2020. december 16., szerda



Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob | Blogturné Klub ajánló

 

 

A Mikulás úgy ugrált, akár egy kenguru, végül jól beütötte a fejét az egyik födémgerendába. Szerencsére egy ládányi plüss dinoszauruszra esett.

- Nem esett bajod, Mikulás? – kérdezte aggódva Nóra és Vili.

A Mikulás először óvatosan megmozgatta a nagylábujját, majd a kicsit.

- Azt hiszem, minden rendben – felelte. Eközben egy elemes tirannoszaurusz lopakodott mögé, és beleharapott a fenekébe.

- Aú! – jajdult fel. – Ez azért fájt! – mondta nevetve.

 




Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?

A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?

A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

 

Könyv információk:

 

Kolibri, Budapest, 2020

46 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634377139 ·

Fordította: Kovács Ottilia

MEGRENDELÉSI LINK

MOLY

GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el...?

Imádom a karácsonyi meséket! (És beleszerettem a borítójába.)

 

Szerintem...

 

Ki nem gondolkodott már azon, hogy mitévő a Mikulás, amikor nem tudja kitalálni, hogy mit ábrázol a neki küldött rajzolt kívánság? Őszintén szólva, nekem már eszembe jutott ez fiatalabb koromban, és mivel tudtam magamról, hogy csúnyán rajzolok, mindig anyummal írattam meg a neki szánt leveleket. Erre 25-28 évvel később rátalálok egy mesére, aminek az egyik szála éppen erről szól: a Mikulás karácsonyi kívánságokkal teli zsákja alján találnak egy elsárgult rajzot.

Ez a képrejtvénynek is nevezhető rajz egy Bikfic nevű kisgyerek rajza arról, hogy mit szeretne kapni a Mikulástól, ám mivel ő maga elég tanácstalan, elviszi a levelet a mestermanókhoz. Sajnos mindegyik mestermanó olyasmit lát bele a képrejtvénybe, ami az ő felségterületéhez tartozik! Az asztalos- és játékműhely mestermanója repülőgépet lát a rajzon, míg a szövő- és kötőműhely vezetője sarkifény-mintás pulóvert, és így tovább… A Mikulás úgy dönt, hogy mindegyik műhely elkészítheti a saját ajándékát, és majd a végén eldöntik, mi lesz Bikfic ajándékával.


 

Eközben fura hangokat hallanak Mikulásfalva lakói, amelyeket mindenféle szerencsétlenségek követnek. Míg Mikulásanyó Mikulás egészségéért aggódik, addig a főszakácsmanó konyhájában a cukor borssá változik, a cukorkagyártók legújabb cukorkakészítő gépe elromlik, de még a számítógépzseni gépét is megfertőzi valami vírus. Vajon ez a rengeteg balszerencsés véletlen milyen hatással lesz a Karácsonyra és Mikulásfalva lakóira?


 

A történet egyszerűen imádnivaló. Nagyon hangulatos, szerethető karaktereket felvonultató, épp élvezhetően titokzatos és csavaros, mégis a végéig izgalmas. Habár nem olvastam korábban Mauri Kunnastól, örömmel láttam, hogy akadnak még magyarul megjelent mesekönyvei. Nagyon szimpatikus volt az író stílusa, jól szórakoztam olvasás közben, ezért biztos, hogy fogok még tőle olvasni.

Habár odáig voltam ezért a fordulatokban gazdag, humoros és végtelenül tündéri meséért, muszáj kiemelnem, hogy a rajzok is frenetikusak egytől-egyig! Rengeteg bogarásznivaló van mindegyik oldalon. Szinte mindenütt felbukkan Pók Pedró, akit már a könyv eleji rövid bemutatkozásoknál megismerünk (és megtudjuk róla, hogy saját bevallása szerint előző életében bengáli tigris volt), de minden kép él: tele van macskákkal, egerekkel, manókkal, játékokkal és mindenféle apróságokkal. Egyébként nagyon kedves gondolat az írótól, hogy az első két oldalt a főbb szereplők bemutatásának szenteli, középpontban a Mikulással és Mikulásanyóval (de bemutatkozik pár mestermanó is).

 

Mondjuk nem tudom eldönteni, hogy hasznos információ-e számomra, hogy a cukorkakészítő mestermanónak csak egy foga van, és az is gyakran fáj, illetve székrekedéses, de mindenesetre vicces extra töltet a meséhez, ahogy az is, hogy az írnok mestermanónak nem csak a kedvenc étele a kolbász meg a hurka, de a hobbija is! Tetszett az is, hogy még a mese kezdete előtt kapunk egy színes térképet arról, hogy mi hol helyezkedik el Mikulásfalván!


 

Összességében

 

Nagyon szép, igényes kiadású könyv, aminek a borítójára figyeltem fel először. Már a borító színvilága magával ragadott, de a könyvben található részletgazdag, a végletekig aranyos karaktereket bemutató illusztrációk abszolút a szívem csücskei lettek. A képek bogarászása miatt meglepően sokáig tartott elolvasni a történetet, ami egyébként rendkívül élvezetes! Végig fenntartotta az érdeklődésem, hogy mit ábrázol a karácsonyi képrejtvény, miért romlik el minden Mikulásfalván és mi a helyzet a fura hangokkal. Szórakoztató, bájos karácsonyi mese – tökéletes olvasmány Karácsony környékén!

 

Értékelés: 5


 

Különlegesség:

A mesének létezik egy rajzfilm változata is, ami legalább annyira édes, mint a könyvverzió! (Online is elérhető. Például megtekinthető a Mesekincstárnál.)

 

Ajánlás: szerintem kortól függetlenül bárkinek maradandó élményt fog okozni, de nyilván egy aprónépet az ölbe fogva az igazi. (Még mindig hiányzik a kontrollcsoportom,  szóval max a plüssmackóimnak tudtam volna felolvasni, de eltekintettek ettől.)


 

Kedvcsináló idézetek:

– Ezeket a hintalovakat nemrég készítettük, még kissé vadak. Így nem küldhetjük el őket a gyerekeknek. Előbb meg kell szelídítenem valamennyit – magyarázta Fúró Feró miközben leverte a fűrészport a nadrágjáról.

- Csináljunk Mikulás alakú csokoládébonbont! – javasolta Vili. – És legyen jó nagy!

(…)

A gépből bugyborékoló hangok törtek elő, aztán PLACCS – a csőből legalább egy vödörnyi folyékony csoki lövellt ki, mégpedig egyenesen a meghökkent Mikulásra.

- Nos, úgy tűnik, a gépem legalább működik – állapította meg Vidor, miután minden elcsendesedett. – Látott már valaki ennél nagyobb csokimikulást?

 

★ ★ ★ ★ ★

A képek Mauri Kunnas illusztrációi!

Illusztrált mesék Pinterest tábla.

Joulupukki ja noitarumpu a GoodReadsen.

★ ★ ★ ★ ★ 


Idén karácsonykor ismét Mikulásfalván kalandozhatunk, a Kolibri Kiadó jóvoltából ugyanis új kiadásban jelenik meg Mauri Kunnas már-már klasszikus meséje, a Mikulás és a varázsdob. Az izgalmas karácsonyi mesekönyvet ráadásul te is megnyerheted, ha követed a blogturnénkat, és velünk játszol! 

 


Nyereményjáték:

 

Mivel a Mikulás és a varázsdob című könyvből mesefilm is készült, ezért mostani játékunkban karácsonyi témájú mesefilmeket gyűjtöttünk össze, ezeket kell felismernetek egy-egy képkocka alapján. Ha sikerült rájönnötök, hogy melyik meséből vágtuk ki a képet, akkor már csak be kell írnotok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

12. 16. Hagyjatok! Olvasok!

12. 17. Sorok között

12. 18. Könyv és más

12. 19. Readinspo

12. 20. Nem félünk a könyvektől

12. 21. Utószó

12. 22. Veronika’s Reader Feeder

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése