2020. augusztus 22., szombat



Beth O'Leary: Otthoncsere | Blogturné Klub ajánló

  

 

– És tévedett már valaha is a nagymamád? Tudod, mindnyájan teljesen beleszerettünk, még Fitz is – meséli Martha. – Azt tervezem, hogy szerzek egy olyan csuklószorítót, ami a kilencvenes években volt nagy divat, de az enyémen az fog állni: „Mit tenne Eileen Cotton?”

 


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

Leena túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.

Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.

Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

 

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Switch

Eredeti megjelenés éve: 2020

 

General Press, Budapest, 2020

412 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634524199 ·

Fordította: Fügedi Tímea

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a regényre?

 

Az egyik kedvenc „sokszornézős” filmem a Holiday (2006), amiben két szingli nő otthont, és picit életet is cserél. Mind a ketten menekülnek a megoldásra váró problémáik elől, szeretnének egy kicsit átkapcsolni egy másik életre, és persze akarva-akaratlanul rájuk talál a szerelem és megoldódnak a gondok is. Nos, azért vetettem szemet az Otthoncsere című regényre, mert már a Holidaynél is bejött ez az élettér-csere dolog.

 


A történetről…

 

Adott egy fiatal, filigrán nő, aki vezető tanácsadó egy londoni cégnél, egy menő, designer bútorokkal berendezett lakásban él a lakótársaival, és olyan trauma érte, amit nem hogy képtelen feldolgozni, de néha pánikrohamai is vannak. Sajnos amikor egy megbeszélésen omlik össze, akkor elküldik 2 hónap fizetett szabadságra. Leena Cotton úgy dönt, hogy ha már így alakult, meglátogatja 79 éves nagymamáját, Eileent, aki egy yorkshire dales-i kis faluban lakik. Eileen Cotton tetterős, tele van programokkal, mondhatni ő a szíve-lelke Hamleigh-in-Harksdale-nek, de csélcsap férje költözése után se szeretne magányosan élni. Persze a szomszédságot túl jól ismeri, így hamar belemegy Leena ajánlatába, hogy cseréljenek életet! Míg Leena pihen és elvégzi a nagymamája teendőit Hamleighben, addig az idős nő Londonba költözik és a lány lakótársai segítségével elmerül az online társkeresés világában.

 

 

„Úgy tűnik, ez a legnehezebb a családi tragédiákban. Azok az emberek, akikre a leginkább számítunk nehéz helyzetekben, nem tudnak támaszt nyújtani.

 

 

Szerintem…

 

Igazából egy könnyed, romantikus chick lit regényt vártam, de egy olyan sztorit kaptam, ami néha eléggé földhöz vágott mind a történetével, mind a mondanivalójával. A fülszöveg olvasásakor nem éreztem, hogy annyira mély, fájdalmas dolgokkal is fogunk foglalkozni, mint egy súlyos beteg szerettünk elvesztése vagy egy család szétesése... És igazából ahogy mind jobban halad előre a történet, úgy ismerkedünk meg egyre több emberrel. Eileen rájön, hogy mennyire magányosak és elszeparáltak a londoniak, így nekiáll lakóközösséget kovácsolni unokája házában, miközben aktívan társkeresőzik. Leena összeismerkedik a nagymamája barátaival, elkezd segíteni nekik mindenféle program szervezésében, de közben egyre jobban belelát az életükbe… Akad itt titokban aranyszívű öregember, erőszakos férj által terrorizált feleség, magára maradt idős nő, és akkor még ott van az édesanyja… Térjünk is rá Marianra! 

Habár a történetet Leena és Eileen (E/1) szemszögében kísérjük végig, ott van egy harmadik Cotton hölgyemény is, aki eléggé megkavarja a szálakat. Leena édesanyja és Eileen lánya, Marian szintén össze van omolva kisebbik lánya tragikus halála óta, de míg édesanyja támogatja, addig lánya szóba se áll vele, mert szerinte ő tehet Carla haláláról. Számomra ez egy eléggé torokszorító szál volt, mert elképzelni se tudom, hogy ennyire megharagudjak édesanyámra, és ennyire eltávolodjak tőle... Persze nagyon szerettem a szuper erős nagymama-unoka köteléket Eilleen és Leena között, de mindig összeszorult a gyomrom, amikor Leena és Marian találkoztak…

 


Utólag belegondolva elég laposan indult a történet, csak kapkodtam ide-oda a fejem Leena összeomlásán, Eileen környékbéli pro-kontra agglegény-listáját, aztán egy este azt vettem észre, hogy oda az éjszaka, és mindjárt vége a könyvnek. Nagyon tetszett az otthoncsere ötlete, egyszerűen imádtam a beilleszkedésükről és a barátkozásaikról olvasni. Eileen Cotton frenetikus nőszemély, szeretnék én is annyira aktív és félelmet nem ismerő lenni az ő korában. (Oké, lehet, hogy most se ártana kicsit elhagyni a komfortzónám…) Szerettem, ahogy kezeli az embereket, írja és mozgásba hozza a „projektjeit”, szóval mindenestül imádtam Leena nagymamáját. De Leena… hadd ne mondjam, hogy mennyire katasztrófa ez a lány! Beszól a nagymamája legjobb barátnőjének, tragikusan sikerül élete első kutyasétáltatása (komolyan, én csak fogtam a fejem, amikor elhagyta szegény Madzag nevű kutyust), folyton odaéget valamit a konyhában, de még az idősek bingózását is elszúrja picit. És valami elképesztő módon a legtöbb elbarmolt dologból jól jön ki, előre lép, fejlődik, és emiatt megszerettem a könyv közepére őt is! Szerintem nem is volt olyan főbb karakter, akit ne szerettem volna meg valami miatt, akiben ne lett volna benne valami kedvelhető különcség. (Oké, „hétvégente ráérek, hogy a pasid legyek” Ethant kb. az első pillanattól fogva fel akartam rúgni, de tényleg csak őt nem bírtam.)

 

Hamleigh-in-Harksdale (szerintem)

Összességében…

 

Megható, mégis szórakoztató történet, ám mivel vannak benne komolyabb problémák, így nem az a tipikus strandkönyv. Tetszett a történet, de kellett egy kis idő, amíg belerázódtam, viszont onnantól fogva faltam az oldalakat, mert nagyon élveztem Eileen és Leena idegen terepen történő kalandjairól olvasni!

Romantikus, humoros, torokszorító történet a szerelemről, a magányról, a megbocsátásról, a haragról és az időskorról. Ezzel a regénnyel szerintem egy kicsit több a jóság a világ(om)ban, jól esett olvasni.

 

Értékelés: 4,5

 

Külföldi borítók:

 


Kedvcsináló idézetek:

– Mi lenne, ha idejönnék, elvégezném helyetted az összes feladatodat, te megkapnád a lakásomat Londonban, én pedig ideköltöznék?

– Ha cserélnénk? – néz fel rám nagymama.

– Otthoncsere. Te éld ki magad Londonban! Próbálj randizgatni a nagyvárosban, keresd meg a kalandodat… idézd fel, ki voltál Wade nagypapa előtt! Én pedig ideköltözöm. Lazítok egy kicsit itt, vidéken, megpróbálom… a helyére tenni a fejemben a történteket, közben pedig odafigyelek a kis projektjeidre, meg… segítek anyának, ha szüksége van rá. Megteszek neki mindent, amit te szoktál, tudod, elintézek neki dolgokat, meg ilyenek.

– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.

– Ó, jó napot! Tod, ugye? – bukkan fel mellettünk Fitz. Kezet nyújt Todnak. – Nagyon örülök, hogy megismerhetem. Feltett szándékom, hogy ha felnövök, az leszek, ami most ön.

– Színész? – kérdezi Tod.

– Profi szerető még a hetvenes éveimben is – helyesbít Fitz.

 

✿✿✿✿✿

Otthoncsere by Beth O'Leary Pinterest tábla

The Switch borítók a GoodReadsen

✿✿✿✿✿

 

Beth O’Leary neve ismerősen csenghet, hiszen neki köszönhetjük a híres Az ágybérlő című kötetet. A General Press kiadó jóvoltából idén újabb könyv jelent meg az írónőtől, mely nem más, mint az Otthoncsere. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen egy nyereménypéldány csak rátok vár ebből az érzelmes, humoros történetből!

  

  

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunkban összeszedtünk pár információt az írónővel kapcsolatban. Minden bloggerünknél találhattok egy-egy állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis. A válaszotokat ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

IGAZ VAGY HAMIS?

Az Otthoncsere a harmadik magyarul megjelent kötete az írónőnek.

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

08. 07. - Olvasónapló

08. 10. - Csak olvass!

08. 13. - Betonka szerint a világ...

08. 16. - A Szofisztikált Macska

08. 19. - Fanni’s Library

08. 22. - Hagyjatok! Olvasok!

 


 

1 megjegyzés:

  1. Betsy tök megérdemelte azt a beszólást!! Én már előbb megtettem volna, nem vártam volna a harmadik mondatig se. :D Nem éreztem Leenát annyira bénácskának, mint te. Bár azt észre vehette volna valóban, hogy a pasija nem igazi barát alapanyag.

    VálaszTörlés