2021. július 12., hétfő



Tittel Kinga: Kilátók és miniszobrok (Mesélő Zsebkönyvek) | Blogturné Klub ajánló

  

 

A városban található számtalan kilátópont (mindig is szerettem felmászni a magaslati pontokra, és onnan szemlélni a világot), illetve az újabb színfoltot jelentő miniszobrok olyan érdekes ellenpontot jelentettek számomra, hogy mindenképpen egy kötetbe kívánkoztak. Úgy éreztem, most jött el az ideje annak, hogy - szó szerint - madártávlatból és békaperspektívából is szemügyre vegyük Budapestet.

(Előszó - Tittel Kinga)

 




Tudod-e, hogyan jelezték régen a toronyőrök, ha a városban tűz ütött ki? 

Miért Normafa a Normafa? 

Vajon ki lehetett a híres angyalszobrász, aki vasárnaponként habos kakaóval vendégelte meg a környékbeli gyerekeket?

 

Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatának harmadik kötete különleges utazást ígér – szó szerint a magasba repít. Ezúttal kilátókból és tornyokból tekinthetünk le fővárosunkra, miközben templomokba térünk be.

 

Mindazt pedig, ami odaföntről nézve rejtve maradna – az izgalmas, apró, emberi részleteket – a híres gerillaszobrász, Kolodko Mihály miniszobrai révén tárja elénk a szerző.


Könyv információk:


Eredeti megjelenés éve: 2021

Kolibri, Budapest, 2021

200 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634377986 ·

Illusztrálta: Kecskés Judit

Mesélő Zsebkönyvek:


A Várnegyed titkai

A Duna kincsei

Kilátók és miniszobrok

 WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Elég régóta odáig vagyok Kolodko Mihály miniszobraiért, így amint megpillantottam, hogy érkezik egy azokkal kapcsolatos kiadvány, azonnal felvillanyozódtam! Ezt csupán tetézte, hogy imádom magas helyekről  bámulni a panorámát - a tériszonyos családomtól eltérően -, és a szobrocskák mellett ez a kiadvány fővárosunk kilátóival, magaslati pontjaival is foglalkozik.

 


Szerintem...

 

Bár még nem volt szerencsém Tittel Kinga egyik Mesélő Zsebkönyvéhez sem, már az első pár oldal után eldöntöttem, hogy be fogom szerezni és el fogom olvasni a további köteteit, mert aranyat érnek! Nem csupán egy óda Budapest templomaihoz, kilátóihoz és Kolodko Mihály miniszobraihoz, hanem egy igazi kincsestérkép, amit követve csodás helyekre kalandozhatunk, fantasztikus dolgokat láthatunk, és mindeközben élvezhetjük Budapest varázsát. Számomra Budapest mindig egy távoli, megfoghatatlan, nyüzsgő nagyváros volt, pedig kiskoromtól kezdve rendszeresen járogattam fel vagy a családommal, vagy a barátaimmal. (Én vagyok az a tipikus szájtáti ember, aki ha autóban ülve megy végig a városon, akkor az ablakban lóg és kerek szemekkel issza magába a látványt, de az is én vagyok, aki egyedül, zenét hallgatva metróról metróra, villamosról villamosra szállva botorkál végig rajta.) 

A kiadványnak nem csupán a beltartalma igényes és rendezett, de a külalakja és az egész kivitelezése szemkápráztató és praktikus. Tenyérnyi nagyságú könyv, elgyűrhetetlen, jó minőségű lapokkal, amit bátran bedobhatsz a táskádba, ha felkerekedsz, mert kedved támad megkeresni Herzl Tivadar biciklis miniszobrát vagy csak a Szent Istzván-bazilikát térképeznéd fel a könyv ismeretanyagát a helyszínen újra átolvasva. 

 


Roppant praktikus, ahogy már említettem! A könyvhöz jár egy képeslap, ami az eddig kihelyezett és még megtalálható (értsd: el nem lopott, le nem rombolt) miniszobrok helyét ábrázolja egy Budapest térképen, míg a könyv kihajtható fülei Buda és Pest kilátópontjait helyezi el szintén egy-egy térképen. Mindezeken túl nem csupán a kilátókról vagy a templomokról, de a hozzájuk kapcsolódó személyekről is akadnak izgalmas tudásanyagok és életrajzok a könyvben, ahogy a miniszobrok mellé is járnak történelmi tények, Tudod-e? okosságok vagy egyéb érdekességek. Nagyon szerettem ezeket bogarászni attól függetlenül, hogy egy sztori volt a szabihídról, egy vicces idézet Móricz Zsigmondtól, vagy arról, hogy miként helyezte ki titokban a szobrokat Kolodko Mihály!

 

 

'Nem csinálok semmi olyat, amit más szobrász nem tud, hanem inkább olyat alkotok, amit más nem mer'.

- Kolodko Mihály

 

 

Olvashatunk a gerillaszobrász 24 db Budapestre kihelyezett szobráról (elhelyezkedés, miért épp oda tette és egyéb érdekességek), de a könyvben szerepel Kolodko életrajza is... Ahogy a Harry Houdini szobra kapcsán szerepel a híres szabadulóművészé és még sok más ihletőé. Tetszett, hogy mindig olyan miniszobrokat készít, amelyek magyar vonatkozással (is) bírnak - például nem tudtam, hogy a Simpson családban a szereplők sárga színe magyar találmány, pedig azt Györgyi Peluce alkotta meg a sárga villamosok nyomán! Sajnálom, hogy a Lisa Simpsont ábrázoló Hungarian Yellow miniszobrot ellopták, de a meglévőket elterveztem, hogy fel fogom keresni kíváncsiságból. (Már csak egy kitartó partner és némi idő kell ehhez.) Egyetlen egyet láttam eddig: a Columbo szobor melletti öngyilkos mókust (Ars Longa, Vita Brevis a neve).

 

De izgalmasak a magaslati pontok is! Például sosem sejtettem, hogy a Szent István-bazilika az 1700-as években hecc-színház volt, ahol állatviadalokat tartottak. (Kicsit sokkolt ez az infó...) Persze mindegyik templom és plébánia történetében akadtak érdekes részek. A legizgalmasabb az lenne, ha ellátogatnék egyik-másik helyre, ahol újfent elolvasnám a hozzá tartozó részt, mintha Tittel Kinga privát idegenvezetésén vennék részt! (Szerintem ezt is meg fogom valósítani a jövőben!) Különösen a már említett bazilika, a Zikkurát és a Szent László-templom keltették fel a figyelmem, mert bár a hitvilágom elég szerteágazó és nem vagyok oda az egyházakért, mégis imádom a részletgazdag és színes templomokat körbejárni! (Főleg a kevert stílusú helyeket és/vagy szecessziós stílusban alkotó építészek munkáit szeretem, mint amilyen a Lechner Ödön által tervezett Szent László-templom. A képek alapján az lesz az első a túralistámon!)

 


Összességében

 

Részletgazdag, rengeteg tudásanyagot emészthetően átadó ismeretterjesztő könyv ez, ami tele van csodás képekkel és illusztrációkkal. Élvezet volt lapozgatni, olvasgatni és a hozzá tartozó térképeket bogarászni. Kívül-belül szép ez az okos kis kötet, ezért biztos, hogy be fogom szerezni a többi Mesélő Zsebkönyvet is, és minddel felszerelkezve elkezdem budapesti tantúráimat és miniszobor-kutatóexpedícióimat! 

Bakancslista-bővülés: muszáj megnéznem az összes elérhető Kolodko-szobrot

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?


◦ Bárkinek, aki szeret Budapesten barangolni, és van kedve ellátogatni a templomokhoz, a kilátókhoz vagy megtekinteni Kolodko Mihály többnyire gerilla mód kihelyezett miniszobrait.

◦ Ajánlom azoknak is, akik valami izgalmas fővárosi tantúrára vágynak! Rengeteg hasznos információt tartalmaz, érdemes magunkkal vinni, ha betérünk valamelyik említett épületbe vagy ellátogatunk valamelyik kilátó/szobor helyszínére!

 


Érdekes idézetek:

A szobrászt [Kolodko Mihályt] régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy eljuttasson egy miniszobrot a Holdra, és sokat töpreng rajta, mit is ábrázolhatna ez a szobor. Egy dologban azonban biztos: az üzenet univerzális lesz - a szeretet és a békés együttélés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet -, de a forma még nem kristályosodott ki benne teljesen.

TUDOD-E?

A [Budapesti-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-] templomban gyakran megforduló Liszt Ferencre emlékezve  az Északi tornyot (szemben állva a bal oldali) Liszt Ferenc toronyra nevezték át.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Minden illusztrációt Kecskés Judit készített!

Nagyobb képek: Pinterest tábla:  Mesélő Zsebkönyvek / Tittel Kinga

Kilátók ​ és miniszobrok a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Tittel Kinga először a Mesélő Budapest című kötettel mutatkozott be a hazai olvasóközönségnek, majd elkezdte megjelentetni Mesélő Zsebkönyvek című sorozatát, melyek a főváros egy-egy kiemelt témájára épülnek. A Várnegyed titkai és a Duna kincsei után már kezünkbe foghatjuk a Kilátók és miniszobrok című darabot is, melyből jobban megismerhetjük hazánk csodaszép panorámát kínáló helyeit és Kolodko Mihály egyre népszerűbb, miniatűr alkotásait. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban Kolodko Mihály miniszobrainak nyomába eredünk. Minden állomáson megtaláljátok egy-egy szobor nevét, a ti dolgotok pedig, hogy leírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére, hogy pontosan milyen címen található az adott alkotás!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

Harry Houdini

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

07.08. Könyv és más

07.10. Dreamworld 

07.12. Hagyjatok! Olvasok!

07.14. Zakkant olvas


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése