2020. augusztus 8., szombat



Mats Strandberg: Amíg élünk | Blogturné Klub ajánló

  

 

(…) én csak nézem a közönséget. Az énekest. A dobost. Mindenkinek megvannak a maga tapasztalatai, emlékei, reményei, félelmei, képzettársításai. Stina azt mondaná: lelke. Én meg azt, hogy mindenkiben egy külön kis világ van.

Amikor az üstökös becsapódik, nem csak egy világ pusztul el. Hanem közel nyolcmilliárd.

 


Fülszöveg:

A felnőttkor küszöbén állsz, ragyogó nyár van, és látszólag minden olyan, mint máskor. De tudod, hogy közeledik a katasztrófa. Négy hét és öt nap múlva egy üstökös csapódik a Földbe, amit senki sem fog túlélni. Elvégezték az utolsó számításokat, nem maradt semmi kétség.

Mihez kezdesz a hátralévő időddel? Kivel szeretnéd tölteni az utolsó pillanatokat? Milyen érzés percre pontosan tudni, hogy mikor halsz meg? Mennyit ér egy emberélet ilyen körülmények között? 


Az Amíg élünk története egy olyan világban játszódik, amelynek meg vannak számlálva a napjai. A főszereplője két magányos tinédzser, akiket egy tragédia hoz össze. De vajon választ kapnak a kérdéseikre, mielőtt elfehéredik az ég, és elpárolognak a tengerek?

  

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Slutet

Eredeti megjelenés éve: 2018

 

Animus, Budapest, 2020

408 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633247402 ·

Fordította: Dobosi Beáta

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

BELEOLVASÓ

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

 

Miért figyeltem fel a regényre?

YA disztópia egy olyan svéd szerzőtől, akivel már régóta szemezek az Engelsfors-trilógiája miatt? Naná! Amint megláttam, hogy érkezik magyarul, azonnal ment is várólistámra. (Plusz izgatta a fantáziám, hogy milyen lehet a világvége utolsó pár hetét megélni az író szerint.)

 


A történetről…

 

Május 27-én bejelentik, hogy a Földnek már csak három és fél hónapja van hátra, mert elkerülhetetlenül belé fog csapódni egy eddig fel nem fedezett / meg nem látott üstökös. A regénynek két kamasz főszereplője van: Simon, akivel nap nap után együtt haladunk a világvége felé, és Lucinda, aki naplószerűen ír a TellUs-ba, ami egy program, ami az űrbe közvetíti a különféle naplókat, beszámolókat és élménybeszámolókat, hátha egyszer egy idegen létforma elolvashatja majd… Maga a történet Négy héttel és öt nappal a világvége előtt kezdődik (a dőlt betűs rész az első fejezet címe, és a továbbiakban is így haladunk előre az időben), és az utolsó napig tart. Habár elsőre laposnak tűnhet egy sztori, amiben napról napra közeledünk a világvégéhez, relatíve sok érdekes mellékszál van, amelyek segítenek abban, hogy minél nagyobb rálátást kapjunk arra, hogyan hat a közeledő üstökön az emberekre.

 

 

„Meghalt. Örökre elment. Azt mondják, mások emlékezetében tovább élünk, de kevesebb mint három hét múlva már senki sem lesz, aki emlékezhetne rá. A halál még sosem volt ilyen végleges.

 

 

Szerintem…

 

Megkapó, érdekes elgondolású történet, ami elsőre nem tűnik túl izgalmasnak vagy fordulatokban gazdagnak - Hiszen sejtjük, mi lesz a vége, nemdebár? -, de az egész annyira emberi és elgondolkodtató, hogy megbocsátottam neki az unalmasabb részeit. A történet tulajdonképpen egyszerű, és lehetne akár az is a regény címe, hogy „Gyilkosság világvége előtt” (amúgy van egy ilyen című könyv már), hiszen nagyrészt Simon exnőjének és Lucinda exlegjobb barátnőjének, Tildának a gyilkosát keresik főszereplőink. Engem nem igazán érdekelt, hogy mi történt Tildával, mert egy végtelenül unszimpatikus csajt ismertem meg a többiek elbeszéléséből. Tilda versenyszerűen úszott (és fantasztikus volt) Lucindával együtt, aki a rák miatt abbahagyta, és megszakította a kapcsolatát a régi barátaival. Ekkortájt tűnt fel Simon, akivel csodás párt alkottak, és minden happy volt, amíg meg nem érkezett a Foxworth üstökös híre, amikor is Tilda nem tudott mit kezdeni magával. Folyamatosan drogozott, pasizott, piált és partizott, plusz lerázta az összes barátját. Persze Simon a legfőbb gyanúsított, hiszen eléggé kiakadt, miután Tilda kidobta és minden más pasit megmászott.

 

Simon egy eltévelyedett, magába zuhant srác, aki szintén elvesztette a talpa alól a talajt, és ő is a bulizásba menekült, hogy ne kelljen otthon lennie elvált, de az üstökös miatt ismét összeköltözött anyukáival, és a kissé megzakkant, terhes nővérével, Emmával. Mégse gyanúsítottam egy pillanatig se Simont, mert ő valahogy nem tűnt számomra gyilkos típusnak... Érdekes volt, ahogy lassacskán összeismerkedtek Lucindával, a „rákos lánnyal”, aki eltűnt a térképről a diagnózisa után. Tetszett, hogy összefogtak, hogy kiderítsék, vajon ki művelte ezt Tildával! Jobban szerettem a közös (beszélgetős) részeiket, mint magát a nyomozást vagy a gyanúsítottak után rohangálásukat. Lucinda is nagyon szimpatikus, kedvelhető karakter, és teljesen azonosulni tudtam a gondolataival. (Ld. az idézeteknél lent az elsőt!)  


KÖTELEZŐ olvasmánnyá tenném ezt a regényt, mert zseniális! Oké, nem a sztorija. A sztori igazából csak elment, de számomra mindent vitt a rengeteg gondolkodásra ösztönző apróság, amit elrejtett benne az író. Mit tennénk, ha tudnánk, hogy úgyis végünk pár héten belül? Feladnánk a magunkra erőltetett normákat, és nekiállnánk igazán élni? Ledobálnánk az álarcainkat, felvállalnánk önmagunkat, és megkeresnénk a saját társaságunkat? Piálni, drogozni, dohányozni, szexelni, bulizni kezdenénk? Várnánk csendben a véget, miközben minden pillanatunkat a családunkkal együtt töltjük? Önkéntes munkát végeznénk, hogy ne álljon le teljesen a világ az utolsó pár hétre? Megtalálnánk a hitünket, belépnénk egy szektába vagy buzgón templomba kezdenénk járni? Amióta befejeztem a könyvet, azóta azon kattog az agyam, hogy vajon átmennék-e önpusztítóba, megtenném-e a régóta tervezett dolgaim vagy maradnék otthon, és továbbra is locsolgatnám a virágaimat, „mert hervadt virágok nélkül is elég lehangoló ez az egész” világvége?

 

Ráadásul kamaszoknak szól kamaszokról, ezért külön jó, hogy bele van csempészve pár kemény gondolat, amit igazán bele kellene sulykolni a fiatalok fejébe. Például az, hogy miért teszünk a Földünkre, miért hagyjuk, hogy kizsákmányolják? Miért hagyjuk, hogy ember és ember között egy képzeletbeli országhatár különbséget tegyen? Miért nem támogatjuk azokat, akik nehezen fogadják el önmagukat, a vonzódásukat vagy a gondjaikat? Miért nem támogatjuk egymást? Miért nem tudunk úgy élni, hogy ne bánjunk meg semmit, és mégse ártsunk másoknak?

 


Összességében

 

Habár csak egy sima világvége előtti gyilkosságot kinyomozós YA-regénynek tűnhet, ez a regény sokkal több ennél. Tele van félelemmel, megbánással, pánikkal, hittel, szeretettel, megkönnyebbüléssel, önelfogadással, haraggal, szorongással, vallással... Elgondolkodtató, mégis realista leírása annak, hogy milyen lehet megélni egy közeledő világvégét. Elhittem. És azt hiszem, hogy körülbelül akkor tört össze igazán a szívem, amikor az egyik főszereplő megtalálja a 11 éves kishúga bakancslistáját, amin olyan kis dolgok szerepelnek, mint még egy családi karácsonyozás…

Talán Lucinda részeit szerettem jobban, mert kibeszél az olvasóhoz, akit egy TellUst hallgató/olvasó idegen lényként képzel el... Jó kis ötlet volt ez a megoldás!

 

Értékelés: 4

 


Kedvcsináló idézetek:

A betegségben nem a halálfélelem volt a legrosszabb. Hanem a tudat, hogy mennyi mindenről lemaradok. A Föld tovább fog forogni, az évszakok tovább fognak változni. Nélkülem. Nem fogom tudni, mi lesz Mirandából, amikor felnő, nem leszek ott, amikor valamit együtt csinálnak apával, nem leszek szerelmes, nem hallom az új zenéket, nem fogom megtudni, hogy érnek véget a kedvenc sorozataim. És egy kis részem, egy kis, ellenszenves részem most azt gondolja: „Így már nem veszítek semmit. Látni fogom, hogy ér véget.”

Na, igen. Ez egyfajta megkönnyebbülés.

- Így utólag nem is értem, miért nem tettünk meg mindent, hogy megmentsük a Földet – mondja Lucinda. – Miért vacakoltunk minden mással? Lehet, hogy sikerült volna, ha elhatározzuk. Fel kellett volna lázadnunk azok ellen, akik tönkretették a bolygót, hogy még több pénzt keressenek.

A mi világunkban sokan egy dajkamesében hisznek, amely tele van lyukakkal meg ellentmondásokkal, és amelyet évezredekkel ezelőtt írtak. A főhőse, Isten gyakran úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett hároméves, aki bosszút áll, amikor az emberek nem az akarata szerint cselekszenek, vagy nem szeretik eléggé.

Mondtam már, hogy Simon egyik anyukája pap? A pap olyan ember, aki megtanulja, hogy mi áll ebben a dajkamesében. Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleménye a Foxworthről. Vállat von, és azt mondja: „Isten útjai kifürkészhetetlenek”? A keresztények ezt szokták mondani, ha az istenük idiótán viselkedik. És most egyéni rekordot döntött.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Amíg ​élünk by Mats Strandberg Pinterest tábla

Slutet borítók a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Mit tennél, ha kiderülne, hogy egy hónap múlva elpusztul a Föld, és rajta minden élet? Mats Strandberg új regénye, az Amíg élünk épp ezzel a kérdéssel foglalkozik, ugyanis főszereplői a világvégével kénytelenek szembenézni, és közben azon igyekeznek, hogy megoldják a függőben lévő ügyeiket, még mielőtt túl késő lenne. A svéd szerző különleges hangulatú regényét az Animus kiadó hozta el magyarul, és ha bloggereinkkel tartasz, te is megnyerheted a könyv egy példányát!

  

 

Nyereményjáték:

 

Mind könyvekben, mind filmekben számtalanszor láthattuk már, ahogy elpusztul a világ, ezért a mostani játékunkban olyan könyveket kell felismerned, melyek témája a világvége, és bár más módon, de mindegyikben komoly veszély fenyegeti a bolygónkat. Minden állomáson találni fogsz egy rövid leírást, és a feladatod az lesz, hogy kitaláld, melyik regényre gondoltunk, majd a megoldást írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

A magyar író tollából származó disztópiában egy zombiapokalipszis tizedelte meg a népességet, olyannyira, hogy főszereplőnk úgy gondolja, ő az egyetlen élő ember a Földön, és már csak a magazinjai adnak neki némi szórakozást. Amikor azonban váratlanul megjelenik egy idegen, a lánynak el kell gondolkodnia, hogy feladja-e a viszonylagos biztonságát azért, hogy újra emberek közé kerüljön.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08. 04. Utószó

08. 06. Flora the Sweaterist

08. 08. Hagyjatok! Olvasok!

08. 10. Könyv és más


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése