2021. július 29., csütörtök



Jessica Townsend: Kámforkór - Morrigan Crow nagy dobása (Nevermoor 3.) | Blogturné Klub ajánló

 

 

Néha olyan érzése támadt, hogy a Társaságban minden csak egy újabb teszt. Egy újabb próba. És amikor már azt hiszed, hogy átmentél az összes lehetséges próbán, akkor jön egy újabb.

Légy őszinte. Légy okos. Légy bátor. Légy hűséges.

Most meg ez.

Légy hasznos.

 




Lélegzetelállító és lebilincselő sorozat egy elátkozott lányról, Morrigan Crow-ról, aki a halál torkából megmenekülve egy varázslatos és szabad világban, Nevermoorban találja magát. Morrigan és barátai sikeresen túlélték az első tanévet (ami nem kis szó!), és immár büszke tagjai a Csudálatos Társaságnak. Bizonyították a 919-es egység iránti lojalitásukat és komoly részt vállaltak a Rémséges piac felszámolásában. Most Morriganre új kaland vár: igazi Csudamívessé kell válnia, méghozzá egy meglehetősen szokatlan tanulási módszerrel. Mindeközben egy furcsa és ijesztő betegség üti fel a fejét Nevermoorban. A békés csudállatok egyik pillanatról a másikra vérengző fenevadakká válnak. Ahogy nő az áldozatok száma, úgy nő az elégedetlenség és a pánik. Morrigan pedig azzal szembesül, hogy egyedül rajta áll, meg tudja-e fékezni a kámforkórt, akár annak árán is, hogy magát eddig sohasem látott veszélybe sodorja…

 

Könyv információk:

 

Eredeti cím: Hollowpox

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kolibri, Budapest, 2021

528 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634370260 ·

Fordította: Pék Zoltán

Nevermoor-sorozat:

 

1. Nevermoor - Morrigan Crow négy próbája

2. Csudamíves - Morrigan Crow baljós öröksége

3. Kámforkór - Morrigan Crow nagy dobása

4. Silverborn: The Mystery of Morrigan Crow

(Tervezett megjelenés: 2022. október)

5. ?

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Szeretem ezt a sorozatot, mert érzem benne azt a varázst, azt a különlegességet, amit anno a Harry Potter könyvekben és a Gergő-történetekben is éreztem, azt, ami miatt fiatalkoromban beleszerettem az olvasásba. Csűrcsavaros fantasy mese, ami egy izgalmas helyen játszódik, ahol a bájos főszereplőt egy rakat őrült és lelkes barát, illetve rosszakaró veszi körül. 

Morrigan Crow különleges, hiszen jó ideje ő az egyetlen Csudamíves Nevermoorban, ugyanakkor ezt csak páran tudják róla: az Csudálatos Társasághoz tartozó 919. egységhez tartozó társai/barátai/„testvére”, akikkel hűségeskü köti őket egymáshoz, illetve a pártfogója által igazgatott Deukalión Hotel dolgozói! (Ugyanis Mog egy saját életet élő hotelben él, aki kedve szerint változtatja az egyes helyiségek és emeletek berendezését, látványvilágát! IMÁDOM!) Extra izgalomként a Csudálatos Társaság iskolájában sajátítja el a Világi Tanokat és a Titkos tanokat, amik mellé izgatottan várja, hogy elkezdhesse végre tanulni a Csudamívesek mesterségét, a keserű művészeteket… Amikor Morrigan kezdi megtalálni a helyét egy új – titkos - tanszéken, és kezdi elsajátítani a tűzzel való bánásmódot, elkezdenek megőrülni a csudállatok város-, sor országszerte! Szép lassan mindenki elkezd megőrülni, hiszen a vadállat módjára őrjöngő csudállatok levedlik emberi vonásaikat, és emberekre támadnak… többet közt Morrigant is megpróbálják párszor megcsócsálni!

 

 

Morrigan, Hawthorne és Cadence összenéztek. De nem akárhogy, ebben az összenézésben volt döbbenet, elszörnyedés, elkeseredés és beletörődés. Ezt a pillantást különleges alkalmakra tartogatja az ember; például amikor megtudod, hogy vonatok képesek életre kelni és túszul ejteni más vonatokat, és hogy akaratlanul is olyan szervezethez csatlakoztál, ami tele van olyanokkal, akik valami érthetetlen okból szeretnek ilyesmivel foglalkozni, és noha neked nincs ínyedre, kénytelen vagy csinálni, ha már mindenki más is csinálja. Ilyen összenézés volt.

 

 

Teljesen odáig vagyok Jessica Townsend kalandos és elgondolkodtató mesesorozatáért, mert tulajdonképpen a főszereplő folyamatosan keresi a helyét a világban, és próbálja kitalálni, hogy joga van-e ott lenni, elfogadni a felé áradó szeretetet és boldognak lenni, miközben valami (sokak szerint) sötét dolgot birtokol. Egyszerre keresi az útját, kutatja a tanulási és önfejlesztési lehetőségeket, miközben igyekszik bebizonyítani, hogy megérdemli a világban elfoglalt helyét, és elhitetni ezt önmagával. Néha bizony szívszorító ez a mese, máskor viszont felugrunk Morrigannal a Csudalattira, ahol egy vidám kalauzzal és a 919. egység kicsit bolondos tagjaival együtt elutazunk egy olyan iskolába, ahol a múltba látogatva régi tanórákból okulunk, tűzmadarat idézünk az iskola tetején, vagy csak simán kinyitunk egy látogatóktól elzárt, két kulcsos szobát a Deukalión Hotelben, ahol az ajtó egy olyan jégpályára nyílik, ami megóvja a csontjainkat, és simán megugortatja velünk a tripla axelt.

Egyszerre humoros és sötét hangvételű, ráadásul szórakoztató módon adagolja az öniróniát. Persze nem annyira ijesztő, amennyire lehetne, hiszen mégiscsak egy csomó megvadult állat tombolásáról, egy önmagát árnyék vadakkal őriztető gonoszról és egy életveszélyes könyvtárról szól… (Ez utóbbi igazából egy komplett zuguniverzum könyvekkel és a könyvtárosok életére törő lényekkel! Azonnal kiváltanám a könyvtárjegyem a Gobleian Könyvtárba, ha Nevermoorban élhetnék!)

 

Összességében

 

Alig vártam, hogy megkaparintsam a Nevermoor-sorozat legújabb részét, de alig pár nap alatt elfogyott ez az 500 oldalacska… Újabb csodás történet, ami tele van izgalmakkal, új varázslatokkal, és rengeteg csudás kalanddal! Imádtam, hogy ismét belevitte a karácsonyi Mikulás vs. Karácsonykirálynő csatát, ugyanakkor eddig nem ismert részeit is felfedte Morrigan lakhelyének! (Szerencsére a nevermoori pikkelyes csatornabestia párzási szokásairól végül nem tudtam meg túl sokat, ami elég boldoggá tesz, de azért bánom, hogy „csak” vízbefúlás volt az aznap esti program…)

Nagyon szerettem olvasni, kortól függetlenül letehetetlen olvasmány! Még mindig úgy érzem, hogy szívesen költöznék át Nevermoorba, hogy a CsuTán tanulhassak… meg beiratkozhassak abba az életveszélyes könyvtárba.

 

Értékelés: 5


 

Ajánlás: Minden örök fiatal felnőttnek és kalandvágyó fiataloknak! A lány, aki körülhajózta Tündérföldet, a Narnia, az Így neveld a sárkányodat, a Zúzmaraszív, a Csillagpaff és A fiú, akit Karácsonynak hívnak gyerekeknek szóló, humoros, fantasy kalandsorozatok rajongóinak mindenképpen el kell olvasnia!

 

 

BORÍTÓMUSTRA – külföldi borítók

 

Kedvcsináló idézetek:

– Á, ne fáradjanak vele – intett Fen felé Jupiter. – Majd elküldöm érte a házvezetőmet.

Dave ideges pillantást vetett Fenre, aki hallotta, hogy Jupiter nagylelkűen felajánlja az ő szolgálatait, és most csúnyán nézett mindkettejükre.

– Ööö… biztos benne, North kapitány? Mi nem… mi szívesen hazavisszük.

– Nem probléma – nyugtatta meg Jupiter. – Őszintén szólva a macskarizmák nem sokat érnek házvezetőnek. De hát én fizetem, és ha néha nem bízok rá feladatot, átaludná mind a kilenc életét. Nem igaz, Fen? – kacsintott oda.

– Te ma éjjel a halakkal alszol – morogta Fen.

– Én… én meg ki tudom vágni a májatokat egy SZIKÉVEL!

Ez az utolsó, dadogós fenyegetés a legvalószínűtlenebb forrásból származott.

– Anah! – bukkott ki a döbbenettől Morrigan száján.

– Hát… ki tudom – bizonygatta Anah, és csak a halknál is halkabb remegés hallatszott a hangjában. – Nyilván steril körülmények között. És csak érzéstelenítéssel.

Az egész egységből kirobbant a nevetés (…).

– Tudod, Frank, meg vagyok lepve – szólalt meg halkan Jupiter. – Az ég szerelmére, még van Nevermoorban olyan létesítmény, ahová téged sem engednek be, mert…

– Vámpír vagyok, igen! – szaladt fel Frank szemöldöke. – Pontosan. És hallottál panaszkodni? Őszintén szólva nem hibáztatom őket. Kockázat vagyok! A múlt héten a szupermarketben megharaptam egy embert!

– Frank! – hüledezett Dame Chanda.

– Á, csak egy kicsit – legyintett a vámpírtörpe. – Küldtem neki virágot.

 

☂ ☂ ☂ ☂ ☂

Csak az insta kép saját! Nevermoor - Morrigan Crow Pinterest tábla.

Hollowpox: The Hunt for Morrigan Crow a GoodReadsen.

☂ ☂ ☂ ☂ ☂

 

 

A Kolibri Kiadó jóvoltából nemrég megjelent a bloggereink által imádott Nevermoor harmadik része! Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink Morrigan Crow kalandjainak folytatásáról, tartsatok velük! Ráadásul, ha ügyesek vagytok, a blogturné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet!

  


Nyereményjáték:

 

A Nevermoor sorozatban sok szerethető és kevésbé szerethető, ám mindenképpen érdekes karakter található, akik bizony néha nagyon jókat mondanak! Mostani feladatunkban ki kell találnotok, hogy kinek a szövegét idéztük az egyes állomásokon!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„– Ha az a töpörtyű meg a dagadt kis korcs lova
a közelembe csámpáznak, végük, érted?”

a Rafflecopter giveaway

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése