2020. augusztus 11., kedd



Lois Duncan: Stranger with my Face - A ​másik ÉN | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Te vagy az a lány, akinek olyan az arca, mint az enyém? – suttogtam.

– Én voltam itt előbb – válaszolta egy rövid nevetés kíséretében. – Neked van olyan arcod, mint nekem.

– Ki vagy te?

– Tudod te azt. Olyanok vagyunk, mint az érme két oldala. Együtt úszkáltunk, mielőtt megszülettünk volna. Nem tudtad, hogy egy napon eljövök majd érted?

 

 


A TÜKRÖN TÚL A HALÁL VÁR


Laurie Strattonnak végre mindene megvan, amire egy tizenhat éves lány vágyhat. A tökéletes nyara végén azonban új fordulatot vesznek a történések, amikor a barátja azt állítja, hogy látta őt egy másik fiúval – pedig Laurie otthon feküdt betegen. Azt ezt követő rejtélyes észlelések meggyőzik a lányt arról, hogy egy nagyon is valós személy ólálkodik körülötte…

Később kiderül, hogy ez a személy nem más, mint Laurie elveszett ikertestvére, akinek egészen másként alakult az élete, és ez keserűvé, gonosszá tette. Megtanulta, hogyan kísértheti Laurie-t, sőt egy idő után már igazi veszélyt jelent. Akar valamit Laurie-tól… Méghozzá az életét!

Hagyd égve a villanyt!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Stranger With My Face

Eredeti megjelenés éve: 1981

Könyvmolyképző, Szeged, 2020

264 oldal · puhatáblás 

ISBN: 9789634576891 

Fordította: Soponyai Alexandra Bianka

VEDD MEG!

OLVASS BELE!

MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Ha hiszitek, ha nem, én hatalmas rajongója vagyok a Stranger Things sorozatnak, ezért amikor megláttam, hogy a rajongóinak ajánlják ezt a regényt, feltettem a várólistámra. (Egyébként már olvastam az írónőtől korábban egy misztikus paranormális YA-regényt, a Sötét folyosókat, szóval nem volt előttem teljesen ismeretlen.)

 

Szerintem…

 

Szögezzük le, hogy a Stranger Things rajongók csalódni fognak, mert se Demogorgon, se Upside Down (Fejjel Lefelé?), se D&D-ző gyerekek, de még cuki, segítőkész rendőrbácsi sincs benne!

 

Történetünk főszereplője a 17 éves Laurie Stratton, aki Brighton Island északi csücskében él egy igazi szellemházban. Anyukája festő, apukája író, és van két szép, szőke kistestvére, akik szintén roppant kreatívak. Bár mind színeiben, mind kreativitásában kilóg a családból, mégis gyönyörűen, szeretetben élnek-éldegélnek – és Laurie hamarosan még egy fiúval is összejön! Aztán jönnek az aggasztó dolgok: meggyanúsítja a pasija, hogy mással találkozik. Habár a lány betegen feküdt otthon, a fiú és az egyik közös barátjuk ragaszkodik ahhoz, hogy a saját szemeikkel látták Lauriet a parton sétálni… Nem sokkal később a családtagjai, majd a barátnői is megemlítik, hogy látták itt-ott, miközben máshol volt. 


A regényt Laurie írja, ezáltal vele együtt keressük a furcsa eseményekre a válaszokat, vele együtt borzongunk meg a hirtelen lehűlő szobától, és vele együtt érezzük azt, hogy valami nagyon nem stimmel körülötte. Számomra nem volt túl ijesztő ez a regény, hiszen olvastam már nem ifjúsági horrorokat is, de szerintem a célcsoportot biztosan sikerült megborzongatnia. Jól vezeti fel az író a tükörből mosolygó másik lányt, aki felkavaró módon mintha Laurie tükörképe lenne, de aztán egy egészen sablonos megoldással oldja fel a dolgot. A regény második felét túlságosan kiszámíthatónak éreztem, nem értek váratlanul a fordulatok, de a mellékszereplők – Helen, a főszereplő barátnője és Jeff, a titokzatos, sérült arcú srác – miatt nem volt annyira élvezhetetlen.

 

EXTRA a regény végén!


A könyv végén olvasható egy interjú Lois Duncannel (Jenny Han kérdez tőle, akit szintén ismerhetnek a Vörös Pöttyös könyvek kedvelői), amit nagyon érdekesnek tartottam. Többek között megtudtam, hogy a könyv helyszínét Nantucketről mintázta, és hogy csak a regényeiben van olyan jó dolguk az íróknak, hogy csendben és békében tudnak alkotni zárt ajtó mögött. Azt írja, hogy: „Felneveltem öt lármás, követelőző gyereket, (…). Csecsemőkkel az ölemben, üvöltő hangszórók és a ketrecükből kiszabadult, a lábamon futkározó hörcsögök mellett írtam a könyveimet.” A legizgalmasabb mégis az volt számomra, hogy az író spontán módon többször asztrálisan kivetült már szélsőségesen stresszes helyzetekben!

 


Összességében

 

Jobban élveztem az író másik misztikus YA-regényét, mint ezt, holott neki ez a kedvence saját magától… Tetszett a könyv eleji borzongás a titokzatos entitás miatt, de a leginkább az Abbott család körüli szaglászást kedveltem. Habár kissé klisésnek tartom és nem éreztem túlságosan horrorisztikusnak a regényt, érdekesnek tartom a témáját, illetve bejött a kissé melankolikus hangvételű, realisztikus lezárása is. (Még jobban tetszett volna, ha van benne valami Stranger Thingsszes…)

Tulajdonképpen nagyon jó kis tinihorrort lehetne forgatni ebből a regényből, de már létezik egy 2009-es filmadaptáció, aminek csak az előzeteséig jutottam el, mert nem tetszett.)

 

Értékelés: 3,5

 

ÉRDEKESSÉG: Borítómustra, avagy a könyv külföldi borítói

 

Érdekes idézetek:

v 

Sosem fognak hinni nekem, tört rám a felismerés. Esély sem volt rá, hogy ez valaha is megváltozzon. A kreativitásuk – ahelyett, hogy elfogadóvá tette volna őket – elutasítást váltott ki belőlük. A szüleim hozzá voltak szokva ahhoz, hogy világokat építenek mások számára, és úgy alakítják ki azokat, mint a mesteremberek: tudatában annak, hogy amit megteremtenek, nem téveszthető össze a valósággal. A történetek – Meg fagyott fürdővize, Neal sárkányhordái – a képzelet szüleményei. Azzal, hogy kiléptem a játék keretei közül, és próbáltam meggyőzni őket, hogy a hihetetlen igaz lehet, megszegtem a szabályokat. 

v 

– Hadd kérdezzek valamit! – mondta Mr. Abbott. – Boldog életet él? Jó emberek a szülei?

– Nagyon jók – válaszoltam.

– Akkor hagyja abba a keresést! 

v 

Egyszer olvastam egy leírást az örökkévalóságról…

Ha létezne egy több kilométer magas gránithegy, és egy madár tízezer évente egyszer elrepülne mellette és megérintené az egyik tollával, az idő, ami alatt a hegy teljesen elkopna ettől, egyetlen töredékmásodpercet tenne ki az örökkévalóságból.

  

v v v v v

Pinterest tábla: Stranger With My Face - A másik ÉN

Stranger with My Face a GoodReads-en.

v v v v v

 

A napokban jelent meg Lois Duncan legújabb regénye, ami egy hátborzongató misztikus történet.

A másik énről a Blogtuné Klub bloggerei mesélnek, és ha szerencsés vagy, megnyerheted a regény egy példányát is!

 

  

Nyereményjáték:

 

Tudtad? Több Lois Duncan könyvből is készült adaptáció! Minden állomáson találsz egy képet az adott adaptációból, a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a címet.

 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

 


ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

08.04. - Sorok Között

08.05. - Könyv és más

08.07. - Hagyjatok! Olvasok! extra állomás

08.09. - Csak olvass!

08.11. - Hagyjatok! Olvasok!

08.13. - Sorok Között extra állomás

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése