2020. augusztus 30., vasárnap



Rácz-Stefán Tibor: Kapcsolatpróba (Szállj a dallal! 2.)

  

Köszönet a recenziós példányért a Könyvmolyképző kiadónak!

(Honlap / Facebook / Moly)

 

 

Van, amit nem lehet pénzen megvásárolni, és annak van igazán értéke.

A barátság és a szerelem pedig megfizethetetlen...

 




Te képes vagy megnyitni a szíved?

Hanna azt hitte, megtalálta a tökéletes srácot. De miközben a barátaival az énekverseny következő megmérettetésére készülnek, a lánynak másvalakin jár az esze: Mátén, a rosszfiún, aki egyre kedvesebb hozzá…

Kiderülhet, hogy mégsem az a nagy Ő, akit álmaid pasijának hittél?

Máté nagy lehetőséget kap: egy újabb műtéttel ugyanúgy zongorázhatna, mint régen, feltéve, hogy nem bénul le a keze az operáció következtében… Megéri mindent kockáztatni az álmaidért?

Dávid és Áron most külön utakon járva próbálják legyőzni a démonaikat: Áron a cukorbetegségével és az identitásával küzd, míg Dávid a teste gyengeségével.

Elég erősek lesznek ahhoz, hogy az első szerelem az utolsó maradjon?

Xiara már nem az a magabiztos, népszerű lány, aki egykor volt. Társai kiközösítik, és retteg attól, hogy a múlt tönkreteheti a megújult kapcsolatot a szüleivel.

A tánc és a barátai szeretete elég erőt ad neki ahhoz, hogy elfogadja önmagát?

Az öt barát továbbra is egymás mellett áll, és a zenei vetélkedő következő fordulójára készülve küzdenek az álmaikért.

Van egy pont, amikor a szerelem lehet az egyetlen megoldás.

Kövesd a szíved dallamát!


Könyv információk:

 

 

Eredeti megjelenés éve: 2018

Könyvmolyképző, 2018

382 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634575412

Rácz-Stefán Tibor könyvei:

 

Fogadj el!

Túl szép

Élni akarok!

Pokolba a jópasikkal!

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Kapcsolatpróba (Szállj a dallal 2.)

 

MEGRENDELÉSI LINK / OLVASS BELE / MOLY.HU / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Enyhe spoiler az első részére!

A történetről…

 

A hétvégi kollégium megmenekült, miután a kis csapat megnyerte a helyi fordulót, de a verseny folytatódik, és ez - illetve a személyes problémáik - egyre több nyomást helyez a barátokra. Hanna a számára tökéletes kocka srác, Patrik és a néha lobbanékony, sokszor gúnyos, de kedves Máté között őrlődik, miközben a megyei fordulóra készül. Xiara visszatalált a szüleihez, de elidegenedik a lányoktól a koliban, akik megsértődnek a netre kikerült esszéje miatt, amiben arról ír, hogy mennyire haragszik azokra, akik a háta mögött lenézik a bőrszíne miatt. Dávid és Áron útjai elválnak, mert mindkét fiúnak a saját betegségével kell megküzdenie. Máté pedig lehetőséget kap arra, hogy újra igazi darabokat zongorázhasson anélkül, hogy remegne a keze…

  

 

Szerintem…

 

A történet ott folytatódik, ahol az első rész véget ért, és annyira tökéletes folytatása a Mikrofonpróbának mind színvonalában, mind drámaiságában, mintha egy két részben kiadott vastagabb regény második felét olvastam volna. Persze nem lepődtem meg ezen, mert már ismerem az író stílusát (végülis az összes eddig megjelent regényét olvastam már). Van, amit kétszer, mint ennek a kétrészes sorozatnak a könyveit, és elmondhatom, hogy irtó jól esett a Mikrofonpróba után a Kapcsolatpróbát is újraolvasni az ajánló megírása előtt.

  

 

Akárcsak az első részben, most is az öt barát szemszögét olvasva haladunk előre a sztoriban, velük együtt keveredünk félreértésekbe, maradunk magunkra, kezdünk el reménykedni, és bizony velük együtt igyekszünk minél jobban kijönni a tré helyezetekből. Xiara szülei felengednek, ám a lány eltitkolja előlük, hogy írt egy esszét arról, hogy nem érzi jól magát a bőrében kínai magyarként… Dávid küzd az étkezési zavarával és a gyengeségével, részben emiatt szakít Áronnal, és megpróbálja egy edző segítségével helyrehozni önmagát. Áron egy jobb élet lehetőségét szalasztja el majdnem a szerelem miatt, ám miután Dávid szakít vele fel van adva neki a lecke, hogy mihez kezdjen a „szabadságával”. Máté megtudja, hogy a sérülése műthető, és a sikeres műtét után újra a zenének élhetne, de sajnos a Xiara és Hanna számít rá az újabb fordulóban is. Hanna szíve fáj a barátaiért, de megvan a maga baja Patrikkal, a zenei vetélkedővel, az exlegjobb barátnőjével, hogy arról ne beszéljünk, vajon mit érez Máté iránt? 

 

 

Nagyon szerettem a folytatást, mert a fiatalok tovább haladtak azon az úton, ami önmaguk jobb megismeréséhez, a szeretteikhez való visszataláláshoz, a lelki és testi gondjaik megoldásához vezettek. Szeretem, amikor értelmi és érzelmi szinten is érzékelhető fejlődés van egy YA-regényben, főleg ha e mellett a főszereplők többnyire jó példát mutatnak az olvasóiknak. (Oké, itt nem arról beszélek, hogy be kell valakit borítani, mert beszólt. Ld. első rész.)

 

 

„Ez nem arról szól, hogy ki a jobb vagy a rosszabb. Nem rossz választás az, ha egy fiút szeret. Az lenne a hibás döntés, ha csak azért szeretne egy lányt, mert ez a társadalmilag elfogadott, és nem azért, mert ezt akarja.”

 

 

Érdekes színt vitt a történetbe Rajmund, akit az első részben úgy ismertünk meg, mint egy homofób roma srácot, aki lépten-nyomon beleköt a lányos alkatú, hosszabb hajú Dávidba, majd összeverekedik Áronnal és Mátéval, amikor azok bevédik a fiút. Nem mondhatnám, hogy túlságosan megkedveltem Rajmundot, de csak a második részben értettem meg, hogy ő is csak egy fiatal, akinek megvannak a maga rossz élményei, traumái, amiket képtelen egyedül feldolgozni. Szerettem, hogy Xiara korrepetálása és az új forduló (no spoiler) miatt jobban megismerhettem a fiút. Nem lett a kedvencem, de élveztem a beszélgetéseit a táncoslánnyal.

  

Persze ahogy már említettem: méltó folytatása az első résznek, így se a zene*, se a tánc, se az izgalom, se a dráma nem hiányozhat a történetből. Maga a cselekmény néhol kiszámítható volt, de akadtak nagyobb fordulatok, amikor csak lestem, hogy nem minden sült el tökéletesen. Ez a regény valóságos: nem minden szép és jó, küzdenünk kell a jobb önmagunkért, a céljaink eléréséért és a szeretteinkért, és néha még így sem jön össze minden. Ritkán mondok ilyet, de kifejezetten szerettem, hogy nem lett full happy end mindenki története. *(Jobban tetszettek a zenék, amik ebben a könyvben voltak.)

Tulajdonképpen ez egy tökéletes YA-duológia második része, minden megvan benne, ami kell, hogy a karakterfejlődéseket ne említsem. Borzongató volt a fiatalok gondolatait olvasni, és visszaemlékezni arra, hogy épp olyan tanácstalan, elveszett, magányos voltam egy-egy nagyobb döntés meghozása előtt az ő korukban, mint ők. Valóságos, minden ízében ütős történet a fiatalságról és a kamaszkorról – nem csak fiataloknak. 

 

 

Összességében

 

Mindkét részt szerettem olvasni, mert olyan tökéletesek együtt, mintha egy nagyon vastag könyvet olvastam volna. Habár Hanna és Máté párosa volt a kedvencem, mégis azt kell, hogy mondjam, mindegyikük sztoriját imádtam olvasni – akkor is, amikor „körömlerágósan” aggódtam értük a (szerintem) rossz döntésük miatt! Élvezetes volt mind a saját démonjaival küzdő Rajmundról, mind a lövöldözést túlélő, de önmagát „eladó” Katáról egy kicsit többet megtudni, de mindkét szál egy picit szíven is ütött…

 

Kedvenc rész? Nyilván a karácsonyi! (Persze a befejezés se volt piskóta!)

Mélypont? Amikor Patrick a YA-regényeket szemétnek nevezi… (Szívesen bevertem volna neki, amúgy se volt szimpatikus...)

Ó, és az utolsó pillanatig #TEAMMÁTÉ ;)

 

Értékelés: 5*

*Újraolvasósan jó!

 

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szeretne egy erőteljes, drámai fordulatokban gazdag YA-duológiát olvasni. (Komolyan legyen mindkét rész kéznél, ha belevágsz!)

 

Zenék a könyvben:

 

 

 

Kedvcsináló idézetek:

v 

– Tudod, miért utálom a gondolkodásmódod?

– Hallgatlak. – A fiú karba teszi a kezét, és olyan fensőbbséges pillantással mered a lányra, ami láttán Hanna csak még idegesebbé válik.

– Mindenkit lenézel, aki mást szeret, mint te. Azt hiszed, csak az a jó, amit te annak tartasz, ami bekerül az istenített szűk körbe. Miközben fel sem fogod, hogy mennyi jó könyv létezik még. – Hanna a fiú elé tartja az Aristotle és Dante a világmindenség nyomábant.

– Lehet, hogy tetszene neked. De az esélyt se adod meg neki, mert sznob vagy, és mert ez egy Young Adult-könyv.

(Hanna)

v 

– Oké, vetkőzz, ma idebent edzünk.

– Ez mit jelent pontosan?

– Ó, nem azt, amit szeretnéd – nevet fel Félix, és megjelenik egy aprócska ránc a szeme sarkában. – A nadrágod és a pólód bőven maradhat. De amúgy párszor a földre küldelek, és olyan nyögéseket csiholok ki belőled, amilyeneket még soha senki.

– Most röhögnöm kéne? – vonja fel Dávid a szemöldökét.

Félix magabiztos vigyort villant a fiúra.

(Dávid)

v 

Naomi elképedt arccal mered rá.

– Az a fiú, akinek a képét a telefonodon láttam... – szólal meg a lány. – Te buzi vagy?

(…)

– Egy fiút szeretek – mondja végül Áron. – Nem tudom, hogy ez buzivá tesz-e. Egyszerűen szerelmes vagyok.

(Áron)

v v v v v

A képek a következő Pinterest táblákról származnak:

Szállj a dallal! duológia + LGBTQ

v v v v v

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése