2020. március 27., péntek



Randall Munroe: Hogyan… | Blogturné Klub ajánló




Ez a könyv a szokványostól eltérő megoldásokat ajánl nagyon is szokványos problémákra, és megmutatja, mi történne, ha kipróbálnánk őket. Erre rájönni igazán szórakoztató és informatív dolog, olykor pedig egészen meglepő eredményekhez vezet. Egy adott ötlet talán tényleg rossz, de mialatt rájövünk, miért nem működik, sokat tanulhatunk, és segítséget kaphatunk, hogy eljussunk egy jobb megközelítésig.


Fülszöveg:
A világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől.
Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak.
A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, és hogy csupán egy fog radioaktivitási szintjéből mi módon derülhet ki, melyik generációhoz tartozunk. Megtudhatjuk végre, hogyan érdemes készíteni szelfit teleszkóp segítségével, és hogy miért javasolt előbb felforralni a folyó vizét, ha át akarunk kelni rajta…
A legegyszerűbb dolgok legkomplikáltabb megoldásával Munroe célja nem csupán az, hogy bonyolítsa az életünket és a sajátját. Akárcsak a Mi lenne, ha? című könyvében, a szerző most is kalandos utazásra hív a lehető legabszurdabb megközelítésmódok izgalmas világába: a Hogyan… okos infografikákkal és vicces rajzokkal illusztrált, üdítő agytorna, amely által jobban megérthetjük a mindennapi tevékenységeink mögött rejlő tudományos és technológiai folyamatokat.

Könyv információk:
Eredeti mű: How To
Eredeti megjelenés éve: 2019
Athenaeum, 2020
344 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789632939438 ·
Illusztrálta: Randall Munroe
Randall Munroe további könyvei:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?

Igazából régóta szemezek Randall Munroe könyveivel, mert a Mi lenne, ha? című könyvét rengetegen dicsérték nekem, amikor megjelent. Most úgy döntöttem, hogy megismerkedem én is a munkásságával.

Szerintem...

Ez az első találkozásom a Randall Munroe-jelenséggel, és nem gondoltam volna, hogy lehetséges ennyire szórakoztató módon is értekezni a fizikáról. De komolyan! Szuper jófej tanáraim voltak, de ha ilyen stílusban tanítanak, akkor megértettem volna a dolgokat (azt hiszem). Már a beköszönésben átjött, hogy szeretni fogom a stílusát, nagyon szeretem a humoros embereket. Az, hogy mennyi idióta és totál feleslegesnek tűnő kérdés jut eszébe, valami elképesztő, és az, hogy ezekre megpróbál teljesen komolyan válaszolni, sőt bevon szakembereket, hogy segítsenek megválaszolni a kérdéseit, totál levett a lábamról! Az egyik fejezetben – Hogyan hajtsunk végre kényszerleszállást - például Chris Hadfield ezredest interjúztatta meg, aki tesztpilóta és űrhajós (több mint száz különböző légi járművet vezetett és két űrhajós bevetésen is részt vett). Elsőre bolondságnak tűntek RM kérdései (pl.: Hogyan landoljunk egy farmon / síugrópályán / ellenséges repülőgép-hordózon / vonaton, stb.), de a szakértő némi humort csempészve a válaszaiba, de totál komolyan válaszolgatott neki! Még arra a kérdésre is, hogy hogyan landoljunk egy zuhanó házzal! [Azt hiszem, ez volt a kedvenc fejeztetem a könyvben!]


A fejezetcímek nem túlságosan figyelemfelkeltőek, hiszen kit érdekel a tudományos megközelítése annak, hogyan kell gödröt ásni, költözni, medencés partit adni, karácsonyfát díszíteni, fogócskázni vagy szelfit csinálni? Az ember ezekre rájön magától, nem? Nem. Nem jutna eszünkbe ennyi fura alternatívája egyetlen hétköznapinak tűnő tevékenységnek sem. Az egyik legzseniálisabb és legmeredekebb ötlet a folyón való átkelésnél például az, hogy lopott árammal használatba helyezett fagyasztókkal le kell fagyasztani a folyót, de tetszett az is, hogy megpróbálhatjuk kb. 300 millió vízpárologtatóval elpárologtatni a vizet!


„Az sem árt, ha még egyszer áttanulmányozod a kalózok kincses térképét, mert a kalózok amúgy nem igazán szoktak kincseket elrejteni.
Oké, ez nem egészen igaz. Egyszer egy kalóz tényleg elrejtett egy kincset valahol. Egyszer. És az egész kalózos, kincses őrület ennek az egyetlen esetnek köszönhető.”


Tetszett, hogy az elsőre normális című fejezetekben random infókat is elrejtett például arról, hogy létezik egy nehezen tanulmányozható lávatücsök nevű bogár, vagy hogy egy négyszobás lakás a benne található összes ingósággal hozzávetőleg 4,5 tonnát nyomhat (ez egy létező számítás)! Nyilván soha nem fogom tudni ellőni egy beszélgetésben sem, hogy Thor, a mennydörgés, a vihar és a villámok istene 333 méterre tudná elhajítani Pikachut, míg Pikachu egy másik Pikachut nem tudna eldobni semeddig, de egy kosárlabdát is csak 2,34 méterre… De tudom ezt a haszontalan és irtó poénos dolgot, és imádom ezt a tudást! (Érdekesség: létezik egy Throw Calculator, ahol ezeket megnézheted: https://xkcd.com/throw)


Összességében

Imádtam! Mostanában eléggé meg vagyok zuhanva – ki nem? -, és kellett ez a lehetetlen dolgokat rengeteg fizikával és sok humorral megmagyarázó könyv ahhoz, hogy kicsit helyrerázódjak. Ez egy okos könyv, tele furcsa ötletekkel és különleges felvetésekkel, amik segítenek máshogy tekinteni a hétköznapi helyzetekre. Nagyon jó az író stílusa, fantasztikus beszélgetőpartner lehet (bár nem szívesen lennék a szomszédja, mert picit őrültnek tűnik).
Ó, és külön vicces, hogy a könyv elején Randall Munroe közli az olvasóval a tényt, hogy akármekkora „ezt biztos mindenki tudja” őrültségről van szó, mindig akad kb. 10.000 ember, aki még nem is hallott a dologról. Szerintem egy olyan dologgal nem találkoztam a könyvében – gondolok itt ez extra sztorikra -, amikről hallottam volna.

Értékelés: 5

Külföldi borítók:


Kedvcsináló idézetek:

* A pontosság kedvéért: mindezt 1731-ben írom.
** Feljegyzés a jövő történészeinek, akik majd megtalálják ezt a papírlapot, és szeretnének rájönni, mikor írták: csak vicceltem. Valójában Kr. u. 2044-ben rovom e sorokat, miközben az űrhajóm az Északi-sark felett köröz. Boldog vagyok, hogy ez a kézirat fennmaradt, és rosette-i kőként szolgál számotokra: ígérem, komolyan veszem ezt a felelősséget. Egyébként mi itt 2044-ben istenként tiszteljük a kutyákat, félünk a felhőktől és csak mézet eszünk, azt is csak teliholdkor.

Randall Munroe
2016-ban egy kanadai, Ontarióból származó férfi 137 dollárt költött arra, hogy Above Znoneofthe-re változtassa a nevét, és elindult a helyi választásokon. Ezzel a különleges névvel szerepelt a szavazócédulákon, mert azt remélte, a Z-nek köszönhetően a szavazólista végére kerül, és az emberek a „none of the above” („senki a fentiek közül”) rubrikája helyett véletlenül az övébe húzzák majd az X-et. Szerencsétlenségére a cédulákra úgy nyomtatták rá a neveket, hogy először a keresztnév, utána pedig a vezetéknév következett, tehát szegény ördög az Above Znoneofthe névvel szerepelt rajtuk. Nem is választották meg…

Szeretem, hogy néha egészen nevetséges kérdéseket tudunk feltenni a fizikának, mint például: Milyen átlagos benzinfogyasztással vezethetem a házamat az országúton? – és a fizikának válaszolnia kell.

✽✽✽✽✽
A képek Randall Munroe képei a Pinterest táblámról.
✽✽✽✽✽

Randall Munroe legújabb, Hogyan… című könyvében különböző – gyakran abszurd – problémákra keresi a válaszokat, de legpraktikusabb, legkézenfekvőbb megoldások helyett a leggyorsabbakat, legérdekesebbeket és a legabszurdabbakat keresi. Mindeközben Munroe megmutatja a fizika szórakoztató oldalát, és szellemes illusztrációival garantáltan minden olvasóját megmosolyogtatja. A könyvet az Athenaeum kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk, és ha bloggereinkkel tartasz, akkor meg is nyerheted a kötet egy példányát!



Nyereményjáték:

Mostani játékunkban Munroe könyvének részleteit kell kiegészítenetek. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok a Hogyan… című kötetből, azonban egy-egy szó hiányzik a részletekből. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik szó passzol a szövegrészletbe, és ezt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


„A … billentyűi képesek messze a vonalak fölött vagy alatt lévő hangokat is kiadni. Ami azt illeti, ennek a hangszernek van a legnagyobb hangterjedelme, vagyis több hangot képes lejátszani, mint bármelyik másik.”
ÁLLOMÁSOK:
03.29 Utószó
03.31 Spirit Bliss Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése