2022. október 30., vasárnap



10. fejezet - 2022. október | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, élménybeszámoló

  

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 

Üdv újra itt!

 

Azt hiszem, hogy ez a hónap nem volt a legjobb, de akadtak benne bőven jó pillanatok is azért. Bántottak, de szerettek is. Nagyon sokat dolgoztam, de sokat utazgattam. Eleget bosszankodtam feleslegesen, de támogattak a barátaim és meghallgatták a nyűgjeimet. Volt 3 premierünk a hónapban, ugyanakkor megtudtuk, hogy december közepétől márciusig pihentetjük az előadásokat a rezsis téma miatt, de előtte még lesz egy fincsi, zsúfolt novemberünk!   

Pozitív randomságok: Gyenesdiás, Keszthely, Tihany, Budapest, Sárbogárd, Előszállás - utazgatás, barátnőzés, bringázás, sok-sok színházazás, cicázás, kutyázás, palacsintázás, szobornézés. Sok, sok, sok új kedvenc zene… :)

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt októberben?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 15 új könyvvel bővült a könyvespolcom ebben a hónapban. Párat már kiolvastam, néhányat még el se kezdtem, de igyekszem mindegyikről mielőbb írni nektek.

 

Recenziók (15)

 

Colleen Mullaney: Gin Austen / Marvel Studios – Kérdések és válaszok / Eleonora Fornasari: Hogyan tanítsd a sárkányodat 1-4. / Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív / Tamzin Merchant: A Térképészek  / Michael Ende: A Végtelen Történet / Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt / Jayson Gaddis: Érd el a zéró szintet! / Sarah Adams: Csalóka szerelem  / Anna Ruhe: Valami van a levegőben / Ayana Gray: Beasts of Prey – Indul a vadászat / Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya 

 

– Személyes érdekeltségek –

  

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvenc zenék:


 

Kedvenc könyvek:

Ház az égszínkék tengernél * LMBT+ urban fantasy *

A ​ szerelem képlete * romantikus NA *

 

Kedvenc filmek:

A gyilkos járat (2022)

Hibás Ron (2021)

 

Kedvenc sorozatok:

Tengerparti szerelem (2021–2021)

 

Kedvenc színházi előadások:

Adorján Beáta: LOFT

 

#boldogság 

    

 Az eltolt gyenesdiási nyaralásunk végre megtörtént, így eljutottam a régóta tervezett 10+ km-es Keszthelynéző biciklitúrámra! Egy kölcsönbicajjal, mert a sajátomat otthon kellett hagynom helyhiány végett. Csodálatos volt, amikor legközelebb megyünk, akkor is tuti, hogy lelépek a család elől egy körre. (Bár úgy néz ki, hogy januárban megyünk... Remélem, jobb idő lesz.)

    


 Egyébként elég sokat tekertem, kb 108 km-ert. De sétálgattam is, például felbattyogtam megnézni a tihanyi kilátóban lévő KOLODKO Gombóc Artúr szobrot is! Ha arra jártok, mindenképpen nzzétek meg, nagyon aranyos! (Meg amúgy is szeretem Kolodko Mihály miniszobrait.)

    

 Az egyik kollégámtól kaptam friss petrezselymet és egy tészta receptet, így elkészült életem első olaszos fokhagymás tésztája... sok petrezselyemmel és sajttal. Bár nem vagyok túl tésztás, ez finom volt.

    


 Szerencsére a hónapban bőven tudtam barátnőzni is. Egy távoli barátnőmmel elmentünk az Operettbe megnézni a Jekyll & Hyde musicalt, palacsintáztunk, megszottyongattuk a cicáját, lomtalanítottunk. Másokkal kávézni voltunk. Régi fősulisokkal vacsorázni mentünk, mint a felnőttek, és egy másik csapattal pedig otthon néztünk meséket sült krumplit majszolva, mint a dedósok. :)))) Szeretem az összes lököttem. 

    

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Hibás Ron (2021) - #mese #kaland #vígjáték – 9/10 – Barney, a középiskolás srác új barátra tesz szert Ron, a hibásan működő kis robot társaságában.

Ad hoc dobta be a Kémesítve utáni ajánlóba a D+, és mivel egyikünk se látta, elindítottuk. Hát ez egy igazi rejtett gyöngyszem! TOTÁL ODÁIG VOLTAM ÉRTE! Egyszerre társadalomkritika és tüneményes mese. Csak a vége miatt nem lett 10 pont, az nekem kevésbé volt cukormázas, mint ahogy igényeltem volna… bár a barátnőimnek meg talán épp ez volt túl cukormázas. No, mindegy, IMÁDTUK!

 


A gyilkos járat (2022) - #vígjáték #thriller #könyvadaptáció – 9/10 – Öt profi bérgyilkos néz szembe egymással egy száguldó vonaton, a kirakós részletei pedig lassan összeállnak, hiszen úgy tűnik, hogy mindannyian ugyanabban a küldetésben vesznek rész.

Szerintem ez egy zsenális nagy hülyeség volt. :D Megérte rá várni! (De hogy éppen az az egy szimpatikus, kedvenc karakterem halt meg végül. :D) Egyetlen helyszín: egy japán szupergyors vonat, amin a különböző fülkék elég sokfélék, mindnek megvolt a maga poénja. Például a csendes fülkében csendre csittegő nőci, az anime fülke élő beöltözött figurája, satöbbi. Brad Pitt egyszerre volt halál laza, totál flúgos és merő görcs, komolyan, rég láttam ennyire jól játszani! Mostanában valahogy nem adta bele ennyire magát – nekem tetszett! Viccesek voltak a néha csak egy szempillantás erejéig felbukkanó sztárok is! Meg az ikrek… :D Meg a Kis Herceg… Meg a diló spanyol… Meg a… meg a… meg a… Tetszett, jól esett, tuti, hogy újra meg fogom még nézni.

 


Hókusz pókusz (1993) - #vígjáték #fantasy – 9/10 – A film Halloween idején játszódik, amikor egy tinédzser, aki nem hisz a boszorkányokban, szándéka ellenére életre kelt három boszorkányt, a Sanderson nővéreket, akiket 300 éve felakasztottak.

Megunhatatlan klasszikus, amit a Halloween közeledte miatt néztem meg újra. Nagyon régen láttam még, szerintem kiskamasz koromban, ezért nem is emlékeztem rá, de tetszett. Picit gagyi mai szemmel, de megvan a maga varázsa! Remélem, hogy a nemrég kijött folytatás is tetszeni fog, mert nagyon szeretném azt is szeretni. :D

 


Jók és rosszak iskolája (2022) - #ifjúsági #könyvadaptáció #fantasy #romantikus – 8/10 – Sophie és Agatha a legjobb barátnők annak ellenére, hogy egymás szöges ellentétei. Egy nap a Jók és Rosszak iskolájába kerülnek, ahol igazi tündérmesei hősöket és gonoszokat képeznek annak érdekében, hogy megvédjék a Jó és Gonosz közötti törékeny egyensúlyt.

Shame on Me, de én nagyon csíptem. Anno a könyvsorozatot is nagyon szerettem, és bár haloványak az emlékeim, mintha csak nagyvonalakban egyezett volna a sztori (rengeteg dolog kimaradt vagy tök máshogy volt a filmben), de ez nem ment a kárára, sőt. Tetszett, szerettem a ruhákat, a varázslatot, a karaktereket, a helyszíneket, a humorát… meg a You Should See Me in a Crown dalos részt!

 


Kémesítve (2019) - #mese #akció #kaland – 8/10 – Lance Sterling igazi szuperkém, aki nem is különbözhetne jobban a feltaláló Walter Beckett-től. Lance laza, magabiztos és megnyerő. Walter viszont… nem az.

Ez tipikusan az a mese, amit sosem akartam megnézni… Végül barátnőm vett rá, mert neki tetszett, de már az elején megfogott. Hatalmasakat nevettünk rajta, szórakoztató mese, egyáltalán nem bántam meg, hogy beneveztem rá. :))

 


Pirula Panda (2022) - #mese #fantasy – 7/10 – Főszereplőnk valahányszor túlságosan stresszes lesz, átalakul egy lila ködfelhő kíséretében egy óriási vörös pandává.

Ezt a mesét se terveztem megnézni, de Szimirzám azt mondta, hogy szeretni fogjuk, így egy random csajos mesenapon elkezdtük – és tetszett! Érdekes az alapötlete, szerettem a fura karaktereket, bár nekem néha sokk volt a kamaszlányos visítozás, etc… Ami amúgy elég realistán volt ábrázolva. ^^"

 


DC Szuperállatok Ligája (2022) - #mese #szuperhős #DC – 6/10 – Nem volt rossz, de azért jó se. Egyszeri kikapcsolódásnak, barátnős tévézésnek, felhorkantva nevetősnek elment. Feledhető ugyan, de azért akadtak benne jól elkapott poénok.

 


Gemini Man (2019) - #akció #scifi – 4/10 – Egy öregedő bérgyilkos szeretne végre kiszállni, de élete legnagyobb kihívásával találja szembe magát, meg kell küzdenie saját klónjával, aki 25 évvel fiatalabb és képességei csúcsán van.

Sok etapban néztem meg, többször belealudtam. Végtelenül unalmas, kiszámítható sztori…. Tetszettek a harci jelenetek, a helyszínek és a színészgárda… sőt talán az alapgondolata is, de összességében nem.

 


Sorozatoztam:

 

Tengerparti szerelem (2021–2021) - #dél-koreai #romantikus #vígjáték – 10/10 – A nagyvárosi doktornő fogorvosi rendelőt nyit egy összetartó tengerparti kis faluban, ahol a jóképű ezermester minden tekintetben az ő szöges ellentéte. IRTÓ ÉDES TÖRTÉNET, ami tele van humoros és drámai fordulatokkal.  

 



A fiúk (2019–) - #szuperhősök #képregény-adaptáció #illúziómentes – 8-9?/10 – Egy titkos CIA-alakulat feladata az, hogy kordában tartsa a szuperhősöket – bármi áron. Annak ellenére, hogy szuperhősös, totál realista a sztori, hiszen épp olyan, mintha a valóságunkban élnének a szupererős hősök. Hibáznak, isznak, drogoznak, traumatizáltak, és az átlag halandó belehal a hibáikba… Médiacirkusz, elsumákolás, satöbbi… Véres, erőszakos, de irtó izgalmas történet telis-tele beteg karakterekkel.

 


Fukou-kun wa Kiss Suru Shikanai! (2022–2022) - #japán #romantikus #lmbt+ – 8/10 – A történet egy szerencsétlen főiskolai hallgatóról, Koutaról szól, aki úgy tűnik, mindenhová csak balszerencsét visz magával, míg az egyik diáktársával, Naoya-val mindeközben csak csupa jó dolgok történnek. Amikor Naoya és Kouta megismerkednek egymással, Kota rájön, hogy Naoya szerencséje képes ellensúlyozni az ő balszerencséjét, ezért megkéri, hogy legyen a barátja.

Tetszett, de főleg a mázlista srác miatt, akinek mind a játékát, mind a karakterét nagyon csíptem. Miatta néztem végig a sorozatot, ugyanis az igazi főszereplő, a peches kissrác irtó mód feltolta a vérnyomásom a kígyó viselkedésével… -.-" Hihetetlen, mennyire álszent, mennyire alamuszi figura volt… a sztori elején, persze idővel ő is a szívemhez nőtt, de előtte simán lecsaptam volna péklapáttal.

 


Old Fashion Cupcake (2022–2022) - #japán #romantikus #lmbt+ – 7/10 – Alvás, ébredés, munka: erről szól a 39 éves Nozue teljes élete. Ez a rutin bár nyugalommal tölti el, mégis egyre jobban nyomasztja is. Belefásult és egyre öregebbnek érzi magát tőle. Ez feltűnik Togawa-nak is a 29 éves kemény tekintetű, szorgalmas , megbízható beosztottjának. Egy beszélgetés során Togawa egy váratlan ötlettel áll elő, hogy felrázza Nozue-t. Méghozzá, hogy kezdjenek el egy anti-öregedés programot, így mindkettejük élete szép lassan változni kezd, de vajon milyen irányba?

Az egyik főszereplő sajnos elég unszimpatikus volt, de még így is nagyon vicces, aranyos történet volt ez..

 


Anyuval nézve: 

 

Soha ne csókolj meg egy karácsonyi pulóveres férfit (2020) - #karácsonyi #romantikus – 7/10 – Anyu totál random bedobta, hogy nézzünk karácsonyi filmet az HBO Maxon… A sovány választékból ez volt az én választottam, és igazából fényévekkel jobb volt, mint az ő választottja (Varázslatos karácsonyi sütemény (2021)).

Nem egy világmegváltó film, hanem egy tipikus, logikátlanságokkal és giccstengerrel megspékelt Hallmark mozi. Annak viszont a jobbféle, ezért egész jól elnevetgéltünk rajta. Azt hiszem, hogy a csúcs a vége volt. Végre elcsattant az első csók egy lovasszánon, amit jól megkukkolt a Télapónak öltözött lovas, ám a férfi főszereplő már másnap reggel felmondott a távoli munkahelyén, és úgy döntött, hogy az adott kisvárosban saját építészirodát nyit. :D :D :D Egy. csók. Után. Annyira nevettünk anyummal a „Visszajelölt Facebookon. El fogom venni feleségül.” poénján, hogy meg kellett állítanunk a filmet.

 


Varázslatos karácsonyi sütemény (2021) - # – 2/10 – Juj… Azt hiszem, hogy nem tudnék mémet találni erre a filmre, pedig 2022-t írunk és kb mindennap születnek újak… Rémesen gagyi, nagyon kínos, picit se cuki, totál agyhalott karácsonyi film.

Például az alapsztori: keressük az MA kezdetű titkos összetevőt egy Lebkuchen (Nürnbergi mézeskalács) nevű süteményhez, ugyanis a nagyi, aki tudta meghalt, és magával vitte a sírba a receptet. Főszereplőnk – az unoka – mestercukrász, akit az adott Nagyika nevelt fel ÉS NEM ADTA ÁT A TELJES RECEPTET NEKI vagy eltűnt az utolsó összetevű, de keressük, hogy mi kezdődhet MA-val.

Az totál nem bántott, hogy a cukrász hölgyike, aki a vidéki, ám híres cukrászdát vezeti kipróbálja, hogy vajon a MARMELADE -e a szupertitkos adalék, de KIPRÓBÁLTA, hogy vajon nem-e a MARHAHÚS vagy a MAJONÉZ az.

Mi. A. Franc.

A Maple Syrup meg eszébe se jutott magától, úgy súgták meg neki. Amúgy a megoldás meg a MARCIPÁN volt, ami szintén nem jutott eszébe. Ismétlem: mestercukrász. Szóval jah, eléggé tépkedtük a hajunkat… :D

 


Hatalmas kis hazugságok (2017–2019) - #realista #dráma #thriller #krimi – /10 – Az HBO új saját gyártású, erotikával, hazugságokkal és titkokkal teli sorozata három középosztálybeli anyuka történetét meséli el. Anyuval néztük, néztük, de őt jobban érdekelte a vége, mint engem. Az én kedvencem a cuki értetlen fejeket vágó második férj volt… :D Rajta kívül talán nem is volt normális ember a sorozatban.

 


Jelenleg keressük még az igazi sorozatot… Párat elkezdtünk, aztán félbe is hagytuk őket: A gesztenyeember, A nagy pénzrablás: Korea, meg még valamit, ami még feledhetőbb volt.

 

– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

▪  Colleen Mullaney: Gin Austen

▪  Marvel Studios – Kérdések és válaszok

▪   Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív

▪  Tamzin Merchant: A Térképészek

▪  Michael Ende: A Végtelen Történet

▪  Ben Miller: Amikor megmentettem a karácsonyt

▪  Jayson Gaddis: Érd el a zéró szintet!

▪   Sarah Adams: Csalóka szerelem

▪  Anna Ruhe: Valami van a levegőben

▪  Ayana Gray: Beasts of Prey – Indul a vadászat 

▪  Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya

▪  Chris Carter: A holtak csarnoka

 

- Mini-könyvklub:

▪  Maria Nikolai: A csokoládévilla

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

Az erre a hónapra választott könyv telitalálat volt! Elképesztő, hogy mennyire szerettem olvasni, tuti választás volt Vegazustól. Mostantól figyelem az író munkásságát. Az ajánlómat itt olvashatjátok:

 

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél

A többiek élményeit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

NOVEMBER A csokoládévilla – Egy történelmi romantikus gasztroregény? Mi más kellhet egy sötét novemberben? Remélem, hogy lesz időm elolvasni, mert bár elsőre nem fogott meg, most kíváncsivá tett a fülszövege.

 

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

6 könyvről írtam a hónapban:

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél * LMBT+ urban fantasy *

Ali Hazelwood: A szerelem képlete * romantikus NA *

Alice Oseman: Heartstopper - Fülig beléd zúgtam 3 * LMBT+ képregény *

Elizabeth O'Roark: Waking Olivia - Olivia ébredése * romantikus NA *

Eleonora Fornasari: Hogyan tanítsd a sárkányodat 1-4. * mesekönyv *

B. B. Alston Amari és a sötét erők * fantasy kaland ifjúsági *

 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

Waking Olivia - Olivia ébredése | Kedvcsináló idézetek

Best of Instagram | Vörös viadal

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv


2 megjegyzés:

  1. Milyen volt a Jekyll és Hyde? :)
    Köszi a filmajánlókat, felírtam párat magamnak. :)
    Nem mertem ajánlani, de mivel látom, hogy a Hókusz pókusz is régi, mégis kibököm: ez a film haláli, egyszerűen őrült, nincs rá más szó, de mégis (vagy épp ezért) szórakoztató: Bedknobs and Broomsticks. Halloweenre tökéletes! D+-on fenn van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem volt rossz, de sok jobb előadást láttam Operettben is, másutt is. :) Nekem egyszernézős volt, de akikkel voltam ők már sokszor látták (barátnőm 4 vagy 5 alkalommal, anyósa meg 1-2 kivételével az összeset látta már szerintem).

      Köszi az ajánlót! ^.^ Este terveztem megnézni a Hókusz Pókusz 2-t, de felveszem a listámra a Bedknobs and Broomsticks-et is! <3

      Törlés