2022. október 18., kedd



Ali Hazelwood: A ​szerelem képlete | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

Lehet, hogy dr. Carlsen az egyetem ifjú rocksztárja volt, és a biológia csodagyereke, de egyben gonosz és hiperkritikus, és abból, ahogy beszélt, ahogy viselkedett, nyilvánvaló volt, hogy szerinte ő az egyetlen, aki tisztességes tudományos munkát végez a Stanford Biológia Tanszékén. Valószínűleg az egész világon. Hírhedten rosszkedvű, ellenszenves, ijesztő pöcs volt.

És Olive az előbb megcsókolta.

 




Harmadéves doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát.

Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával.

Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Love Hypothesis

Eredeti megjelenés éve: 2021

Maxim, Szeged, 2022

400 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789632618432 · Fordította: Stier Ágnes

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Először csak a vicces (külföldi) cím szúrt szemet, majd megláttam ezt a bájos borítót, amin egy kócos, fekete hajú csávót lekap egy picit bizarr fejet vágó lány, és arra gondoltam, hogy Hé, nekem ez kell a boldogságomhoz! Elkerült mindenféle TikTok trend meg felkapottság, egyszerűen csak ránéztem, és el szerettem volna olvasni. Hát elolvastam...

 

Az abszolút kedvenc fan artom.

Szerintem…

 

Adott a harmadéves Olive Smith, aki egy felfelé ívelő karrierű harmadéves PhD-hallgató, és aki annyira jó barát, hogy kamuból lesmárol egy vadidegent, csak hogy a legjobb barátnője végre összejöhessen a sráccal, akivel Olive párszor randizott (hiszen barátnő exe tabu – kimondja a csajkódex is, ugye). Pechjére (vagy mázlijára) a megcsókolt férfi egy helyes, magas, ám könyörtelenségéről híres fiatal professzor, dr. Adam Carlsen... Aki megdöbbentő módon belemegy a játékba, majd később alkut köt a lánnyal, hogy lesz a kamupasija, akivel elkamurandizgat. Én személy szerint kifejezetten csípem az álkapcsolatokból szövődő szerelmes sztorikat, és itt ráadásul Olive hallgató, míg Adam professzor ugyanazon a szakon! IMÁDOM a diák-tanár kapcsolatokat, bár itt szerencsére igazából nincs közük egymás munkájához…

 


Nos, engem már a felvezetőnél megvett a történet, amikor Olive a lejárt szavatosságú kontaktlencséje miatt egy labor mosdójában sírdogál, és egy elmosódott alak - egy magas vadidegen - látja el jó tanáccsal, bátorítással. Aztán tovább mélyült a szerelmem, amikor a rémisztő Adam a szexuális zaklatásos paragrafussal kezdte húzni az őt hirtelen, beleegyezés nélkül megcsókoló Olive fejét. A seggfej oktatóról lassacskán kiderül, hogy bár eléggé elzárkózik a Starbucks cukorbomba italai elől és nincs igazán képben a romcom mozikkal, mégis egy szórakoztatóan szarkasztikus valaki. Bár eléggé magának való és elsőre mogorvának tűnő alak, mégis van egy (jól el)rejtett kedves oldala is. Szerettem, ahogy Olive-val törődik, ahogy maga elé helyezte a lány dolgait, ahogy fizette neki a kamurandis ételeket és italokat egy zokszó nélkül… és ahogy megitta a kamillateát. Na, ott volt végem! Akarok egy saját Adamet… Az idei éve könyves álompasija csakis ő lehet számomra egyetlen bögre kamillatea miatt!

 

 

Adam olyan hirtelen robbant, hogy Olive nem is látta megmozdulni. Az egyik pillanatban még előtte állt, a másikban a falnak szegezte (…)-t.

– Ki foglak nyírni! – vicsorogta, alig volt több morgásnál. – Ha még egy szót mersz szólni a nőről, akit szeretek, ha ránézel, ha akár csak rágondolsz, kurvára ki foglak nyírni!

– Adam… – préselte ki magából (…).

– Ami azt illeti, mindenképpen kinyírlak!

 

 

A történet nem újszerű ugyan, de annyira feldobta az író stílusa, a sok fura karakter és az egész stanfordi kutatómunkás dolog, hogy egy pillanatig se éreztem átlagosnak. Tetszettek a fejezetek elején lévő hipotézisek, amik picit előrevetítették, hogy mi fog történni az adott részben, és szerettem azt is, hogy mennyire szórakoztató volt az egész könyv. Olive barátjai frankón azt gondolják, hogy Adam egy földönkívüli létforma, aki meg akarja szállni a Földet, de azon is kattognak, hogy vajon barátnőjükön valami elmebaj jöhetett ki, hogy nekiállt randevúzni a férfival. Bár talán a kedvenc elméletem az, miszerint Olive kanadai lévén az amerikai állampolgárságra hajt. Egyszerű, de nagyszerű indok.

 


Jól esett olvasni, sőt, mondhatni, hogy olvastatta magát a történet. Olyan szinten képtelen voltam letenni, hogy majdnem fennmaradtam egy buszon… (Mákomra a végállomásig mentem, és a rám sötétítés észhez térített. Az utolsó két fejezetet az éjszaka közepén, egy kihalt parkolóban olvastam el a kocsimban, miután leszálltam a buszról, mert nem bírtam hazavezetni, amíg nem tudtam meg, mi a regény vége. Szó szerint: LETEHETETLEN!)

 


Összességében

 

Ha idén csak egy New Adult rom-com történetet olvasol el, akkor ez legyen az! Roppant humoros regény, ami tele van vicces helyzetekkel, szórakoztató párbeszédekkel, fura reakciókkal, egymás mellett elbeszélésekkel, azonnal megbánt hazugságokkal, félve kimondott igazságokkal, szerethető karakterekkel, vagyis körülbelül mindennel, ami egy esős, szomorkás napon is képes mosolyra fakasztani egy romantikus lelkű olvasót.

 

Értékelés: 5*

*kedvenc lett

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik azokat a történeteket, amikor a morcos s*ggfejek a szívük szotty közelében totál átmegy cukorpofába! Kiknek ajánlom még? Titokban édes pasikat imádóknak, professzor-egyetemista kapcsolatokat kedvelőknek, Stanford-mániásoknak, kutatóknak – bárkinek, aki szeretne valami szórakoztatót, de romantikusat olvasni.

 

BORÍTÓMUSTRA, avagy a külföldi borítók: 

 

 


Kedvcsináló idézetek:

– Kösz! És kösz Anh-nak, azt hiszem.

– Mm. Szerinted legközelebb mit akar majd, mit csináljunk?

Adam vállat vont.

– Fogjuk egymás kezét?

– Etessük egymást eperrel?

– Az szép lenne.

– Talán emelni fogja a tétet.

– Kamuesküvő?

– Közös kamuházvásárlás?

– Kamujelzálogkölcsönt vegyünk fel?

Olive nevetett, és ahogy Adam ránézett, kedvesen, kíváncsian és türelmesen… biztosan hallucinált. Baj van a fejével. Hoznia kellett volna szalmakalapot.

– Szóval… – Olive párszor a talppárnájára helyezte a testsúlyát. – Mi a kedvenc színed?

A férfi zavartan nézett rá.

– Tessék?

– A kedvenc színed.

– A kedvenc színem?

(…)

– Oké. A fekete, azt hiszem.

– Tudhattam volna.

– Mi a baj a feketével? – Adam a homlokát ráncolta.

– Az nem is szín. Gyakorlatilag az a nem-szín.

– Jobb, mint a hányászöld.

– Nem, nem az.

– Dehogynem.

– Hát, jó. Mondjuk egészen illik a te „sötétség ivadéka” személyiségedhez.

Olive rámeredt, és hitetlenkedve csóválta a fejét.

– Hát persze… utálsz mindent, ami finom, szép és megnyugtató.

– A csokoládé undorító.

– Te csak a sötét világodban akarsz élni, ami feketekávéból, sima bagelből és sima krémsajtból áll. És néha sós-ecetes chipsből.

– Ami egyértelműen a te kedvenc chipsed…

– Nem ez a lényeg.

– …és hízelgő, hogy megjegyezted a rendeléseimet.

– Segít, hogy mindig ugyanaz.

– Én legalább soha nem rendeltem olyasmit, amit unikornisos frappuccinónak hívnak.

– Nagyon finom volt. Szivárványízű.

– Vagyis cukor és ételfesték?

– A két kedvencem az egész univerzumban.

– Mi van, ha azt mondjuk, hogy kölcsönös szakítás volt?

A férfi bólintott.

– Jól hangzik.

Olive felderült.

– Komolyan? Szuper! Mi akkor…

– Megkérhetnénk Cherie-t, hogy tegye bele a tanszéki hírlevélbe.

– Tessék?

– Vagy szerinted egy szeminárium előtti nyilvános bejelentés jobb lenne?

– Nem. Nem, az…

– Talán megkérhetnénk az IT-t, hogy tegye fel a Stanford honlapjára. Úgy az emberek tudni fogják, hogy…

– Oké, oké, jó! Értem.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek! A szerelem képlete Pinterest tábla

The Love Hypothesis a GoodReadsen

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Ha egy kicsit is követjük a külföldi könyves trendeket, már tudatában lehetünk annak, hogy mekkora sikert aratott Ali Hazelwood debütáló regénye, A szerelem képlete. Ez a kiemelkedően híres TikTok szenzáció végre megérkezett a magyar könyvpiacra is, és már alig vártuk, hogy egy turné keretében beszámolhassunk nektek róla. Tartsatok bloggereinkkel és vegyetek részt a nyereményjátékunkon, hiszen a turné után egy szerencsés résztvevő gazdagabb lesz egy nyereménypéldánnyal az említett kötetből!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Ali Hazelwood írónő történeteiben a romantika mellett fontos szerepet kap a nők helyzete tudományos környezetben. Jelenlegi játékunk is erre épül, számos híres biológusnőről teszünk fel kérdéseket, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

Milyen állatokról írt hat kötetet Dame Miriam Rothschild?

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

09. 30. Fanni’s Library

10. 02. Angelika blogja

10. 04. Veronika’s Reader Feeder

10. 06. Könyvvilág

10. 08. Csak olvass!

10. 10. Pandalány olvas

10. 12. Sorok között

10. 14. Dreamworld

10. 16. Utószó

10. 18. Hagyjatok! Olvasok!

10. 20. Szaffi polca

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése