2023. december 9., szombat



Sophie Gonzales: Perfect on Paper - Papíron tökéletes | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Hé! – szólt Brougham, megérintve a karomat, hogy lelassítson. – Elszúrtad. Az életed során ez párszor még elő fog fordulni. Mindenkinek nagyobb segítség, ha most tanulsz belőle, és legközelebb tényleg másként csinálod a dolgokat, ahelyett, hogy azon búslakodsz, milyen szar alak vagy. Igaz?

 




Szerelmi oktatás zökkenőkkel?

 

Darcy Phillipsnek van egy titka. Még Brooke, a legjobb barátja is (akiről Darcy reméli, hogy több is lehet köztük) sötétben tapogatózik. Darcy áll a híres 89-es szekrény rejtélye mögött, amivel névtelen, elméletileg törvényes párkapcsolati tanácsadó szolgáltatást nyújt az iskolában.

 

De aztán… beüt a baj. Az új ausztrál kölyök, Alexander Brougham rájön a titkára. Ha kiderül, hogy Darcy a szerelmi oktató, Brooke valószínűleg soha többé nem áll vele szóba. Darcy bármit megtesz, hogy megőrizze a titkát.

 

Alkut köt. Titka megőrzéséért cserébe segítenie kell a fennhéjázó, pimasz (és idegesítően dögös) Broughamnak visszanyernie a volt barátnőjét. Ugyan mi baj történhetne?

 

A történet egy humorral édesített önismereti bonbon.

Csemegézz belőle!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Perfect on Paper

Eredeti megjelenés éve: 2021

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

392 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789633999448 ·

Fordította: Páli Veronika

WEBSHOP

OLVASS BELE

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Darcy a legnagyobb titokban párkapcsolati tanácsokat ad az iskolatársainak az egyik szekrényen keresztül, és ezt egyedül a testvére tudja, Ainsley, aki néha még segít is neki. De nem tudja például a legjobb barátnője, Brooke, akibe főszereplőnk teljesen bele van habarodva, és akinek titkos párkapcsolati tanácsadó státuszánál fogva egyszer keresztülhúzta a kapcsolatát egy másik lánnyal… ami miatt eszi a bűntudat.

Ahogy várható, Darcy az egyik nap lebukik, mégpedig az egyik úszó előtt, aki az edzését megszakítva ment kideríteni, ki használja titokban a 89-es szekrényt. Az izgalmas akcentusú, ausztrál fiú, Brougham (ejtsd: BRO-um) kvázi megzsarolja Darcyt, és egyúttal (jó pénzért) felbérli a lányt, hogy segítsen neki visszaszerezni az exbarátnőjét.

 


Szerintem…

 

Őszinte leszek, bár nem adok teljes pontszámot erre a regényre, teljesen odáig voltam érte, ám az elején picit vonatottnak éreztem és a feladást fontolgattam… Lassan indult be, de onnantól nem volt megállás, megvan benne minden, amitől egyszerre élvezetes és érdekes olvasmány. Nagyon remélem, hogy várható az író többi regénye is magyarul, mert irtó kíváncsi lettem rájuk ennek az összetettsége, a queer-barátsága, az intelligenciája és a karakterábrázolásai.

 

Mit mondhatnék? Főszereplőnk, Darcy zseniálisan felépítette titkos bevételi forrását, a 89-es szekrény személyre szóló tanácsadó „irodáját”. Ha bedobod a problémáddal teleírt leveled és egy 10 dollárost abba a bizony szekrénybe, akkor Darcy a legjobb tudása szerint e-mailben válaszol neked, és 95%-os sikerrátával dolgozik!

A történethez hozzátartozik, hogy a lány nem hasra ütve válaszolgat a levelekre, hanem rengeteget olvas, több híres tanácsadó youtubert követ, fejleszti önmagát és bővíti a tudását. A regényben több hozzá érkezett levelet és a rájuk írt válaszát olvashatjuk, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Egyrészt rendkívül sokféle gonddal fordulnak a 89-es szekrény titokzatos tulajdonosához, másrészt a válaszok profik. Darcy nem köntörfalaz, kimondja, amit kell, ha arra van szüksége a kérdezőnek, míg máskor bő okfejtésekbe bocsátkozik, hogy az író maga jöjjön rá arra, mivel segíthet magát.

 

 

– Nem tetszik? – kérdeztem kuncogások közepette. Szüksége volt egy pillanatra, hogy levegőhöz jusson, a hátát erősen a biztonsági rácsnak nyomta, a kezét kinyújtotta, hogy megfoghassa a vagon mindkét végét, és mindeközben lágyan ringatóztunk.

– Ez nem biztonságos, ez nem biztonságos, le akarok szállni!

– Ez Disneyland, biztonságos.

– Itt emberek haltak meg!

– Kiabáld egy kicsit hangosabban, szerintem odafent van még pár gyerek, akik nem hallották.

 

 

Brougham az egyetlen, akinek Darcy szemtől szembe ad tanácsokat, és mivel nagyon nincsenek egy hullámhosszon, így jó időbe telik, míg kialakul köztük a bizalom és a megértés. A kezdeti kötözködő hangnem lassan alakul át barátivá, és ha mélyen magamba nézek, én is elég lassan kedveltem meg a fiút… Nos, Brougham egy hűvös, zárkózott, nehezen kiismerhető fiú, akinek az arcán többnyire semmi érzelmet nem látunk. Nem szívesen pókereznék vele! Darcynak is sok idejébe telik, míg megnyitja a fiút és kiismeri a gesztusait. Ahogy kezdi megkedvelni őt, úgy kezdtem el mind jobban megszeretni őt… Érdekes élmény volt, de hasonló módon éreztem egy-két mellékszereplő iránt is. (Pl. Ray)

 


A történet nem bonyodalmaktól mentes, hiszen könnyű elbukni, ha valakinek túl sok és túl nagy titkai vannak. Darcy is fejlődik, elbukik, talpra áll, küzd és összeroskad néha, ami miatt különösen izgalmas volt olvasni a regényt. Igazából alig vártam, hogy kiderüljön, ki mellett állapodik meg, kiderül-e, hogy ő áll a 89-es szekrény mögött, és ha igen, akkor vajon kirúgják-e vagy netán kiközösítik?

Nagyon tetszett még az iskolai Queer Kérdések Klubja (QK Klub), ami az önmagukat queerként identifikáló fiataloknak egy biztonságos közösséget adott, ami egyszerre volt támogató és segítségnyújtó közeg mindenki számára. A klub egyik alapítója Darcy testvére, Ainsley, aki 11-esként, a nemi megerősítő terápiája kezdetekor hozta össze a klubot. Darcy biszexuális, Brooke leszbikus, míg Brougham legjobb barátja, Fin meleg, de rajtuk kívül is vannak még a klubban.

 

Összességében

 

Bár lassan indult be a sztori, mégis nagyon megszerettem a végére az író stílusát, és drukkolok, hogy érkezzen sorban a többi könyve is magyarul! Szerethető főszereplők, váratlan fordulatok, várt bonyodalmak, sírás, Disneylandezés, viharban fára mászás, biszexuális identitásválság, egy iskolai rejtély, üvöltöző szülők, tanácsadó levelek, igazi forró csoki, horrorfilmes est, queer klub és egy számomra új író fantasztikus történetszövése – mi más kellhet még?*

Olvassátok, szeressétek!

 

*Oké… Egy valamit, azért szeretnék: AINSLEY történetét is olvasni szeretném! Remélem, hogy Sophie Gonzales  azt is megírja egyszer…

 

Értékelés: 4,5

 

EXTRA: Külföldi borítómustra

 

Kedvcsináló idézetek:

– Tudod, hogy nem aranyos dolog vitába szállni mindennel, amit az emberek mondanak? Őrülten idegesítő.

– Tényleg? – vonta fel a szemöldökét. – Azt hittem, tetszik.

– Igazán? Szóval az én kedvemért mondasz ellent?

– Részben.

– És mi a másik oka?

– Az, hogy roppant szórakoztató.

– Semmi baj – próbálkozott Ainsley. – Egy nap majd te is rálelsz a saját, lekezelő perzsamacskádra.

– De… nem… akarok… saját perzsamacskát – nyeltem egyet. – Én Brooke-ot akarom!

– Tudom. Az élet szívás.

– És hozzá fog menni! – köptem a szavakat. – Bármibe lefogadom, hogy hozzá fog menni, mert ilyen az én szerencsém. És majd elmennek ezekre a puccos, hófödte utazásokra, ahol pózolhatnak a csicsás sícuccukban, és Raina a rohadt Mount Everest tetején kéri meg a kezét, és ezt majd csak Instagramról tudom meg, nekem meg úgy kell tennem, mintha örülnék nekik.

– Ez eléggé konkrét.

– Nem te vagy itt az első, aki valami szarságot csinált a jó ügy érdekében, ez esetben olyan nemes célért, mint a szerelem.

– Néha egész jók azok a filmek, amik nem lesznek a kritikusok kedvencei – mondtam.

– Teljesen egyetértek. Szóval ebben benne lennék. Vagy esetleg… várj, láttad már a Respawnt?

– Nem hiszem – pislogtam.

– Komolyan? A Pincerekkel és a mozgó tárgyakkal és a… – Üres arckifejezésem belé fojtotta a szót. – Látnod kell!

– Borzalmasan hangzik.

– Gagyi. Igazi kultusza van!

– Te jó ég!

– Most már ragaszkodom hozzá.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Perfect on Paper – Papíron Tökéletes

Perfect on Paper a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Mi történik, ha titokban szerelmi tanácsokat adsz az iskolatársaidnak, de még a legjobb barátnőd se tudja ezt rólad? Mit tennél meg, hogy ne is tudja meg? Darcy Phillips kénytelen segíteni az idegesítő, ám veszedelmesen dögös új fiúnak, ha nem akarja, hogy a titkára fény derüljön.

Tartsatok bloggereinkkel ezen a humoros YA blogturnén, és ne felejtsetek el játszani a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott Perfect on Paper – Papíron Tökéletes példányért!

  


 

Nyereményjáték:

 

Játékunk ezúttal egy IGAZ/HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy kérdést a könyvvel kapcsolatban, amelyre meg kell keresnetek a választ a fülszövegben vagy a kiadó honlapján található beleolvasóban, és el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis az állítás az állomásokon.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

IGAZ VAGY HAMIS?

Darcy Phillips. Ötödéves gimnazista. Az a lány vállig érő, szőke hajjal és réssel a metszőfogai között.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11/28 - Hagyjatok! Olvasok! (extra)
12/01 - Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
12/04 - Readinspo
12/07 12/09 - Hagyjatok! Olvasok! *CSÚSZIK* 
12/10 - Spirit Bliss Sárga könyves út

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése