2023. december 14., csütörtök



Ashley Poston: Halott romantika | Blogturné Klub könyvajánló

  

 
– Azt hiszem, ha mindenki megtalálná élete nagy szerelmét, 
akkor a világ nem lenne olyan szörnyű hely. Mit gondol?

 

 



Florence ​Day a könyvszakma egyik legnépszerűbb romantikus szerzőjének a szellemírója, és komoly problémával küzd: egy szörnyű szakítást követően nem tud hinni többé a szerelemben. Számára a romantika halott.

Amikor új – és nem mellesleg túlságosan jóképű – szerkesztője nem hajlandó további hosszabbítást adni neki az új kézirat leadási határidejére, Florence felkészül rá, hogy búcsút intsen a karrierjének. Ráadásul nem sokkal később olyan telefonhívást kap, amire nem lehet felkészülni: haza kell térnie a szülővárosába eltemetni váratlanul elhunyt, imádott apját. Abba a közösségbe, ami soha nem értette meg őt, és ahol az évek során semmi nem változott.

Nem csak ezzel kell azonban szembenéznie. Az apja végakarata meglehetősen furcsa a temetésre kért ezer szál vadvirággal, Elvis fellépésével és a madarakkal. De a ravatalozóház ajtajában még furcsább dolog várja: egy szellem, aki pont olyan dühítően jóképű, mint korábban, és legalább annyira értetlenül áll a helyzet előtt, mint Florence. A romantika határozottan halott… de úgy tűnik, hogy az új szerkesztője is, és befejezetlen ügyük miatt a lány kénytelen átértékelni mindazt, amit valaha a szerelmes történetekről gondolt.

 

Ashley Poston első felnőtteknek írt regénye meghitt történet hazatalálásról, családról és szerelemről a Szívek szállodája stílusában. 

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Dead Romantics

Eredeti megjelenés éve: 2022

Magnólia, Budapest, 2023

364 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635981977 ·

Fordította: Molnár Berta Eleonóra

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Talán nem leszek túl népszerű, de csak a címe és a borítója miatt szerettem volna elolvasni ezt a történetet, akkor még nem sejtettem, mi vár rám...

 

Szerintem…

 

Ez a történet valami nagyon új, nagyon morbid és nagyon mulatságos élmény volt! Megvan az a történet, amikor a kisvárosi ravatalozó család egyik gyermeke megfejt egy bűntényt... egy szellem segítségével? Aztán mivel vegzálják, elköltözik egy nagyvárosba, ahol a saját, kis sikerű regénye után egy híres romantikus regényíró szellemírójává válik? Aztán, amikor összegabalyodna az új főnökével, hazaszólítja az apja halálhíre, de odahaz nem az apja szellemével tölti az idejét, hanem a dögös, magas, félszeg főnökének a szellemalakjával? Hogy nincs meg ez a könyv? Nos, azért, mert ilyenről még nem hallottunk a alott romantika előtt, ami egy meglepően vidám és humoros kísértettörténet romantikus könyvekkel és happy enddel.

 


Ne haragudjatok, hogy elspoilereztem a happy endet, de annyira nyilvánvaló volt a regény végkimenetele, hogy az első ráutaló jelnél felírtam a jegyzetfüzetembe a csúcsfordulatát a regénynek. Persze ettől még nem jellemezném kiszámíthatónak, mert ezen a szálon kívül sok-sok érdekel mellékszál szövődik és fejlődik, majd zárul le. Ez a történet nem csupán a főszereplőnk elszúrt szerelmi életéről szól és nem is arról, hogyan tér vissza a szerelembe vetett hite. Szól apa-lánya kapcsolatokról, testvérek közti elhallgatott konfliktusokról, sok évnyi elnyomott haragról és elfojtott megbánásról. 

Megismerkedünk a Day családdal, a Letűnt Napok Ravatalozóval, amit vezetnek, szembesülünk azzal, hogy a családi vonásuk - a szellemek látása - mennyire szétszakította őket. Természetesen felbukkan Florence Day új főnöke, Benji ("Ben)" Andor, aki előbb élő, lélegző, komor férfiként, majd áttetsző szellemalakként tornyosul a szellemírónk fölé. Lassan megismerjük ennek az első látásra nagyon kocka, nagyon rendezett férfinak a történetét, a magányát és a félszeg furaságát. Nagyon szerettem az intellektuális, ugyanakkor akasztófahumorú párosukat Florence-szel - a kedvenc részem talán azok voltak, amikor rémes szóviccekkel gyötörték egymást!

  

 

Mindig arról írtam, hogy milyen üres érzés. Akár a semmi hatalmas barlangja.

Tévedtem.

A gyász pont az ellenkezője. Telített, nehéz és fojtogató, mert nem a veszteségeid hiánya, hanem a csúcspontja mindennek, a szeretetednek, a boldogságodnak, minden keserédes pillanatodnak, szorosan feltekerve, akár egy kibogozhatatlan fonalgombolyag.

 

 

Szóval azon túl, hogy szerettem Ben és Florence közös kalandozását a nő gyerekkorának helyszínén, Mairmontban, nagyon imádtam a helyi különlegességeket és hely különcöket. A leginkább a háromszor újraválasztott polgármester kutya vitte a prímet természetesen, de a fura motel tulajok és a kicsit dilis Day család is rajta voltak a kedvenceim listáján.

 


Összességében

 

Ahogy már írtam, számomra ez a történet valami nagyon új, nagyon morbid és nagyon mulatságos élmény volt! Nyilván a második pillanattól fogva sejtettem (vagy tudtam), mi lesz a történet várható végkifejlete, és drukkoltam is érte, de szerettem ezt a féle egymásra találását két másféleképpen magányos léleknek. 

Annak ellenére, hogy egy elég abszurd szituációról szól a regény, és jócskán vannak benne elszomorító részek, mégis jó érzés volt olvasni, nagyon megérintette a lelkem.

 

Értékelés: 5*


 *2023 egyik kedvence lett


Kedvcsináló idézetek:

– Csak sétáljon át a falon, fiatalember! – kiáltottam neki. – Hiszen maga egy szellem…

Egy pillanattal később átlépett, és megborzongott.

– Különös érzés. – Láthatatlan szöszöket porolt le vasalt, nyakig gombolt ingéről. – Nem tetszik. Nagyon csiklandós. Furcsa helyeken.

Elindultam a temetőt körbefutó ösvény felé, és hátraszóltam neki.

– Szörnyű egy szellem maga.

– Nem önként jelentkeztem erre a szerepre.

És ekkor végre megpillantottam azt a bizonyos mosolyt. Azt, amit az ember nem igazán mutat meg idegeneknek. Azt a fajtát, amit inkább megtart magának, mert szar a világ, és számtalanszor összetörték már a szívét különböző személyek, helyek és történetek. Bennek is voltak történetei. A jegygyűrű, amit a nyakában viselt. Ahogy zsebre tette a kezét, és megpróbált a lehető legkisebb lenni. Az ok, amiért szerette a romantikus regényeket..

– Jó, és akkor mit kívánna az író?

– Világbékét – feleltem okoskodva, mert képtelen voltam megmondani neki az igazat.

Hogy azt kívánnám, ez a pillanat, itt a mezőn örökké tartson. Hogy soha ne kelljen elmennünk innen, bárcsak meg tudnánk állítani az időt, és ebben a pillanatban élni, amikor a nap magasan jár és melegen süt, az ég kristálykék, a szívem hevesen ver a mellkasomban, és ő itt van velem.

Egy olyan pillanatot szeretnék, ami soha nem ér véget. 

Ezt a pillanatot.

Várj, várj, várj, várj! – motyogtam magamnak, és elkezdtem kigombolni patyolatfehér ingét. Nem viselt alatta trikót, és én csak ennyit tudtam kipréselni magamból: – Ó, édes Krisztuskám. – Végigfuttattam az ujjaimat kemény mellkasától kockás hasáig, és a nadrágjában eltűnő látványos V formáig. – Mi vagy te, egy  fehérneműmodell? Ezek festve vannak, vagy mi?

A füle elvörösödött zavarában.

– Ideges ember vagyok. Úszni szoktam, amikor ideges vagyok. Ami azt jelenti, hogy rengeteget úszom.

– Mekkora mázlim van.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! Pinterest tábla: Halott romantika by Ashley Poston

The Dead Romantics a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


Megjelent a Magnólia Kiadó újdonsága, a Halott romantika! Ha kíváncsiak vagytok, hogy mit gondolnak bloggereink erről a szellemesen romantikus regényről, esetleg játszanátok a kiadó által felajánlott nyereménypéldányért, tartsatok velünk!

 


 

Nyereményjáték:

 

A Halott romantika egy szellemes-romantikus regény, éppen ezért mostani játékunk során is ilyen könyveket keresünk. Minden állomáson találtok egy hasonló zsánerű, hiányos könyvcímet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni és beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába a könyv teljes címét.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

G_n_sz   m_lys_g

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11. 27. Fanni’s Library

11. 29. Szembetűnő

12. 01. KönyvParfé

12. 03. Csak olvass!

12. 05. Pandalány olvas

12. 07. Betonka szerint a világ…

12. 09. Olvasónapló

12. 11. Zakkant olvas

12. 13. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése