2023. december 23., szombat



Ali Hazelwood: Sakk-matt | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Magányos sport a sakk. Lehet, hogy van körülötted egy csapat, de amikor igazán számít, egyedül vagy. Egyedül játszol. Egyedül veszítesz és nyersz. Hazamész, és egyedül vagy.

 




Mallory ​Greenleaf végzett a sakkal. Manapság minden lépés számít, miután a sport négy éve romba döntötte a családját. Mallory az anyukájára, a húgaira és a sehová sem vezető munkájára koncentrál, amiből ki tudja fizetni a villanyszámlát. Egészen addig, míg nagy nehezen bele nem egyezik egy utolsó jótékonysági sakktornába, és véletlenül felmossa a padlót a hírhedt „Királygyilkossal”, Nolan Sawyerrel, a jelenlegi világbajnokkal és a sakk rosszfiújával.

Mindenkit sokkol, hogy Nolan kikap egy ismeretlen újonctól. És ami még érthetetlenebb, hogy Nolan újabb összecsapásra vágyik. Miféle cselt vet be? Az okos lépés az lenne, ha Mallory elsétálna. Feladná. Sakk-matt. De Mallory győzelme utat nyit a pénzdíjakhoz, amire nagy szüksége van, és mindennek dacára akaratlanul is vonzódik a titokzatos stratégához.

Miközben üstökösként tör fel a ranglistán, Mallory azzal küzd, hogy távol tartsa a családját a játéktól, ami eleve tönkretette. És ahogy újra beleszeret a sportba, amit olyan kétségbeesetten utálni akart, Mallory gyorsan rájön, hogy nemcsak a táblán zajlik játék, a rivaldafény élesebb, mint hitte, és az ellenfele ádáz(an jóképű. És intelligens… és dühítő…) is tud lenni.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Check & Mate

Eredeti megjelenés éve: 2023


Maxim, Szeged, 2023

368 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634996040 ·

Fordította: Stier Ágnes

Ali Hazelwood regényei: 

A szerelem képlete

Eszméletlen szerelem

Utálom, hogy szeretlek

A szerelem elmélete

Sakk-matt

WEBSHOP / BELEOLVASÓMOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nos, én azt gondoltam, hogy sokkal kevésbé szeretni, mint az író többi, STEM világban játszódó történetét, amiben különféle fizikusok és egyéb tudósok szerelmesednek egymásba. Persze, tévedtem… Ez is egy újabb, olvasmányos és szerethető történet, ami több dolog miatt tetszett. Akadtak benne magyar vonatkozású részek (híres magyar sakkozók emlegetése), elég erős volt a Greenleaf családi felelősségvállalás-szál, és réges-régen én is nagyon szerettem sakkozni* és jól esett nosztalgiázni (*még fősulin is sakk-klubos voltam a klasszik tesiórák helyett).

 


A főszereplők viszont… Nos, nem ők a legjobban sikerült Ali Hazelwood karakterek. Mallory Greenleaf (18) számomra kicsit olyan volt, mint aki egy fátyolon át szemléli a világot, és az általa látott valóság jelentősen különbözik a ténylegestől. Félárva matekzsenink a fejébe vette, hogy sakk nagymester édesapja halála után átveszi a kereső családfő szerepét, és ő kezdte el navigálni a tizenéves húgai és a reumatoid artritiszes anyukájuk életét. A főiskolai ösztöndíjakat elutasítva, saját igényeit teljesen a háttérbe szorítva és többféle munkát vállalva igyekszik elég pénzt összeszedni a fenntartásukhoz elegendő pénzt. Vak a családja igényeire, vak a saját jövőjére, vak a hozzá viszonyulókra… Rendkívül sok dolgot benézett és félremagyarázott magának a regényben, holott egyébként zseni…

Másik központi karakterünkkel, a sakk világbajnok Nolan Sawyerrel (20) is úgy találkozik, hogy legyőzi a fiút egy jótékonysági sakkmérkőzésen, amire a legjobb barátja kérésére ment el, holott már évek óta nem sakkozott.

 

 

– Nem kell lakbért fizetned. Csak válassz egy szobát!

– És a társaságommal fizetek? Megmentve attól, hogy egyedül vacsorázz a gyertyatartós húszméteres cseresznyefa asztalnál, mint Bruce Wayne?

– Általában állva vacsorázom ott, az előtt a sakktábla előtt.

– Meglep, hogy egyáltalán vacsorázol. És nem csak a riválisaid könnyeivel tartod fenn magad.

 

 

Ha már Nolan Sawyernél tartunk… Ő egy édes, mindenkire tojó, tipikus Ali Hazelwood karakter, aki kellően bizonytalan és nem sokat törődik a szerelemmel a „munkája” miatt. Van egy maroknyi barátja, elhivatottan szereti a hivatását (persze jól is csinálja, hiszen ő a világbajnok ugye…) és természetesen húzódik a háttérben nála is egy kis családi zűrzavar. Számomra ő nagyon minimál volt a szívem csücskei STEM-pasikhoz képest, de igen, ő is egy mosolygás helyett eleinte csupán remegő szájsarkot produkáló, magas, morcos figura.

Ami nagyon tetszett az Mallory és Sawyer csendes összetartozása volt, az egymáshoz viszonyulásuk milyenségének apránkénti változásai, a fura beszélgetéseik, de még azt is szerettem, hogy mennyire elbeszélnek egymás mellett (főleg Mallory ugye, aki teljesen mást lát a kapcsolatukba a már említett valóságtorzító lepel miatt).

 

Tetszetősek voltak ugyanakkor a mellékszálak és a mellékszereplők. Érdekes volt Defne (a Mallorynak ösztöndíjat ajánló Zugzwang sakk-klub vezetője), aki által jobban beleláttunk a férfiak uralta sakk világába, amivel egyébként Mallorynak is meg kell küzdenie, ugyanis a német sakkozó, az unstimpatikus Koch szintén szóvá teszi, hogy a nőknek a nekik szervezett versenyeken lenne a helyük, és igyekszik elbátortalanítani a lányt. Izgalmas volt, milyen hamar változtak meg a főszereplőnk mindennapi gondjai. Az egyik pillanatban még a beteg anyjával, a kiskamasz testvéreivel, egy depressziós tengerimalaccal és a befizetendő csekkekkel kellett dűlőre jutnia, aztán már az utána mászkáló világbajnokkal, a családjának való hazudozással, az elhidegülő, főiskolára ment legjobb baráttal, egy ellenségesnek tűnő, zárt közösségbe való illeszkedéssel, illetve a játékának a folyamatos fejlesztésével.

 


Összességében

 

Bár jobban szeretem a tudósos romantikusait az írónőnek, élveztem olvasni ezt a történetet is, és nem csak a pikáns jelenetek hiánya tetszett, hanem, hogy érdekesen ábrázolta a sakk világát, a versenyeket, a férfiak uralta sport problémáit. Szórakoztat és olvasmányos történet, bár én ismét a mellékszereplőkért voltam oda, illetve a főszereplők közti fura párbeszédekért. Oh, és Mal szenvedélyes belső monológjaiért! Nagyon vicces lehet kívülről nézve, ahogy hosszan beszélget/vitatkozik magával!

 

Értékelés: 4,5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a titokban édes pasikat, a sakkot, az egymással versenyző szerelmes párokat, a magas pasikat, a titkos szerelmeseket, a megoldódó családi problémákat – bárkinek, aki szeretne valami szórakoztatót, ugyanakkor romantikusat olvasni.

 

Kedvcsináló idézetek:

– Tudod – folytatja lazán –, jobban szeretem, amikor a nők a saját tornáikon maradnak. Szerintem a dolgoknak van egy természetes rendje.

Felnézek, és édesen rámosolygok.

– Én jobban szeretem, amikor a férfiak befogják a szájukat, és feldugják a bástyájukat a seggükbe, de nyilván nem mindig kaphatjuk meg, amit akarunk.

– Ha azt – vagy bármi mást – megeszel a kocsimban, levágom a kezeidet, és megfőzöm a vizeletemben.

– Éhes vagyok.

– Akkor éhezz!

Az arcom belső oldalát harapdálom. Őszintén, szerintem vicsorgok rá.

– De ez az érzelmi támogatást adó szendvicsem.

– Akkor kapj idegösszeomlást!

– Ez most komoly? – kérdezi Tanu. Félig Nolan mellkasának dől, akinek a karja lazán átkarolja a derekát. Kerültem, hogy őket nézzem, azt mondtam magamnak, hogy nem érdekel, miről sugdolóznak meghitten.

– A világ legkifinomultabb játékának tudósai vagyunk, és Candy Crusht játszol? Nolan, mondj valamit!

Nolan vállat von.

– Igazságtalannak tűnik belerúgni, amikor egyértelműen a földön van.

– A Candy Crush valójában igen intelligens játék – erősködik Emil. – Van benne stratégia.

A királyért nyúlok. Kézbe veszem. Érzem kevéske, tökéletes súlyát a kezemben, és halványan elmosolyodom, ahogy végigsimítom a korona sarkait. A hülye, haszontalan, semmirekellő király. Alig léphet egy mezőt, iszkol, hogy elbújjon a bástya mögé, és annyira, de annyira könnyű sarokba szorítani. A vezér hatalmának törtrésze csak az övé. Semmi, az égvilágon semmi a királysága nélkül. Összeszorul a szívem. Legalább lehet vele azonosulni.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! Pinterest tábla: Sakk matt

Check & Mate a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A Maxim Kiadó jelentette meg Ali Hazelwood: Sakk-matt című regényét, mely a napokban nyerte meg a 2023 évi Goodreads Choice Awards díjat a Young Adult Fiction kategóriábant. A népszerű szerző ezúttal a fiatal sakkozók világába repíti az olvasókat, de természetesen a szerelmi szál sem hiányozhat a regényből. Kövesd a blogturné állomásait, ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

Mi Nolan Sawyer gúnyneve?

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12.17 Kelly és Lupi olvas
12.19 Dreamworld
12.21 Csak olvass!
12.23 Hagyjatok! Olvasok!
12.27 Fanni’s Library
12.29 Sorok között

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése