2020. december 14., hétfő



Kálmán Jenő: Sicc a hóban | Blogturné Klub ajánló

  

 

A lapokban megjelent a

nagy síugróverseny híre.

Jelentkezett rögtön Sicc is,

mert szert tett egy pompác síre.


És bár eddig nem próbálta

soha semmiféle őse,

így szólt a főrendezőhöz:

- Én leszek a verseny hőse!

 




Sicc télen sem rest a csínytevésre; a Jégmezőkről szállít jegesmedvét az állatkertbe, megynyeri a nagy síugróversenyt, leleplezi Szarka Dénest, és persze Róka Rudi sem menekülhet furfangos cselvetése elől.

         

Könyv információk: 

Móra, Budapest, 2020
48 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634866657 ·
Illusztrálta: Tankó Béla

Sicc könyvek:

Sicc Afrikában / Sicc a slamasztikában / Sicc Meseországban / Sicc az iskolában / Sicc a hóban / Sicc a cirkuszban / Sicc a vadonban / Sicc / Sicc a Szaharában / Sicc – Aranykönyv / Sicc kalandjai

MEGRENDELÉSI LINK / MOLY / GOODREADS

Életkori ajánlás: 3 éves kortól

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

 

Azért olvastam el, mert az én életemből eddig kimaradtak a Sicc-történetek, de mivel minden körülöttem élőnek felcsillan a szeme, amikor szóba kerül ez a nóziját mindenbe beleütő macska, kíváncsi lettem a meséire...


 

Szerintem...

 

Ez a retro stílusú borító bizony nem egy, de 9 pár oldalas mesét rejt, amelyek főszereplője egy fekete-fehér macska, Sicc, aki igyekszik mindenkinek a kedvére tenni, mindenütt igazságot tenni. Néha jól teszi, hogy beleüti a dolgát mások dolgába, ám akad a könyvben olyan mese is, ahol pórul jár. 

Körülbelül a történetek fele télies / havas, ami csak azért okozott egy pici csalódást, mert azt gondoltam, hogy a Sicc a hóban egy téli meséket magába foglaló könyvecske, de annyira édesek a nem havas sztorik, hogy hamar túllendültem a csalódottságomon. Mindegyik történet rímes verses mese, amelyek általában vicces félreértéseket és szórakoztató kalamajkákat mesélnek el egy nagyon cuki cica főszereplésével! A röpke történeteket mindegyike valami humoros csattanóval vagy megható happy enddel végződik, de egytől-egyig pörgősek és aranyosak. [Rendben, némelyiknek van némi szomorú beütése, ilyen például az éhező jegesmedve vagy a kecske, aki eléggé beüti a fejét, amikor Sicc átveri a tükörrel. Ezek a sztorik tetszettek nekem a legkevésbé egyébként.] 


 

Azt gondoltam, hogy könnyű lesz kedvencet választanom, de a verses mesék többségét nagyon bírtam - felnőtt létemre. [Most sajnos a covid miatt elmaradnak a felolvasások a barátnők törpéinek, mert a távolmaradásunkkal igyekszünk egymásra vigyázni. Szóval kivételesen nem volt kontrollcsoportom, leszámítva édesanyámat, aki szintén egy csillogó szemű, Sicc-rajongó kiskora óta!] 

Szerettem a hóemberes történetet, ahol Sicc és az elefánt barátja, Trombi hazaviszik a hóembert, hogy ne fagyoskodjon az utcán. (Sejtjük a sztori végét, ugye?) És odáig voltam a bűvészköpenyes meséért is, aminek a kisfilmjét be is linkeltem lejjebb! Talán a legjobban a síugrós és a Télapós Sicc mesék tetszettek, mert ezek voltak a legbájosabbak mind közül.


 

Összességében

 

Nem gondoltam, hogy ennyire édesek ezek a röpke verses mesék, vagy hogy egy néhány versszakos mesét ennyire szórakoztatóan is meg lehet írni. Sajnálom, hogy nem korábban találkoztam ezzel a néha butus, máskor leleményes, de mindig bájos és segítőkész macskával. Ugyanakkor azt gondolom, hogy felnőttként se késő megismerkedni vele, kortól függetlenül szórakoztatóak Sicc kalandjai. Ráadásul Kálmán Jenő rövid történeteit csodásan egészítik ki Tankó Béla kedves rajzai.

 

Különlegesség: Sicc mesék


 

 

Kedvcsináló idézetek:

Eszébe jutott a cirkusz,

s számtalan ragyogó nap:

Sicc a cirkuszba szegődött

a bűvészhez tanulónak.


Vizsgálta a bűvészköpenyt:

- Biz' ez kopott, gyűrött, talmi. - 

S szaladt vele ügybuzgón

a szabóhoz kivasalni.


Nézegette a szabó is:

- Ide vasaló és tű kell! -

Ám nyulakkal s galambokkal

lett tele a műhely.


- Most majd nem kell megbámulnod

fagyos éjszakán a holdat -

mondta Sicc, s a boldogságtól

ő és Trombi majd elolvadt.


Van úgy, hogy a legjobb szándék

sem segít a szenvedésen,

ők csak majdnem olvadtak el,

de a hóember - egészen.

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek Tankó Béla illusztrációi!

Illusztrált mesék Pinterest tábla.

Sicc a hóban a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★

 

Egy igazi retró meseturnéval készültünk nektek, melynek főhőse nem más, mint a sokunk számára ismert és szeretett Sicc, Kálmán Jenő népszerű macskája. A Sicc a hóban című kötetben különféle téli kalandokban vehetünk részt, melyek különösen aktuálisak így decemberben. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott három példány egyikét!

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban további híres, könyves macskák nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, amelyen macska szerepel, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a szerző nevét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



 

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése