell tanulnia protézist használni, elveszti az álomállását is, mint tűzoltó. De ő feláll, összekaparja magát. Egészen rendkívüli a hozzáállása az élethez, nagyon erős női karakter, aki szinte a nulláról kezdi újra felépíteni önmagát meg az életét.

Disztópiában élő erős női karakterek

June Iparis (Legenda trilógia)
June Iparis - LEGEND BY Patsie

„– Teljesen elveszed az eszem, June – morogja a hajamba. – Te vagy a legijesztőbb, legokosabb, legbátrabb ember, akit ismerek, Össze kell szedjem minden erőmet, ha nem akarok lemaradni mögötted. Soha senki nem lesz hozzád fogható. Tisztában vagy vele, igaz? – Felemelem az arcom, hogy ránézzek. Szemében az óriásképernyők fénye játszik, az éjszaka színeinek szivárványa. – Emberek milliárdjai jönnek majd erre a világra, de soha senki nem lesz hozzád fogható.” 

Katniss Everdeen (Az éhezők viadala trilógia)

Már az első pillanatban megfogott magának azzal a sztori, hogy egy kicsit antiszociális, de amúgy talpraesetten gondolkodó és erős főszereplőt kapunk és nem olyat, akinek minden vágya élete szerelmét megtalálni. Katnisshez hiába jönne a szőke herceg fehér lovon, ha nem tudja ellátni a családját (vadászni, sütni, alkudni), akkor mehet a dolgára! Illetve mindenképpen mehet a búsba. Haha, imádom!

Beatrice Prior (Tris) (Divergent sorozat)

Tris zseniális karakter! Ki nem érzi úgy 16 évesen, hogy egyáltalán nincs jó helyen? Szerintem a legtöbb embernek, ha felkínálnák a változtatás lehetőségét, akkor otthagyná az addigi életét (ebben a korban már csak dacból is). Persze később lehet, megbánja az ember, de ebben a világban van idejük felkészülni a döntésre a fiataloknak, ráadásul egy szimuláció is segít nekik dönteni. Értékelem, hogy Tris a korához képest tisztában van a döntése(i) súlyával – igyekszik a legjobbat kihozni a helyzetéből! 

Celestine North (A Vétkes duológia)

Elsőre megrémített, hogy megkaptam a világ legtökéletesebb főszereplőjét, aki szép is, intelligens is, fantasztikus a családja, a pasija és az egész életének a középpontja az, hogy még tökéletesebb legyen… és matekot tanulhasson a főiskolán / egyetemen. MICSODA?! Megdöbbentett, hogy ezzel az eltúlzott poggyásszal együtt sem éreztem üresnek a karakterét, hanem elkezdtem kedvelni… Celestine is egy olyan rendszerben kezd el lázadni, ahol az ilyesmi miatt megbélyegzik őt. (A fentiekből kiindulva sejthetitek, hogy imádom az ilyesmit!)

Erős lányok és nők a FANTASY regényekben


Okos, kedves, barátságos könyvmoly, aki nem rohan ki sikítva a Londonból, amikor belecsöppen az árnyvadászok és a „szörnyetegek” világába. Makacs, intelligens és kitartó. Nem csupán a Pokoli szerkezetek trilógia miatt szeretem őt, hanem az egész univerzumban fel-felbukkanó Tessa Gray jelenség miatt. (Uhh, spoilerek nélkül irtó nehéz írni róla. Szóval legyen elég annyi, hogy Tessa mindig is az egyik kedvenc karakterem lesz az Árnyvadász világban!) 

Borbíró Borbála (Borbíró Borbála sorozat)

Borbíró Borbála egy meglepően karakán, tökös főszereplő, aki aktívan vámpíros szerepjátékozik és a Magyar Tudományos Akadémia Vámpírkutató Intézeténél (MTA-VKI) dolgozik vámpírológusként a bölcsészdiplomájával. Szerettem a humorát és a bátorságát.  

Hermione Granger (Harry Potter sorozat)
Hermione by RaRo81 on DeviantArt

Bár nem a regény főszereplője, mégis a trió egyik legfontosabb (és egészen biztosan a legokosabb) tagja. Hermione egy igazi könyvmoly, aki nagyon maximalista önmagával és másokkal szemben. Rendszerető ember, aki szereti betartani a szabályokat, és mégis évről-évre segít két bolond varázslónak túlélni az adott iskolaévet. Szuper, önfeláldozó barát, kedves ember és hatalmas a szíve. 

(from twitter)

Jude hozzáállása a végtelen erejű, gyönyörű, gonosz tündérekhez: „– Ha megsértesz, nem fogok sírni. Visszavágok.” Nem egy elveszett lány, akit óvni kell, a sarkára áll és zokszó nélkül megteszi, amit kell. Olvasás közben a legtöbbször Jude húzásaitól esett le az állam, mert ahhoz képest, hogy halandó, nagyon merész! 

Mirjem, Vanda, Irina (Naomi Novik: Ezüstfonás)
Irina, Vanda és Mirjem (credit)

A kedvenc női karakterem Mirjem volt, a szerencsétlen zsidó pénzkölcsönző lánya, aki egészen fiatalon rájött arra, hogy akkor járnak a legjobban, ha átveszi a pénzbehajtást és az adósságok listájának a vezetését túl jóhiszemű apjától. A lány logikus, karakán és fantasztikus az üzleti érzéke. Vanda kitartó, erős és agyafúrt jelenség, amire szükség is van, mert az édesapja egy erőszakos alkoholista. Irina elsőre nem egy túl szimpatikus jelenség, mégis érdekessé teszi a sztarik ezüsthöz való vonzódása és a vele történtek titokzatossága! Igazából mindhárom női karakter elképesztő fejlődésen megy keresztül a regényben, ráadásul csak önmagukra számíthanak.

unknown artist

Iszonyatosan tetszett Karou karaktere – a barátnőjével együtt hamar megkedveltem. Bájos, különc, művész csajszi, aki Prágában jár művészeti iskolába. Szabadidejében szkupikkal kíván csínytevésnyi kívánságokat vagy kalandozgat a világ tájain egy teleport-ajtó segítségével. Van benne valami megfoghatatlan magány, simán el tudom képzelni róla, hogy egy lázadás élére áll, holott „csak” egy művész… Vagy mégsem csak ennyi.

Szelina Bard (A mágia árnyalatai)
(credit)

Bár a regény főszereplője Kell, és az enyveskezű Lina csak fontos mellékszereplőnek tűnik, mégis azok a részek a legsodróbb lendületűek, amelyekben szerepel. Zseniális, ahogy ez a bizalmatlan, energikus lány felborít mindent. Szerettem azt, ahogy áll a világban, ahogy túlél mindent. 


Oké, ez egy horror, de Malorie világát elárasztják a szörnyek, akiktől megölik magukat az emberek, szóval valahol picit fantasztikus a sztori, nem? Malorie meg teljesen kész karakter… Nem mondom, hogy odáig voltam érte, de elképesztően erősnek és bátornak tartom. 

vvvvv
Jó olvasást, köszönöm a figyelmet!
vvvvv


1 megjegyzés: