2020. augusztus 17., hétfő



Ann Swanson: A jóga tudománya | Blogturné Klub ajánló

 ALCÍM: Kézikönyv a test és az elme tökéletes harmóniájáért

 

 

MÍTOSZROMBOLÁS

Túl öreg vagyok a jógához

 

Kutatások szerint a jógázó idősek rugalmasabbak, jobb az erőnlétük, fejlettebb az egyensúlyérzékük, illetve könnyebben végeznek el funkcionális tevékenységeket. A légzőgyakorlatokat és bármelyik ászanát gyakorolhatjuk egyéni igényeink szerint, akár egy szék, néhány tégla vagy pléd segítségével.

 


A jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

 

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.

– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.

– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.

– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

 

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:

– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?

– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?

– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?

– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?

– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?

– Hogyan működik a jógaterápia?

És megannyi további kérdés és válasz.

 

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.


Könyv információk:

Eredeti mű: Science of Yoga

Eredeti megjelenés éve: 2019

Libri, Budapest, 2020

216 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634336839 ·

Fordította: Mátics Róbert

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

ANN SWANSON

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Picit több, mint egy éve rákaptam arra, hogy jógázgatok otthon (persze az alapokat jógastúdióban sajátítottam el, nehogy lesérüljek otthon), és beleszerettem ebbe az amúgy nem könnyű sportba. Imádok jóga videókat nézni, jóga appot böngészni, jógás könyveket olvasni, de még a jógás idézeteket, mémeket is nagyon csípem, így azonnal felfigyeltem erre a jógát a tudomány felől megközelítő könyvre!

 


A kiadványról...

 

Gyönyörű, vastag lapú, gazdagon illusztrált kiadvány, de nem csupán kinézetre tetszetős, hanem felépítésében is. Kifejezetten tetszett a felépítése, holott elsőre kicsit megriadtam a 30 oldalnyi humán anatómiai oktatóanyagtól, ami megelőzi az egyes ászanák bemutatását! A könyv felépítése a következő: az író előszava (személyes, kedvelhetővé teszi Ann Swansont már az első bekezdésnél), humán anatómia, ászanák (kb. 130 oldal), majd hátul kérdések és  válaszok (kb. 30 oldal).

 


A humán anatómiai bevezető különösen izgalmas volt számomra, mert nem találkoztam még „jógáskönyvben” hasonlóval. Ann Swanson nem véletlenül nevezte el a könyvet A jóga tudományának, ugyanis abszolút tudományos vonalról közelít a jógázás és az ászanák felé! Mesél a csontrendszerről, a gerincoszlopunkról, az ízületeinkről, az izomrendszerünkről, az idegrendszerünkről, az agykérgünkről, az endokrin rendszerről, a légzőrendszerről (és a légzőgyakorlatokról) az agy változásairól (pl. a kortizolszintről, a neurogenezisről, a neuroplaszticitásról), a szív- és érrendszerünkről, a nyirokrendszerről, az emésztőrendszerünkről, a kiválasztórendszerről, és a szaporító szervrendszerünkről,  illetve minden résznél mesél arról, hogy miként fejleszti a jóga az adott területet.

 


Ezt a részt követi 30 különféle ászana bemutatása, amelyek segítenek megismerni az izmainkat és tanulmányozni önmagunkat. 4 külön részre van bontva: Ülő ászanák, Álló ászanák, Fordított testhelyzetek és Talajon végzett ászanák.  Az ÜLŐ ÁSZANÁK nyilván az ülő és térdelő pózokkal foglalkozik, mint a Tökéletes ülés (Sziddhászana), Macskapóz (Mardzsari ászana és Bitilászana) vagy a Babapóz (Balászana). Az egyensúly és testtartást javító ÁLLÓ ÁSZANÁK között olyanokkal ismerkedünk meg közelebbről, mint a Székpóz (Utkatászana), Táncospóz (Natarádzsászana) és a Háromszögtartás (Trikónászana). [Az én kedvenceim az álló ászanák! Imádok egyensúlyozni.] A nyirokrendszert aktiváló és a keringést felerősítő FORDÍTOTT TESTHELYZETŰ ÁSZANÁK között akadnak könnyebbek: Lefelé néző kutya (Adhó mukha svánászana), Hídtartás (Szétu bandhászana), és nehezebbek: Keréktartás (Úrdhva dhanurászana). Az utolsó nagy csoport a TALAJON VÉGZETT ÁSZANÁKÉ, amelyek főleg kartámaszos egyensúlyozó pózokat mutat be (amikben rettenetes vagyok). Ilyen például a Varjúpóz (Bakászana), amire szerintem még legalább 5 évig nem vállalkozom, és a Kobraállás (Bhudzsangászana), amit kifejezetten szeretek, mert jót tesz a mélyhátizmoknak.


 

Nagyon precíz és mindenre kitérő, 4 OLDALAS (!) bemutatást – Sőt, képes illusztrációt! - kapunk minden ászanánál arról, hogy az adott póz mely izmainkat működteti és nyújtja meg. Az első oldalpáron bemutatja, hogyan kell helyesen belehelyezkedni az adott pózba, milyen variációi vannak (amelyek néha könnyebbek is, mint az eredeti póz). A második oldalpáron közelebbről ismerkedünk meg az ászanával, és azzal, hogy milyen hatással van az anatómiai részben megemlített rendszereinkre! Például a Babapóznál kitér arra, hogy miért fontos a fejet nyugalmi állapotba igazítani vagy hogyan serkenti a pajzsmirigyet a Gyertyapóz. De felhívja arra is a figyelmet, hogy kerülhetők el az izomgörcsök, miért nem szabad túlságosan hátra hajtani/-ejteni a fejünket, vagy mi történik, ha túlnyújtunk…

 


A könyv vége felé jó pár oldalon mindenféle kérdések és válaszok vannak, amelyeket az írónak tettek fel. Az én kedvenceim a Mítoszromboló kockák (ld. legfelül az idézetnél), amelyekben általános tévhiteket oszlat el tudományosan, de igazából az általános kérdések is relevánsak voltak, mert elég sok ezek közül már bennem is felmerült, mióta jógázom. (Pl.: Jógázhatok akkor is, ha nem vagyok hajlékony?; Milyen hatással van a csontjaimra a jóga…?; Hogyan üljek kényelmesen meditáció közben?; Hogyan befolyásolja a stressz az egészségünket? És hogyan segít a jóga?; Mit tesz a jóga az agyammal?)

 


A legijesztőbb talán a „Tech neck” (Nyaki görnyedtség) fogalma volt számomra. Ez egy újabb „népbetegsége” korunknak, ami annak köszönhető, hogy a fejünket előre hajtjuk, rágörnyedünk a mobilunkra/laptopunkra/etc, ezáltal a nyak és a felső hátizmok elfáradnak, illetve a gerincoszlop felső részén is túl nagy lesz a teher, ami lássuk be, hosszútávon elég nagy szívás…! Az biztos, hogy mostantól odafigyelek arra, hogy a fejem magasságába emeljem a kütyüimet, hogy ne tegyem tönkre a nyakam.

 


Összességében

 

Hasznos és informatív olvasmány minden jógakedvelőnek. Nekem kifejezetten tetszett ez a könyv, igazából abba sem hagyom az olvasását az ajánló megírása után, mert eddig is szinte naponta lekapdostam a polcról gyakorolni, és nem hiszem, hogy ez megváltozna. Izgalmas, ahogy a tudomány és a testre gyakorolt élettani hatások bemutatásával közelít az egyes jóga ászanák fel az író, ahogy azt is élveztem, hogy megtudtam, az egyes tartások milyen hatással vannak a gerincemre vagy az izmaimra. 

Szerintem ez a könyv nem totál kezdőknek készült, mert nem foglalkozik azzal, hogy tudod kényelmesen, bemelegítve felvenni az említett pózokat és minta jóga programok sincsenek benne, ezért tapasztaltabb kezdőknek és haladóknak javasolnám.

 

Értékelés: 5

     

 

Ann Swanson, az író:

 

Önmagáról azt vallja, hogy egy „heart-based healer”, ami nagyjából azt jelenti, hogy szív-alapú gyógyító. Egyébként egy végzett jóga terapeuta, előadó és A jóga tudománya című, több mint 10 nyelven megjelent könyv szerzője, aki szereti a dolgok tudományos oldalát is megvizsgálni, ami talán annak köszönhető, hogy egy analitikusan gondolkodó NASA-kutató lányaként nőtt fel. Egy része sóvárog a tudományos módszer, az adat és a bizonyítás után, míg a másik része művészi hajlamú és a spiritualitás iránt érdeklődik.

  

Ann Swanson (credit)

 

Azt mondják, hogy ha nincs olyan könyv, amit egy témában olvasnál, akkor írd meg; nos, Ann így is tett, és megírta ezt a könyvet! Amikor találkozott a jógázással, csak arra törekedett, hogy a pózai tökéletesek legyenek, és időpazarlásnak gondolta a meditálást, ma pedig nem csak jóga- és masszázsterapeuta, hanem jógaoktató is. (Végzettségei: MS: Master of Science in Yoga Therapy from Maryland University of Integrative Health • C-IAYT: Certified Yoga Therapist • LMT: Licensed Massage Therapist • E-RYT500: Experienced Yoga Teacher • YACEP: Yoga Alliance Continuing Education Provider)

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

Pinterest táblak: Yoga / Jóga

Science Of Yoga a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 

A Libri kiadó jóvoltából bloggereinknek lehetősége volt tanulmányozni Ann Swanson jógával és a jóga tudományával foglalkozó új könyvét, amely segít olvasóinak a jóga anatómiájának megértésében és a jóga gyakorlásához szükséges technikai tudás fejlesztésében. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a könyvet!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Ha már jógával foglalkozik a könyvünk, akkor nézzük, hogy melyek bloggereink kedvenc pózai! Minden állomáson találtok egy képet a kedvenc pózokról, és a póz nevét be kell írnotok a rafflecopter megfelelő rubrikájába. (Rugalmasak vagyunk, bármilyen nyelven jöhet a helyes megfejtés!)

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Kedvenc pózom:


a Rafflecopter giveaway

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése